Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ : ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1ου ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ

1-3-1914
Ἔναρξη Ἐνόπλου Βορειοηπειρωτικοῦ Ἀγῶνα.
2-3-1331
Οἱ Ὀθωμανοί τῶν Ὀρχάν καταλαμβάνουν τή Νίκαια τῆς Μ. Ἀσίας.
2-3-1354
Οἱ Τοῦρκοι καταλαμβάνουν τήν Καλλίπολη.
2-3-1913
Ἕνωση τῆς Σάμου μέ τή μητέρα Ἑλλάδα
3-3-1821
Ὁ Ἀλέξανδρος Ὑψηλάντης συγκροτεῖ στή Μολδαβία τόν «῾Ιερό Λόχο».
3-3-1913
Τμήματα τῆς III Μεραρχίας καταλαμβάνουν τά Στενά τῆς Κλεισούρας στή Βόρεια Ἤπειρο.
4-3-1913
Ἀπελευθερώνεται ἡ κωμόπολη τῶν Ἁγίων Σαράντα.
5-3-1913
Δολοφονεῖται στή Θεσσαλονίκη ὁ Βασιλιάς Γεώργιος ὁ Α΄.
7-3-961
Ὁ Στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς καταλαμβάνει τό Χάνδακα (Ηράκλειο) Κρήτης.
7-3-1947
Τά Δωδεκάνησα ἐνσωματώνονται ἐπίσημα στήν Ἑλλάδα.
8-3-1822
Δύναμη ἀπό 300 ἐπαναστάτες καταλαμβάνει τό ὁχυρό τοῦ Κολινδρού Πιερίας.
9-3-1904
Ὁ Παῦλος Μελάς, μέ 10 συνοδούς, περνᾶ τόν ποταμό Ἀλιάκμονα καί εἰσέρχεται στή Δυτική Μακεδονία, με σκοπό τή συγκρότηση ἔνοπλης ἀμυντικῆς ὀργανώσεως.
10-3-1905
Ὁ Ἐλευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει τήν ἕνωση τῆς Κρήτης μέ τήν Ἑλλάδα.
11-3-1943
Ἡ Καρδίτσα ἀνακηρύσσεται πρώτη πρωτεύουσα τῆς Ἐλεύθερης Ἑλλάδας.
12-3-1822
Δύναμη ἀπό 240 ἐπαναστάτες συγκρούεται στή μονή Παναγιᾶς Δοβρᾶ τῆς Βέροιας μέ 4.000 Τούρκους τοῦ Μεχμέτ Ἀγᾶ.
12-3-1921
Τό Α΄ Σῶμα Στρατοῦ καταλαμβάνει τήν πόλη Τουμλοῦ Μπουνάρ, τῆς Μικράς Ἀσίας.
13-3-1822
Κηρύσσεται ἡ Ἐπανάσταση στήν περιοχή Σκάλας τοῦ Ἐλευθεροχωρίου Ὀλύμπου, ἀπό τό Γρηγόριο Σάλα.
13-3-1959
Λήξη ἔνοπλου Ἀγῶνα τῆς ΕΟΚΑ.
14-3-1821
Ὁ Ὑπουργός Ἐξωτερικών τῆς Ρωσίας, Ἰωάννης Καποδίστριας, ἐπικρίνει τόν τρόπο καί χρόνο τῆς ἐνάρξεως τῆς Ἐπαναστάσεως στίς παραδουνάβιες χῶρες.
14-3-1821
Στό Ἀγρίδι τοῦ Χελμοῦ στήνεται τό πρῶτο ἐπεισόδιο τοῦ Ἐθνικού Ἀγῶνα.
14-3-1921
Τό Α΄  Σῶμα Στρατοῦ καταλαμβάνει γιά πρώτη φορά τό Ἀφιόν Καραχισάρ.

  
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ 
ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.