Ο αγροτικός κόσμος της Ηπείρου που για χρόνια υπήρξε η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, δυστυχώς τελευταία φθίνει όλο και περισσότερο, αφού δέχεται καίρια πλήγματα, από πολλά μέτωπα. Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» φαίνεται ότι χάνει τον κοινωνικό χαρακτήρα της και ιδιωτικοποιείται, η ΖΩΔΩ (ΕΛΒΙΖ) πωλείται και η ΣΒΕΚΗ κλειστή έχει βγει σε πλειστηριασμό. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα, αφού υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως οι χαμηλές τιμές που πουλάνε τα προϊόντα τους οι παραγωγοί στην Άρτα και στην Πρέβεζα, ενώ οι τιμές στα...
φυτοφάρμακα και λιπάσματα έχουν φθάσει στα ύψη.
«ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΤΕ...»!
• «Μας εξαφανίσατε εμάς τους αγρότες», είπε κτηνοτρόφος σε κυβερνητικό βουλευτή των Ιωαννίνων προχθές το βράδυ, κατά την εκδήλωση για την Ελληνίδα Αγρότισσα στο Καλοχώρι Ιωαννίνων.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συγκεντρώθηκε ελάχιστος κόσμος, δηλαδή μόνο οι επίσημοι ήταν (οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας και Θανάσης Οικονόμου, οι Δήμαρχοι Μολοσσών, Ευρυμενών και Πασσαρώνος, η Αντινομάρχης Μαρία Τσουλάκη κ.α.).
Οι αγρότες είναι πλήρως απογοητευμένοι και το δείχνουν με την πρώτη ευκαιρία.
Αυτό άλλωστε επισημάνθηκε, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, και από τους ομιλητές (Δήμαρχο Μολοσσών Γιώργο Παργανά, Πρόεδρο Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη και τον φιλόλογο Γιώργο Σιμιτζή).
ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
• Όπως επισημάνθηκε και στην πρόσφατη ετήσια συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, την τελευταία πενταετία παρατηρείται μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 19%.
Ακόμη μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην Ήπειρο, προσπαθούν να μείνουν αμετακίνητοι σε δύο βασικούς στόχους:
Πρώτον στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφορία των φυσικών πόρων.
Και δεύτερον στην ισόρροπη ικανοποίηση των απαιτήσεων και των νόμιμων συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του αγροτοδιατροφικού τομέα, από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
• Σύμφωνα με τους Προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, βασικός προσανατολισμός των αγροτών της περιοχής μας πρέπει να είναι «η παραγωγή τροφίμων, ο εκσυγχρονισμός των παραδοσιακών καλλιεργειών, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό».
ΤΙ ΖΗΤΑΝΕ...
• «Το κράτος χρησιμοποίησε τους Συνεταιρισμούς για την προώθηση της δικής του πολιτικής, χωρίς να κοιτάξει σοβαρά πάνω στα προβλήματα που πολλές φορές το ίδιο δημιουργεί», τονίζει η Διοίκηση της ΕΑΣ Ιωαννίνων και επισημαίνει:
«Δεν ζητάμε από την Πολιτεία καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση. Ζητάμε μόνο την αναγνώριση του κοινωνικού μας ρόλου και να μας επιτρέψει να κινηθούμε στο περιβάλλον της αγοράς με τους ίδιους όρους που κινούνται οι άλλες επιχειρήσεις.
»Το μέλλον της Ηπείρου αλλά και της χώρας, η συνολική της ανάπτυξη, η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων, έχει ως προϋπόθεση την ανάπτυξη της υπαίθρου».
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
• Οι αγρότες της Ηπείρου ζητούν μεταξύ άλλων:
- Προστασία του αγροτικού εισοδήματος.
- Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά.
- Συνεταιριστικές Οργανώσεις στην υπηρεσία του αγρότη.
- Εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και του συστήματος ασφάλισης παραγωγής.
- Καθορισμό χρήσεων γης (γεωργική γη, χορτολιβαδικές εκτάσεις, βοσκότοποι).
- Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας στην ύπαιθρο.
- Υπηρεσίες υποστήριξης του αγρότη – επένδυση στη γνώση, με πάταξη γραφειοκρατίας.
- Ουσιαστική ρύθμιση των δανείων των γεωργών και των κτηνοτρόφων.
- Αύξηση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου σε όλους τους τομείς φυτικής και ζωικής παραγωγής (πτηνοτροφία, χοιροτροφία) σε πραγματική αξία.
- Με την κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας και τη μη ένταξη των αγροκτημάτων και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στον νόμο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- Αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
- Ρύθμιση πληρωμών όλων των χρεών των αγροτών με ευνοϊκούς όρους που σε επιμέρους κλάδους (κτηνοτροφία – πτηνοτροφία), να φτάνει μέχρι το πάγωμα.
- Επιστροφή του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων.
- Άμεση έναρξη των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα (σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων).
- Χρηματοδοτική στήριξη των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων για την απορρόφηση των προϊόντων που είτε έχουν καταρρεύσει οι τιμές τους είτε παραμένουν αδιάθετα με ευνοϊκούς όρους (το επιτόκιο που δανείζονται οι τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ανέρχεται σε 1% και το οποίο στη συνέχεια τοκίζουν με 5% σε ομόλογα του Δημοσίου).
- Δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας τόσο για τους αγρότες επενδυτές όσο και για τις μικρομεσαίες Αγροτικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Πηγή Πρωϊνός Λόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου