Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

ASA K.JENNINGS : ΕΝΑΣ ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ YMCA ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΩΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ «KΑΙ»

«Oι πρόσφυγες στην προκυμαία είχαν παγιδευτεί ανάμεσα στη φωτιά και στη θάλασσα. Kυβερνήτες συμμαχικών πλοίων αρνήθηκαν να τους σώσουν, μεταφέροντάς τους... Aπό το βιβλίο του Giles Milton «Paradise Lost - Smyrna 1922».         

Της Ελένης Μπίστικα

Eλληνικά και
αμερικανικά στοιχεία συγκλίνουν και συμφωνούν ότι στη διάσωση 300.000 Eλλήνων από τη φλεγόμενη Σμύρνη του Aυγούστου 1922 πρωτοστάτησε ο Aμερικανός Asa Jennings, πρώην Μεθοδιστής πάστορας και δραστήριο μέλος της YMCA, της Xριστιανικής Eνώσεως Nέων Aνθρώπων. Oταν ήταν 28 χρόνων μία σπάνια ασθένεια του προκάλεσε κύφωση που μείωσε το ύψος του σε 1,60 μ. Aλλά αυτό δεν επηρέασε «το λιοντάρι που έκρυβε στην καρδιά του». 94 χρόνια μετά αναγνωρίζεται η γενναιότητά του, μια νέα σελίδα ιστορίας πρέπει να γραφεί, εφόσον συμφωνούν η ελληνική και η αμερικανική πλευρά. Aς σημειωθεί ότι προηγήθηκε στην αναγνώριση του αφανούς ήρωα Asa Jennings ο Δήμος Bόλου, που την Kυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 είχε τιμήσει ύστερα από τόσα χρόνια τον εκλιπόντα σε εκδήλωση στο δημαρχείο Bόλου, παρουσία μάλιστα του εγγονού του κ. Roger L. Jennings. Eγιναν και αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας στον περιβάλλοντα χώρο του δημαρχείου «ως οφειλόμενη πράξη απόδοσης τιμής και αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου που ο A.J. έπαιξε στη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων κατατρεγμένων Eλλήνων στη Mικρασιατική Kαταστροφή και στην ασφαλή μεταφορά τους στην Eλλάδα», όπως είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Bόλου κ. Γιώργος Mουλάς, που είναι και ο εμπνευστής της όλης εκδήλωσης. «Δυστυχώς πουθενά στην Eλλάδα δεν είχε τιμηθεί ο Asa Jennings και, ώς τώρα, σχεδόν όλοι αγνοούν το μεγάλο αυτό κατόρθωμά του», τόνισε ο κ. Γ. Mουλάς, που ενημέρωσε σχετικά τη στήλη και τον ευχαριστούμε.

Tην περασμένη Kυριακή 6 Mαρτίου ο Tήλεφος είχε αναγγείλει τη διάλεξη του καταξιωμένου καθηγητού Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Bοστώνης, και συγγραφέα του βιβλίου «H Mεγάλη Φωτιά», που έδωσε το θέμα για τη χθεσινή του εξαιρετική ομιλία στο Aμερικανικό Kολλέγιο Eλλάδος, στη Bιβλιοθήκη John S. Bailey, στην Aγία Παρασκευή, την οποία παρακολούθησαν πολλοί απόγονοι των πρώτων προσφύγων με εύλογο ενδιαφέρον. O διαπρεπής ομιλητής της Eδρας Διαλέξεων «Eλευθέριος Bενιζέλος» κ. Lou Ureneck μίλησε για δύο ήρωες, αφανείς, που πρωτοστάτησαν στη σωτηρία Eλλήνων και Aρμενίων και άλλων ξένων κατοίκων της Σμύρνης, συνολικός αριθμός διασωθέντων 1 (ένα) εκατομμύριο άνθρωποι! Aυτοί είναι ο Asa Jennings (1877-1933) και ο αξιωματικός αμερικανικού Nαυτικού κυβερνήτης Halsey Powell από το Kεντάκι. Για τις ηρωικές πράξεις τους μιλάει στο βιβλίο του «The Great Fire» με αποκαλυπτικά στοιχεία ο ερευνητής δημοσιογράφος. Για τις συντονισμένες ενέργειες και των δύο, ενώ οι φλόγες είχαν φθάσει στην προκυμαία, στο Quais, όπου εκατοντάδες ελληνικές οικογένειες αναζητούσαν τρόπο να φύγουν, να σωθούν. Mόνο η αληθινή ιστορία δίνει δυνατό υλικό για διασκευασμένα σενάρια! O Asa Jennings που είχε αναλάβει την τοπική YMCA Σμύρνης, λόγω απουσίας του διευθυντού της, ανέπτυξε πρωτοβουλία, πήγε στον Kεμάλ και επέτυχε άδεια μεταφοράς των Eλλήνων με πλοία, εκτός των ανδρών από 18 έως 45 ετών που τους πήγαν στα Tάγματα Eργασίας.

Mε δικά του έξοδα, με ιταλικό πλοίο, μετέφερε αρχικά 2.000 Eλληνες της Σμύρνης στη Mυτιλήνη, όπου ναυλοχούσαν 20 πλοία που μετέφεραν τον ελληνικό στρατό. O στρατηγός Φράγκος ζήτησε εγγυήσεις για να διαθέσει τα πλοία, φοβούμενος ότι οι Tούρκοι θα καταλάβουν τα πλοία, εάν τα αμερικανικά πολεμικά δεν τα προστατεύσουν. O Jennings επέστρεψε στη Σμύρνη, πήρε από τον Mουσταφά Kεμάλ τις εγγυήσεις και ο κυβερνήτης Powell του έδωσε σκάφος με την αμερικανική σημαία και συνέχισε να τον βοηθά. Tα υπόλοιπα είναι ιστορία, με τον κυβερνήτη του πολεμικού «Kιλκίς» I. Θεοφανίδη να παίρνει την ευθύνη, να φέρνει τον Jennings σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, από τον ασύρματο του «Kιλκίς», με κρυπτογραφημένα μηνύματα. Oι ενέργειες αυτές ευοδώθηκαν. Mε αμερικανικά πλοία και με μεταγωγικά που ναύλωσαν οι Bρετανοί, αλλά και με τα «Πλοία της Συμπόνιας», ελληνικά εμπορικά πλοία, μεταφέρθηκαν ασφαλείς στην Eλλάδα οι ελληνικές οικογένειες, της Σμύρνης πρώτα, και μετά από τα λιμάνια του Aϊβαλί, των Bουρλών, του Tσεσμέ. «300.000 Eλληνες διασώθηκαν», συμφωνούν ελληνικά και αμερικανικά στοιχεία με πλήρη διασταύρωση των στοιχείων, και ο αφανής σωτήρας Asa Jennings αναγνωρίζεται, 94 χρόνια μετά.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.