Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της Ρωσίας και της Αργεντινής μαζί, προειδοποιεί η Deutsche Bank, καθώς μία στάση πληρωμής της Ελλάδας αφορά υπερδιπλάσιο χρέος από τα 51 δισ. ευρώ της Ρωσίας το 1998 και τα 57,2 δισ. ευρώ της Αργεντινής το 2001. Οπως προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα, η οποία κατέχει μεγάλο μέρος ελληνικών ομολόγων, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, «η Ευρώπη κινδυνεύει να εισέλθει σε έναν κύκλο μετάδοσης των προβλημάτων παρόμοιο με ό, τι είδαμε στον χρηματοοικονομικό κλάδο», ενώ επισημαίνει το υψηλό χρέος της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που τις καθιστά επίσης ευάλωτες.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει στα άκρα την Ελλάδα, τονίζει ανάλυση της Unicredit, στην οποία ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Μάρκο Ανουτζιάτα γράφει ότι η ΕΚΤ παίζει ένα «απαραίτητο, πλην όμως βασανιστικό» παιχνίδι με την Ελλάδα, το παιχνίδι «της κότας», όπου όποιος δειλιάσει πρώτος χάνει. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά, η Ε. Ε. πιέζει την Ελλάδα ώστε να προβεί σε σοβαρές προσαρμογές. Η τράπεζα εκτιμά ότι η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα θα συνεχιστεί για κάποιους μήνες ακόμη, αλλά στη συνέχεια θεωρεί ότι η Ελλάδα θα προσφέρει «πάρα πολλές ευκαιρίες» στους επενδυτές.
Χθες, δημοσίευμα της εφημερίδας Times τόνιζε ότι μία κρίση στην Ελλάδα μπορεί εύκολα να γίνει γερμανικό πρόβλημα. Η εφημερίδα κρίνει ότι ο στόχος του ΠΣΑ για τον περιορισμό του ελλείμματος είναι «απίθανος» και εκτιμά ότι η Ελλάδα μάλλον οδηγείται σε μία κρίση που θα δοκιμάσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Η δύσκολη απόφαση, εκτιμά, θα βαρύνει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγγυηθεί για τον δανεισμό της Ελλάδας ή θα αφήσει να εκδηλωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία θα εκτινάξει το κόστος δανεισμού και σε άλλες χώρες με υψηλά χρέη. «Σχεδόν ανέκδοτο» έχει γίνει στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης που προτείνει η Ελλάδα, εκτιμά δημοσίευμα της Wall Street Journal, τονίζοντας τη «διπλωματική αναφορά» της Ε. Ε. σε «στατιστικές παρατυπίες» και τις φιλόδοξες προβλέψεις του ΠΣΑ για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Μία μέρα νωρίτερα, η εφημερίδα εκτιμούσε ότι δεν φταίει το ευρώ για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά η πολιτική της τάξη, που εκτός των άλλων μαγείρευε τα βιβλία, και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται πλέον από τις αγορές να αποδείξει ότι μπορεί να ελέγξει τις δαπάνες.
πηγη...ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Type rest of the post here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου