Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Α-Η πρώτη επίσημη αιτιολογία, αυτή που βγαίνει από τα Β,Διατάγματα (5,6,10,11,12,14,20 και 95) και που την υιοθετούν οι περισσότεροι απολογηταί της 4ης Αυγούστου, είναι οι Κομμουνιστική απειλή.
Πολλοί, βέβαια, την αμφισβήτησαν, μερικοί μάλιστα έφτασαν να γράψουν ότι ο Μεταξάς ο ίδιος την σκηνοθέτησε (1).
Αυτά είναι καθαρές φαιδρότητες, όταν απλώς έχει κανείς υπ'όψι του ότι, από την 1-1-1936 έως την 4-8-1936, δηλαδή σε 7 μήνες (η 210 ημέρες), έγιναν 247 απεργίες και χάθηκαν ημερομίσθια 195 εκατομμυρίων δραχμών.
Αλλά την συντριπτική απάντησι τη δίνουν τα επίσημα κομμουνιστικά κείμενα (2).
Στην Εισήγησί του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκέμβρη 1942  ο Ι.Σιάντος γράφει:

Το κόμμα μας πάλεψε όσο μπορούσε παλληκαρίσια για τα συμφέροντα του λαού και κατά της επικράτησης της 4ης Αυγούστου, μα δε μπόρεσε να φράξη το δρόμο της μόνο με τίς δικές του δυνάμεις. Η πολιτική του κόμματός μας ήταν σωστή, μα είχαμε και μιά σειρά αδυναμίεςοργανωτικές και τεχνικές, που μας εμπόδισαν να προωθήσουμε πιο πέρα τους λαϊκούς αντιφασιστικούς αγώνες στην κατάλληλη στιγμή. Άν το κόμμα μας ήταν όσο χρειαζόταν οργανωτικά και τεχνικά έτοιμο στα αντιφασιστικά γεγονότα της  9ης Μαη στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήση πολύ πιό αποφασιστικά, πράγμα που θα έβαζε το μοναρχοφασισμό μπροστά στο μεγάλο δίλημμα η να δεχτεί πρόωρα την αποφασιστική μάχη η, το λιγώτερο, να θυσιάση το Μεταξά για να βγεί απο την τανάλια της λαϊκής πάλης, πράγμα που θα έκλινε οριστικά την πλάστιγγα σε βάρος του. Δεν το πετύχαμε χάρις στην οργανωτική και τεχνική καθυστέρησή μας και αυτό πρέπει να μας γίνει μεγάλο μάθημα (3).

Αυτά τα επιβεβαιώνει ένας από τους κορυφαίους παράγοντες του ΚΚΕ, ο Γιάννης Ιωαννίδης, σε συνομιλία του με αλλον κομμουνιστή, τον Ν.Ζαφειρίου, το Σεπτέμβριο του 1947 στο Βελιγράδι (4)
Ερώτησις Ζαφειρίου : Ήταν δυναμικός ο Μεταξάς;
Απάντησις Γ.Ιωαννίδη : Δυναμικός και Διαβολεμένος. Στα τέσσερα χρόνια της δικτατορίας του μας χάλασε ό,τι είχαμε φτιάξει 15 χρόνια.....Ακόμα λίγο και η κατάσταση θα άλλαζε ριζικά.Ήρθε όμως ο Μεταξάς. Κατάφερε να εκμηδενίση όλη αυτή την αναρχία που μας εξυπηρετούσε, κλπ κλπ.

Σημ:(1) Ελευθ.Σταυρίδης : Τα παρασκήνια του ΚΚΕ σελ.491-494 κλπ, Αλεξ.Ζάννα : Αναμνήσεις στο Βήμα της 17/3/1959.
        (2) Παραπέμπουμε στις εκδόσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.  Δέκα χρόνια αγώνες 1935-1945, Πέντε χρόνια αγώνες 1931-1936 και στον δυσεύρετο τόμο της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης της Κατοχής.
        (3) Δέκα χρόνια κλπ, σελ.132. Αξίζει να διαβαστή ολόκληρο το κεφάλαιο ''Η ευθύνη για την επικράτηση της 4ης Αυγούστου''.


ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.ΜΕΤΑΞΑ  
4ος Τόμος σελ 228-229
Εκδόσεις Γκοβοστη

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.