Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ

Του Νίκου Μελέτη

Έτοιμη να δώσει το πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι η Ε.Ε.,στέλνοντας όμως λανθασμένα μηνύματα κυρίως προς τα Τίρανα, που έχουν αγνοήσει επιδεικτικά την εκπλήρωση βασικών προϋποθέσεων που τέθηκαν σε ότι αφορά το κράτος δικαίου αλλά και τα μειονοτικά δικαιώματα.
Το Σχέδιο Συμπερασμάτων (που δημοσιοποίησε το Ρόιτερς) δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αυτό αναμένεται να είναι το «δεύτερο ημίχρονο» σε αυτή την τελική διαδικασία για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς για την σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (στην οποία ξεκινούν πρακτικά οι διαπραγματεύσεις) θα τεθούν μια σειρά όροι και προϋποθέσεις που σήμερα μπαίνουν στην Άκρη προκειμένου να εκπεμφθεί ένα «θετικό μήνυμα» από μια Ευρώπη που βουλιάζει στην οικονομική κρίση και στο χάος λόγω του κορονοϊού.
Η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λαμβάνεται καθώς αίρονται τα εμπόδια που ήγειρε η Γαλλία(αλλά και η Ολλανδία) και αφορούσαν τον γενικότερο προβληματισμό για την διεύρυνση αλλά και τα σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου και στην λειτουργία της δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση το οργανωμένου εγκλήματος από την Αλβανία.
Όμως η αλλαγή διαδικασίας που προωθείται από την Κομισιόν ,όπου πλέον τα κράτη μέλη θα έχουν ευρύτερο και πιο ενισχυμένο ρόλο στις Ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η πρόβλεψη ότι θα μπορεί να υπάρξει και πισωγύρισμα των ενταξιακών εφόσον δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις από τα υποψήφια κράτη ,έπεισε τελικά το Παρίσι να άρει το βέτο του.
Η απόφαση την οποία αναμένεται να λάβουν σήμερα οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. και να επικυρώσουν οι ηγέτες των χωρών μελών την Πέμπτη θα εκληφθεί ως «δώρο» προς τον κ.Ράμα ο οποίος αμφισβητείται στο εσωτερικό και ηγείται μιας χώρας που το κοινοβούλιο λειτουργεί χωρίς την συμμετοχή της Αντιπολίτευσης.
Όμως και για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερης σημασίας οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ,καθώς ακόμη και στο μοναδικό θέμα που τέθηκε έστω και γενικώς από την Αθήνα ,αυτό του σεβασμού των περιουσιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όχι μόνο δεν υπήρξε ανταπόκριση αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση Ράμα ψήφισε νόμο ο οποίος θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση τις ελληνικές περιουσίες και στο παραλιακό μέτωπο της Χιμάρας.
Η Αθήνα επέλεξε να μην θέσει όπως όφειλε επιτακτικά ως προϋπόθεση για την απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τοσο την αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων και το ζήτημα της κατάληξης σε συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων ζωνών με τροποποίηση της Συμφωνίας που έχει υπογράψει η Αλβανία αλλά ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της ,εφαρμόζοντας την επιχειρηματολογία της Τουρκίας για την ..ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα με ανακοίνωση του χαρακτήρισε τον νόμο που ψήφισε το αλβανικό Κοινοβούλιο «χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια "λύση" χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα…. Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου…»
Και ενώ το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να προειδοποιεί τα Τίρανα ότι ο νόμος αυτός πρέπει να αποσυρθεί προκειμένου να εξασφαλίσει η Αλβανία την θετική στάση της Ελλάδας στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Αθήνα μεταθέτει το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων της μειονότητας στην σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και το χαρακτηρίζει «λυδία λίθο» της διαδικασίας αυτής.... Τότε που θα είναι πολύ πιο δύσκολο να προβάλει η Αθήνα βέτο καθώς ήδη θα έχει δεχθεί την έναρξη των Διαπραγματεύσεων και μάλιστα παρά το τετελεσμένο που επέβαλε στο περιουσιακό ο κ. Ράμα.
Η ελληνική στάση κινδυνεύει να παρεξηγηθεί από την Αλβανική πλευρά και τελικά να αποθρασύνει τις δυνάμεις εκείνες στην Αλβανική κυβέρνηση που θεωρούν ότι δίνεται η ευκαιρία για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι μειονοτικοί φορείς τις τελευταίες ημέρες καταγγέλλουν πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ράμα να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας και εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε χωριά της Βορείου Ηπείρου. Γίνεται μάλιστα λόγος για συμφωνία του Ε . Ραμα με τον Τ.Ερντογάν για μετέγκατασταση έως και 30.000 μεταναστών από την Τουρκία στην αλβανική επικράτεια και συγκεκριμένα δίπλα σε συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα). Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι προγραμματίζεται εγκατάσταση μεταναστών που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στην Τουρκία στα χωριά Βουλιαράτες και Πέπελη του μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, ενώ προγραμματίζεται και η επίταξη κατοικιών που δεν κατοικούνται (και στην πλειοψηφία ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας που είτε έχουν μετακινηθεί σε πόλεις είτε ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση καθώς εάν πράγματι ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρόκειται για ουσιαστικά για σχέδιο πληθυσμιακής αλλοίωσης των περιοχών αυτών εις βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Himara.gr
https://www.himara.gr/apopseis/9556-lathos-minima-athinas-ston-rama 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters