Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ κ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ : ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Του Ιωάννη Σ. Θεοδωράτου
Δημοσιογράφου-Αμυντικού αναλυτή

«ΕΝ ΓΑΡ ΧΕΡΣΙ ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΕΠΕΩΝ Δ’ ΕΝΙ ΒΟΥΛΗ, ΤΩ ΤΟΥ ΤΙ ΧΡΗ ΜΥΘΟΝ ΟΦΕΛΛΕΙΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΧΕΣΘΑΙ» (Ιλιάς Π, 629-630)

Γιατί στα χέρια (σ.σ. εναπόκειται) το τέλος του πολέμου και για τους λόγους (σ.σ. χώρος είναι) στη βουλή, γι’ αυτό δεν χρειάζονται οι μύθοι (σ.σ. τα πολλά λόγια), αλλά να μαχόμαστε! (Πάτροκλος προς Μηριόνη).

Διανύουμε την 5η δεκαετία τουρκικών απειλών, εντάσεων και προκλήσεων. Ο ηγέτης του ΑΚΡ και σημερινός πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας περίμενε να συμπληρωθούν 14 έτη παραμονής στην εξουσία, προτού παρουσιάσει το μεγαλύτερο (σ.σ. Η φαρέτρα κρύβει και άλλες εκπλήξεις) μέρος των πραγματικών προθέσεών του. Η γεωστρατηγική των κεμαλιστών επικαιροποιήθηκε και παρότι παρέμεινε στον πυρήνα της αναθεωρητική σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας (και όχι μόνον…) αναβαπτίστηκε σε νέο-οθωμανική, με πανισλαμιστικές τάσεις ενσωματώνοντας νέα εργαλεία προβολής ισχύος. Από τις αρχές  του περασμένου έτους ένας νέος κύκλος περιφερειακής αποσταθεροποιήσεως ξεκίνησε αποκαλύπτοντας πως μαζί με την χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος ως εργαλείο ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής, οι νέο-οθωμανοί του Ταγίπ Ερντογάν εργαλειοποίησαν με γεωπολιτικό κυνισμό: α) Τις ροές προσφύγων και λαθρομεταναστών και β) την αντιισραηλινή ρητορική του σουνιτικού Ισλάμ.
Οι δύο αυτοί νέοι σχεδόν αήττητοι «μυστικοί στρατοί» εκατομμυρίων συγκροτήθηκαν και εφοδιάστηκαν χωρίς περιορισμούς με ένα πανίσχυρο ζεύγος όπλων – ιστορικώς αποδεδειγμένα για την καταστροφική τους ικανότητα – το δέος και τον φανατισμό. Η δύναμη που ελέγχει κατά την παρούσα περίοδο την χερσόνησο της Ανατολίας και την πεδιάδα της ανατολικής Θράκης επιχειρεί λόγω της γεωγραφικής εγγύτητος με την περιοχή της ευφόρου ημισελήνου (Συρία, Λίβανος, Ιράκ) και την γη της επαγγελίας (Ισραήλ, Ιορδανία), να αναδειχθεί στο παρόν γεωιστορικό πλαίσιο αναφοράς σε περιφερειακή δύναμη. Οι ηγέτες της συγκεκριμένης δυνάμεως οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως νέο-οθωμανοί σουνίτες πανισλαμιστές δείχνουν να εκπληρώνουν την γεωπολιτική επιταγή, όπως αυτή καθορίζεται από τον Αχμέτ Νταβούτογλου (συγγραφέως του «Στρατηγικού Βάθους»).
Ωστόσο δεν είναι μόνον η επικαιροποιημένη επαναφορά του περιεχομένου του «Εθνικού Όρκου», η οποία ενεργοποιεί εδαφικές βλέψεις και απειλεί με αλλαγές συνόρων και αναθεωρήσεις συνθηκών. Τι ίδιο το τουρκο-ισλαμικό ιστορικό-πολιτιστικό υπόβαθρο έχει ως σημείο αναφοράς την ρήση «η πατρίδα μου είναι έως εκεί που φθάνει το βέλος μου». Συνεπώς για να προσδιορίσουμε το όριο των τουρκικών βλέψεων (με ορίζοντα το συμβολικής σημασίας έτος 2023) αρκεί να σημειώσουμε επί χάρτου τις μέγιστες εμβέλειες και τα βεληνεκή των τουρκικών μαχητικών των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν (το υποστρατηγικό βλήμα SOM) και ιδίως των πυραύλων τύπου Yildirim IIΙ. Ο λαλίστατος Νταβούτογλου μας έχει ήδη ενημερώσει μέσα από το αναθεωρητικό βιβλίο του, πως η άμυνα των Στενών και της Κωνσταντινουπόλεως αρχίζει από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Ο ίδιος μιλώντας στο Ικόνιο στις 07-04-2012 αναφέρθηκε στο nizam I alem (τάμα, ιερή αποστολή) του τουρκικού έθνους, προαναγγέλλοντας ότι έως το 2023 «… θα ξανασμίξουμε με τα αδέλφια μας που βρίσκονται στα εδάφη που χάσαμε την περίοδο 1911-1923 και στα εδάφη από τα οποία αποχωρήσαμε. Αυτό αποτελεί επιτακτικό ιστορικό καθήκον». Σήμερα πολλοί αναρωτιούνται που βρίσκεται ο γεωπολιτικός μέντωρ του Ερντογάν. Εκτιμώ πως όσο η σκέψη του είναι πανταχού παρούσα και καθορίζει τους άξονες της αναθεωρητικής νέο-οθωμανικής στρατηγικής, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα είναι ωσεί παρόν από το παρασκήνιο που έχει μετατραπεί σε αθέατο προσκήνιο.
Όμως για να επιτευχθεί αυτό τιτάνιο έργο γεωιστορικής ανατροπής, δεν αρκούν τα τουρκικά όπλα, παρότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των οποίων πλέον σχεδιάζεται αναπτύσσεται και παράγεται στην Τουρκία, χάρη στο συγκροτημένο σχέδιο για την εθνική (δημόσια και ιδιωτική) αμυντική βιομηχανία που εκπόνησε το AKP και υλοποιείται μέσω του προγράμματος Vision 2023 (Όραμα για την συμπλήρωση 100 ετών από της ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας). Ούτε επίσης μπορεί να έλθει σε πέρας μέσω της αποκτήσεως τακτικών πυρηνικών όπλων. Σημειώνουμε με έμφαση πως τρεις έως πέντε κεφαλές απείλησε ότι θα αποκτήσει από το Πακιστάν ο Ερντογάν στο πλαίσιο της προσφάτου επισκέψεώς του στην αδελφή ισλαμική σουνιτική χώρα, για τον πληθυσμό της οποίας οι Τούρκοι αντιμετωπίζονται περίπου ως ανάδοχοι (η πακιστανική καλείται urdu δηλαδή η γλώσσα της ορδής, του στρατού, ordu/orda δηλαδή στα τουρκικά-μογγολικά) πέραν της θρησκευτικής αδελφοσύνης.


Photo by Ahmet Izgi/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image
Για να υπεισέλθει στην τουρκική σφαίρα επιρροής και στην καινούρια νέο-οθωμανική ισλαμική περίοδο μια εκτενής γεωγραφική έκταση η οποία περικλείεται από το γεωγραφικό σύμπλοκο το οποίο άρχεται: α) Από την αυστριακή Βιέννη, του ποταμού Δουνάβεως, της Σερβίας, της Βουλγαρίας περιλαμβανομένων και δια του μέσου της Μαύρης Θαλάσσης μέχρι τον Καύκασο περικλείοντας την Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν προς βορράν, β) της Αδριατικής/Ιονίου, από τις δαλματικές ακτές την Κροατία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία συν της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος προς δυσμάς, γ) του Κρητικού Πελάγους μετά της Κρήτης, της ανατολικής Μεσογείου μετά της Κύπρου έως το Δέλτα του Νείλου και της Χερσονήσου του Σινά συμπεριλαμβανομένης της ομωνύμου διώρυγος προς νότον και δ) του Ισραήλ, της Ιορδανίας, της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράκ έως του δυτικού Ιράν προς δυσμάς, απαιτείται η χρήση νέων καινοτόμων δυσκόλως ανασχεσίμων εργαλείων κατακτήσεως και καταλήψεως.
Το καθεστώς Ερντογάν συγκροτείται από μια ευρεία ομάδα ειδικών και μη προσώπων, τα οποία σε συνδυασμό με την εμπειρία που παρέχει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, την κάθετη δομή διοικήσεως της εξουσίας και την μορφογενετική επιρροή την οποία παρέχει στις μάζες το εμπνευσιακό νέο-οθωμανικό όραμα, συν τις ευρύτερες παραμέτρους ισχύος του κράτους, σχεδιάζουν την υψηλού ρίσκου εθνική γεωστρατηγική. Η πολιτική αυτή απλώνεται σε τρεις ηπείρους, ενσωματώνοντας ιστορικούς, γεωγραφικούς και θρησκευτικούς στόχους. Είναι γνωστή η θεωρία των 5 Κ (Κασμίρ, Κύπρος, Κουρδιστάν, Κορέα και Κουντούς=Ιερουσαλήμ) γεωγραφικών σημείων υψηλού γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος, της νέο-οθωμανικής πανισλαμικής πολιτικής.
Σε μια τέτοιου επιπέδου γεωστρατηγική σχεδίαση, η τουρκική εξωτερική πολιτική διείδε μια σημαντική ευκαιρία – όπως την εκτίμησαν και ανέλυσαν τα εγχώρια κέντρα – λόγω της κρίσεως την οποίαν προκάλεσε η αμερικανικής εμπνεύσεως Αραβική Άνοιξη και η συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση τρίτων κυρίως μουσουλμανικών χωρών. Είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου για την στρατολόγηση ανθρώπων και ιδεολογιών διασυνδέοντας την νέο-οθωμανική γεωστρατηγική με το θρησκευτικό φανατισμό και την εκμετάλλευση των προσφυγικών και των λαθρομεταναστευτικών ροών. Δυο σύγχρονες τάσεις, δύο φαινόμενα. Δύο παγκόσμια προβλήματα εργαλειοποιήθηκαν και στρατολογήθηκαν προκειμένου να ασκηθεί η υπερτάτη πίεση κατά των δύο σημαντικών αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ) της πρώτης φάσεως του σχεδίου της νέο-οθωμανικής Τουρκίας προς το όραμα 2023.
  Ο πρώτος ΑΝΣΚ βρίσκεται στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων της τουρκικής γεωστρατηγικής, περιλαμβάνοντας την Ελλάδα, την Κύπρο και την κλινικώς νεκρή ευρωπαϊκή πορεία της Αγκύρας. Ο δεύτερος ΑΝΣΚ βρίσκεται στην Μέση Ανατολή στο ασιατικό θέατρο επιχειρήσεων και είναι το Ισραήλ, το προγεφύρωμα της Αγγλοσαξονικής σταυροφορικής Δύσεως, όπως αρέσκονται να το αποκαλούν οι νταβουτογλιανής εμπνεύσεως νέο-οθωμανοί. Εάν αυτές οι δύο καίριες ζωτικής σημασίας γεωγραφικές περιοχές ελεγχθούν ή εξουδετερωθούν εντασσόμενες στην τουρκική σφαίρα επιρροής, τότε θα έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέρος της πορείας προς το όραμα του 2023. Τα όπλα τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται είναι εντυπωσιακά. Προς την Ελλάδα εργαλειοποιήθηκαν οι προσφυγικές – λαθρομεταναστευτικές ροές οι οποίες κατευθύνονται εμμέσως και αμέσως ως επιθετικές ενέργειες με στόχο την κατάρρευση της ελληνικής αμύνης, χωρίς καν να θιγούν στρατιωτικοί στόχοι δια πληγμάτων.
Είναι σαφές πως μετά από την από καιρό κυοφορούμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η 31η Δεκεμβρίου ίσως να αποτελεί το έσχατο ορόσημο στο σήριαλ περί αποδόσεως καθεστώτος βίζας, πέραν του οποίου η Άγκυρα αποδεσμεύεται να προβεί σε αντίποινα. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας ο πρώτος μυστικός στρατός του Ερντογάν ετοιμάζεται – ακουσίως – να αναλάβει δράση. Ο πρώτος στρατός στελεχώνεται πέραν των ελαχίστων πλέον Σύρων προσφύγων (σ.σ. Για τους οποίους ο Ερντογάν προνόησε να μπορούν να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα) από εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους νέους άνδρες, οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Παρά το κλείσιμο των συνόρων γεγονός που φράζει τον δρόμο προς την ΕΕ μέσω Βαλκανίων, η τουρκική γεωστρατηγική δεν αποδομείται ούτε αναχαιτίζεται καθώς ο ΑΝΣΚ είναι ο ελληνικός χώρος. Εάν τις πρώτες εβδομάδες του 2017 εξαπολυθούν κύματα της τάξεως των 50-100.000 ανθρώπων, ουδείς μπορεί να τα αναχαιτίσει με δηλώσεις. Άρα η ασφυκτική πίεση που θα μας ασκηθεί δια της κυνικής εργαλειοποιήσεως των ροών, θα επιφέρει τέτοιο πλήγμα στην ελληνική κοινωνία και τις κρατικές δομές που κανένα οπλικό σύστημα ακόμη και πυρηνικό δεν θα μπορούσε να προκαλέσει. Στόχος η αλλοτρίωση και η αλλοίωση της δημογραφίας και της κυριαρχίας, δηλαδή προσβάλλεται η ίδια η συνέχεια του ελληνικού έθνους.
  Ο δεύτερος μυστικός στρατός προέρχεται από την εργαλειοποίηση του θρησκευτικού φανατισμού και χρησιμοποιεί ως μανδύα και πρόσχημα την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού σε ευαίσθητες περιοχές, οι οποίες εντοπίζονται στο Ισραήλ. Προ ημερών σε ομιλία του ο Ερντογάν προσκάλεσε όλους τους μουσουλμάνους να επισκεφθούν το τέμενος Αλ Ακσά προκειμένου να τονίσουν και να διαδηλώσουν υπέρ του ισλαμικού αυτού μνημείου – από εκεί ξεκίνησε και η πρώτη Ιντιφάντα – ασκώντας πίεση στο Ισραήλ, το οποίο καταπιέζει τους πιστούς μουσουλμάνους συμφώνως με τον Τούρκο πρόεδρο. Η νέα αυτή τακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς μπορεί να παράξει άμεσα αποτελέσματα, εάν δεκάδες χιλιάδες (ίσως και πολύ περισσότεροι) μουσουλμάνοι από πολλές γειτονικές και μη χώρες αρχίσουν να πραγματοποιούν προσκυνηματικά ταξίδια με την βασική όμως τώρα διαφορά, ότι θα εντάσσονται ακουσίως ως εργαλεία της νέο-οθωμανικής πανισλαμικής εξωτερικής πολιτικής. Η ευκολία με την οποία μπορεί να προκληθεί μια μείζονα περιφερειακή κρίση από την «αυθόρμητη» εκδήλωση διαφόρων πιστών και την ισραηλινή αντίδραση που θα προκύψει ένεκα αυτής είναι σαφές πως όλοι κατανοούν. Αυτή η μορφή εργαλειοποιήσεως του θρησκευτικού ζήλου υπέρ της διασώσεως των απωλεσθέντων ισλαμικών ιερών τόπων και προσκυνημάτων δεν θα πρέπει να μας ξενίσει εάν εφαρμοστεί και στην χώρα μας. Εκτιμάται ότι είναι θέμα συγκυριών και προτεραιοτήτων της νέο-οθωμανικής γεωστρατηγικής.
Οι δύο αυτές δυσκόλως ανασχέσιμες «στρατιές» συναποτελούν τα νέα όπλα αποσταθεροποιήσεως, τα οποία ενέταξε στην φαρέτρα του το καθεστώς Ερντογάν στο πλαίσιο της κυοφορουμένης νέας εξωτερικής πολιτικής/οράματος 2023. Ελλάδα και Ισραήλ ως οι κύριοι αρχικοί ΑΝΣΚ της Τουρκίας οφείλουν να συγκροτήσουν κοινές ομάδες εργασίες σε πολιτικό, διπλωματικό στρατιωτικό καθώς και σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών με στόχο την αντιμετώπιση της αναθεωρητικής τουρκικής γεωστρατηγικής. Η συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ασφαλείας και Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος Κύπρου Ισραήλ (σε πρώτο στάδιο) με την συμμετοχή ως παρατηρητού των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετασθεί με την δέουσα σοβαρότητα. Τα βλήματα stand off τύπου SOM, τα οποία συμφώνως πληροφοριών σχεδιάστηκαν και με πακιστανική αρωγή, όπως και οι βαλλιστικοί πύραυλοι Yildirim III και οι νεώτερες εκδόσεις αυτών μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές με βεληνεκή τα οποία φθάνουν στην Αδριατική αλλά και μέχρι το Σινά. Όμως πολύ πιο αποτελεσματικά και δραστικότερα από πλευράς αποτελεσμάτων είναι οι εργαλειοποιήσεις και οι κατευθύνσεις των δύο προαναφερομένων «μυστικών στρατών», οι οποίοι αντιμετωπίζονται μόνο μέσω συντονισμένης, συνδυασμένης και αποφασιστικής σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο κοινής δράσεως.

Την συγκεκριμένη τουρκική στάση οφείλουμε να αναδείξουμε εκ νέου και να καταγγείλουμε προς τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Ο γεωπολιτικός χρόνος δεν είναι γραμμικός. Διαστέλλεται και συστέλλεται κατ’ αναλογίαν με τις εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα ο μετρήσιμος χρόνος της ερντογανικής Τουρκίας ομοιάζει με εκείνον κλεψύδρας της οποίας η οπή μετατρέπεται σε χοάνη…

LIBERAL
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters