Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΠΗΡΕ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ : ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ; ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ; ΚΑΙ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ;

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξελίσσεται στον βασικό παίκτη της παρούσας και πιο κρίσιμης φάσης των διαπραγματεύσεων, καθώς είναι φανερό ότι με την υποστήριξη της Τουρκίας αποφασίζει και διατάζει. Και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει να «υπακούει» υπό την έννοια ότι ούτε του απαντά, ούτε κάνει οτιδήποτε για να σταματήσει αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, η οποία τον μειώνει στα μάτια των πολιτών.
Το να αναλαμβάνει ο ταλαίπωρος Βίκτωρας να απαντά στον κατοχικό ηγέτη δεν είναι σοφό και έξυπνο, αντίθετα εκπέμπει προς τα έξω μία μεγάλη αδυναμία. Εκτός αν ισχύει αυτό που μου είπε συνομιλητής του κ. Αναστασιάδη, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει μία «αδελφική αγάπη» έναντι του κ. Ακιντζί και του συγχωρεί τα πάντα. Κύριε Ελέησον, όπως λένε και οι θρησκευόμενοι σε κάθε φράση τους, αλλά θα μας στείλουν ομαδικά σε ψυχιατρείο.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο κατοχικός ηγέτης ήταν λαλίστατος, σε σημείο που οι δημοσιογράφοι δεν τον προλάβαιναν. Αν δεν έδινε συνέντευξη, έκανε δηλώσεις. Για να μην πλήξουμε ίσως… Μπα, το κάνει για να στείλει τα μηνύματά του, ότι κάτι άλλαξε. Και τι είναι αυτό που άλλαξε; Ότι -και είναι προφανές- εντάχθηκε και ο ίδιος στο στρατόπεδο των «Ερντογανιστών», οι οποίοι και ελέγχουν απόλυτα το πολιτικό και διπλωματικό παιγνίδι στην Τουρκία και τις κατεχόμενες περιοχές. Οι πάντες, μετά και την άρον-άρον επίσκεψη του «παράνομου» πρωθυπουργού και της παράνομης «προέδρου της Βουλής» στην Τουρκία, επέστρεψαν στο μαντρί, και ουδείς δικαιούται να διαφωνεί. Πρώτος και καλύτερος ο κατοχικός ηγέτης, που διαβεβαίωνε τον κ. Αναστασιάδη ότι θα συγκρουστεί με τους στρατοκράτες της Άγκυρας. Ο απόλυτος εμπαιγμός…
Ο κ. Ακιντζί έδωσε τον τόνο και ας μη διυλίζουν τον κώνωπα οι πολιτικοί των ελεύθερων περιοχών. Μας ανακοίνωσε τι θα συμβεί στη Γενεύη και έσπευσε να βάλει και την ταφόπετρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είπε ότι όλα όσα ισχυρίστηκε τα γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος και τα δέχθηκε στο περίφημο φαγοπότι, όπου -μεταξύ οίνου και καλών μεζέδων- ολοκληρώθηκε η «Συμφωνία του Δείπνου».
Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, που λέει και ο γέρο-Μητσοτάκης. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Από τη μία η τουρκική πλευρά κατεβαίνει στις διαπραγματεύσεις με γκολ από τα αποδυτήρια και πιο ενωμένη παρά ποτέ, καθώς όλοι εναρμονίστηκαν με τις βουλές του σουλτάνου και αποδέχθηκαν τις θέσεις του, και από την άλλη η ελληνική πλευρά διχασμένη όσο ποτέ. Όσα υποστηρίζουν επίσημα η Αθήνα και η Λευκωσία για ενότητα και ταύτιση απόψεων είναι κουραφέξαλα, όπως βλακείες είναι και όσα ισχυρίζονται κύκλοι των κατεχομένων ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι χολωμένος με τον κατοχικό ηγέτη και δεν τον καλεί στην Άγκυρα. Γιατί να είναι θυμωμένος; Επειδή ο κ. Ακιντζί εκφράζει με ακρίβεια και φανατισμό τις απόψεις του Προέδρου της Τουρκίας; Ή επειδή δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται ούτε την επιστροφή της Μόρφου…
Ο κ. Αναστασιάδης δεν μετέβη την Παρασκευή στην ελληνική πρωτεύουσα για να καθορίσει τη στρατηγική με την Πρωθυπουργό της Ελλάδας ενόψει της πενταμερούς της Γενεύης. Πήγε για να αμβλύνει τις διαφορές και να ηρεμήσει τα πνεύματα, διότι ο προπομπός γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έπεισε σε ολίγα τον κ. Τσίπρα. Η αποστολή απέτυχε (Κατάντημα και αυτό, σύντροφε Άνδρο… Να μεταβαίνεις στην Αθήνα, απεσταλμένος του κ. Αναστασιάδη…).
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρει βαρέως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου τα είπε και τα συμφώνησε με τον κατοχικό ηγέτη χωρίς καν να τον ενημερώσει, χωρίς καν να ρωτήσει τη γνώμη του. Και είναι πολύ υποτιμητικό για έναν Πρωθυπουργό να πληροφορείται από τα… ραδιόφωνα ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε όλα όσα απέρριπτε η Ελλάδα. Είναι φοβερό, αν το καλοσκεφθεί κανείς. Του έστησε παγίδα με την πενταμερή και τον εξέθεσε. Άλλος στη θέση του κ. Τσίπρα δεν θα του ξαναμιλούσε. Και ότι… ψιλοκάλμαρε ο Πρωθυπουργός οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και επειδή έχει και έναν σωρό άλλους πονοκεφάλους.
Από την άλλη δεν μπορεί και να ξεχάσει τον μπάτσο που έφαγε όταν τον πληροφόρησαν πως η λεγόμενη «Συμφωνία του Δείπνου» παραβίαζε εντελώς τα συμφωνηθέντα με τον κ. Αναστασιάδη. Και όταν ρώτησε τον Κύπριο Πρόεδρο «γιατί, Νίκο, δεν μας το είπες», ο απίθανος κ. Αναστασιάδης τού απάντησε ότι «ήταν μεσάνυκτα και δεν ήθελε να τον ενοχλήσει». Είναι και του γελασμάτου, όπως λέμε και στην Κύπρο, η υπόθεση. Θα ήταν μία καλή κωμωδία εάν δεν επρόκειτο περί τραγωδίας. Διότι αυτό που βλέπουμε όλοι μας είναι ότι βασιλεύει η ανευθυνότητα, για να μην ψάξω άλλη καλύτερη λέξη που να χαρακτηρίζει τούτο το σκηνικό αφασίας μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Ναι, μην ακούτε κουβέντες του καφενέ, αν και αυτές είναι πιο σοβαρές από τις συζητήσεις της «μητέρας» και της «κόρης». Αρραγές μέτωπο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, όπως θα έλεγε και ο ταλαίπωρος Βίκτωρας, δεν υπάρχει. Οι θέσεις είναι διαμετρικά αντίθετες. Η Ελλάδα δεν δέχεται εγγυήσεις και παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων, ούτε και εκ περιτροπής προεδρία. Με λίγα λόγια απορρίπτει το «μόρφωμα» το οποίο συζητεί ο κ. Αναστασιάδης. Ως γνωστόν η Λευκωσία αποδέχεται μία φόρμουλα που θα περιέχει ολίγον απ’ όλα. Και τουρκικές εγγυήσεις, και κατοχικά στρατεύματα, και εκ περιτροπής προεδρία. Το 80% θα διοικείται για ένα διάστημα και θα καπελώνεται από το 20%. Ανήκουστα πράγματα. Δεν έχουν γίνει πουθενά στον κόσμο. Και όμως συζητούνται για την Κύπρο, μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χωρίς ντροπή.

«Λάθος δρόμο» πήρε ο κ. Αναστασιάδης και όσο αρνείται να το παραδεχθεί τόσο το χειρότερο για την Κύπρο. Οι πολίτες απαιτούν καθαρή λύση, αλλά ο ίδιος συζητά μία απαράδεκτη διευθέτηση που θα δώσει αφορμές για νέες συγκρούσεις.

ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters