Ο νέος συνοριακός σταθμός μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας στην περιοχή Θερμών στο Νομό Ξάνθης. Μία εξέλιξη για την οποία βετεράνος διπλωμάτης διατύπωσε την εκτίμηση στο defencenet.gr πως «Κάποτε θα κλάψουμε πικρά για την απόφαση αυτή».
Μία σχετικά μικρή συνοριακή διάβαση, η οποία κατασκευάστηκε και κατόπιν…τουρκικής απαίτησης! Η Τουρκία ζητούσε ιδιαίτερα πιεστικά (υπάρχει η σχετική αλληλογραφία στο υπουργείο Εξωτερικών) να ανοίξουν μικρές συνοριακές διαβάσεις, ειδικά στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.
Το απίστευτο είναι ότι ετοιμάζεται μία ακόμα τέτοια διάβαση για την περιοχή Κύμης Οργάνης στο Νομό Ροδόπης, την στιγμή που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ο κάθετος άξονας Κάρτζαλι – Κομοτηνής!
Και όμως: Η Ελλάδα είχε δικαίωμα εντός της Ε.Ε. να αρνηθεί την διάνοιξη αυτών των διαβάσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και σε αντιστάθμισμα να έδινε επιπλέον διαβάσεις στο νομό Έβρου ή στο νομό Δράμας.
Ποιος θα εμποδίσει τα επόμενα, είκοσι ή τριάντα, χρόνια την δημιουργία ενός σκηνικού με εκατομμύρια μουσουλμάνων, ελεγχόμενων από την Τουρκία (και βέβαια, αυτό είναι το πρόβλημα) και μερικές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες στα σύνορα περικυκλωμένων από εκατομμύρια ελεγχόμενων από την Άγκυρα, τουρκόφωνων ή μη, μουσουλμάνων (αλλά πάντα ελεγχόμενων από την Άγκυρα) στα δυτικά και βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά;
Το αποτέλεσμα αυτών των συνοριακών διαβάσεων θα είναι να έρθουν σε άμεση επαφή ένας πληθυσμός περί των 800.000 τουρκόφωνων Βούλγαρων μουσουλμάνων (το 10% του πληθυσμού της Βουλγαρίας) με τις 200.000 Έλληνες μουσουλμάνους της περιοχής Οι οποίοι Βούλγαροι μουσουλμάνοι όχι απλώς δεν θεωρούνται θρησκευτική μειονότητα όπως ισχύει στην Ελλάδα με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης, αλλά είναι χαρακτηρισμένοι ως «τουρκική μειονότητα» και μάλιστα με αυξημένα προνόμια μετά το 1990..
Η τουρκική αυτή μειονότητα στη Βουλγαρία εκπροσωπείται από το πολιτικό κόμμα «Κίνημα για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία» το οποίο στις τοπικές εκλογές του 2007 έλαβε στο γειτονικό νομό Κάρτζαλι συντριπτική πλειοψηφία. Ο δυναμισμός του τουρκικού κόμματος στην Βουλγαρία είναι τέτοιος ώστε το 2005 συμμετείχε στην σύνθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Η κατασκευή αριθμού διασυνοριακών περασμάτων σαν και αυτό που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στην ορεινή Ροδόπη, θα δημιουργήσει μία κατάσταση πολλαπλών περασμάτων με την έγκριση των δύο κυβερνήσεων.
Στο άμεσο μέλλον είναι βέβαιο ότι με την δημιουργία αυτών των συνοριακών διαβάσεων (που τόσα χρόνια επίτηδες έμεναν κλειστά για όλους τους παραπάνω λόγους) θα έχουμε μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων των δύο χωρών να αποκτούν οικογενειακές (οι μικτοί γάμοι έχουν ήδη αρχίσει), φιλικές και εμπορικές σχέσεις και αναμφίβολα λόγω του γεγονότος ότι η Βουλγαρία ανήκει στην Ε.Ε. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την μετακίνηση των Βούλγαρων μουσουλμάνων στις ελληνικές περιοχές, όπου και σήμερα υπερτερεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Ήδη αρκετές εκατοντάδες Βούλγαροι μουσουλμάνοι έχουν μετεγκατασταθεί στην Θράκη.
Πρακτικά σε τριάντα χρόνια από σήμερα, βάσει του ρυθμού δημογραφικής αύξησης των μουσουλμάνων των δύο χωρών και της αντίστοιχης μείωσης του χριστιανικού πληθυσμού, ένας αριθμός περί των 3.000.000 μουσουλμάνων θα κατοικεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στη Θράκη, αφήνοντας μόνο μία μικρή νησίδα, το νομό Έβρου, όπου όμως και εκεί έχει αυξηθεί η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Και όλα αυτά με ένα τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή το οποίο εξακολουθεί προκλητικά να προσπαθεί να αλλάξει το χαρακτήρα της μειονότητας στην Ελλάδα από θρησκευτικής σε εθνική και να εκτουρκίσει τους Πομάκους, οι οποίοι και στην βουλγαρική πλευρά των συνόρων διαβιούν σε σημαντικούς αριθμούς.
Δεν θα πρέπει να ξεφύγει της προσοχής μας το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τις μειονότητες σε Ελλάδα και Βουλγαρία με την επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και το προσωπικό τηλεφώνημα στο Βούλγαρο Πρωθυπουργό για τη διατήρηση των δελτίων ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ίδρυση γραφείου που θα ασχολείται με τις υποθέσεις των τουρκικών μειονοτήτων που ζουν σε γειτονικές χώρες και τέλος η τρομοκρατία που ασκεί η Τουρκία στους Πομακικούς πληθυσμούς στην Ελλάδα.
Όλα αυτά δεν έγιναν ούτε γίνονται τυχαία από την Τουρκία. Στόχος της Τουρκίας είναι η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης στην ελληνική Θράκη. Η διαρκής και εύκολη μετάβαση των πληθυσμών και από τις δύο πλευρές δεν θα αργήσει να φέρει αυτό το αποτέλεσμα που επιθυμεί η Άγκυρα, την πλήρη αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού στην ελληνική Θράκη.
Δεδομένου δε ότι οι Βούλγαροι Μουσουλμάνοι ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εγκαθίστανται όπου επιθυμούν εντός των ορίων της ΕΕ, η προώθηση της πολιτικής της διασυνοριακής μετακίνησης θα διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Και ερχόμαστε στις εκκολαπτόμενες αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας με την αύξηση των αρμοδιοτήτων των αιρετών τοπικών αρχόντων τότε η κατάσταση γίνεται πιο ανησυχητική.
Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον οι Βούλγαροι αυτοί πολίτες δεν θα ψηφίζουν και για την εκλογή Περιφερειαρχών, γεγονός τεραστίας σημασίας αν αναλογιστεί κανείς την τάση προς ομοσπονδιοποίησης της χώρας που περιέχεται στο πνεύμα του διοικητικού διαχωρισμού της Ελλάδας σε 13 Περιφέρειες με αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες.
Δυστυχώς τα Βαλκάνια δεν είναι ούτε βόρεια Ευρώπη, ούτε κεντρική Ευρώπη. Στα Βαλκάνια υπάρχει η Τουρκία, ένα κράτος που προωθεί τον αναθεωρητισμό, τον ηγεμονισμό και την δορυφοριοποίηση των γειτονικών της κρατών.
Για αυτούς τους λόγους εκτός από την οικονομική διασυνοριακή συνεργασία, Βουλγαρία και Ελλάδα θα πρέπει να αναδείξουν στην Ε.Ε ποιος πραγματικά είναι ο ταραχοποιός της περιοχής. Ποιος δεν επιθυμεί την ειρηνική και αρμονική συμβίωση των διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών πληθυσμών και ποιος χρησιμοποιεί αθώους και φιλήσυχους μουσουλμάνους πολίτες σαν όργανα στα σχέδια μίας νεοθωμανικής πολιτικής;
πηγη...Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου