Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η Απογευματινή δεν κλείνει προς το παρόν !

Η εφημερίδα πέρασε μια προσωρινή οικονομική κρίση. Ο Βασιλειάδης δήλωσε πως ¨έγιναν συνδρομητές άνθρωποι που δεν ξέρουν ελληνικά, οι ώμοι μου δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος¨.

Ο Βασιλιάδης δηλώνει πως ¨7-8 χιλιάδες λίρες μας σώζουν¨

¨Η 12η Ιουλίου που είναι η γενέθλια μέρα μας, και νομίζαμε ότι θα ήταν ημέρα πένθους αλλά μάλλον ανεστάλη¨. Αυτό δηλώνει ο αρχισυντάκτης της Απογευματινής Μιχάλης Βασιλειάδης που είχε τεθεί στην επικαιρότητα με την είδηση που δημοσίευσε πως θα κλείσει. Το κλείσιμο της εφημερίδας ανεστάλη καθώς έγιναν 60 περίπου εγγραφές συνδρομητών. Οι ισορροπίες άλλαξαν χάρη στην έκκληση που έκαναν οι Μπασκίν Οράν, Αϊχάν Ακτάρ, Σαμίμ Ακγκιονούλ και την καμπάνια που άρχισε στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί βρέθηκε μια προσωρινή λύση. Μένει πίσω ένα μεγάλο ερώτημα. Ο Βασιλειάδης θέτει το ερώτημα ¨με κουβαλητό νερό μέχρι πότε μπορείς να κινείς τον μύλο ;¨. Λέει πως η ριζική λύση μπορεί να επέλθει μόνο μέσω εφαρμογής θετικών διακρίσεων για αυτή την εφημερίδα που ούτως η άλλως επήλθε σε αυτή τη θέση από τις αρνητικές διακρίσεις του νόμου για τον τύπο. Δηλώνει πως ¨Αγγελίες 7-8 χιλιάδων λιρών θα μας έσωζαν. Κάθε μέρα έχουμε 200-300 λίρες ζημιά. Άλλωστε δουλεύω χωρίς να παίρνω χρήματα. Λογαριασμοί τηλεφώνου και νοίκια μαζεύονται. Από το 1964 και μετά αυτό το ποτήρι γεμίζει. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας δεν αποτέλεσε τον λόγο για την δική μας οικονομική κρίση, ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι¨.


Αυτή ήταν μια εβδομάδα που χτύπησε ιδιαίτερα τον Βασιλειάδη. Εξηγεί με στεναχώρια την αιμορραγία της εφημερίδας από το 1964 : ¨ Στην Κωνσταντινούπολη ζούνε 610 οικογένειες Ρωμιών. Το τιράζ της εφημερίδας είναι 60 φύλλα. Φτάσαμε στο 100% του κόσμου μας. Αυτή η εφημερίδα κατά την δεκαετία του 20 και του 30 που λούσε 30 χιλιάδες φύλλα, πουλώντας περισσότερα από κάθε άλλη στην Τουρκία. Ακόμα και οι ανταλλάξιμοι που ήρθαν από την Ελλάδα αυτήν διάβαζαν. Η κατάσταση άλλαξε μετά το 1964. Ο τότε ιδιοκτήτης της εφημερίδας για να μπορέσει να σταθεί πούλησε το διαμέρισμα του στην Αθήνα.

Φοιτητές ξεχώρισαν χρήματα από το χαρτζιλίκι τους

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση υπάρχουν και ελπιδοφόρα μηνύματα για τον Βασιλειάδη. Όπως ένας καθηγητής που έγινε συνδρομητής λίγο πριν να πάει για εγχείρηση.

Ο Βασιλειάδης αναφέρει : ¨ Άνθρωποι που δεν ξέρουν ελληνικά γράφτηκαν συνδρομητές μόνο για να βοηθήσουν. Είδαμε μια στήριξη που μας συγκίνησε. Μας πήρε τηλέφωνο μια κυρία και μας είπε ¨Δώστε μου αμέσως τον αριθμό λογαριασμού σας, δεν μπορώ να το αφήσω για αύριο γιατί αύριο εγχειρίζομαι¨. Δηλαδή την ώρα που πήγαινε για εγχείρηση σκεφτόταν να γραφτεί συνδρομήτρια. Φοιτητές ξεχώρισαν από το χαρτζιλίκι τους χρήματα για να γίνουν συνδρομητές σε μια εφημερίδα που δεν μπορούνε να διαβάσουν. Πριν λίγο τηλεφώνησε ο Οράλ Τσαλισλάρ και μου είπε ¨να γραφτώ και εγώ¨ και με συγκίνησε πολύ¨.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.