Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΕΠΙΑΣΑΝ “ΔΟΥΛΕΙΑ” ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΓΕΙΡΕΙΑ : ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΛΥΣΗ-ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία. 

Η συνάντηση διευθετήθηκε να μην γίνει στο περιθώριο της 5ης Συνόδου Κορυφής των επτά του Νότου, που φιλοξενήθηκε χθες στην Κύπρο, για να έχουν οι δυο ηγέτες περισσότερο χρόνο να συζητήσουν τις εξελίξεις. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι κάποιοι -όχι μόνοι οι ξένοι- βιάζονται να κλείσουν όπως-όπως το Κυπριακό. Και θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο μετά την “επιτυχία” της διευθέτησης του Σκοπιανού, με τρόπο που ικανοποιούσε περισσότερο τη γειτονική χώρα. 

Ενόψει της επίσκεψης, στις 5 Φεβρουαρίου του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αθήνα και Λευκωσία συνεννοήθηκαν για τα ζητήματα που θα τεθούν σε σχέση και με την Κύπρο. 

Είναι ξεκάθαρο από την επίσκεψη, την περασμένη Παρασκευή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, πως η Άγκυρα ευνοεί την επανέναρξη των συνομιλιών, τον Ιούνιο ή και αργότερα, επικαλούμενη διάφορες προφάσεις. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως η Τουρκία αξιώνει να τεθούν όλα τα σενάρια για λύση στο τραπέζι, ευνοώντας συνομοσπονδία δυο κρατών. Είναι ξεκάθαρο πως το καθεστώς Ερντογάν δεν συζητά οποιαδήποτε άλλη επιλογή πλην αυτής, που θα τις επιτρέπει τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου. 

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που συζήτησαν οι Τσίπρας και Αναστασιάδης είναι η κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή. Χθες εκδίδονταν σαν… βροχή οι Navtex για ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή νοτίως της Κύπρου. Στις Navtex γίνεται αναφορά σε ασκήσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ωστόσο φαίνεται πως θα είναι τουρκικές, οι οποίες ανήκουν στη Συμμαχία. 

Οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου ανησυχούν ιδιαίτερα με την τουρκική επιθετικότητα και ο Αλέξης Τσίπρας θα εγείρει το θέμα στον Ερντογάν, αν και όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω, εκτός και εάν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της. Να βάλει, δηλαδή, χέρι στο φυσικό αέριο της Κύπρου. Στην περιοχή, ως γνωστό, βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρπαρός και ο Τσαβούσογλου έχει προαναγγείλει γεωτρήσεις! 

Σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τα επόμενα βήματα. Η Λευκωσία αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil στο θαλασσοτεμάχιο 10, στο στόχο «Γλαύκος». Αν και μετά την πρώτη αποτυχία στο στόχο «Δελφύνη», επικρατεί απαισιοδοξία, ωστόσο, προτιμούν στην κυπριακή κυβέρνηση να έχουν ενώπιον τα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, αναμένεται να προχωρήσει η συνεργασία ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια όπως και στο 7. 

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την άφιξη, την ερχόμενη Κυριακή, της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, δεν φαίνεται να δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας. Αντίθετα, μάλλον απαισιόδοξο είναι το κλίμα, λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς. 

Πάσα Αναστασιάδη για Σκοπιανό 

Ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε χθες και παρείχε στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα για το σκοπιανό, παρόλο που είναι γνωστό πως στην Ελλάδα συνεχίζονται οι αναταράξεις. Και παρόλο, όπως σημείωναν πολιτικοί παράγοντες, το αδελφό κόμμα του ΔΗΣΥ, η Νέα Δημοκρατία, τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεχόμενος τον Έλληνα Πρωθυπουργό ανέφερε τα εξής: 

“Για άλλη μια φορά θέλω να ευχηθώ ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα, για τις προσπάθειες που καταβάλλεις, και κατέβαλες ιδιαίτερα με την επικύρωση της Συνθήκης, κάτι που μαρτυρεί πως όταν υπάρχει θάρρος και πραγματισμός, ιδιαίτερα διάλογος, και όταν επικρατεί η λογική αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούνταν. 

Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο αντιμετωπιστεί το θέμα ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσο αποτελούν τους διάδοχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα, αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας – που ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία. 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως, το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα». 


hellasjournal
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters