Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

23 ΙΟΥΛΙΟΥ 1942 : Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΟΠΟΙΪΑΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ

«Μην παραξενεύεσαι όταν σου λένε πως το αντάρτικο είναι τρέλα. Οι στιγμές είναι σκληρές και δύσκολες. Τους έχει φύγει η ψυχή. Η καρδιά τους μίκρυνε. Πρέπει πάντα να ξεκινήσει ο ένας. Εκεί που πάμε αντρειώνεται ο άνθρωπος. Η ζωή ψηλώνει σαν τα έλατα. Και ο θάνατος γίνεται βροντή που θα ρίξει το νερό, να κατεβάσουν τα ποτάμια, να πνίξουν τον Αγαρινό και να ποτίσουν την Ελληνική γη για να ξαναβλαστήσει η λευτεριά. Στους Ελληνάδες και στους ξένους πρέπει να δείξουμε ότι εμείς δεν είμαστε αρνιά, να μας μαζεύουν οι γενίτσαροι του Χίτλερ και να μας σφάζουν μέσα στο μαντρί».
Αυτά ήταν τα λόγια του Ναπολέοντα Ζέρβα προς τον Κομνηνό Πυρομάγλου, λίγες μέρες πριν ο αρχηγός του ΕΔΕΣ βγει στο βουνό. Η 23η Ιουλίου 1942 ήταν η μέρα που ξεκίνησε το αντάρτικο του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ, κατά βάση στα βουνά της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. Τότε που ξεκίνησε ο ένας και δημιούργησε την «Ελεύθερη Ορεινή Ελλάδα», τα μέρη δηλαδή που ελευθέρωσε και ήλεγχε ο ΕΔΕΣ. Διακρίθηκε σε μάχες κατά των Ιταλών, Γερμανών και Αλβανοτσάμηδων, μια και οι τελευταίοι υπήρξαν καθ’ όλη την διάρκεια της κατοχής όργανα των κατακτητών, καθότι έτσι πίστευαν πως θα κατόρθωναν να ενσωματωθούν στην Αλβανία.
Πολέμησε και κατά του ΕΛΑΣ, έστω σαν αμυνόμενος, όταν ξέσπασε ο κατοχικός εμφύλιος εν μέσω της ξενικής κατοχής. Δέχθηκε ταυτόχρονα πυρά και αναγκάστηκε σε διμέτωπο πόλεμο με ελασίτες και Γερμανούς, αλλά επέζησε εξαιτίας της ευστροφίας και των στρατιωτικών ικανοτήτων του αρχηγού της. Παρόλα αυτά χαρακτηρίστηκε από πολέμιούς του, σαν «μισθοφόρος» και σαν «συνεργάτης  των κατακτητών». Οι κατήγοροί του ήταν αυτοί που έλαβαν περίπου 1.000.000 βρετανικές λίρες από τους Συμμάχους και αυτοί που αρχικά αμφιταλαντεύονταν για το αν η οργάνωσή τους θα συνεισφέρει στο σαμποτάζ του Γοργοποτάμου.

 

Αντιθέτως ο Ζέρβας και η οργάνωσή του, προσφέρθηκαν άμεσα και αποφασιστικά από την πρώτη στιγμή να διευκολύνουν τους Βρετανούς σαμποτέρ. Ο ίδιος ανέλαβε την διοίκηση της επιχείρησης και το σαμποτάζ όχι μόνο έγινε αλλα πέτυχε σε απόλυτο βαθμό. Ο εχθρός τον επικήρυξε για την πράξη του αυτή, με το αστρονομικό ποσό των 100.000.000 δραχμών. Άλλωστε καθόλη την διάρκεια της κατοχής ο «συνεργάτης των κατακτητών» Ζέρβας επικηρύχθηκε συνολικά τρεις φορές.
Ακολούθησε η συμμετοχή του ΕΔΕΣ στην επιχείρηση “Animals” το καλοκαίρι του 1943 με την επική μάχη του Μακρυνόρους και οι εκκαθαριστικές επιθέσεις των ΕΟΕΑ του Ζέρβα κατά των Γερμανών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1944 κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Κιβωτός του Νώε». Αμφότερες οι επιχειρήσεις αυτές ανάγκασαν τους Γερμανούς να θεωρούν τον Ζέρβα, όπως μαρτυρούν οι πηγές τους, τον υπ’αριθμόν ένα επικίνδυνο εχθρό τους που έπρεπε να εξοντωθεί, γιατί ανα πάσα ώρα και στιγμή θα μπορούσαν οι σύμμαχοι να αποβιβαστούν στις ακτές της δυτικής Ελλάδας, μέσα από τα εδάφη του.

Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφερθεί πως η εθνική αντίσταση του ΕΔΕΣ, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη αλλά και η μοναδική εντός Ελλάδας που ακολούθησε κατά γράμμα τον συντονισμό με τη συμμαχική στρατηγική,ακριβώς γιατί βασικός σκοπός της οργάνωσης ήταν ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και όχι η μετάπελευθερωτική εξουσία.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.