Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ : Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Καρακαϊδος

«Για λευτεριά, τιμή επάλαιψα και πίστη
Ρομφαία στα χέρια μου ανεμίσθη» 




Πριν 104 χρόνια στις 28 Νοεμβρίου 1912, όταν ο Ελληνικός Στρατός, οι απόγονοι των Μαραθωνομάχων, Μακεδόνων,  Κολοκοτρωνέων και τόσων άλλων εθνικών αγωνιστών, εμάχετο για την ολοκληρωτική αποτίναξη του τουρκικού ζυγού στο Μπιζάνι, τότε ακριβώς η ελληνική ιστορία ελάμπρυνε τις σελίδες της με ένα νέο Κυναίγυρο, ένα νέο Λεωνίδα. Τον Λορέντζο Μαβίλη.
Ο Ελληνικός Στρατός μάχεται απεγνωσμένα αντιμετωπίζοντας τις τουρκικές ορδές που μάχονται με σθένος. Ο Λορέντζος Μαβίλης ο Ιθακήσιος Ποιητής , δημοσιογράφος και εκπρόσωπος της Κέρκυρας στην Ελληνική βουλή, του Ελ.Βενιζέλου έφεδρος Λοχαγός μαζί με τον φιλέλληνα Γαριβάλδη και τον Ζακυνθινό ευπατρίδη Αλέξανδρο Ρώμα και πολλούς εθελοντές εδημιούργησαν σώμα στρατιωτικών, τους «ερυθροχίτωνες» και ήρθαν σε βοήθεια προς τον Ελληνικό Στρατό κάνοντας ανταρτοπόλεμο. Μια αντάρτικη ομάδα με ηγέτες τους Μαβίλη Ρώμα και Γαριβάλδη
έπιασε ένα ύψωμα που δεσπόζει των Ιωαννίνων, τον Δρύσκο και με συνεχή δράση δημιουργούν μεγάλες απώλειες στους Τούρκους.

Μάχονται σα λιοντάρια Αναδεικνύονται ικανότατοι σε αυτή την μορφή του πολέμου  και χάρις σ αυτούς ο Ελληνικός Στρατός κατάφερε να απωθήσει τους Τούρκους και να απελευθερώσει ένα ακόμη αλύτρωτο κομμάτι της Ελληνικής γης την Ήπειρο. Στιγμές αθάνατου ηρωικού μεγαλείου για την Ελλάδα και τα παιδιά της .Κι ανάμεσά τους πρώτος ο Λ. Μαβίλης για τον οποίο έγραφε ο Τ. Παπαγιαννόπουλος στην «ΕΣΤΙΑ» έφυγε από την βουλή για να συναντήσει τον θάνατο.
Σε κάθε μάχη κι ένα τραύμα. Τέλος στις 28 Νοεμβρίου του 1912 άφησε την τελευταία του πνοή στις κορυφές του Δρύσκου .Πολεμώντας σαν λιοντάρι ακολουθούσε την ελληνική σημαία βαδίζοντας κατά των αιωνίων εχθρών τους Έθνους. Ξαφνικά δέχεται θανάσιμο βλήμα .Πίπτει ! Ο Ρώμας του σφίγγει το χέρι τραυματισμένος και αυτός και του λέει: 

Ο Λ. Μαβίλης νεκρός
«Αγαθή η μοίρα σου λοχαγέ Μαβίλη»   
Ο ήρωας του Δρύσκου όμως δεν ησυχάζει Γνωρίζει ότι ο θάνατος είναι σιμά.Γυρίζει και λέει στον Ρώμα :
«Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα είχα την μεγάλη αυτή τιμή να πεθάνω για την Ελλάδα» 
Ο Τιτάν αυτός της εθνικής μας ιστορίας σηκώνεται .Ορθώνει το ανάστημα του αγέρωχα. Το αίμα στάζει από το τραύμα, ατενίζει την κυανόλευκο, την Σημαία μας, τα ιδανικά του έθνους και της φυλής μας, την χαιρετά και πίπτει νεκρός μέσα σε καταιγισμό βλημάτων. Το Ελληνικό μεγαλείο είχε κάνει το θαύμα του. Το Πάνθεον των Αθανάτων έγραψε την ημέρα εκείνη : ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ 

Ένας ακόμα εθνικιστής στον αγώνα για την τιμή, την δόξα και την Ελευθερία της Ελληνικής γης. Ποιος Έλληνας δεν συγκινείται στο άκουσμα μιας τέτοιας θυσίας;
Ποια ελληνική ψυχή δεν πάλλεται από εθνική υπερηφάνεια όταν έχει να επιδείξει τέτοιους προγόνους ; Ποιο κράτος, ποιά φυλή, ποιο έθνος δεν υποκλίνεται σε ανθρώπους όπως ο Λορέντζος Μαβίλης;
Αθάνατο ελληνικό Μεγαλείο είναι αδύνατο όσο κι αν προσπάθησαν να σε εξαφανίζουν ( 40-44 46-49 ) η μοίρα σου είναι πάντα ένας ΦΟΙΝΙΚΑΣ.
Μέσα από τις στάχτες πάντα θα ξεπετάγονται Μαβίληδες ( όπως στο έπος του ΄40 και στον συμμοριτοπόλεμο )και θα μας οδηγούν.

Γιατί η πίστη τους στα ιδανικά της φυλής και του Έθνους δεν προέρχεται από ξένα πρότυπα αλλά από το αίμα και τους αγώνες των προγόνων .Έτσι και σήμερα που ο Μαρξισμός με το νεοταξικό του προσωπείο και οι παραφυάδες του προσπαθούν αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές Ελλήνων Εθνικιστών να τις παραμερίσουν γιορτάζοντας την Πόρτα του Πολυτεχνείου πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι πάντα θα βρίσκονται Μαβίληδες  ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ώστε βαδίζοντας με την κυανόλευκο να αποτρέψουν το Εθνικό κατρακύλισμα όταν χρειαστεί. Ο Μαβίλης συνόδευε πάντα την Σημαία και χαιρετώντας την έπεσε .Αυτό μας θυμίζει ένα γεγονός στην Κομμουνιστική Ρωσία στο ΒΠΠ όταν το δολοφονικό κτήνος που λεγόταν Στάλιν για να αναπτερώσει το φρόνημα των στρατιωτών του εξέβαλε στην μάχη τα λάβαρα και τις σημαίες της Αγίας Ρωσικής Αυτοκρατορίας των Τσάρων και όχι το σφυροδρέπανο.

Η Δύναμις του εθνικού συμβόλου της Σημαίας είναι η μόνη που μπορεί να αναδημιουργεί Έλληνες σαν τον Μαβίλη.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.