"τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ' αχρείων νομίζομεν" - ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΑΘΛΙΟΣ ΑΧΡΗΣΤΟΣ .........(ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ Β'40 .ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ)...................... «παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες» (Θουκυδίδου, Ιστορίαι, Α’ 70)
Ετικέτες
- ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
- ΑΙΓΑΙΟ
- ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
- ΑΟΖ
- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
- ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
- ΒΙΒΛΙΑ
- ΒΙΝΤΕΟ
- ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
- ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ
- ΒΥΖΑΝΤΙΟ
- ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
- ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
- ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
- ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
- ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821
- ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40
- ΘΡΑΚΗ
- ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
- ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
- ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ
- ΚΥΠΡΟΣ
- ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
- ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
- ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
- ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
- ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
- ΠΑΙΔΕΙΑ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010
"ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΑΘΗΚΟΝ Η ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ"
Κοινή διαπίστωση από τις συναντήσεις του προέδρου ΣΑΕ ήταν ότι "η ομογένεια αντιλαμβάνεται, συναισθάνεται την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνει η πατρίδα μας, για να αντεπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει", όπως τονίζει κ. Ταμβάκης.
"Βέβαια, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία της διασποράς, η διατήρηση της ελληνικότητας της παροικίας και η συνέχιση και διαιώνιση της ελληνικής παρουσίας στις ιστορικές μας εστίες, αποτελεί πρώτιστο και κυρίαρχο καθήκον", τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ταμβάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΑΕ έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β', με τον οποίο είχε συνεργασία για θέματα ζωτικής σημασίας που απασχολούν το Πατριαρχείο στην Αίγυπτο και ολόκληρη την Αφρική. Κυρίως εξετάσθηκαν τα θέματα:
α) της συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της Σχολής του Μεγάλου Αθανασίου στην Αλεξάνδρεια, όπου δεκάδες νέοι από όλοι την Αφρική, διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό,
β) της λειτουργίας της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου, που ανακαινίστηκε πρόσφατα και έχει ανεκτίμητης αξίας βιβλία, πάπυρους και κώδικες
γ) της στήριξης του μεγάλου και σοβαρού έργου της ιεραποστολής, που επιτελεί ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και οι Μητροπολίτες του Θρόνου σε ολόκληρη την Αφρική.
Παράλληλα, ο κ. Ταμβάκης είχε σύσκεψη με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Γιώργο Διακοφωτάκη, για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της Αλεξάνδρειας, που διανύουν τον δεύτερο αιώνα συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας τους.
Κοινή γραμμή για το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων και της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Αίγυπτο, έχουν χαράξει το ΣΑΕ και οι Πρεσβυγενείς Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ) Γιάννης Σιόκας μαζί με τον Α' Αντιπρόεδρο και Προϊστάμενο της Εφορείας Σχολείων Δημήτρη Βαφειάδη και το Προεδρείο της ΕΚΑ, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό, έχοντας συνεχή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΣΑΕ και καλούν τους επικεφαλής των φορέων και συλλόγων της πόλης καθώς και παροίκων σε σύσκεψη, με σκοπό να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, να εξετασθούν και να αναζητηθούν οι καταλληλότερες λύσεις και στη συνέχεια να προταθούν στην παροικία και στην ελληνική πολιτεία.
Επίσης, ο κ. Ταμβάκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Αντώνη Ιορδανίδη, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστου Καβαλή. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και ο συντονισμός των ενεργειών όλων των θεσμικών οργάνων και φορέων της ομογένειας της Αιγύπτου, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΑΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Συντονιστές των Περιφερειών του ΣΑΕ, που του έχουν μεταφέρει και εκείνοι με τη σειρά τους τα κατά τόπους προβλήματα που έχουν προκύψει στον τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
"Ευχή όλων είναι η εξεύρεση της κατάλληλης και συμφέρουσας λύσης για το μεγάλο, σημαντικό και ζωτικής σημασίας θέμα της παιδείας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τη σημερινή δύσκολη συγκυρία στην αγαπημένη μας πατρίδα", κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ
Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>συνειδηση>καταγωγη>φυλη>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.φυλετικη>
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ
Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.
ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)
ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ
''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''
''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''
ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ
ἐπισταμένους πρὸς εἰδότας ὅτι δίκαια μὲν ἐν τῷ
ἀνθρωπείῳ λόγῳ ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται, δυνατὰ δὲ
οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν. –
κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"
ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89
Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ
“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.
Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ
Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.
Μ. Κούντερα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου