Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

Του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη

Ούτε τώρα είναι πολύ αργά να ρωτήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, για τις ενέργειες που έκανε η Κυπριακή κυβέρνηση για να προασπίσει τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού.
Οι Κύπριοι, για πολλά χρόνια τώρα, επισκέπτονταν την Ουάσιγκτον και προετοίμαζαν το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις τους χωρίς τυμπανοκρουσίες, ενημερώνοντας στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, ινστιτούτα που ειδικεύονται σε θέματα ενέργειας και το Αμερικανικό Κογκρέσο.
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς θεωρείται στην Κύπρο μια ηρωική φιγούρα, που πολεμά μόνος του για τον δίκαιο αγώνα των Ελληνοκυπρίων. Υπάρχουν πολλοί Κύπριοι που πιστεύουν ότι «οι ξένοι μας “παίζουν “ μονότερμα και εμείς θεατές βλέπουμε τα γκολ να μπαίνουν στην εστία μας». Πιστεύουν ότι ο Κοτζιάς είναι ο μόνος «καλαμαράς» που τραβά το μεγαλύτερο φορτίο και δεν αφήνει τους ξένους ούτε ένα λεπτό να θεωρούν πως οι Κύπριοι αγωνίζονται μόνοι τους.
Οι θέσεις αυτές του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι απολύτως σωστές, αλλά διακηρύσσει τα αυτονόητα και εμείς σαν λαός δείχνουμε μια τάση για πολλά χρόνια τώρα να θαυμάζουμε τα αυτονόητα. Θα πρόσθετα ότι θα ήταν επίσης αυτονόητο να ασχολείται με την δημιουργία της ελληνικής ΑΟΖ ως θέμα υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική μας πολιτική. Ο κ. Κοτζιάς ανησυχεί για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά δεν φαίνεται δεν ασχολείται συστηματικά με την ΑΟΖ της Ελλάδας.
Έτσι, δεν καταδέχτηκε να αντιπροσωπεύσει τη χώρα του στη Νέα Υόρκη, στις 5 Ιουνίου 2017, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Θάλασσα και τους Ωκεανούς, όπου θα μπορούσε να προβάλει τις ελληνικές θάλασσες, όπως έκανε ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών που ανέφερε:
«Η ταχεία και σταθερή οικονομική ανάπτυξη των ωκεανών αποδεικνύει ότι οι οικονομικοί κινητήρες του πλανήτη φτάνουν σε μια νέα μελωδία τον 21ο αιώνα, την οποία πρέπει να μετατρέψουμε σε αρμονία μιας μεγάλης χορωδίας, όπου όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Τα έθνη των θαλασσών αποκαλούνται συχνά μικρά, αλλά εμείς δεν πιστεύουμε σε μικρά ή μεγάλα: κάθε έθνος είναι κυρίαρχο, οι δυνατότητες ποικίλλουν, αλλά όλα τα έθνη έχουν ίσα δικαιώματα.»
Το πιο σοβαρό λάθος του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι ότι δεν δείχνει να κατανοεί ότι αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση της πατρίδας μας η ΑΟΖ είναι, με καθυστέρηση δεκαετιών, ένα εθνικό θέμα ύψιστης σημασίας. Κρίμα που δεν ζει ο Τάσσος Παπαδόπουλος για να τον συμβουλεύσει στο πως έπρεπε να ενεργήσει για την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας.
Ήρθε η ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία και να επισκεφθεί πάραυτα την Ουάσιγκτον ζητώντας από τον ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον να αποσύρει την απαράδεκτη δήλωση που έκανε ο βοηθός υπουργός Φίλιπ Γκόρντον στην Αθήνα στις 27.7. 2011:
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά… δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης».
Η Μεγάλη Ώρα Οριοθέτησης με Κύπρο και Αίγυπτο
Όμως την περίοδο αυτή, όταν παίζονται τόσα γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αναλάβουμε μια θαρραλέα πρωτοβουλία απαλλασσόμενοι από το φοβικό σύνδρομο, που μας διακατέχει και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με αυτές της Αιγύπτου και της Κύπρου, γιατί υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Βέβαια, η Κύπρος και η Αίγυπτος δεν κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και ασχολούνται σοβαρά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους. Εμείς απλώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μας αρέσει να διοργανώνουμε τριεθνείς διασκέψεις με αυτά τα κράτη, να βγάζουμε φωτογραφίες και να ανακοινώνουμε πομπώδη συμπεράσματα αυτών των «σημαντικών» διασκέψεων.
Τα τρία κράτη έχουν, μέχρι σήμερα, συναντηθεί τρεις φορές. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 2014 με την υπογραφή της Διακήρυξης του Καΐρου. Ακολούθησε η δεύτερη στην Λευκωσία τον Απρίλιο του 2015 με τη Διακήρυξη της Λευκωσίας. Στην τρίτη συνάντηση, τα τρία κράτη υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών και επανέλαβαν ακριβώς τα ίδια, όπως και τις δύο προηγούμενες φορές. Επρόκειτο για μια καταθλιπτική εικόνα, για μια «ισπανική υποχώρηση», αφού η Ελλάδα συνεχίζει να μην τολμά να οριοθετήσει τις ΑΟΖ της.
Συνεχίζεται πάντως η κοροϊδία όταν γίνεται αναφορά στις συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων τους, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ΑΟΖ τους. Είναι κοινό μυστικό ότι αυτές οι γεωγραφικές συντεταγμένες έχουν ήδη καθοριστεί. Επομένως, όλα είναι έτοιμα για την οριοθέτηση και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση χωρίς να κοιτάζουν κρυφά προς την πλευρά της Τουρκίας.

Το «άδειασμα» των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ)

Εν προκειμένω δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του προέδρου των ΕΛΠΕ Ευστάθιου Τσοτσορού την περασμένη Πέμπτη, 8 Ιουνίου, στο 2ο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Στην ομιλία του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματική αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο «να γίνουμε θεατές κατάρρευσης των προσδοκιών», αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες για να αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία που διαμορφώνεται από το διεθνές περιβάλλον.
Νοιώσαμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια όταν δήλωσε:
«Ένας βασικός στόχος θα είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία των αναγκαίων συζητήσεων με τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των ΑΟΖ και την άρση της απαγόρευσης ερευνητικών εργασιών πέραν της θαλάσσιας ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων.
Το πολυεθνικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές στην κατεύθυνση της κατάρτισης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αξιοποίησή τους, ενώ ανοίγει αναπόφευκτα και τη συζήτηση οριοθέτησης ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.»
Διαβάστε παρακάτω την ηλίθια απάντηση των παραγόντων της αγοράς:
«Η παρέμβαση των ΕΛΠΕ για το θέμα των ΑΟΖ μέσω ενός διεθνούς συνεδρίου σχολιάστηκε αρνητικά από παράγοντες της αγοράς, δεδομένου ότι πρόκειται για κρίσιμα εθνικά θέματα που άπτονται της αποκλειστικής διαχείρισης του υπουργείου Εξωτερικών και του ίδιου του πρωθυπουργού.»
Οι «παράγοντες της αγοράς» βέβαια ως ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας μας κάνουν μάθημα για τις ΑΟΖ αγνοώντας προφανώς ότι η Ελλάδα έχει μόνο μια ΑΟΖ! Εκτός εάν διάβασαν κάποια άλλη, επίσης ηλίθια, ανάλυση που αναφερόταν στην ΑΟΖ της Κρήτης.
Το πραγματικά τραγικό αυτής της υπόθεσης δεν ήταν η αντίδραση της «αγοράς», αλλά η άμεση παρέμβαση από κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους που απαίτησαν από τα ΕΛΠΕ, μια ημέρα αργότερα, να κάνουν αυτή την διόρθωση:
«Η ακριβής διατύπωση, το ύφος και το πνεύμα της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια κ. Ευστάθιου Τσοτσορού στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου, δεν επιδέχονται παρερμηνείες ο κ. Τσοτσορός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Ομίλου να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια για εντοπισμό και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, περιγράφοντας έξι άξονες.
»Το εάν, με ποιο σχεδιασμό και σε ποια χρονική συγκυρία θα δρομολογηθούν τα συγκεκριμένα βήματα, εναπόκειται στην Ελληνική Πολιτεία να αποφασίσει. Ο ρόλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, είναι σαφώς οριοθετημένος, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά του στον τομέα της Έρευνας Υδρογονανθράκων επικεντρώνεται, όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, αποκλειστικά στη Δυτική Ελλάδα και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, καθώς και νότια και δυτικά της Κρήτης.
»Ρόλος των ΕΛ.ΠΕ δεν είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά η εκδήλωση ενδιαφέροντος στα όρια των “οικοπέδων” που προκηρύσσονται από το αρμόδιο υπουργείο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν ασκούν εξωτερική πολιτική, αλλά λειτουργούν στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
»Κατόπιν αυτών, οι εστιασμένες αναφορές δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας στα γνωστά προβλήματα με τη Τουρκία, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ για την Έρευνα και Παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Τους έκαναν να προβούν σε αυτή τη δήλωση τη στιγμή που ετοιμάζονται, κατά τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο, να ξοδέψουν, μαζί με την ExxonMobil και την TOTAL, 12 δις. δολάρια για τρία χρόνια νότια της Κρήτης και τα οικόπεδα που σκέφτονται να εξερευνήσουν συμπίπτουν με τις τοποθεσίες που το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι με φυσικό αέριο.
Η πρώτη φορά αριστερά με το ηθικό της πλεονέκτημα δεν είχε κανένα πρόβλημα να ρίξει στο καναβάτσο τον ευπρεπή πρόεδρο των ΕΛΠΕ και ο Κοτζιάς, που θεωρείται ο μεγάλος προστάτης της κυπριακής ΑΟΖ, δεν θέλει να αγγίξει την ΑΟΖ της Ελλάδας!

DEFENCEPOINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters