Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΒΡΩΝ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑ : ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΥΚΤΑΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Του Στρατή Χαραλάμπους
Αντγου (ΠΒ) ε.α., Μέλους της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών

Η   Συνθήκη των Σεβρών
Πριν περίπου 98 χρόνια , στις 10 Αυγούστου 1920 σε μία μικρή κωμόπολη της Γαλλίας  τις Σέβρες ,  υπεγράφη η ομώνυμη Συνθήκη με την οποία  οι νικητές του Μεγάλου Πολέμου ,   εν μέσω αντικρουόμενων συμφερόντων και  πολεμικών στόχων  , υπέγραψαν την Συνθήκη διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης , αγνοώντας επιδεικτικά το εθνικιστικό κίνημα του Κεμάλ που βαθμιαία δυνάμωνε και με το οποίο  άλλοι  κρυφά και άλλοι  φανερά   είχαν αρχίσει επαφές  .
Ο  πρωτεργάτης της Συνθήκης αυτής ο  Ελευθέριος Βενιζέλος  «ο δημιουργός της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών»  γνώριζε  τις δυσκολίες επικύρωσης της Συνθήκης από τα συμβαλλόμενα μέρη    και  είχε επιπρόσθετα  δεσμευτεί στον Άγγλο πρωθυπουργό Λ. Τζώρτζ ( ο οποίος ανησυχούσε για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας του εξ αιτίας του Κεμάλ )   στις αρχές Ιουνίου 1920   ότι  , «Με τη δύναμη των  ελληνικών όπλων θα επέβαλε τη Συνθήκη στους εθνικιστές της Άγκυρας» .
Νομίζοντας ο Βενιζέλος ότι η ανεφάρμοστη Συνθήκη θα του εξασφάλιζε την εκλογική νίκη  , αγνοώντας  δε πλήρως της επικρατούσα κατάσταση στη χώρα και παρά τις προειδοποιήσεις των συνεργατών του κατήργησε τον στρατιωτικό νόμο και  προκήρυξε εκλογές για την 1η Νοεμβρίου 1920  , στις οποίες υπέστη  τέτοια ήττα που ακόμη και ο ίδιος δεν εξελέγη βουλευτής . Τα  υπόλοιπα είναι γνωστά ,  η  αντιπολίτευση  ενώ άλλα έλεγε προεκλογικά μόλις ανέλαβε την εξουσία συνέχισε την πολιτική Βενιζέλου (αυτή που κατηγορούσε ) και φθάσαμε το 1922 στην καταστροφή .



Η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ
Ας έλθουμε στο σήμερα , η παρούσα κυβέρνηση με πρωτεργάτη τον πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα   , σίγουρα πιεζόμενος από Ε.Ε. ( κυρίως από  τη Γερμανία ) και από το Ν. Α. Τ. Ο. ( κυρίως από τις Η. Π. Α. )  για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος και για την εν συνεχεία  άρση των εμποδίων και την ένταξη των Σκοπιών στις δυτικές δομές  , συμφώνησε κατ’ αρχήν με τον Σκοπιανό ομόλογο του  σε ένα πλαίσιο συμφωνίας .
Δεν είναι γνωστές ακόμη  οι λεπτομέρειες αλλά αυτό έχει μικρή σημασία το βασικό είναι ότι  , η  επίλυση του ονοματολογικού   , βαφτίζοντας Μακεδόνες του Σλάβους που ήλθαν τον  6ο αιώνα μ. Χ. στην περιοχή   και η πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων του κράτους των Σκοπίων  με τη χώρα μας   ,  κυρίως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ξένων ( δεν είναι τυχαίοι οι έπαινοι των διεθνών Μ.Μ.Ε. και των ξένων κυβερνήσεων με εξαίρεση τη Ρωσία που βλέπει να περιορίζεται η επιρροή της στη Βαλκανική )  και δίνει προσωρινή σταθερότητα στη εύθραυστη  Σκοπιανή κρατική οντότητα .



 Κοινά Χαρακτηριστικά
Σίγουρα μένει να δούμε αν θα έχει η σημερινή κυβέρνηση την τύχη της κυβέρνησης Βενιζέλου , οπωσδήποτε  οι δύο Συνθήκες είναι διαφορετικές και μη συγκρίσιμες αλλά έχουν  ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά :


   
-Είναι αμφίβολο αν θα επικυρωθούν στην Αθήνα και στα Σκόπια .
  -Επιβάλλονται στη Χώρα μας από το εξωτερικό , όπως τότε η Αγγλία ζητούσε ένα πρόθυμο στρατό να προστατέψει τα κεκτημένα της από τον Μεγάλο Πόλεμο έτσι και σήμερα οι ξένοι ζητούν από τη χώρα μας να συμβάλλει στη σταθερότητα του κρατιδίου και να προστατέψει έμμεσα  τα συμφέροντα τους .
   –  Το 1920 μας έδιναν τη Δυτική Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη και παράλληλα  ενίσχυαν τον Κεμάλ για να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης ,  ενώ τώρα μας υπόσχονται αόριστα μείωση του χρέους και πιθανή επανάκτηση της απολεσθείσης ευημερίας του Ελληνικού λαού και  σε αντιστάθμισμα μας «κλέβουν» την ιστορία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά .
   -Η  Συνθήκη των Σεβρών χρησιμοποιήθηκε από το Βενιζέλο για να επιτύχει εκλογική νίκη ενώ είχε τη δυνατότητα λόγω της εκστρατείας να αναβάλει τις εκλογές ( ορισμένοι αναφέρουν ότι βλέποντας το αδιέξοδο στην Μικρά Ασία επιχείρησε να διαφύγει και να αφήσει «το φλέγον θέμα» στην « Ηνωμένη Αντιπολίτευση» .
 –Μένει να δούμε σήμερα  ποιες θα είναι οι κινήσεις του κυρίου Πρωθυπουργού .
 
    
Σημείωση : Δεν  υπάρχει βέβαια καμία ομοιότητα μεταξύ των δύο  πολιτικών  ανδρών , είναι διαφορετικές οι περιστάσεις και δεν είναι σίγουρο ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θα έδειχνε τον αλτρουισμό του Εθνάρχη  , ο οποίος αρνήθηκε να διασπάσει την εκλογική περιοχή της Αττικοβοιωτίας   , παρά τις συστάσεις του υπουργού εσωτερικών Ρέπουλη  ,  ώστε να εκλεγεί βουλευτής .
   Απευκταίο  Σενάριο 
Πως θα εξελιχθεί πολιτικά το θέμα στο εσωτερικό δεν  είναι αντικείμενο του παρόντος άρθρου και προσωπικά δεν με αφορά ,  θα σκιαγραφήσω  όμως ένα σενάριο που πιθανόν να λάβει χώρα στο απώτερο μέλλον :
   – Επιλύεται το θέμα ,  ομαλοποιούνται οι σχέσεις των δύο χωρών  και σταδιακά επιστρέφουν και εγκαθίστανται στη γη των προγόνων τους οι απόγονοι  αυτών που εγκατέλειψαν την Μακεδονία εκούσια και ακούσια μετά από αιματηρά γεγονότα.
     – Στη συνέχεια αρχίζουν δικαστικά να ζητούν τις περιουσίες των προγόνων τους ( οι συγκυρίες τους βοηθούν )  και βρίσκουν δικαίωση .     
      -Σε  μία μελλοντική στιγμή ( πάντα με τη βοήθεια αυτών που απεργάζονται σχέδια σε βάρος των μικρών κρατών )  η αλβανική εθνότητα των Σκοπίων κάνει δημοψήφισμα και ζητά αυτοδιάθεση και ένωση με την Αλβανία ήτο Κόσοβο ή τη  Νότια Σερβία .
      — Τότε οι «Βορειομακεδόνες» τι θα κάνουν ; Το πιθανότερο θα ζητήσουν την ένωση με τη «Νότια Μακεδονία» ( θα έχει προετοιμαστεί το κλίμα από διαμορφωτές γνώμης και υποκινητές από το εξωτερικό  )  για να ανασυσταθεί η αρχαία Μακεδονία .



Εύχομαι το παραπάνω σενάριο να μην λάβει σάρκα και οστά και να είναι αποκύημα της φαντασίας μου , αλλά  περίπου την ίδια θεωρία για δήθεν  απελευθέρωση της Μακεδονίας  από τον Οθωμανικό ζυγό χρησιμοποίησαν  και οι  οργανώσεις των  « Εξαρχικών» υποκινούμενοι από τη Βουλγαρία και έκαναν στην περιοχή του Μοναστηρίου  στις 20 Ιουλίου 1903 την επανάσταση του Αγίου Ηλία (Ίλιντέν ) την οποία στήριξαν άθελά τους και  αρκετοί Έλληνες . Ευτυχώς  την επόμενη χρονιά άρχισε να φουντώνει ο Μακεδονικός αγώνας  και μέχρι το 1908 ( που ξέσπασε η επανάσταση των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη)  μειώθηκε η βουλγαρική επιρροή  ώστε το 1912   να είναι  έτοιμες  οι Συνθήκες για την απελευθέρωση  της Μακεδονίας από τον Ελληνικό Στρατό .


VIADIPLAMCY
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters