Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΔΟΜΝΑ ΒΙΣΒΙΖΗ





Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη
Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού ''ΕΝΔΟΧΩΡΑ''
Δημοτικού σύμβουλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»

Τιμάμε φέτος τα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας μας κατά των Οθωμανών και χρήσιμο θα ήταν να το θυμίζουμε συνεχώς, αναδεικνύοντας μάλιστα και μορφές του Αγώνα που για πολλούς είναι άγνωστες. Η Δόμνα Βισβίζη είναι μία από αυτές. Αναδείχθηκε ως ηρωίδα, αλλά και ως παράδειγμα αξιοπρέπειας και ανιδιοτέλειας.

Σύζυγος του πλουσιότερου Έλληνα της Αίνου, στην Αν. Θράκη, με την κήρυξη της Επανάστασης, μαζί με τα 5 παιδιά τους εγκατέλειψαν το σπιτικό τους και από εκείνη τη στιγμή έγινε για πάντα σπίτι τους το πλοίο «Καλομοίρα», που πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες. Σε μία από τις επιχειρήσεις όπου συμμετείχε, κατά την πολιορκία του Ευρίπου, ο Χατζηαντώνης τραυματίστηκε θανάσιμα. Η Δόμνα ανέλαβε αμέσως τη θέση του ως καπετάνισσα και συνέχισε τον αγώνα στις ελληνικές θάλασσες. Είχε ήδη αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και κυβέρνησε το πλοίο συνεχίζοντας αποτελεσματικά την πολιορκία.

Προς τα τέλη του 1823 αναγκάζεται να πληρώσει με δικά της χρήματα το πλήρωμα του πλοίου, αφού η ελληνική διοίκηση του Αγώνα δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημά της και δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της. Γράφει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«Στενοχωρηθείσα δ᾽ από τους ναύτας, και φοβουμένη μήπως ήθελον αναχωρήση, ενώ άνευ τούτων, ήτο αδύνατον το να κρατηθή η πολιορκία, επλήρωσα εξ ιδίων τα μηνιαία των, εξοδεύσασα δε προς τούτοις εις αυτό το διάστημα, τόσον εις τας των ναυτών τροφάς όσον και εις πολεμοφόδια, ποσότητα όχι ευκαταφρόνητον, καθώς καλώτατα γινώσκει το έξοχον υπουργείον, με πόσην ποσότητα χρημάτων δύναται να εξοικονομηθή εν πολεμικόν πλοίον από εβδομήκοντα πέντε ναύτας κυβερνούμενον, με την πρόβλεψιν των τροφών, πολεμοφοδίων και μηνιαίων».

Τον Σεπτέμβριο του 1824, η «Καλομοίρα» περνά στα χέρια του κράτους, αφού η Δόμνα Βισβίζη αναγκάζεται να την παραχωρήσει λόγω αδυναμίας συντηρήσεώς της από πλευράς της, αλλά και λόγω φθορών που είχε υποστεί. Την παραχωρεί λοιπόν στον υδραίικο στόλο για να χρησιμοποιηθεί ως πυρπολικό «μ’ όλα τ᾽ αναγκαία εξοπλισμένον», ενώ τα άλλα πλοία που προσφέρονταν για τον σκοπό αυτόν ήταν «γυμνά τε και πάντων υστερημένα». Με την «Καλομοίρα», ο Πιπίνος έκαψε την τουρκική φρεγάτα του Χαζνέ Γκεμνισί, το 1824.

Το τέλος του 1824 τη βρίσκει πάμπτωχη, χωρίς το καράβι και τα χρήματά της, με τα πέντε ορφανά της «υστερούμενα και αυτού του επιουσίου […] μη έχουσα ούτε οίκον ούτε μίαν πατρίδα ούτε τα λοιπά αναγκαία», όπως γράφει στο υπουργείο. Έζησε για λίγο στην Υδρα και τη Σύρο, και μετά στο Ναύπλιο. Εκεί αναγκάζεται να ζητήσει και πάλι βοήθεια από τη διοίκηση, με την ελπίδα ότι «δεν θέλει αφήσει εγκαταλελειμμένα και απροστάτευτα τα υπέρ της πατρίδος αποθανόντος πατρός τέκνα, και εξοδεύσασα και όλην του την περιουσία, αλλά θέλει χορηγήσει εις αυτά τα προς το ζην αναγκαία από την πικράν ορφανίαν των και σκληράν δυστυχίαν, διά να παρακινώνται και οι λοιποί ομογενείς εις τον ιερόν τούτον αγώναν αλύπως, βλέποντες την διοίκησιν προστάτην των ορφανών και χηρών». Αλλά η διοίκηση για άλλη μια φορά δεν ανταποκρίνεται…

Ο χειμώνας του 1826 τη βρίσκει σε δραματική κατάσταση, έχοντας μάλιστα χάσει το ένα από τα πέντε παιδιά της από τον λιμό που είχε προηγηθεί. Απευθύνεται και πάλι, μάταια, στη διοίκηση: «Κλαίω, ευσπλαχνίαν δεν ευρίσκω ουδεμίαν. Αχρι και των ουρανών κραυγάζω. Ωτα ανεωγμένα δεν βλέπω! Πώς άλλως να εκφράσω τον πόνο μου; Ή με οποίον άλλον τρόπο να κινήσω ανθρώπων σπλάγχνα εις συμπάθειαν;»

Παρά ταύτα, η Δόμνα έμεινε πιστή στην ιδέα της πατρίδας και του Αγώνα. Είναι συγκλονιστικά τα λόγια που έγραψε στον γιο της Θεμιστοκλή, που υιοθετήθηκε από Γάλλους φιλέλληνες, φεύγοντας για το Παρίσι:

«Παιδί μου, θα υιοθετηθής και θα οφείλης την ανάπτυξίν σου εις την γαλλικήν γενναιοδωρίαν. Ίσως δεν θα ζω, όταν επιστρέψης. Σκέψου, όμως, παιδί μου, ότι πρέπει να μιμηθής και να εκδικήσης τον πατέρα σου».

Αξιώθηκε να δει ξανά τον γιο της το 1832, όταν διορίστηκε ακόλουθος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ από το 1845 έως το 1876 ήταν διοικητής Νάξου. Έκλεισε τα μάτια της το 1850 στον Πειραιά, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, δίπλα στην αδελφική της φίλη, τη σύζυγο του Νικηταρά.

https://www.newsbreak.gr/apopseis/205047/timi-stin-iroida-domna-visvizi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters