Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ κ ΠΑΝ.ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ : Η ΕΔΑ, Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ

Του Πολίτη Παν.Παπαγαρυφάλλου
 
Όλα τα περίεργα και όλα τα ακατανόητα συμβαίνουν στην Μπανανία που λέγεται Ελλάδα και σε οδηγούν στο να μην εμπιστεύεσαι πια κανένα κόμμα. Ιδού γιατί: Όταν ο μακαρίτης Κων/νος Καραμανλής, διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Παπάγο στα 1955 η νεοπαγής ΕΔΑ υπήρξε ασυμβίβαστη και θα έλεγα θανάσιμος αντίπαλός του.
Ο γράφων, δραστήριο στέλεχος της ΕΔΑ ακολουθώντας την ΕΔΑ και την ιδεολογία της, υπήρξε ανειρήνευτος πολιτικός του αντίπαλος. Μέσα στη βουλή οι βουλευτές της σφυροκοπούσαν τον ίδιο και την ΕΡΕ και η «Αυγή» - από κοντά και οι ΕΔΑΐτες – βγάζαμε αφρούς εναντίον τους.
Μια ματιά στην «Αυγή» των ετών 1955 Οκτώβριος) έως ότου δραπέτευσε ως Τριανταφυλλίδης στο Παρίσι το 1963, (αμέσως μετά την ήττα τους στις εκλογές), θ’ αποδείξει του λόγου το αληθές. Όμως την πιο οξύτατη κριτική θα την δει ο ενδιαφερόμενος στο δίτομο έργο του Τ. Τρικκά: ΕΔΑ(1951-1967), εκδ. «Θεμέλιο» 2009). Οκτώ χρόνια υπήρξε για τον κόσμο της Αριστεράς, που αγωνιζόταν στην Ελλάδα, η σιδερένια μπότα στα στήθια του.
Φαίνεται όμως ότι ηγεσία του ΚΚΕ που βρισκόταν στο εξωτερικό δεν είχε την ίδια άποψη. Έτσι, λοιπόν, ο εκ των ηγετικών παραγόντων του ΚΚΕ Ανδρέας Τζήμας θεωρούσε τον Κ.Καραμανλή θετικό παράγοντα στην πολιτική ζωή της χώρας.
Αυτό συνάγεται από το: «Σημείωμα υπεύθυνου Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, για απόρρητα θέματα Ελλήνων προσφύγων».
Στο από 9 Ιουλίου 1963 Σημείωμα, που βρίσκεται στα Αρχεία του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας, διαβάζουμε και τα εξής σχετικά: «Το 11ο τμήμα της Κ.Ε. του Κ.Κ.Τσεχ, μας επέδωσε προς ανάγνωση δύο επιστολές του Υπουργείου Εσωτερικών.. Στη δεύτερη επιστολή αναφέρεται ότι ο συντάκτης της εφημερίδας «Αγωνιστής» που εκδίδει η οργάνωση του ΚΚΕ Τσεχοσλοβακίας, σ. Τζήμας είχε συνάντηση με τον (Έλληνα) πρέσβη. Εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση Καραμανλή (πρώην πρωθυπουργού) από την πολιτική ζωή, εξέφρασε ανησυχία για την τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις στην πολιτική προσφυγιά, σημειώνοντας ότι σκέφτεται τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα» (Το πλήρες κείμενο αυτού του «Σημειώματος» δημοσιεύεται στο πρόσφατο έργο των Ν. Μαραντζίδη και Κ. Τσιβου: «Ο Ελληνικός Εμφύλιος και το Διεθνές Κομμουνιστικό σύστημα: Το ΚΚΕ μέσα από τα τσέχικα αρχεία 1946-1968», εκδ. «Αλεξάνδρεια», Αθήνα 2012, σελ. 244 όπου και τα στοιχεία του σχετικού φακέλου).
Είναι προφανές ότι το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, που ήταν και συντάκτης της εφημερίδας του «Αγωνιστής» γράφοντας αυτά απηχούσε και τις απόψεις της τότε κομματικής ηγεσίας δηλαδή του 1963.
Διαβάζει κανείς και απορεί και ανατριχιάζει και αναρωτιέται πως έχασα δεκαετίες στους αγώνες της ΕΔΑ και πως έχασα δεκαετίες – περισσότερες – πολεμώντας το μεταπολιτευτικό καθεστώς της σήψης και της αρπαχτής. Όπου και να πατήσεις, πατάς σάπιο σανίδι.
Πόσο εύστοχος υπήρξε ο Καβάφης που έλεγε ότι όταν χτίζονταν τα ψηλά τείχη εμείς δεν ακούγαμε τους χτύπους των μαστούρων. Μια ζωή λάθος. Μια ζωή αντίσταση. Μήπως μπορεί κανείς να παρηγορηθεί από τα λόγια του Γκαίτε που έλεγε: «Η ζωή προχωρεί γιατί υπάρχουν και εκείνοι που της αντιστέκονται».
Όμως ούτε αυτό συμβαίνει. Όσο αγωνίζεσαι – για όσους ειλικρινά το κάνουν – τόσο η ζωή γυρίζει πίσω. Αυτό ζούμε και θα «ζούμε» για δεκαετίες.
Φαίνεται ότι η μοίρα των αληθινών ιδεολόγων και άδολων αγωνιστών – που είναι τόσο λίγοι – είναι ο ρόλος του Σισύφου.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters