Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΤΛΕΡ-ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ




Του Αλέξανδρου Καρρά


Τα γεγονότα που αφορούν την Μάχη της Κρήτης λίγο-πολύ είναι γνωστά. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, και ακόμα περισσότεροι αποσιωπούν, είναι ότι ο Χίτλερ ήταν απόλυτα σύμφωνος με την εκστρατεία του Μουσολίνι εναντίον της χώρας μας. Η Μάχη της Κρήτης δεν είναι ένα γεγονός που προέκυψε εν εξελίξει του Β’ ΠΠ. Ήταν ένα σημείο υψηλής στρατηγικής σημασίας για τον Άξονα, αλλά και για τους Συμμάχους.

Έχει καλλιεργηθεί ένας μύθος σχετικά με την αντίδραση του Χίτλερ γύρω από την ενημέρωσή του για την αιφνιδιαστική επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος στις 28-10-1940. Πήρε το τρένο του και κατευθύνθηκε εξοργισμένος στην Φλωρεντία. Ο Ντούτσε τον υποδέχθηκε σε κλίμα γιορτινό θέλοντας να τον κολακεύσει και να τον καθησυχάσει. Λέγεται ότι ο ηγέτης του Γ’ Ράιχ δεν επιθυμούσε καμία εμπλοκή του Άξονα με την Ελλάδα για λόγους «φιλελληνισμού». Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Χίτλερ δεν ήταν καθόλου ενάντιος στην επίθεση της Ιταλίας κατά της χώρας μας, διαφωνούσε μόνο ως προς την ημερομηνία που αυτή θα πραγματοποιείτο. Είχε συμφωνηθεί άλλωστε ότι η Ελλάς αποτελούσε ζωτικό χώρο της Ιταλίας κι έτσι την είχε παραχωρήσει στη σφαίρα επιρροής του Ιταλού συμμάχου του, ώστε να πραγματοποιήσει το όραμα του Mare Nostrum.

Όλα αποδεικνύονται από την αλληλογραφία Χίτλερ-Μουσολίνι. Ο Χίτλερ σε επιστολή του προς τον Μουσολίνι στις 20-11-1940 ανέφερε:

«Όταν σας παρακάλεσα να με δεχτείτε στην Φλωρεντία, ξεκίνησα το ταξίδι με την ελπίδα ότι μπορούσα να σας εκθέσω τις σκέψεις μου πριν την έναρξη της επικίνδυνης αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, για την οποία άκουσα μόνο σε γενικές γραμμές.

Θα ήθελα αρχικά να σας παρακαλέσω να καθυστερήσετε λίγο την επιχείρηση πιθανόν σε μια πιο κατάλληλη στιγμή αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι τις εκλογές για τον πρόεδρο της Αμερικής. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, Ντούτσε, να μην προχωρήσετε σε αυτήν την πράξη πριν την γρήγορη κατάληψη της Κρήτης.»

Ο Χίτλερ παρουσίασε μια εκτενή ανάλυση στον Ιταλό γύρω από την στρατηγικής σημασίας κατάληψη της Κρήτης: Αύξηση αεροπορικών βάσεων των Άγγλων, δισταγμός Βουλγαρίας να μπει στην Τριμερή Συμφωνία, εύκολη πρόσβαση στα αγγλικά βομβαρδιστικά εναντίον Αλβανίας και Νότιας Ιταλίας, καθώς και δύσκολη πρόσβαση του Άξονα στις ρουμανικές πετρελαιοπηγές.

Ο Χίτλερ επιθυμούσε μια ιταλική επίθεση μόνο λίγες μέρες μετά την 28η Οκτωβρίου, δηλαδή στα μέσα Νοεμβρίου του 1940 που θα είχαν πραγματοποιηθεί οι αμερικανικές εκλογές, ώστε να μπορεί να υπολογίσει τις προθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση συμμετοχής ή όχι στον Β’ ΠΠ. Αυτός ήταν ο ένας λόγος που θύμωσε στον σύμμαχό του και, ο δεύτερος λόγος, ήταν ότι επιθυμούσε να καταληφθεί πρώτα η Κρήτη και από εκεί η υπόλοιπη Ελλάδα. Οι λόγοι που το ήθελε αυτό αναφέρθηκαν παραπάνω. Ξεκαθάρισε ότι δεν του ήταν δυνατό να ενισχύσει την Ιταλία πριν τον Μάρτιο του 1941. Όντως επιτέθηκε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του ίδιου έτους. Αναφέρθηκε επίσης στην καταλληλότητα των γερμανικών δυνάμεων κατά την χειμερινή περίοδο, εν συγκρίσει με των ιταλικών που ήταν ικανότερες κατά τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ιδίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε και άλλα που αποδεικνύουν τον προγραμματισμό της επιχείρησης κατά της Κρήτης: «Θα ήθελα όμως την άνοιξη, ίσως αρχές Μαΐου να ξαναέχω τις γερμανικές δυνάμεις. Για την συνεργασία των αεροπορικών μας δυνάμεων στην Μεσόγειο θα ήθελα αρχικά να σας στείλω μια επιλαρχία με τις απαραίτητες συσκευές αναγνώρισης και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο. Δεν έχω ακόμα συζητήσει για αυτό το ζήτημα με τον στρατάρχη Γκαίρινγκ και θα αφήσω σε αυτόν να καθορίσει τις απαραίτητες συνιστώσες, όπως αυτός νομίζει.»

Εν τέλει, στις 20-5-1941, ξεκίνησε η Μάχη της Κρήτης, αφού πρώτα είχε καταληφθεί η υπόλοιπη Ελλάδα με επίθεση σε τέσσερα διαφορετικά σημεία: Μάλεμε, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Οι Γερμανοί έχασαν 8.000 αλεξιπτωτιστές. Αποκορύφωμα γερμανικής κτηνωδίας, ως αντίποινα για τις απώλειες, υπήρξε η ολοκληρωτική καταστροφή της Κανδάνου Χανίων και πολλά ακόμα χωριά.

Αποτελεί πρόκληση η είδηση ότι προγραμματίστηκε τιμητική εκδήλωση για τους πεσόντες Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στα κρητικά εδάφη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης! Αυτοί που έπεσαν στην Κρήτη ήταν επιδρομείς και ήρθαν για να κατακτήσουν και να σκοτώσουν Έλληνες. Που ακούστηκε να τιμούνται οι επιδρομείς και κατακτητές στη γη των κατακτημένων; Οι συγκεκριμένοι σκοτώθηκαν από έναν λαό που αμυνόταν της ελευθερίας του. Η εκστρατεία των Γερμανών κατά της Ελλάδος έγινε προς ενίσχυση της Ιταλίας, κι αυτό το ανέφερε ο ίδιος ο Χίτλερ προς τον σύμμαχό του στο ίδιο γράμμα: «…είναι οι σκέψεις ενός φίλου που σας μεταφέρονται με θερμή ευγένεια, κι ο οποίος είναι έτοιμος να σας βοηθήσει με τον μεγαλύτερο φανατισμό ώστε να μπορέσετε να ξεπεράσετε στον πιο σύντομο δυνατό χρόνο την κρίση…». Η απάντηση του Μουσολίνι, δύο μέρες μετά, ήταν η εξής: «Είμαι έτοιμος να εγγυηθώ τα τωρινά σύνορα και να αναγνωρίσω στη Γιουγκοσλαβία τη Θεσσαλονίκη». Λίγες μέρες προτού οι Γερμανοί αποχωρήσουν από την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1944, ο Χίτλερ με δική του εντολή ζήτησε να αναγνωριστεί η Ανεξάρτητη Μακεδονία, απαιτώντας από τους συνεργάτες του αξιωματικούς να μεριμνήσουν για το ζήτημα αυτό.

της 5ης Σεπτεμβρίου του 1944 για αναγνώριση Ανεξάρτητης Μακεδονίας από το Γ Ράιχ


Ορθότατα λοιπόν υπήρξαν αντιδράσεις, οι οποίες ανάγκασαν τους διοργανωτές να ματαιώσουν την εκδήλωση τιμής για την επιδρομή των Γερμανών αλεξιπτωτιστών κατά της Κρήτης. Θα ήταν προσβολή και πρόκληση για την τιμή και την μνήμη του Έθνους, αλλά και για όσους αγωνίστηκαν εναντίον των κατοχικών δυνάμεων ή μαρτύρησαν από αυτές.


Ey31lgmXAAACPcO





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters