Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ ΗΛΙΑ ΠΟΛΑΤΙΔΗ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ 2ου ΟΧΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΡΥΖΗ



ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ
Βουλευτής Σερρῶν -
ΛΑ.Ο.Σ.
Βασ. Βασιλείου 29 – ΣΕΡΡΑΙ Τ.Κ. 621 22
Τηλ.: 23210-27249, Τηλεομοιότυπο 23210-26856
Βουλῆς 4 - ΑΘΗΝΑΙ 105 62
Τηλ.: 210-3706331, Τηλεομοιότυπο 210-3706531
Ἠλεκτρονική Διεύθυνσι: ipolatidis@gmail.com – Ἱστοσελίδα: www.polatidis.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο απέστειλε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Η. Πολατίδης με αίτημα την απόδοση φόρου τιμής στον Μεγάλο Έλληνα Πρωθυπουργό του 2ου ΟΧΙ, τον Απρίλιο του 1941,  Αλέξανδρο Κορυζή
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Ὁ Αλέξανδρος Κορυζής υπήρξε σίγουρα μία από τις σπανίας ακτινοβολίας προσωπικότητες της νεωτέρας ελληνικής Ιστορίας ο οποίος διεκρίθη για την προσφορά του προς την Πατρίδα αλλά και για το απαράμιλλο ήθος και την ιδιαιτέρα σεμνότητά του.
Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13 και ετιμήθη για την δράσι του. Υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του Υπάτου Αρμοστού στην Σμύρνη, Αριστείδου Στεργιάδη, ήταν από τους πρωτοπόρους της αγροτικής πίστεως στην Ελλάδα και συνέβαλε στην ίδρυση του Αυτονόμου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) το 1925 και της Αγροτικής Τραπέζης το 1929, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακόμη, συνέγραψε αρκετές μελέτες οικονομικού περιεχομένου.
Στο πεδίο της πολιτικής διετέλεσε δις Υπουργός και παραιτήθηκε την δεύτερη φορά από το Υπουργείο Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Στις  12 Ιουλίου 1939 για να αναλάβει την διοίκηση ενός εκ των κορυφαίων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, της Εθνικής Τραπέζης.
Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ιωάννου Μεταξά (29 Ιανουαρίου 1941) και ενώ η χώρα ευρίσκετο σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιταλία, διωρίσθη Πρωθυπουργός από τον τότε Βασιλέα Γεώργιο Β΄. Παράλληλα, ανέλαβε τα Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας, όπως και ο προκάτοχός του.
Κατά την διάρκεια της συντόμου θητείας του στην πρωθυπουργία αντιμετώπισε με επιτυχία την εαρινή επίθεση των Ιταλών (9 Μαρτίου 1941) καί, το σπουδαιότερο, είχε το σθένος να εκφέρει το δεύτερο, όχι ήσσονος σημασίας, ΟΧΙ της Ελλάδος στον πόλεμο. Αυτήν την φορά απέναντι στους Γερμανούς (6 Απριλίου 1941), όταν ο πρεσβευτής του Τρίτου Ράϊχ στην Ελλάδα, Βίκτωρ Έρμπαχ-Σενμπεροχ του επέδωσε τελεσίγραφο για την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην χώρα μας. Από την ημέρα εκείνη, η Ελλάς άρχισε έναν διμέτωπο αγώνα με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, κερδίζοντας τον θαυμασμό συμμάχων και μη.
Είναι γνωστό ότι Στις  18 Απριλίου 1941 ο Αλέξανδρος Κορυζής αυτοκτόνησε στην οικία του μη δυνάμενος να ανθέξει την διαφαινομένη κατάρρευση του μετώπου από τους Γερμανούς και την επικείμενη υποδούλωση της Πατρίδος μας. Ὁ πατριωτισμός του, η αυξημένη εθνική του ευαισθησία και η ευθιξία του ως ατόμου αλλά συγχρόνως και ως ηγέτου των τυχών του Έθνους σε δυσκολότατες ώρες δεν επέτρεψαν στην συνείδησή του την συνέχιση του βίου του.
Κύριε Πρόεδρε,
Δυστυχώς, ο Αλέξανδρος Κορυζής για την ανωτέρω πολύτιμη προσφορά του προς την ελληνική Πατρίδα δεν έχει τιμηθεί μέχρι τούδε από την Πολιτεία. Η ιδιαιτέρως ηρωική του απόφαση να αντισταθεί η αιμάσσουσα Ελλάς τον Απρίλιο του 1941 στην πανίσχυρη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, όταν σχεδόν όλη η τότε Ευρώπη είχε υποταχθεί σ’ αυτήν (Πολωνία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία) ή συνέπλεε μαζί της (Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σοβιετική Ένωση) αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα πατριωτισμού και αυταπαρνήσεως αλλά και ένα αξεπέραστο παράδειγμα αγάπης προς την ανθρώπινη ελευθερία και γι’ αυτό αξίζει ιδιαιτέρας τιμής.
Με την επιστολή μου αυτή, λοιπόν, θα ήθελα να σας προτρέψω όπως, με οποιονδήποτε τρόπον εσείς νομίζετε, να τιμηθεί καταλληλως η προσφορά του αειμνήστου Αλεξάνδρου Κορυζή από την ελληνική Πολιτεία διά της Βουλής των Ελλήνων, επ’ ευκαιρία μάλιστα φέτος των εβδομήντα ετών από τον θάνατό του.
Μετά τιμής,
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ
Βουλευτής Σερρών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters