Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ 1941-1945

Του κ. Θαλή Καραγιαννόπουλου, Δικηγόρου.
 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Κάτω από την σκιά της πρόσφατης δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα από πραιτωριανούς του καθεστώτος Ράμα στις Βουλιαράτες της Δερόπολης, σε μια συγκυρία στην οποία κυριαρχούν μελανά χρώματα για την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων και ζωηρή ανησυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και του Ελληνισμού γενικότερα, κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του δικηγόρου και ειδικού ερευνητή στα ελληνοαλβανικά και βορειοηπειρωτικά θέματα Θαλή Καραγιαννόπουλου. Το βιβλίο έχει τίτλο «ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ 1941-1945» και εκδόθηκε από την EUROBOOKS.
Αφορμή για την έκδοσή του αποτέλεσε η ανακάλυψη από τον συγγραφέα ενός σπανιότατου ντοκουμέντου, δημοσιευμένου το 1947 στην Αθήνα στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο «THE RESISTANCE MOVEMENT OF NORTHERN EPIROTES (1941-1945)». Το ξενόγλωσσο κείμενο, αποτελούμενο από 40 περίπου σελίδες, δεν αναφέρει το όνομα του συντάκτη του, παρά μόνο της οργανώσεως που φέρεται να ανέλαβε την έκδοσή του, που είναι: «PEACE FOR JUSTICE LEAGUE» (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»).
Το κείμενο αυτό, άγνωστο μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό αλλά και στους περισσότερους ιστορικούς ερευνητές της εποχής, γραμμένο πιθανότατα από Έλληνες πατριώτες με στρατιωτική αλλά και πολιτική εμπειρία και κατάρτιση, περιγράφει με λιτό αλλά άκρως περιγραφικό τρόπο τους αγώνες των Βορειοηπειρωτών ανταρτών της περιόδου της ιταλικής και γερμανικής κατοχής της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας. Υπό την καθοδήγηση της οργανώσεως «ΜΕΤΩΠΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ» («ΜΑΒΗ»), με ηγέτη τον Δουβιανίτη επιχειρηματία και τραπεζίτη Βασίλειο Σαχίνη, έλαβε χώρα η δεύτερη μετά τον επικό Αυτονομιακό Αγώνα του 1914 ένοπλη προσπάθεια των Βορειοηπειρωτών να προστατέψουν τους ελληνικούς πληθυσμούς από τους κατακτητές και από τις αλβανικές τσέτες και ληστοσυμμορίες σ’ όλη την έκταση της Βορείου Ηπείρου, με τελικό σκοπό την ένωσή τους με την Ελλάδα.
Ο συντάκτης του κειμένου του 1947, αφού περιγράφει την συγκρότηση των ελληνικών αντάρτικων ταγμάτων, τις επί μέρους μάχες που έδωσαν και αναδεικνύει την τεράστια προσφορά των Βορειοηπειρωτών ανταρτών στον συμμαχικό αγώνα, αντιπαραβάλλει τα παραπάνω με την σταθερή αφοσίωση της αλβανικής ηγεσίας αλλά και του μουσουλμανικού πληθυσμού της Αλβανίας στο πλευρό του Άξονα, μέχρι την τελευταία στιγμή. Όταν οι Αλβανοί ένοπλοι, που προηγουμένως ήταν πιστοί σύμμαχοι των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών ναζί, από τους οποίους άλλωστε είχαν εξοπλισθεί και οργανωθεί, συνειδητοποίησαν την επερχόμενη ήττα του Άξονα, έσπευσαν να εναγκαλισθούν τους συμμάχους και να εισπηδήσουν κυριολεκτικά την δωδεκάτη ώρα στο στρατόπεδο των νικητών.
Προς απογοήτευση και πικρία τόσο των Βορειοηπειρωτών ανταρτών, όσο και του συντάκτη του κειμένου, το ηρωικό εκείνο κίνημα υπονομεύθηκε τόσο από το ελληνικό ΕΑΜ, όσο και από τους Βρεταννούς συνδέσμους και πράκτορες και αφέθηκε να εξουδετερωθεί από τα όργανα του Εμβέρ Χότζα, βυθίζοντας για άλλη μια φορά στην σκλαβιά και στην απελπισία τους πληθυσμούς της περιοχής.
Το βιβλίο του Θαλή Καραγιαννόπουλου περιέχει την πιστή μετάφραση του παραπάνω αγγλικού κειμένου του 1947, η οποία καταλαμβάνει το ένα τέταρτο περίπου του βιβλίου. Περιλαμβάνονται επεξηγηματικά κείμενα και εκτενείς σημειώσεις του συγγραφέα, που αποτελούν προιόν έρευνας και μελέτης των πηγών, καθώς  και φωτογραφικό υλικό και εκτενής βιβλιογραφία. Έτσι ο αναγνώστης πληροφορείται σε αδρές γραμμές την πορεία του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος κατά τον τελευταίο αιώνα με έμφαση στην περίοδο της δεκαετίας του ‘40 και τις συνθήκες και εξελίξεις, εσωτερικές και διεθνείς, που ματαίωσαν μέχρι σήμερα την επίλυση του κρίσιμου αυτού, εκκρεμούς εθνικού ζητήματος.
Αποδίδεται έμφαση στην ισχύ του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και στην ανάγκη εφαρμογής του, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, σε μια εποχή κατά την οποίαν διαταράσσεται ευθέως το status quo στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, με την ανάδυση του αλβανικού παράγοντα, ο οποίος υποκινείται από διάφορους, εχθρικούς προς την Ελλάδα κύκλους.
Γίνεται εκτενής αναφορά στις σημερινές δραματικές εξελίξεις του ζητήματος, με την δημογραφική αποψίλωση του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, την σταθερή πολιτική εποικισμού που υλοποιείται απ’ όλες ανεξαιρέτως τις αλβανικές κυβερνήσεις, με παράλληλη συστηματική παραβίαση των μειονοτικών και ατομικών δικαιωμάτων των ομογενών, με έμφαση στις διώξεις κατά της ελληνικής γλώσσας και παιδείας και στην υφαρπαγή των περιουσιών.
Επισημαίνεται η αναγκαιότητα για άμεση δραματική αλλαγή της ελληνικής πολιτικής έναντι της Αλβανίας, με μοχλό τους νομικούς τίτλους που διαθέτει η ελληνική πλευρά υπέρ του Βορειοηπειρωτικού, το οποίο μετά την επίλυση του Αυστριακού και του Γερμανικού ζητήματος παραμένει μαζί με το ζήτημα των Γερμανικών επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου παραμελημένο από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, αλλά νομικά και πολιτικά εκκρεμές και ζωντανό.
Η απαίτηση για δυναμική αντιμετώπιση και επαναπροσδιορισμό του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδος, τόσο επειδή αφορά απαράγραπτα και νομικώς εγγυημένα δικαιώματα ομογενών, όσο και ως ζήτημα ασφαλείας του ίδιου του Ελληνικού κράτους, που θα πρέπει να αποτρέψει την κύκλωσή του από εχθρικούς πληθυσμούς, εν δυνάμει φιλικούς και υποβοηθητικούς των τουρκικών διαχρονικών επιδιώξεων. Επιβάλλεται η άμεση και δραστική αλλαγή πορείας και η εγκατάλειψη του παθητικού και άστοχου συνθήματος «Δεν διεκδικούμε τίποτα», το οποίο, στις σημερινές συνθήκες των δραματικών μεταβολών στα Βαλκάνια, περιθωριοποιεί την Ελλάδα και υπάρχει κίνδυνος να την καταστήσει «χλεύη των ηττημένων».
Το βιβλίο προλογίζει η κυρία Ελένη Θεοχάρους, ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Κινήματος «ΑΛΛΕΛΕΓΓΥΗ» και παρουσιάσθηκε το περασμένο Σάββατο, 12 Ιανουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Polis Art Cafe από την κυρία Ελένη Θεοχάρους, τον κ. Αθανάσιο Δρούγο, αναλυτή γεωστρατηγικής, τον κ. Μελέτη Μελετόπουλο, συγγραφέα και τον κ. Γιώργο Παπασίμο,  δικηγόρο. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Καλαρρύτης. Η μεγάλη συμμετοχή ενεργών πολιτών μαρτυρεί την αγωνία και την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα εθνικά ζητήματα, σε ευθεία αντίθεση με τις πολιτικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου.
Επίκεινται τις επόμενες εβδομάδες παρουσιάσεις του βιβλίου  στην Θεσσαλονίκη, στην Λευκωσία και στην Λεμεσό.


ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters