Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Η ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731

του Κώστα Καρδαρά
Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΛΑ.Ο.Σ.

«Ένας λαός οφείλει, αν θέλη να μείνη μεγάλος,
να είναι ικανός να πολεμήση,
έστω και χωρίς καμμίαν ελπίδα νίκης».

Ιωάννης Μεταξάς
Χάρτης της περιοχής του Υψώματος 731.
Η εποποιία που γράφτηκε στα αλβανικά βουνά μπροστά από την Κλεισούρα 70 χρόνια πριν, στις 9 με 19 Μαρτίου 1941, είναι από τις ηρωικότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας.
Μία τεράστιας κλίμακας επιχείρηση που σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Μουσολίνι και διεξήχθη κάτω από την άμεση παρακολούθησή του (κατά την διάρκεια της βρέθηκε πιο κοντά στο μέτωπο από οποιοδήποτε ηγέτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), η επιχείρηση «Primavera» ή Εαρινή Επίθεση όπως αλλιώς ονομάστηκε, αποκρούστηκε από τον Ελληνικό στρατό παρά την τεράστια υπεροπλία και τη συντριπτική αριθμητική υπεροχή του εχθρού.
Η αναμνηστική πλάκα για την νίκη του 5ου Συντάγματος του Ελληνικού Στρατού στο Ύψωμα 731.
30 Ιταλικές μεραρχίες από τις οποίες οι 5 ήσαν μονάδες
Στο κέντρο του μετώπου βρισκόταν το ύψωμα 731 που το υπερασπίζονταν το 5ο Σύνταγμα της 1ης Μεραρχίας, επανδρωμένο σχεδόν αποκλειστικά από Δυτικοθεσσαλούς στρατιώτες, από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Λόγω της κεντρικής του θέσεως, αλλά και της στρατηγικής του σημασίας, μια και ήταν το κλειδί της διαβάσεως για την Κλεισούρα, το 731 δέχτηκε το μεγαλύτερο βάρος της επιθέσεως από τις πλέον επίλεκτες μονάδες των Ιταλών. 18 λυσσαλέες επιθέσεις με σφοδρή προετοιμασία πυροβολικού και με την συμμετοχή αρμάτων μάχης, απέκρουσαν οι υπερασπιστές του, συχνά αγωνιζόμενοι με εφ όπλου λόγχη σώμα με σώμα, στις 10 ημέρες της κύριας Ιταλικής προσπάθειας, χωρίς να λυγίσουν και χωρίς να υποχωρήσουν. Μετά το τέλος των επιχειρήσεων το ύψωμα, κατάφυτο πριν απ’ αυτές, είχε μετατραπεί σε ένα σωρό ανασκαμμένα χώματα όπου ανάκατα κείτονταν τα κορμιά των νεκρών μαχητών, Ελλήνων υπερασπιστών και επιτιθέμενων Ιταλών. Οι απώλειες του Συντάγματος σε νεκρούς και τραυματίες έφτασαν το μισό της δυνάμεώς του (πάνω από 500 άνδρες), ενώ οι απώλειες των Ιταλών ήσαν δεκαπλάσιες.
Η περιφανής νίκη των Ελλήνων μαχητών κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών, επηρέασε ουσιαστικά την έκβαση του πολέμου, αφού η αποτυχία και απόκρουση της προκάλεσαν λίγες μέρες μετά, την Γερμανική επίθεση της 6ης Απριλίου 1941 με μεγάλες δυνάμεις, που η εμπλοκή τους στην Ελλάδα καθυστέρησε για 40 ημέρες την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενώσεως, γεγονός που σύμφωνα με τους ιστορικούς στάθηκε μοιραίο γι αυτούς.
Σήμερα 70 χρόνια μετά, το ελλαδικό κράτος όπως τα ανίκανα συμπλεγματικά παιδιά που κάνουν ότι μπορούν για να μην ακούν να τιμούν και να εκθειάζουν τους άξιους γονείς τους, καταδικάζει στην αφάνεια μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας μας. Εγκαταλειμμένα από οποιαδήποτε επίσημη φροντίδα, τα οστά των ηρώων παραμένουν σε ανώνυμες λειψανοθήκες ή τάφους συγκεντρωμένα από Βορειοηπειρώτες Έλληνες ή και την ... ιταλική αποστολή που συνέλλεξε τα οστά των Ιταλών.
Η νεολαία μας δεν διδάσκεται τα κατορθώματα και τις ηρωικές πράξεις των προγόνων μας ή τις διδάσκεται με τέτοιο τρόπο ώστε επιλέγει σαν πρότυπα τον Ράμπο, το Άλαμο και παρόμοια. Επιβάλλεται οι τοπικές αρχές, να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του εξέχοντος ρόλου της περιοχής μας στην ελληνική ιστορία. Οι Καρδιτσιώτες, με την διαχρονικά ευρύτερη έννοια, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, διακρίθηκαν σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας από τον Τρωικό Πόλεμο έως τον προδομένο πόλεμο της Κύπρου.
Καμία ονομασία οδού ή πλατείας, ελάχιστα έως ανύπαρκτα μνημεία, ελλιπής έως ανύπαρκτη απόδοση τιμών και ανυπαρξία τοπικών εορτών, άγνοια της πλειοψηφίας των πολιτών για τα γεγονότα, μας δίνουν το μέτρο της αδιαφορίας των εκλεγμένων μας για τις ρίζες των ανθρώπων των οποίων άρχουν. Οι ελάχιστες ατομικές εξαιρέσεις δεν αναπληρώνουν την οφειλόμενη και μη αποδιδόμενη τιμή στα ηρωικά παιδιά του τόπου μας.
Η επέτειος της 9ης Μαρτίου ας είναι αφορμή περίσκεψης και περισυλλογής, προσκυνηματικής αναδιφήσεως στις ηρωικές μας παραδόσεις, ψυχικής μας αναβαπτίσεως και σφυρηλατήσεως και χαλυβδώσεως του εθνικού μας φρονήματος, πολύτιμου όπλου στις ζοφερές μέρες που έρχονται. 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.