Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΚΟΤΖΙΑΣ : Ο ΕΛΛΗΝΑΣ «ΜΟΝΑΧΟΦΑΗΣ», Η «ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ» ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Της Νεφέλης Λυγερού

Από το «όλοι μαζί τα φάγαμε» στο «μην τα φάμε μόνοι μας»! Κάτι συμβαίνει με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Ίσως ο Νίκος Κοτζιάς ανακάλυψε τον Λεό Μπουσκάλια, τον συγγραφέα της αγάπης. Ίσως τον συνεπήρε το βιβλίο σταθμός που φέρει τον τίτλο: «Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις». Ό,τι και αν είναι, μοιάζει να διακατέχεται από μία ασυγκράτητη διάθεση γενναιοδωρίας. Επιθυμεί διακαώς να χτίσει γέφυρες, να αναγεννήσει φιλίες από τις στάχτες τους, ακόμα και αν αυτό απαιτεί εθνικές παραχωρήσεις.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την παρέμβαση που έκανε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών; Δικαιολογώντας τον Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε «μοναχοφάηδες», λέγοντας ότι δεν πρέπει να είμαστε τέτοιοι και πρέπει και η Τουρκία να έχει έσοδα από την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η δήλωσή του, μάλιστα, συνέπεσε με την ανακάλυψη του κοιτάσματος στον στόχο “Γλαύκος” στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν τόλμησε, όμως, να εμποδίσει τη γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil, όπως δεν είχε τολμήσει να εμποδίσει τη γεώτρηση της γαλλικής Total στον στόχο “Καλυψώ”. Παρόλα αυτά, στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επικίνδυνο μπραντεφέρ.
«Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας ‘όλα δικά μου’, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος» είπε ο Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας: «Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια –με τις δύο τετραμερείς– και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει».

Κοτζιάς: Θολές κουβέντες και στο βάθος συνεκμετάλλευση

 

Πολύ θολές κουβέντες όλα τα παραπάνω. Αν τις “ξύσεις” το μόνο νόημα που βγάζουν είναι κάποιου είδους συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Κι αυτό, επειδή κανείς δεν αμφισβήτησε τα όποια δικαιώματα παραχωρεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στην Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα, τα λόγια του αφορούν ελληνικά δικαιώματα που η Άγκυρα αμφισβητεί.

Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα. Στην ίδια ομιλία του, χωρίς να ερωτηθεί, έθεσε ζήτημα Καστελόριζου. «Αν νομίζεις, όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι -ξέρω εγώ- το Καστελόριζο έχει το 100% έχει όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις»

Νάτος, λοιπόν, ο “λαγός”! Ποιος άραγε ισχυρίσθηκε ότι λόγω Καστελόριζου η Ελλάδα έχει δική της όλη την υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία τίποτα. Είναι η Άγκυρα που ισχυρίζεται ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Ο Νίκος Κοτζιάς ξιφομαχεί με φαντάσματα, επειδή δεν τόλμησε να ξεστομίσει αυτό που εμμέσως πλην σαφώς λέει: ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, υιοθετώντας το τουρκικό επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι μεγάλη και το Καστελόριζο μικρό.

Η Χάγη και το μερίδιο για κατευνασμό

 

Η Αθήνα, όμως, έχει προτείνει την οριοθέτηση με κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εάν αυτό αποφασίσει να μην δώσει πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο, υιοθετώντας ένα συνδυασμό και της αρχής της μέσης γραμμής και της αρχής της αναλογικότητας, κανένα πρόβλημα. Είναι η Άγκυρα, όμως, που δεν θέλει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, αλλά καταφεύγει σε “τσαμπουκάδες”. Και μάλλον αυτοί φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα, αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δηλώνει ρητά πως πρέπει να βάλουμε και την Τουρκία στο παιχνίδι (δηλαδή να της δώσουμε μερίδιο) για να την κατευνάσουμε!
Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι τουρκικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Sabah, έσπευσαν να προβάλουν τη δήλωση Κοτζιά, θεωρώντας ότι υποστηρίζει τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα. Παρά την φιλική διάθεση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, πάντως, οι γείτονες δεν λένε να ανταποκριθούν. Αντί για Μπουσκάλια φαίνεται ότι μελετάνε την “Τέχνη του Πολέμου” του Σουν Τζου.
Ο Τούρκος βουλευτή Αχμέτ Γιλντίζ, που συμμετείχε στη σύνοδο της κοινοβουλευτική συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σε αίθουσα της ελληνικής Βουλής, υποστήριξε ότι όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και η ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα και τη Λευκωσία οφείλονται σε μονομερείς ενέργειες της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς.
«Στο Δίκαιο της Θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική το περιγράφει ως διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις, που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές, γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».


Συμβιβασμός με την Τουρκία στα ενεργειακά!

 

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα το μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας υποστήριξε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να γίνει μετά την επίλυση του Κυπριακού ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών. «Είναι λοιπόν μια ευκαιρία για την περιοχή. Αν οι Ελληνοκύπριοι το θέλουν η πόρτα είναι ανοικτή. Όταν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο πλευρές γίνονται μονομερώς αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Ελπίζω και οι δύο πλευρές να εργαστούν για να υπάρξει συνεργασία».
Σ’ αυτή την πρόκληση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Κώστας Δουζίνας σημείωσαν ότι αυτά τα θέματα δεν άπτονται της ημερήσιας διάταξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και υποστήριξαν ότι οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν λύσεις και τρόπο συμβιβασμού, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Ευτυχώς, ο Κώστας Δουζίνας δεν ξέχασε να σημειώσει ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Συμπλήρωσε πως όταν γίνει η εξόρυξη και εκμετάλλευση τα κέρδη θα πάνε «σε κυρίαρχο ταμείο, μέρους του οποίου θα πάει στον κυπριακό παράγοντα μιας ενωμένης Κύπρου. Οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να τους χωρίσει. Οι πολιτικές εξουσίες έχουν τις διαφορές».
Στις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Η Ελλάδα καταβάλλει «συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των υποεπιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. «Αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία».


SLPRESS 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters