Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

ΕΣΤΗΣΕ ΚΡΙΣΗ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΣΙΩΠΑ : ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣΤου Κώστα Βενιζέλου

Σκηνικό έντασης έχει στήσει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, επιδιώκοντας μέσα από την πρόκληση κρίσης να αποτρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέχρι πού θα τραβήξει το σχοινί η Άγκυρα, αυτό θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες. Είναι προφανές πως από τις κινήσεις αυτές του καθεστώτος της Άγκυρας προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα, που δεν μπορούν παρά να αξιολογηθούν αμέσως, ώστε να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.
Πρώτον, η Τουρκία επαναφέρει την προσέγγιση για «αντιδράσεις χωρίς όρια», όπως τότε, την περίοδο πριν από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Την ίδια προσέγγιση υιοθέτησε και πριν την έναρξη των πρώτων ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Τότε έστειλε πολεμικά πλοία, το Μπαρμπαρός, ωστόσο, δεν σταμάτησε γεωτρύπανο. Και στις δυο περιπτώσεις δεν τράβηξε την αντίδρασή της στα άκρα.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα πως τώρα μπλοφάρει, καθώς με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου να κινηθεί προς το τεμάχιο 3 ήδη έχει αναβαθμίσει τις αντιδράσεις της. Ο Ερντογάν, ως γνωστόν, είναι αστάθμητος παράγοντας και ως εκ τούτου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει το αέριο, να το διαχειριστεί χωρίς την ίδια να είναι μέρος αυτού (απευθείας ή μέσω των Τ/κ).
Είναι ακόμη σαφές πως, ενόψει και εξελίξεων στο Κυπριακό, η Άγκυρα θέλει να θέσει το ζήτημα της Ενέργειας στην ατζέντα των συνομιλιών, ενδεχομένως από μια διαφορετική οπτική γωνία, σε μια νέα βάση, όπως αυτή περιγράφεται εσχάτως από Τουρκία και κατοχικό καθεστώς.
Δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν φαίνεται να έχει πολλές επιλογές. Παρακολουθεί και ελπίζει σε παρεμβάσεις τρίτων για να εκτονωθεί η κρίση. Ασφαλώς και δεν έχει δυνατότητες να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα. Την ίδια, όμως, ώρα είναι προφανές πως όταν μια χώρα διαμορφώνει σχεδιασμούς αυτού του βεληνεκούς, δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, όλα τα σενάρια. Δεν μπορεί στα ενεργειακά να ανεβάζει ψηλά τον πήχη και στα ζητήματα της διαχείρισης να είναι… εξαφανισμένη. Οι τουρκικές προκλήσεις, αμφισβητήσεις, ήταν αναμενόμενες, εκδηλώθηκαν και στο παρελθόν. Ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων; Να περιμένουμε, στην προκειμένη περίπτωση, την Ιταλία να αντιδράσει εκ μέρους μας; Γιατί έχει μεν συμφέροντα η Ιταλία λόγω ΕΝΙ, όμως είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου που αμφισβητούνται.
Τρίτον, το Παρίσι, όταν θα άρχιζε έρευνες η ΤΟΤΑΛ στην κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε προληπτικά φρεγάτες. Η Ιταλία ακόμη δεν το έπραξε, αν και αυτό έπρεπε να γίνει εξαρχής. Είναι προφανές πως τα πολλά και διαφορετικά συμφέροντα κρατών επιβεβαιώνονται και μέσα από τη στάση των περισσοτέρων έναντι του καθεστώτος Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κόπτεται για την τύχη της χελώνας καρέτα-καρέτα, δεν μπόρεσε, όμως, να αρθρώσει καταγγελτικό λόγο για τις τουρκικές προκλήσεις και δεν έλαβε αποφάσεις που προκαλούν κόστος στην Τουρκία. Μοχλούς πίεσης διαθέτει πολλούς. Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασαν. Την ίδια ώρα, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς αξιοποιήθηκαν από τη Λευκωσία οι τριμερείς συνεργασίες. Υπενθυμίζεται συναφώς πως προεκλογικά παρακολουθήσαμε τις αλλεπάλληλες συναντήσεις κορυφής των τριμερών συνεργασιών, που φιλοξενούνταν στη Λευκωσία. Την ώρα της κρίσης μένουμε με τις φωτογραφικές πόζες;
Εάν η Τουρκία αποτρέψει τη συνέχιση της πορείας του γεωτρύπανου, ο ενεργειακός σχεδιασμός καταρρέει. Αυτό να το έχουμε υπόψη μας όταν τούτες τις ώρες διαμορφώνονται κινήσεις για αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών του καθεστώτος Ερντογάν.
 

mignatiou
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.