Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ (ΜΗ-ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤE :

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435


facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Πηγή: ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΛΑ
Εκδόσεις Ερωδιός

Η Ελληνική Πολιτική Φιλοσοφία είναι κατά το μέγιστο και αξιολογώτερο τμήμα της, αριστοκρατική και αντι-δημοκρατική.
α) Απορρίπτει την λογική του αριθμού (πλειοψηφία) και δέχεται την ισότητα μόνον κατ΄αναλογίαν=ο καθείς αναλόγως πρός την αξία του. 
β) Καταδικάζει την λεγόμενη <<λαϊκή κυριαρχία>> ως δεσποτεία  των δημαγωγών, οχλοκρατία και αναρχία, που επιφέρει έν τέλει την τυραννία.
γ) Άριστο πολίτευμα θεωρείται η εξουσία των εναρέτων που είναι συνάμα και κάτοχοι της τέχνης του κυβερνάν (=πολιτικής επιστήμης).
δ) Η γνώμη των πολιτικώς αδαών δεν έχει αξία στην πολιτική, όπως η γνώμη των αδαών περί την ιατρική η την ναυτική τέχνη είναι άνευ αξίας στα θέματα υγείας η ναυσιπλοΐας.
ε) Πρέπει να κυβερνούν οι (πολιτικοί) φιλόσοφοι.Όμως οι φιλόσοφοι δύσκολα μπορούν να γίνουν <<βασιλείς>>. Γι' αυτό, στην πράξι, το προτιμώτερο πολίτευμα είναι το βασιλικόν με δύο πρϋποθέσεις.Ο βασιλεύς να προέρχεται εκ των Αρίστων και να περιβάλλεται από σοφούς συμβούλους.

Κατά τον Αριστοτέλην, εν τελευταία αναλύσει, κάθε σύστημα είναι καλό η κακό εφ΄όσον οι κυβερνώντες είναι καλοί η κακοί.
<<Όταν ΄ένας η οι ολίγοι η οι πολλοί κυβερνούν πρός το κοινόν συμφέρον, οι Πολιτείες είναι ορθές, ενώ όταν ασκούν την εξουσία πρός το συμφέρον τους είναι παρεκβάσεις>>.(Πολιτικά ΙΙΙ,ε΄,7β).
Ορθά λοιπόν καθεστώτα είναι, κατά τον Αριστοτέλην, η βασιλεία, η αριστοκρατία και η πολιτεία.όπου ο ένας, οι ολίγοι η οι πολλοί μπορούν να κυβερνήσουν πρός το ΚΟΙΝΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. 
Κακά είναι οι εκτροπές των δηλαδή η τυραννίς, η ολιγαρχία και η δημοκρατία, διότι σ΄αυτά αδύνατον να εξυπηρετηθή το ΚΟΙΝΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.Ποιός κυβερνά όχι για το ίδιον αλλά για το κοινόν συμφέρον; Ασφαλώς ο ανώτερος σε ήθος, πνεύμα, ικανότητες, δηλαδή ο Άριστος.

Παραθέτω ένα ανέκδοτον:Ο Αριστείδης έθετε συνεχώς υποψηφιότητα για στρατηγός και ουδέποτε εξελέγετο. Ο λόγος ήταν ότι δεν έκανε εξυπηρετήσεις, δεν έδινε υποσχέσεις και δεν κολάκευε τους ψηφοφόρους.Κάποτε άλλαξε τακτική και τα έκανε όλα αυτά.Τότε, εξελέγη. Όταν τον ωδήγησαν εν θριάμβω στο βήμα, είπε: <<ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΣΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΨΗΦΙΖΑΤΕ>>!


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.