Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΚΥΡΙΕ ΔΡΟΥΤΣΑ ΔΕ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ...

Ενδιαφέρουσα για την εξαγωγή συμπερασμάτων ήταν η πρωινή συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στον REAL FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου...

Αυτό που είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνέντευξη του υπουργού, ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε να εξηγήσει την θέση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, καθώς επίσης και για την κυβερνητική εμμονή να αποφεύγεται κάθε αναφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) επιμένοντας στην ορθότητα της επικέντρωσης στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Το επιχείρημα του υπουργού, δηλαδή της κυβέρνησης, είναι ότι προσδοκούμε να βγει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και εφόσον η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν μας προσφέρει κάτι χειροπιαστό (θα εξηγήσουμε τι εννοεί παρακάτω), δεν έχει νόημα να «δηλητηριαστεί» το κλίμα εγείροντας ένα ακόμη θέμα.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αποσπασματική προσέγγιση μπορεί να φέρει αποτελέσματα, δηλαδή να διευθετήσουμε πρώτα το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, να κατοχυρώσουμε μια συμφωνία και στη συνέχεια, σε μεταγενέστερο χρόνο, να επιχειρήσουμε νέα διαπραγμάτευση με την Τουρκία με σκοπό να διευθετηθεί και το ζήτημα της ΑΟΖ.

Η προσέγγιση του υπουργού πραγματοποιεί μια σειρά από λογικά σφάλματα:

Πρώτον, όταν παίρνεις την απόφαση να εισέλθεις σε διαπραγμάτευση, τότε, όπως είναι γνωστό από τη θεωρία των διαπραγματεύσεων, οι πλευρές που συμμετέχουν υιοθετούν μαξιμαλιστικές θέσεις, ώστε να έχουν περιθώρια επίδειξης ευελιξίας στη συνέχεια. Σε μια διαπραγμάτευση δίνεις και παίρνεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνά ο κύριος Δρούτσας ότι επί της ουσίας διαπραγματευόμαστε ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα! Κάτι που είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο!

Διότι υπουργέ μου και μόνο το γεγονός ότι προσερχόμαστε σε διαπραγμάτευση για κάτι που θεωρούμε ως κατοχυρωμένο νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα, εμμέσως στέλνει το μήνυμα ότι αναγνωρίζουμε σε ένα βαθμό δίκιο και στον αντίπαλο! Να συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν ορισμένα «σημεία» στον χάρτη του Αιγαίου όπου θα μπορούσαν οι Τούρκοι να εγείρουν ζητήματα. Από τη στιγμή όμως που η συναίνεση της ελληνικής πλευράς για παραπομπή θεμάτων στη Χάγη είναι δεδομένη (κακώς ενδεχομένως, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...) τότε για ποιο λόγο δεν οδεύουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι εκεί με την υπογραφή συνυποσχετικού; Άρα οι βλέψεις είναι πολύ ευρύτερες και κακώς, κάκιστα πράττετε που ενημερώνετε πλημμελώς τον ελληνικό λαό για τις σκέψεις και τις πρωτοβουλίες σας στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα που εγείρεται από τη συνέντευξη του υπουργού, είναι το επιχείρημά του, ότι «στην παρούσα φάση η ΑΟΖ δεν δίνει τίποτα επιπλέον στην ελληνική πλευρά, οπότε κρίνεται σκόπιμο να μην εγερθεί το ζήτημα». Δύο είναι τα λάθη του υπουργού μας σε αυτή την προσέγγιση:

> Γνωρίζει πολύ καλά ο κύριος Δρούτσας ότι μπορεί τα άμεσα αξιοποιήσιμα και απολύτως γνωστά κοιτάσματα υδρογονανθράκων να βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο, τώρα που η γεωπολιτική συγκυρία είναι τόσο ευνοϊκή για την Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή μας προορίζεται να αποτελέσει την εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Δύσης, μήπως θα ήταν πιο σωστό να δούμε τη «μεγάλη εικόνα» και να οικοδομήσουμε τις κατάλληλες συμμαχίες από το να ζούμε συνεχώς στον δικό μας ελληνοτουρκικό μικρόκοσμο και να ξημεροβραδιαζόμαστε με το άγχος μην κάνουμε κάτι που ενοχλήσει τη νεοθωμανική Τουρκία... Διότι θα μπορούσε εύκολα να ενημερωθεί από συναδέλφους του στην κυβέρνηση περί του τι περιέχεται δυνητικά στο υπόλοιπο της ΑΟΖ, το οποίο όμως για να αποκαλυφθεί παίρνει χρόνο και βασικότερη προϋπόθεση είναι να στηρίζεται πολιτικά. Γι’ αυτό μιλάμε για οικοδόμηση συμμαχιών. Διότι ακόμα και πάλι να επιλέγαμε να πάμε σε διαπραγμάτευση, με άλλους όρους θα γινόταν εάν είχε εκπληρωθεί η ανωτέρω προϋπόθεση...

> Το δεύτερο λάθος είναι το ακόλουθο: Έστω ότι καταλήγουμε σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Πιθανότατα οι Τούρκοι θα ζητήσουν ως προϋπόθεση την παραίτηση της Ελλάδας από το ζήτημα της ΑΟΖ για να την εφαρμόσουν! Και τότε τίθεται το μεγάλο ερώτημα: Μήπως θα έρθετε τότε υπουργέ μου και θα μας πείτε ότι για να μη χαλάσουμε το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις θα πρέπει να κάνουμε μία ακόμη υποχώρηση από κυριαρχικό δικαίωμα; Ή μήπως θα το αφήσουμε το θέμα «να σέρνεται»; Διότι οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι οι γεωπολιτικές ευκαιρίες δεν παραμένουν στο διηνεκές. Ούτε οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες χώρες είναι διατεθειμένες να περιμένουν αενάως την Ελλάδα να λύσει τις ιδεαλιστικές – ιδεολογικές της ψυχώσεις για να προχωρήσουν με τις μπίζνες...

Αν δεν καταλάβαμε ακόμη ότι τα «καλά παιδιά» στη διεθνή πολιτική – ενίοτε και στη ζωή – θεωρούνται αργά ή γρήγορα ως... εισπράκτορες γεωπολιτικών «σφαλιαρών», τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

Defence-point.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters