Ο Ανθυπολοχαγός πεζικού

Στις 22 Ιουνίου του 1907 αναχωρεί σιδηροδρομικώς από την Αθήνα με προορισμό τα Τρίκαλα μαζί με τους υπαξιωματικούς του 9ου πεζικού συντάγματος (Καλαμάτας), Αριστείδη Κωστόπουλο, Θεόδωρο Γεωργαλή, Παναγιώτη Οικονομάκο, Βασίλη Τσιμπιδάρο, Θεόδωρο Μαντούβαλο, Γρηγόρη Ρογκάκο και 19 άνδρες εκ των οποίων οι 12 ήταν Μανιάτες και οι άλλοι 7 οπλίτες που ακολούθησαν τον Θεόδωρο Μαντούβαλο.
Αυτοί οι 7 άνδρες ήταν οι: δεκανέας Αποστολόπουλος Ιωάννης (από την Ολυμπία) και οι στρατιώτες Μπίστουλας Διονύσης (από την Ολυμπία), Σεφερλής Αναστάσιος, Δρίλης, Χαριτόπουλος, Παπαδόπουλος και Τζανέας.
Το σώμα που οργανώθηκε αποτελείτο από 50 άνδρες, κυρίως Μανιάτες. Υπαρχηγός του σώματος ορίστηκε ο επιλοχίας Βασίλης Τσιμπιδάρος (καπετάν Τσιμπίδας) και οπλαρχηγοί οι: Θεόδωρος Μαντούβαλος (καπετάν Ταΰγετος), Παναγιώτης Οικονομάκος, Γρηγόρης Ρογκάκος, Αριστείδης Κωστόπουλος και Θεόδωρος Γεωργαλής.
Εισήλθε στη Μακεδονία στις 27 Ιουνίου 1907 για να αντικαταστήσει τον Γρηγόρη Φαληρέα (καπετάν Ζάκα) στην περιφέρεια Βογαζικού- Καστοριάς.
Συναντήθηκε με τον καπετάν Ζάκα στις 12 Ιουλίου έξω από το χωριό Βογαζικό και στρατοπέδευσε εντός μιας χαράδρας στη θέση Καλογερικό (κοντά στο χωριό Λοσνίτσα). Η θέση τους προδόθηκε όμως και οι Τούρκοι τους περικύκλωσαν μέχρι την αυγή. Ακολούθησε τρίωρη μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο Νικόλαος Τσοτάκος, ο Βασίλης Τσιμπιδάρος και 23 συμπολεμιστές τους ενώ αιχμαλωτίστηκαν 11 βαριά τραυματισμένοι μεταξύ των οποίων ήταν και ο Θεόδωρος Μαντούβαλος που μετέφερε το σώμα του καπετάν Γέρμα.
Προς τιμήν του Μανιάτη μαχητή Νικόλαου Τσοτάκου το χωριό Λόσνιτσα μετονομάσθηκε σε Γέρμα.
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου