Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019

499 π.Χ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΔΑΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΣΤΑΣΠΟΥ

Του Ιωάννη Καργάκου
 
499 π.Χ. Ξεκινά η επανάσταση των ιωνικών πόλεων κατά του Πέρση Βασιλιά Δαρείου του Υστάσπου. Οι Ίωνες καταλαμβάνουν τις Σάρδεις δεν μπορούν όμως να κυριεύσουν την ακρόπολη. Απώλεια μοιραία, αφού οι Πέρσες ανασυντάσσονται και νικούν τους Ίωνες στην Έφεσσο. Ο στόλος των Ιώνων, διοικούμενος άσχημα, χωρίς πειθαρχία και συνοχή και λόγω της λιποταξίας κάποιων πόλεων, συντρίβεται άδοξα στη ναυμαχία της Λάδης (494 π.Χ.). Από την αχλύ της θαλασσοταραχής ξεπηδούν τρία φωκαϊκά και τρία φοινικικά πλοία. Αυτά δεν γύρισαν ποτέ στην Ιωνία. Έμειναν στη Σικελία κι έγιναν πειρατικά.
Αρχηγός τους ο Διονύσιος από τη Φώκαια. Ο Φωκαέας στρατηγός επικεφαλής τριών μόνο τριήρεων συμπαρατάχθηκε με τους άλλους Ίωνες στη Λάδη. Όταν εμφανίστηκε ο περσικός στόλος, διπλάσιος σε δύναμη, οι Ίωνες σκέφτηκαν να αποχωρήσουν.
Στη συνέλευση των στρατηγών, όπου θα λαμβανόταν η τελική απόφαση, ο Διονύσιος έπεισε τους υπολοίπους όχι μόνο να παραμείνουν, αλλά και να του αναθέσουν την αρχηγία. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, είπε τα παρακάτω λόγια: «Τώρα βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού ή να ελευθερωθούμε ή να μείνουμε δούλοι και μάλιστα αποστάτες δούλοι. Εάν εκπληρώσετε το καθήκον σας, αυτό θα αποβεί τώρα επίπονο για σας, αλλά στο τέλος θα ελευθερωθείτε νικώντας τον εχθρό. Εάν όμως επιμείνετε στην παρούσα μαλακία ( έτσι στο πρωτότυπο = εκθήλυνση, αδυναμία, νωθρότητα) και αταξία, ουδεμία ελπίδα έχετε να μην σας τιμωρήσει ο Δαρείος λόγω της αποστασίας σας. Ακολουθήστε με, λοιπόν, και τεθείτε υπό την ηγεσία μου. Και εγώ, εάν οι θεοί είναι δίκαιοι, σας υπόσχομαι πως δεν θα μας επιτεθούν οι εχθροί. Αλλά κι αν επιτεθούν, θα τους αποδεκατίσουμε».
Οι Ίωνες όντως επείσθησαν. Εγκατέλειψαν τις αναπαυτικές σκηνές τους στην παραλία της Λάδης, ανέβηκαν στα πλοία και υπεβλήθησαν από τον Διονύσιο σε κοπιαστικές ασκήσεις. Κωπηλάτες και οπλίτες γυμνάζονταν στα καταστρώματα. Και όταν τελείωνε η εκπαίδευση, τα πλοία έμεναν επ’ αγκυρών και τα πληρώματα στα πλοία, αντί, όπως πρωτύτερα, τα πλοία να ανασύρονται στην παραλία και τα πληρώματα να αποσύρονται στη στεριά. Μόλις επτά ημέρες άντεξαν τη σκληρή εκπαίδευση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο κι άρχισαν να γογγύζουν κατά του επηρμένου εκείνου Φωκαέα που, έχοντας 3 μόνο πλοία, επέβαλε τη θέλησή του σε ολόκληρο τον στόλο, προκαλώντας τους αφόρητα δεινά. Διότι, προσθέτανε, πολλοί ήδη αρρώστησαν και περισσότεροι σίγουρα θ’ αρρωστήσουν σε λίγο. «Αλήθεια, φώναξαν, προτιμότερη από τα γυμνάσια και την ταλαιπωρία η περσική δουλεία και κάθε άλλη συμφορά. Γι’ αυτό τα παρατάμε». Και πράγματι σταμάτησαν να υπακούν τον Διονύσιο, έστησαν τις σκηνές τους στο νησί και χαλάρωναν σε αυτές, απολαμβάνοντας τη σκιά, την ανάπαυση και τις απράγμονες συζητήσεις. Αλλά επρόκειτο να τιμωρηθούν γι’ αυτή τους τη ραθυμία.
Από κείνη τη στιγμή στο ιωνικό στρατόπεδο κυριάρχησε η αταξία και η δυσπιστία. Κάποιοι βλέποντας ότι έτσι έχουν τα πράγματα, μετάνιωσαν που δεν δέχτηκαν τις συμβιβαστικές προτάσεις του Δαρείου. Δύο ελληνικές μοίρες λιποτάκτησαν την ώρα της ναυμαχίας. Ξεχώρισαν όμως οι Χίοι, πιστοί στον όρκο τους, προκαλώντας αλλά και παθαίνοντας τρομερές απώλειες. Διέπρεψε και ο Διονύσιος ο Φωκαεύς, που με τα 3 δικά του πλοία συνέλαβε 3 φοινικικά. Θεωρώντας ότι η πατρίδα του, η Φώκαια, θα υποκύψει αμέσως στην περσική κυριαρχία, δεν επέστρεψε σε αυτήν. Λεηλάτησε τα φοινικικά παράλια που ήταν αφύλακτα, αφού ο φοινικικός στόλος ήταν ακόμη στη Λάδη, και έπειτα πήγε στη Σικελία, όπου έδρασε ως πειρατής κατά των Καρχηδονίων και των Τυρρηνών, μη βλάπτοντας ποτέ Έλληνες.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» σημειώνει: «Και το παράδοξο είναι ότι ουδείς εκ των άλλων στρατηγών, των μεγαλυτέρων μοιρών, της Μιλήτου, της Σάμου, της Χίου ή της Λέσβου, ανέλαβε να υποστηρίξει τον Φωκαέα Διονύσιον. Και σχολιάζει πιο κάτω: Η δυστυχής εκείνη ιωνική επανάστασις παρίστησιν ( = φανερώνει) εντελή έλλειψιν ανδρών αξίων να κυβερνήσωσιν αυτήν». Εμείς θα προσθέταμε ταπεινά ότι φανερώνει και παντελή έλλειψη ανδρών άξιων να κυβερνηθούν από άξιους άνδρες.

Yiannis Kargakos
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters