Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40 : ΤΟ ΥΨΩΜΑ 1160 ΤΟΠΟΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ





Του Αγαθοκλή Παναγούλια
Ιστορικού ερευνητή-Συγγραφέα



Θέση
Πάνω απ'τα χωριά Γεωργουτσάτες και Γράψη σε μια οροσειρά που καταλήγει στο Αργυρόκαστρο, υψώνεται το ύψωμα 1160 γνωστό ως Πλατυβούνι ή Μάλι Γκέρ στα Αλβανικά.
Το ύψωμα αυτό ελέγχει την κοιλάδα της Δρόπολης απ'όλες τις κατευθύνσεις καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που τη διασχίζει.
Τα πολεμικά γεγονότα του’40
Από το δρόμο αυτό την περίοδο του'40 περνούσε οπισθοχωρώντας η κύρια δύναμη του ιταλικού στρατού κατευθυνόμενη προς το Τεπελένι ή προς Αγίους Σαράντα. Τμήματα του ιταλικού στρατού είχαν καταλάβει διάφορα υψώματα στην οροσειρά αυτή επιδιώκοντας την επιβράδυνση της προέλασης των Ελληνικών δυνάμεων ώστε να δοθεί χρόνος στις ιταλικές δυνάμεις να αποσυρθούν.
Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προωθήθηκαν στην περιοχή 2 συντάγματα της ΙΙΙ μεραρχίας το 6ο και το 12ο. Το πρώτο αναπτύχθηκε στην περιοχή από Πέπελι -Βουλιαράτι και κατέλαβε κατόπιν αγώνος την 1η Δεκεμβρίου το ύψωμα Αγίου Αθανασίου στο Βουλιαράτι. Την ίδια ημερομηνία το δεύτερο κατέλαβε κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα νότια αντερείσματα του υψώματος Πλατυβούνι. Την επόμενη ημέρα έγινε και άλλη προσπάθεια για την κατάληψη του υψώματος αλλά απέτυχε.
Οι Ιταλοί λόγω της ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας του υψώματος αυτού το οποίο κάλυπτε τις περιοχές Δελβίνου και Αργυροκάστρου και ήλεγχε τους δρόμους που οδηγούν από Κακαβιά προς Αργυρόκαστρο και Κακαβιά -Αγίους Σαράντα, είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην άμυνά του. Το είχαν οχυρώσει με πολυβολεία, χαρακώματα και ολμοβολεία και υποστηριζόταν από το Τάγμα των Αθανάτων. Στο τάγμα αυτό βρισκόταν και ο γιός του Μουσολίνι ο οποίος τραυματίστηκε στη μάχη αυτή.
Η προσπάθεια για την κατάληψή του επαναλήφθηκε και την τρίτη ημέρα και μετά από σκληρό αγώνα εκ του συστάδην καταλήφθηκε, αφού διαδραματίστηκαν σκηνές ηρωισμού υπό των οπλιτών του ΙΙ/12 Τάγματος. Στην τελική φάση του αγώνα σκοτώθηκε ο υποδιοικητής του 12ου Συντάγματος, ο Ταγματάρχης Ζώης Ζακυνθινός ο οποίος σε κάποια φάση για να απωθήσει τον εχθρό σηκώθηκε όρθιος και φονεύθηκε από βλήμα πυροβολικού. Οι ιταλοί πανικόβλητοι συμπτύχθηκαν στο παρακείμενο χωριό Μουζίνα αφού εγκατέλειψαν μεγάλο αριθμό όπλων και όλμων.
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΜΑΧΗΣ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 1160
Σημ. Ο με α/α 14 τραυματίστηκε στο Πλατυβούνι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου όπου και υπέκυψε.

    Ο εντοπισμός του τάφου του Ταγματάρχη Ζώη Ζακυνθινού
Το μέρος που έθαψαν τον Ταγματάρχη Ζώη Ζακυνθινό γνώριζε ο βορειοηπειρώτης βοσκός Θεόδωρος Κύρου από το χωριό Γεωργουτσάτες. Θυμόταν που έθαψαν οι συνάδελφοί του τον «Ζώη» και μετά από 59 χρόνια στις 5 Ιουνίου 1999 υπέδειξε στους Ελληνες  στρατιωτικούς τον τόπο της ταφής του.
Πορεία προς το ύψωμα για την υπόδειξη του τάφου του Ζώη Ζακυνθινού  από το Βορειοηπειρώτη Θεόδωρο Κύρου


Εδώ μετά από 59 χρόνια εντοπίστηκε ο τάφος του Ταγματάρχη Ζώη Ζακυνθινού

Εντοπισμός και διαδικασία εκταφής






















Τα οστά του μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν σε ατομικό τάφο στο στρατιωτικό κοιμητήριο Βουλιαρατίου όπου βρίσκονται άλλοι 58 μαχητές του'40.


Το πρώτο τρισάγιο υπέρ των ψυχών Ζώη Ζακυνθινού και 2 ακόμη στρατιωτών πριν την τοποθέτηση των οστεοκιβωτίων στους ατομικούς τάφους των.
 












Η φωτογραφία και ο τάφος του Ταγμ. Ζώη Ζακυνθινού στο στρατιωτικό κοιμητήριο Βουλιαρατίου












 Επίσκεψη συγγενών για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια

Μετά από 62 χρόνια στις 28.10.2002 συνόδεψα τους συγγενείς των πεσόντων στο Βουλιαράτι όπου για πρώτη φορά αντίκρισαν τους τάφους των πεσόντων συγγενών τους. Συμμετείχε και η οικογένεια του Ταγματάρχη Ζώη Ζακυνθινού.
Στην εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιος, το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, τα σχολεία της περιοχής και πλήθος κόσμου.


28 Οκτωβρίου 2002. Τρισάγιο στο νεκροταφείο πεσόντων στο Βουλιαράτι χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.Αναστασίου

28 Οκτωβρίου 2002. Ο γιός του Ταγματάρχη Ζώη Ζακυνθινού καταθέτει εκ μέρους των συγγενών στεφάνι στο ηρώο πεσόντων


28 Οκτωβρίου 2002. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας τελεί τρισάγιο στον τάφο του Ταγματάρχη Ζώη  Ζακυνθινού




ΠΗΓΕΣ:

1.ΓΕΣ/ΔΙΣ.: Ο Ελληνικός στρατός κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η Ελληνική αντεπίθεσις (14 Νοεμβρίου 1940 -6 Ιανουαρίου 1941) -Αθήναι 1966.

2.ΑΓΑΘΟΚΛΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ: Οσοι δε γύρισαν από το μέτωπο -Αθήνα 2002.

3.ΑΓΑΘΟΚΛΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ: Οι Ολύμπιοι που δε γύρισαν από το μέτωπο -Αθήνα 2005.

4.Πληροφορίες από επιτόπιες επισκέψεις στον τόπο τιμής και μαρτυρίες από επιζώντες μαχητές του 1940-41.

 


http://agpanag.blogspot.com/2010/12/1160-40.html 




ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters