Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΟΣΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ - ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΟ ΤΟΥ 1916 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΣΕΤΕΣ

Το ημερολόγιο έγραφε Σεπτέμβριος του 2015 όταν μπήκαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους σε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής (και αθλητικής) ιστορίας στη Σμύρνη. Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα (τουρκικά: Alsancak, Άλσαντζακ) έγινε ένας σωρός από μπάζα για να χτιστεί στη θέση του ένα εμπορικό κέντρο.
Εκείνο το σχέδιο πάγωσε, ωστόσο πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησαν και πάλι εργασίες, αυτή τη φορά προκειμένου να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο στάδιο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Κώστας Ασημακόπουλος σε αποκλειστικό του δημοσίευμα στο Έθνος της Κυριακής, τα δόντια του εκσκαφέα έφεραν στο φως οστά, μάρμαρα και σταυρούς από μνήματα! Πρόκειται για ευρήματα που ξυπνούν μνήμες από την επιδημία τύφου το 1916 αλλά και από τη μαζική σφαγή των Ελλήνων από τους τσέτες το 1922.
Τα ευρήματα προκαλούν ρίγη συγκίνησης στην ελληνική κοινότητα, η οποία ενημερώθηκε μαζί με το ελληνικό προξενείο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι απομεινάρια του ελληνικού νεκροταφείου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρισκόταν δίπλα στο ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη», λέει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του ΓΣ Πανιωνίου Άρης Μισαηλίδης.


Φωτογραφία του 1930

Το κοιμητήριο ήταν ξακουστό για τους μαρμάρινους οικογενειακούς τάφους, και όπως αναφέρει ο ιστορικός Ανδρέας Μπαλτάς χρησιμοποιήθηκε και για μαζικές ταφές. Το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω επιδημίας εξανθηματικού τύφου και γρίπης πέθαιναν πάνω από 100 Έλληνες την ημέρα, οι οποίοι θάβονταν ακόμα και στα δρομάκια του κοιμητηρίου. Όταν αυτά γέμισαν, ζητήθηκε από τον Πανιώνιο να ρίξει τη μεσοτοιχία στη νότια σφενδόνη και έτσι στην ανατολική πλευρά του σταδίου άνοιξαν ομαδικοί τάφοι και μετατράπηκε σε νεκρόπολη, η οποία ξαναχρησιμοποιήθηκε το 1922.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το ιστορικό γήπεδο παραχωρήθηκε στην Αλτάι.
Το 1929 οι Τούρκοι κατασκεύασαν και δεύτερη εξέδρα και σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιστορικών έγινε και καταπάτηση μέρους του ορθόδοξου νεκροταφείου. Τα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν και άλλες εγκαταστάσεις περιμετρικά του σταδίου και έτσι το νεκροταφείο καταπατήθηκε σχεδόν στο σύνολό του. Ο Ανδρέας Μπαλτάς δίνει στο Έθνος της Κυριακής και μία ακόμα σημαντική πληροφορία: «Ανάσυρση οστών και μαρμάρων υπήρξε και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των πυλώνων φωτισμού. Μάλιστα αρχικά υπήρξε σύγχυση, με δημοσίευμα που ανέφερε πως ήταν ομαδικός τάφος Τούρκων που είχαν σφαγιασθεί από Έλληνες αλλά γρήγορα η αλήθεια αποκαταστάθηκε από τον Τύπο».


Το γήπεδο της Αλτάι σε ένα από τα στάδια των εργασιών

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα Σμύρνης με επιστολή της στο Δήμο Κόνακ του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης ζήτησε οι τουρκικές Αρχές να μεριμνήσουν για την ανακομιδή των οστών στο νεκροταφείο του Μπουρνόβα, αλλά και για την περισυλλογή μαρμάρων και άλλων ευρημάτων.
Όπως αποκαλύπτει ο Ανδρέας Μπαλτάς, η αντίδραση των Τούρκων άμεση, καθώς αρκετά ευρήματα έχουν αποθηκευτεί σε αποθήκη του Πολυτεχνείου Σμύρνης. Παράλληλα, ιδιαίτερα ευνοϊκές θεωρούνται και οι συνθήκες για να γίνουν έρευνες. Τον Φεβρουάριο διοργανώνεται συμπόσιο από το Πανεπιστήμιο Γιασάρ για την ιστορία του αθλητισμού της Σμύρνης, ενώ το μουσείο της πόλης συλλέγει υλικό και σπάνια ντοκουμέντα.
 

PONTOS NEWS
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9AYAjQboFh1_5M3bFMvoiwdv6qY5bDyiuBuwvPV3Yjtp1ZG3BAXNnY5CWdpxeWu7FvNRIyWEpe_RHBqBZHx93XDCYKW4LJe3j_4jgmwduvaKGVqaTsCSNu7bWjJSewd6rxVoBPh5kloo/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters