Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΑΓΚΛΗΣ Ο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΤΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1913

Η απελευθέρωση της πόλεως και της περιοχής της Νιγρίτας, την 21η Φεβρουαρίου  1913 από την μακραίωνη δουλεία στους Τούρκους αρχικά και στους Βούλγαρους στη συνέχεια κατακτητές, είναι ένας εορτασμός πάντα επίκαιρος και ουσιαστικός. Έρχεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή για να μας παρακινήσει σε ένα γόνιμο προβληματισμό και σκέψη.  
Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στον τουρκικό έξι αιώνων ζυγό, για να ελευθερώσουμε την Πόλη και την Aγια-Σοφιά, να αποκαταστήσουμε τον Eλληνισμό στην παλαιά του αίγλη. Παρόλα αυτά γίναμε κατά τον καθηγητή Χρήστο Γιανναρά απλώς ένα περιφερειακό και περιθωριακό «κρατίδιο του Βαλκανικού νότου», όπως όλα τα «εθνικά κράτη», του δυτικού μοντέλου. Καταντήσαμε μια κοινωνία εξαρτημένη, σαν προτεκτοράτο, από «προστάτιδες» δυνάμεις.  Μια κοινωνία σε ηθική, πολιτική και οικονομική κρίση. Μια κοινωνία που βλέπει γύρω της όλους τους θεσμούς να καταρρέουν.  Έχουμε λιγότερα από διακόσια χρόνια κρατικού βίου, λιγότερο από δύο αιώνες με «εθνικά» σύνορα. Τι συνέβη σ’αυτά τα χρόνια; Πώς επιβίωσε ο Eλληνισμός πριν γίνει «εθνικό κράτος»; πώς ξεχώριζε ο Έλληνας από τον Tούρκο ή τον Φράγκο; Ποια ήταν η ουσία της ρωμαίικης-ελληνικής ταυτότητας; Ποια είναι η σημασία του να είσαι σήμερα Έλληνας; Μπορούμε να καυχώμαστε, όπως παλαιότερα, για την ταυτότητά μας;
Οι εορτασμοί των εθνικών μας επετείων μας καθοδηγούν να αναθεωρήσουμε τα συστατικά στοιχεία της ταυτότητας μας. Εμείς οι σύγχρονοι πολίτες της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής, σήμερα περισσότερο ίσως από ποτέ, πρέπει να αναλογιστούμε την αξία  και το πραγματικό νόημα του αγώνα των προγόνων μας. Ας δούμε γύρω μας τον τόπο μας, την γη των πατέρων και των παππούδων μας και ας κάνουμε την αυτοκριτική μας! Ας δούμε το «Κιουτσιούκ –Γιουνάν» (την μικρή Ελλάδα) της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ας δούμε και την Νιγρίτα του σήμερα, την Νιγρίτα της «Ελληνικής Δημοκρατίας».  Εκπληρώθηκαν άραγε οι πόθοι και οι λαχτάρες των εθνικών μας ηρώων για ελεύθερο και αναγεννημένο ελληνισμό; Είμαστε οι «ελεύθεροι νεοέλληνες» το φως του κόσμου και το αλάτι της γης πλέον; Αποτελεί ο βίος μας παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές; Είμαστε άξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν οι αγώνες των προγόνων μας, ή καταντήσαμε την ελευθερία ασυδοσία και γίναμε πάλι «ραγιάδες» των παθών και  σκλάβοι της αδιαφορίας μας;
 Αξίζει και φέτος να τιμήσουμε τους Ήρωες εκείνους, γνωστούς και αγνώστους! Αξίζει να θυμόμαστε πάντοτε τον αγώνα και την αυτοθυσία τους υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος! Ίσως τιμώντας τους ξυπνήσει η  φοβισμένη και κουρασμένη ελληνορθόδοξη συνείδηση μας. Ίσως να βρούμε και την δύναμη για τους νέους αγώνες που περιμένουν τον Ελληνισμό! Δεν έχουμε την πολυτέλεια της επανάπαυσης σε μια εποχή ισχυρών προκλήσεων από Ανατολή και Δύση! Ζούμε σε μια εποχή γενικού αναβρασμού και αναταραχής! Ζούμε σε μια εποχή που τα σύνορα  των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής επανακαθορίζονται… Παρεπιδημούμε σε έναν τόπο, όπου τα κληροδοτηθέντα ήθη, παραδόσεις και έθιμα ξεχνιούνται και θεωρούνται αναχρονιστικά. Ο σεβασμός στο Έθνος και τα σύμβολά του θεωρείται εθνικισμός! Για να μην αναφερθούμε και στην δισχιλιόχρονη χριστιανική μας ηθική, η οποία θεωρείται πλέον υπερβολή!   
 Η τοπική μας Εκκλησία με αισθήματα ευθύνης και για τα θέματα της διάσωσης της ιστορίας μας, για λόγους τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς, θα τελέσει Τρισάγιο στον απελευθερωτή της πόλεως και της περιοχής μας μακαριστό καπετάν Γιώργη Γιαγκλή (μοναχό Γαβριήλ) κατά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου πριν την επίσημη Δοξολογία.
Η παρουσία όλων μας στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και στο Τρισάγιο είναι επιβεβλημένη. Αν στα μνημόσυνα των συγγενών μας γεμίζουμε τους ναούς για να τιμήσουμε την μνήμη τους, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον Καπετάνιο μας! Αυτήν την λατρευτική μας σύναξη αξίζει και πρέπει να την αφιερώσουμε στον άνθρωπο, που ήταν ο πρωταίτιος της απελευθερώσεώς μας από τους Τούρκους, αλλά και μετέπειτα ο φύλακας των Ελλήνων Βισαλτών από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, που λυμαίνονταν την περιοχή και αγωνίζονταν να τους εκβουλγαρίσουν. Μπορεί να μην γνωρίζουμε οι περισσότεροι τις λεπτομέρειες του βίου του. Μπορεί να μην έχουμε ασχοληθεί με την ιστορία του.  Και όμως!  Μόνο την μορφή του στην φωτογραφία του να δει κανείς, ωφελείται! Καταλαβαίνει!  Είναι σαν να διαβάζει την ιστορία του νέου Ελληνισμού. Κατανοεί τι σημαίνει Έλληνας-Ρωμιός!
Γαβριήλ μοναχού (του κατά κόσμον Καπετάν Γιώργη Γιαγκλή, του και απελευθερωτού ημών) αιωνία η μνήμη!


Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.