Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 1967 - ΨΗΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΕΩΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

 
Από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους πολλές δίκες διεξήχθηκαν, οι οποίες διατάραξαν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, με δυσάρεστες συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις. Μια τέτοια δίκη ήταν και η δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, η οποία κατά πολλούς ιστορικούς και ερευνητές προκάλεσε την παραίτηση του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα τα γνωστά Ιουλιανά γεγονότα του 1965 και την εν συνεχεία την πολιτική αστάθεια της χώρας. Έτσι τη 14η Νοεμβρίου 1966 άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση του ΑΣΠΙΔΑ. Περισσότερα στο κείμενο, που ακολουθεί:

ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΣΠΙΔΑ
Τα αρχικά του ΑΣΠΙΔΑ, Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα Ιδανικά Δημοκρατία Αξιοκρατία,έγιναν γνωστά στις 18 Μαίου 1965 από την ημερήσια εφημερίδα της Λάρισας <<Ημερήσιος Κήρυξ >>,η οποία σε κείμενό της αποκάλυπτε ότι στους κόλπους του στρατού δρούσε η συνωμοτική οργάνωση,αριστερής απόκλισης,ΑΣΠΙΔΑ.
Στις 12 Μαίου 1965 ο Στρατιωτικός Διοικητής των Ελληνικών Δυνάμεων Κύπρου Στρατηγός Γ.Γρίβας υπέβαλε έκθεση στον Υποργόν Εθνικής Άμυνας Πέτρο Γαρουφαλιά,με την οποία ανέφερε ότι έγινε κίνηση ίδρυσης παραστρατιωτικής οργάνωσης με την επωνυμία ΑΣΠΙΔΑ από ομάδα Αξιωματικών και ότι υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του τότε καθεστώτος.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέταξε τον Γενικό Στρατιωτικό Δικαστικό Σύμβουλο Α΄Τάξεως{ Αντιστράτηγο] της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Ιωάννη Σίμο να μεταβεί στην Κύπρο και να διενεργήσει Ένορκη Προανάκριση για το ζήτημα.Ο Σίμος μετά την εξέταση 93 μαρτύρων και σχετική έρευνα αποφάνθηκε την 1η Ιουνίου 1965 με το πόρισμά του ότι :
<< 1.Απεδείχθη πράγματι ότι εγένετο κίνησις ιδρύσεως οργανώσεως υπό την επωνυμίαν ΑΣΠΙΔΑ υπό ομάδος Αξιωματικών με τον ιδιοτελή σκοπόν την εξυπηρέτησιν ατομικών συμφερόντων αυτών και των μελών της οργανώσεως δια της προωθήσεως μεμυημένων Αξιωματικών εις επικαίρους και σημαντικάς θέσεις ή και τινα άλλον απώτερον,όστις όμως ούτε απεδείχθη εκ της εξετάσεως,ούτε διεφάνη.
<< 2.Δεν απεδείχθη ότι η κίνησις αύτη είχε πολιτικάς επιδιώξεις ή σύνδεσμον τινα με πολιτικά πρόσωπα.>>
Με΄το πόρισμα πρότεινε την παραπομπή στο αρμόδιο Ανακριτικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης τεσσάρων Λοχαγών,την άσκηση αυστηρού πειθαρχικού ελέγχου σε έξι Λοχαγούς-Υπολοχαγούς και την επιβολή της αρμόζουσας πειθαρχικής ποινής σε δύο Συνταγματάρχες και σε δύο Αντισυνταγματάρχες.
 
Λοχαγός Αρ. Μπουλούκος με τον αδελφό του και τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, δικηγόρο υπεράσπισης.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ 15ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1965.
Ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς,πρόσωπο που απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Στέμματος,μετά την υποβολή του πορίσματος του Ι.Σίμου είχε διατάξει για την υπόθεση του ΑΣΠΙΔΑ τακτική ανάκριση,την οποία ανέλαβε ο εισηγητής[Ανακριτής] του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών,Στρατιωτικός Σικαστικός Σύμβουλος Α΄ Τάξεως [Συνταγματάρχης] της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Παντελής Λαγάνης.Στο πλαίσιο της διενεργούμενης τακτικής ανάκρισης απο τον Π, Λαγάνη για την υπόθεση του ΑΣΠΙΔΑ κλήθηκε ένας ιδιώτης,υπάλληλος της ΚΥΠ,για συμπληρωματική κατάθεση.Αμέσως η ΚΥΠ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Γεωργιο Παπανδρέου,ο οποίος με το υπ.αριθ.πρωτοκ.1014 της 3ης Ιουλίου 1965 έγγραφο ζήτησε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Γαρουφαλιά να τιμωρήσει τον εισηγητή.Ο Υπουργός με το υπ.αριθ.πρωτοκ. 30294 της 5ης Ιουλίου 1965 έγγραφο απάντησε ότι αρνείται να επιβάλει ποινή στον εισηγητή,ο οποίος ενήργησε απολύτως νόμιμα.Ο Πρωθυπουργός επανήλθε με νέο υπ΄. αριθμ. πρωτοκ.1015 της 7ης Ιουλίου 1965 έγγραφο προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και με εντολή να λάβει τα προσήκοντα μέτρα κατά του εισηγητή.Ο Υπουργός απάντησε με δριμύ ύφος την 9η Ιουλίου 1965,αρνηθείς εκ νέου να τιμωρήσει τον εισηγητή,γεγονός που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να αποστείλει και τρίτο έγγραφο προς τον Υπουργό,στο οποίο,μεταξύ των άλλων,έγραφε ότι γνωρίζει άριστα την υπόθεση του ΑΣΠΙΔΑ,υπάρχει ένα δικαστικό πόρισμα και μία πολιτική σκευωρία.Αυτή η δραματική σύγκρουση των δύο ανδρών,σε συνδυασμό και με την άρνησή του να διατάξει ανακρίσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου <<Περικλής>> στις εκλογές του 1961,μετά παρέλευση τεσσάρων ετών,ως αντιπερισπασμό στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ,συνετέλεσε στην απόφαση του Πρωθυπουργού να ζητήσει από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο την αποπομπή απο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Π. Γαρουφαλιά και την ανάληψη αυτού από τον ίδιο.Η ατυχής και αδικαιολόγητη αυτή ενέργεια του έμπειρου Πρωθυπουργού αποτελούσε ωμή παρέμβαση στην διενεργούμενη τακτική ανάκριση της ανεξάρτητης Στρατιωτικής Δικαιοσύνης,η οποία ήταν μυστική και βρισκόταν σε εξέλιξη.Εύλογα μπορούσε ο οποιοσδήποτε πολίτης αυτής της χώρας να σκεφθεί μια πιθανή συγκάλυψη,τη στιγμή που ο γιος του Πρωθυπουργού Ανδρέας Παπανδρέου φερόταν να είχε εμπλακεί στην υπόθεση του ΑΣΠΙΔΑ.
Ο Βασιλεύς αποδέχθηκε την αποπομπή του Π.Γαρουφαλιά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,κάτω από τις πιέσεις του Πρωθυπουργού,αλλά αρνήθηκε την πρότασή του να αναλάβει ο ίδιος και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,γιατί θα δημιουργούνταν αρνητικές εντυπώσεις από την ανάληψη,ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση του ΑΣΠΙΔΑ,στην οποία πιθανώς να εμπλέκονταν και ο γιος του Ανδ.Παπανδρέου.Πρότεινε μάλιστα ως συμβιβαστική λύση να αναλάβει το Υπουργείο οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Ένωσης Κέντρου.Η άρνηση του Πρωθυπουργού οδήγησε σε κυβερνητική κρίση,η οποία ξέσπασε στις 15 Ιουλίου με την παραίτηση του Πρωθυπουργού,που οφείλονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαφωνία του Βασιλέως Κωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για το χειρισμό των ανακρίσεων της υπόθεσης του ΑΣΠΙΔΑ,γιατί υπήρχαν στοιχεία,τα οποία συνέδεαν τον τότε νεοεμφανισθέντα,αλλά ανερχόμενο ,Βουλευτή Αν.Παπανδρέου με την συγκεκριμένη οργάνωση.
 
Ανδρέας Παπανδρέου με Παύλο Βαρδινογιάννη και Μένιο Κουτσόγιωργα, παρακολουθούν τη δίκη.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΑΣΠΙΔΑ
Σημείο τριβής λοιπόν ήταν η παραστρατιωτική οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ και η συμμετοχή ή όχι του Ανδρέα Παπανδρέου σε αυτή.Όταν η οργάνωση εξαρθρώθηκε και άρχισαν οι ανακρίσεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων ο Α.Παπανδρέου αρνήθηκε με επιμονή και πάθος ότι είχε οποιαδήποτε επαφή ή σχέση με την οργάνωση,καταγγέλλοντας σκευωρία και πλεκτάνη σε βάρος του από τα ντόπια και ξένα κέντρα.Στο βιβλίο του << Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα >> γράφει ότι για πρώτη φορά άκουσε για την ύπαρξη της οργάνωσης τον Μάιο του 1965 από τον πατέρα του.
Ποια όμως είναι η αλήθεια;Κατά τη γνώμη πολλών ιστορικών-ερευνητών ο Αν. Παπανδρέου όχι μόνο ήταν σε επαφή με τον ΑΣΠΙΔΑ,αλλά ήταν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο ιθύνων νους της οργάνωσης.Όπως προκύπτει από την μαρτυρία του τότε Λοχαγού Αρισ. Μπουλούκου,από τους οργανωτές του ΑΣΠΙΔΑ,ο Αν. Παπανδρέου έμαθε για την οργάνωση τις αρχές του Σεπτεμβρίου 1964 και μυήθηκε με ενθουσιασμό σάυτην λίγες μέρες μετά.Τόσο ο ίδιος,όσο και ο Λοχαγός Π. Παπαγεωργόπουλος είχαν συναντήσει προσωπικά τον ίδιο τον Αν. Παπανδρέου σε διάφορους κλειστούς χώρους.Με τις επαφές αυτές και την προσωπική παρέμβαση του Αν. Παπανδρέου στις μεταθέσεις των Αξιωματικών σύντομα στελέχη του ΑΣΠΙΔΑ είχαν μετατεθεί σε νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος[ ΚΥΠ,Επιτελεία και Μονάδες στην Αθήνα κ.α] και στελέχη της οργάνωσης ΙΔΕΑ είχαν απομακρυνθεί από την Αθήνα και μετατέθηκαν στον Έβρο,Κύπρο και αλλού.
Ο Αν. Παπανδρέου,παρότι ουδέποτε παραδέχθηκε την συμμετοχή του στην οργάνωση,παρέσχε ηθική υποστήριξη στα στελέχη του ΑΣΠΙΔΑ,κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης των.Μετά την επιστροφή του το 1974 ουδέποτε αναφέρθηκε στο θέμα αυτό,αλλά δεχθηκε στο ΠΑΣΟΚ τον Αρ. Μπουλούκο ως βασικό στέλεχος του,με τη σημαία του οποίου εξελέγει δύο φορές βουλευτής.Ανάλογη ευνοϊκή μεταχείριση είχαν από τον Αν. Παπανδρέου και άλλα στελέχη του ΑΣΠΙΔΑ,που είχαν ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ , όπως οι Δ. Χονδροκούκης,Δημ. Παραλίκας,Ι. Πανούτσος,Θ. Τόμπρας κ.α

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΚΗΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ - ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ
Την 1η Οκτωβρίου 1966 εκδόθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών βούλευμα,με το οποίο παραπέμπονταν στο Στρατοδικείο 28 Αξιωματικοί,οι περισσότεροι << επί ενώσει προς στάσιν >> και <<επί συνωμοσία προς τέλεσιν πράξεως εσχάτης προδοσίας >>.Στις 14 Νοεμβρίου 1966 άρχισε στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών,στο Μέγαρο του Αρσακείου,η δίκη του ΑΣΠΙΔΑ,που βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας από το 1965.
Ο Αεροπαγίτης Θεοδωρος Καμπέρης,έφεδρος Γενικός Στρατιωτικός Δικαστικός Σύμβουλος Β΄ Τάξεως,που ορίσθηκε με διαταγή του Προέδρου του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου,ως Πρόεδρος,διήυθυνε την όλη διαδικασία της δίκης,ως τακτικά μέλη,ο Υποστράτηγος Γεωρ. Χατζής,οι Ταξίαρχοι Απόστολος Ζαλοχώρης{Την 13η Δεκεμβρίου 1967 μετά την αποτυχία του Βασιλικού κινήματος,ως Διοικητής της 99ης Στρατιωτικής Διοίκησης με ΄εδρα το Διδυμότειχο εγκατέλειψε την Ελλάδα και ανεχώρησε για την Τουρκία] και Θεόδωρος Μπελιγιάννης και Στρατιωτικός Δικαστικός Σύμβουλος Β΄ Τάξεως ο Νικόλαος Μπιρμπίλης,και Βασιλικός Επίτροπος[Εισαγγελέας] ο Στρατιωτικός Δικαστικός Σύμβουλος Α΄ Τάξεως[Συνταγματάρχης] Ηλίας Παπαπούλος.Μεταξύ των συνηγόρων υπερασπίσεως αναφέρονται οι Νικ. Αλαβάνος,Αγ. Αγγελούσης,Ευαγ. Γιαννόπουλος,Νικ. Μανδηλαράς,Αν. Πεπονής,Ιωαν. Σκουλαρίκης κ.α.Η δίκη μετά τον Ιανουάριο του1967 διεξάγονταν κεκλεισμένων των θυρών και υπήρξε έντονα πολιτικοποιημένη και επεισοδιακή.
Την 16η Μαρτίου 1967 εκδόθηκε απόφαση του Στρατοδικείου,σύμφωνα με την οποία αθωώθηκαν 10 κατηγορούμενοι και στους υπολοίπους επιβλήθηκαν ποινές πολυετούς κάθειρξης και μικρής διάρκειας ποινές φυλάκισης.Για όλους τους καταδικασθέντες το Δικαστήριο δέχθηκε ελαφρυντικές περιπτώσεις του προτέρου εντίμου βίου.
Την 28η Αυγούστου 1967 ασκήθηκε ποινική δίωξη από την τακτική δικαιοσύνη κατά ορισμένων πολιτικών προσώπων της Ενώσεως Κέντρου και στρατιωτικών εν αποστρατεία,οι οποίοι αναφέρονταν στο βούλευμα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης,ως αναμεμιγμένοι στην συνωμοσία του ΑΣΠΙΔΑ.Μεταξύ των πολιτικών προσώπων αναφέρονται οι Ανδ. Παπανδρέου,Παύλος Βαρδινογιάννης,Μιχ. Παπακωνσταντίνου και Στ. Χούτας.
Με την ΙΣΤ΄ Συντακτική Πράξη της 23ης Δεκεμβρίου 1967 αμνηστεύθηκαν όλα τα εγκλήματα,τα οποία προβλέπονταν και τιμωρούνταν από τον Ποινικό Κώδικα,όπως περιύβριση αρχής,εξύβριση και δυσφήμιση,συκοφαντική δυσφήμιση,ψευδορκία μάρτυρος και τα εγκλήματα της ένωσης προς στάση και συνωμοσιας προς τέλεση της εσχάτης προδοσίας του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικος,τα οποία ανάγονταν ή οπωσδήποτε σχετίζονταν με την υπόθεση του ΑΣΠΙΔΑ και τελέσθηκαν κατά τη διάρκεια της ενώπιον του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών διεξαγωγής της δίκης,ως και προ ή μετά από αυτήν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η παραστρατιωτική οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ και η επακολουθήσασα δίκη αποτέλεσε ένα γεγονός,που μονοπώλησε την πολιτική ζωή της χώρας κατά τη διετία 1965-1967.Αναμφισβήτητα προκάλεσε την κυβερνητική κρίση της 15ης Ιουλίου 1965,την επακολουθήσασα πολιτική κρίση στο δημοκρατικό πολίτευμα και διευκόλυνε την κήρυξη και την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967.


ΠΗΓΕΣ
1.Νεότερη Ιστορία 1940-1974 του Σολ. Γρηγοριάδη.
2.Από τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Χούντα τόμος Δ΄του Σπ.Λιναρδάτου
3.Συνωμοσίες ΙΔΕΑ και ΑΣΠΙΔΑ του Δημ. Παραλίκα.
Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας Αντιστράτηγος ε. α



ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters