Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Ο «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΜΟΣ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη 

Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού ''ΕΝΔΟΧΩΡΑ''

Δημοτικού σύμβουλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»

Όταν πριν από 3 χρόνια συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών επαφών γνωριμίας του με τους επικεφαλής των παρατάξεων που είχαν εκπροσωπηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων θεμάτων που του είχα θέσει ήταν και το πρόβλημα με την διοργάνωση του «Pride», το οποίο είχε τεθεί επίσημα υπό την αιγίδα και την οικονομική ενίσχυση του Δήμου, μετά από σχετικές ενέργειες του προκατόχου του, Γιάννη Μπουτάρη. Του εξήγησα τότε ότι η Παράταξή μας είναι ενάντια στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, για ηθικούς και πολιτικούς λόγους, πολύ περισσότερο δε ενάντια σε κάθε είδους στήριξή της από τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Ζέρβας μου απάντησε ότι, ασχέτως του τί πιστεύει ο καθένας (και που φυσικά είναι απολύτως σεβαστό), η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει έναν διεθνή πλέον χαρακτήρα, πραγματοποιείται σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου, αποτελεί δε και ένα μέσον τουριστικής προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή μας. Μου τόνισε μάλιστα το γεγονός ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου παρέστη στην ενθρόνιση του νέου, τότε, αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, του έκανε εντύπωση που ακόμη και σε χριστιανικούς ναούς είδε αναρτημένες τις «σημαίες» του κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ+! Σε σχετική ερώτησή μου, όμως, αν αυτοί ήταν ορθόδοξοι ναοί, μου απάντησε αμέσως «όχι, μιλάμε για άλλα χριστιανικά δόγματα».

Φαίνεται, όμως, ότι αυτά τα τρία χρόνια, μετά την ενθρόνιση Ελπιδοφόρου, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της «ορθόδοξης» χριστιανικής εκκλησίας των ΗΠΑ. Τόσο που παρέσυρε τις όποιες αντιστάσεις απέναντι στις νεοταξίτικες αντιλήψεις και τις επιταγές της «πολιτικής ορθότητας», που αραίωσε και θόλωσε την ορθόδοξη χριστιανική οντολογία. Τα νέα «ήθη» της μάλιστα ανέλαβε να τα μεταφέρει στην Ελλάδα, δίκην dealer, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, πραγματοποιώντας την βάπτιση των δύο υιοθετημένων τέκνων ενός ζεύγους ομοφυλοφίλων στην Αττική.

Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα συγγενικό μου ζευγάρι, που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, βάφτισε την νεογέννητη κορούλα του και χρειάστηκε να περάσει μέσα από ένα πλήθος επίπονων διαδικασιών, προκειμένου να αποδείξει με μάρτυρες ότι είναι και οι δύο ορθόδοξοι, ότι έχουν παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο κ.λπ. Άραγε όλα αυτά τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση του ομοφυλόφιλου ζεύγους; Ή, απλώς, «ξεπεράστηκαν» κάποιες «ανούσιες λεπτομέρειες» για τις ανάγκες εξυπηρέτησης της πολιτικής ορθότητας και την μη-διατάραξη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της όλης τελετής;

Ο ουσιαστικός προβληματισμός βέβαια δεν είναι αυτός. Είμαι βέβαιος ότι όλα έγιναν με την τήρηση κάθε προσχηματικής τυπικότητας. Η ουσία βρίσκεται στο ότι όλα αυτά συμβαίνουν πια στην πατρίδα μας επιβαλλόμενα από την όποια πολιτική, πνευματική και θρησκευτική εξουσία, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με την κοινωνία. Επιβάλλονται στους πολίτες ενάντια στο αξιακό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας, με το οποίο πορεύθηκε επί αιώνες διαμορφώνοντας μία κοσμοθέαση όχι απλώς συμβατή με την ιστορική της πορεία, αλλά και σύμφωνη με τον τρόπο ζωής των μελών της. Μία κοσμοαντίληψη, δηλαδή, υπό την οποία δημιούργησε πολιτισμούς, ξεπέρασε δύσκολες στιγμές της εθνικής ζωής της και αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια τις όποιες κοινωνικές ή ιστορικές αντιξοότητες μέσα στις κρατικές οντότητες στις οποίες κατά καιρούς διαβιούσε.

Στην εποχή μας, το ελληνικό κράτος, τα 200 έτη της ύπαρξης του οποίου τιμήσαμε πέρυσι (στο βαθμό που το κάναμε, τέλος πάντων), αντί να αποτελέσει ένα κουκούλι προστασίας αυτών των εθνικών αξιών, έχει καταντήσει ο ολετήρας τους. Συστηματικά και σκόπιμα καταστρέφει όλες τις αξιακές αυτές δομές, απογυμνώνει τον λαό από τα ηθικά στηρίγματά του και τον αφήνει έρμαιο ιδεολογιών αφύσικων και διαβρωτικών της ίδιας της ύπαρξής του.

«Αν το κράτος στενοχωρεί το έθνος, πρέπει αναγκαστικά ή να αλλάξει μορφή ή να χαθεί. Το κράτος που εμποδίζει τη φυσιολογία του έθνους, είναι περιττό και βλαβερό», έγραφε ο Ίων Δραγούμης. Επειδή, όμως, γι’ αυτό το κράτος οι Έλληνες έδωσαν ποταμούς αιμάτων για να δημιουργηθεί, ίσως χρειάζεται μία ακόμη ευκαιρία. Ίσως χρειάζεται επιτέλους, κάποια στιγμή, να κάνουμε το χρέος μας, όλοι μας, ώστε να αποκτήσει ξανά άξια πολιτική, πνευματική και θρησκευτική ηγεσία.

 

https://www.e-grammes.gr/%CE%BF-%C2%AB%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%C2%BB-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82?fbclid=IwAR2wRN5HG_3hEiRYz_i5emUaKGDqBbc5kTj-itoUzx66Z6_pvyaedCprruE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters