Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.

ΠΗΓΕΣ:1.ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΡΝΑΒΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ 1955-59 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΟΚΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2002
2.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΡΙΒΑ - ΔΙΓΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΑΓΩΝΟΣ ΕΟΚΑ 1955-59 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΟΚΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1997
3.ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΘΥΕΛΛΑ 1955-59 ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ


Οι νέοι έπαιξαν τον κυριότερο ρόλο στην επιτυχία του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Εντάχθηκαν από νωρίς στην Οργάνωση και αφοσιώθηκαν ολόψυχα στην πραγμάτωση του σκοπού της. Οι πρώτοι πυρήνες των δολιοφθορέων και των μαχητών ενθουσίασαν με τη δράση τους πολλούς άλλους νέους, που πύκνωσαν τις τάξεις της ΕΟΚΑ. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίστηκε ένας αόρατος ακαταμάχητος στρατός.
Γράφει ο Διγενής για τη συμβολή των νέων στον Απελευθερωτικό Αγώνα: «Ήρχισεν ο αγών με την αδάμαστον Κυπριακήν Νεολαίαν. Με αυτήν διεξήχθη ούτος υπό αφαντάστως δυσχερείς συνθήκας. Χωρίς αυτήν δεν θα επετελείτο εν Κύπρω έργον τόσον μέγα και δυσχερές»

Βρετανός στρατιώτης ερευνά ης τσάντες μικρών μαθητών. Όταν ο Διγενής εξυμνεί τη νεολαία για την προσφορά της στον Αγώνα, εννοεί όχι μόνο τους νέους, αλλά και τις νεανίδες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και σε εμπιστευτικές θέσεις και έφεραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία το έργο που ανατέθηκε σ' αυτές. Διακρίθηκαν για το θάρρος, την τόλμη, την εχεμύθεια και την αντοχή τους στα
φρικτά Βασανιστήρια των ανακριτών τους. Εκτός άλλων υπηρεσιών που πρόσφεραν, μερικές κοπέλες αναλάμβαναν τη μεταφορά πιστολιών κατά τις εκτελέσεις μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Σε άλλες περιπτώσεις έριχναν χειροβομβίδες εναντίον στρατιωτικών αυτοκινήτων.

Γράφει γι' αυτές ο Διγενής:
«Αι νεανίδες της Κύπρου όχι μόνον δεν υστέρησαν εις τόλμην και αυτοθυσίαν των νέων, αλλά και εφάνησαν πραγματικοί Σπαρτιάτιδες, Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες» (Απομνημονεύματα σ. 40).
Στο «Χρονικό Αγώνος ΕΟΚΑ 1955-1959» (σσ. 4-6) ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ γράφει πολύ εγκωμιαστικά λόγια για την προσφορά της νεολαίας στον Αγώνα. Αναφέρω χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
α) «Η Νεολαία της Κύπρου προσέφερε το πολύτιμον αίμα της εις τον αγώνα δια την ελευθερίαν και εκαλύφθη με αϊδιον δόξαν. Έγραψε ιστορικάς σελίδας, δια τας οποίας το Ελληνικόν Έθνος είναι υπερήφανον».
β) «Ανταπεκρίνετο αξιοθαυμάστως εις τας θυσίας που εζητούντο συνεχώς απ' αυτήν».
γ) «Εκυριάρχει εις αυτήν απαράμιλλον ψυχικόν σθένος και πρωτοφανής αποφασιατικότης... Πολλάκις της εζήτησα και πράγματα δυσκατόρθωτα, ενίοτε δε ακατόρθωτα, και από έμπειρους στρατιώτας τακτικού στρατού».
δ) «Εις τον στρατιωτικόν μου Βίον δεν εγνώρισα τόσην άκαμπτον ορμήν και αποφασιστικότητα με τόσην διάρκειαν, τεσσάρων συνεχών ετών, όσην εις την Ελληνικήν Κυπριακήν Νεολαίαν, η οποία παρουσίασε μάλιστα αυτό το παράδοξον: Ενώ ο κάματος είναι συναίσθημα ανθρώπινον, ενώ η ασύγκριτος υπεροχή του αντιπάλου δύναται πολλάκις να κάμψη και τους πλέον ανδρείους, ενώ οι κίνδυνοι και αι θυσίαι δυνατόν να εμπνεύσουν φόβον, εις την περίπτωσιν της Ελληνικής Κυπριακής Νεολαίας συνέβη το αντίθετον. Όσον περισσότερα ήτο η πίεσις του αντιπάλου, τόσον μεγαλύτερα ήτο και η αντίδρασις αυτής».
Στο Βιβλίο του «Αγων της ΕΟΚΑ και ανταρτοπόλεμος», ο Διγενής σημειώνει το εξής αξιοπρόσεκτο:
«Δεν γνωρίζω έτερον παράδειγμα εις την Ιστορίαν, όπου ολόκληρος η Νεολαία, νέοι και νεανίδες, να συμμετάσχουν ενεργώς και τόσον αποδοτικώς εις τον υπέρ της πατρίδος των αγώνα» (σ. 26).
Για τη δράση της νεολαίας στον Αγώνα ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ γράφει:
«Αι πρώται αποστολαί αι οποίαι ανετέθησαν εις αυτήν εντός των τομέων ήσαν: Διανομή φυλλαδίων της Οργανώσεως, ομαδικαί πατριωτικοί εξορμήσεις και διαδηλώσεις, αναζήτησις και συγκέντρωσις πληροφοριών, παρακολούθησις υπόπτων προσώπων και προδοτών. Ακολούθως, εφ' όσον αι τάξεις της εγένοντο πλέον συνεκτικοί και ειθίζοντο εις την πειθαρχίαν, μετά σχετικήν προεκπαίδευσιν, εσχημάτισαν ομάδας σαμποτέρ, παρασκευής εκρηκτικών υλών, κρούσεως εντός των πόλεων, παρακολουθήσεως του οικονομικού μποϋκοτάζ, τέλος δε εκ των μάλλον θαρραλέων και εμπίστων επελέγοντο οι μαχητοί διαφόρων κατηγοριών δια τας ενόπλους ομάδας».


Ίδρυμα Στρατηγού Γ. Γρίβα-Διγενή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.