Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΝΟΤΙΩΣ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ

Του Βασίλη Νέδου

Ακάθεκτη προωθεί η Αγκυρα τον σχεδιασμό της για έρευνες στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αίτημα προς τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό, δηλαδή σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φθάνει πέρα από το Καστελλόριζο.
Στο αίτημα της ΤΡΑΟ προς το τουρκικό επιτελείο, ζητείται διαθεσιμότητα της περιοχής μετά τις 15 Αυγούστου, όταν ολοκληρώνεται η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Το «Ορούτς Ρέις» αποτελεί το ένα από τα δύο εξελιγμένα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας. Το «Μπαρμπαρός» διεξάγει σεισμικές έρευνες τους τελευταίους μήνες στα νότια της Κύπρου, σε μια περιοχή που εκτείνεται έως και στα ανοικτά της Λεμεσού. Ουσιαστικά το «Ορούτς Ρέις» αποτελεί το «τέταρτο τουρκικό πλοίο» που η Αγκυρα θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι περιγράφουν αυτή την κίνηση ως «απάντηση» στα μέτρα της Ε.Ε., οι πληροφορίες για σχέδιο αποστολής ερευνητικού σκάφους μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχουν φθάσει για πρώτη φορά ήδη προ αρκετών μηνών (η «Κ» αποκάλυψε αυτό τον σχεδιασμό στις 29 Απριλίου). Το πρώτο επεισόδιο δοκιμής των ελληνικών αντοχών διαδραματίστηκε τον Οκτώβριο του 2018, όταν σε μια σχετικά περιορισμένη περιοχή (600 τετραγωνικά χιλιόμετρα), που ορίζεται έως το ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες το «Μπαρμπαρός». Εκείνη η κρίση αντιμετωπίστηκε με αξιοσημείωτη νηφαλιότητα από την Αθήνα και τη διαδοχική αποστολή δύο φρεγατών, οι οποίες ανέλαβαν ουσιαστικά να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση προβολής της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή, παράλληλα με την τυπική εκπομπή των σχετικών μηνυμάτων.

Από την Αθήνα έχουν κοινοποιηθεί προς την Αγκυρα μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων οι κόκκινες γραμμές της και εκτιμάται ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά τα όρια που μπορεί να αγγίξει η κινητοποίησή τους. Είναι αξιοσημείωτη η συνέχεια που έχει δείξει η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και μία αλλαγή κυβέρνησης, δίχως να διαταραχθεί ουσιαστικά η υπηρεσιακή τάξη στα αρμόδια υπουργεία. Εξακολουθούν να υπάρχουν εκτιμήσεις στην Αθήνα ότι τελικά η Αγκυρα θα αναπτύξει και το τέταρτο πλοίο της εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό τον ιδιότυπο θαλάσσιο στραγγαλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική παρουσία στις ζώνες περί την Κύπρο παραμένει έντονη. Πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και UAVs επιτηρούν τη γεώτρηση του «Φατίχ» στα δυτικά της Κύπρου σε διαρκή βάση. Προκειμένου, μάλιστα, να παραταθεί η ναυτική παρουσία εκεί, ανακοινώνονται διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις. Τελευταίο παράδειγμα, η έκδοση της NAVTEX 839/19 προ δύο ημερών, όπου ανακοινώθηκαν στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι και τις 19 Αυγούστου, σε μια εκτεταμένη περιοχή στα δυτικά της Κύπρου, που έχει στο νοητό κέντρο της το σημείο όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ».

Αυτή η τακτική που ακολουθεί η Αγκυρα, ενώ παράλληλα προετοιμάζει καταφανώς δεύτερη επιχείρηση κατά των Κούρδων στα ανατολικά του Ευφράτη, ουσιαστικά παραπέμπει στο δόγμα των «δυόμισι πολέμων» που άρχισε να εμφανίζεται στη δεκαετία του ’90 και μετά το 2014 αναβιώνει στη γειτονική χώρα.

Σε τρία μέτωπα

Δηλαδή, παραπέμπει στη δυνατότητα της Τουρκίας να διεξαγάγει πολεμικές επιχειρήσεις σε τρία διαφορετικά μέτωπα, στα ανατολικά, τα δυτικά και αν χρειαστεί και στα νότια. Εν ολίγοις, πιθανή διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας δεν πρόκειται να μειώσει την κινητικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, άλλωστε, στηρίζεται σε ναυτικές και όχι χερσαίες δυνάμεις.

Για την Αθήνα το μεγάλο ερώτημα εντοπίζεται πάντα στη δυνατότητα μεσολάβησης κάποιας τρίτης δύναμης έναντι πιθανής απόφασης της Αγκυρας να οδηγήσει σε τριβές. Παρά τη σαφέστατη διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο περί ανοικτής γραμμής επικοινωνίας της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, το τρέχον επίφοβο καθεστώς των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία δεν καθησυχάζει κανέναν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ενδεχομένως πιθανότερο να απαντήσει σε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η ανισορροπία ανησυχεί, βεβαίως, την Αθήνα που ωστόσο δεν καθησυχάζει, αλλά επιχειρεί να διευρύνει τις επαφές με όλους τους παίκτες οι οποίοι διαδραματίζουν ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ, όπου ο κ. Δένδιας πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη επίσκεψή του ως υπουργός Εξωτερικών σε διμερές επίπεδο, προκειμένου να επικυρώσει και με την παρουσία του τη δυναμική που έχει λάβει το σχήμα «3+1», δηλαδή της τριμερούς Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Ανάγκη ενίσχυσης του στόλου

Οι διπλωματικοί δίαυλοι που καλλιεργεί η Αθήνα έχουν αδιαμφισβήτητη αξία, έναντι πιθανής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η διαρκής τριβή επαναφέρει στην επιφάνεια την ανάγκη για ανανέωση του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιαίτερα των μονάδων που αναλαμβάνουν το απαιτητικό έργο των επιχειρήσεων προβολής σημαίας και ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, των φρεγατών. Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία έχουν διανύσει ένα καλοκαίρι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης από την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) προς τα δυτικότερα. Η συζήτηση περί ενίσχυσης του στόλου πρακτικά δεν έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η δημοσιονομική στενότητα δημιουργεί προσκόμματα στην προώθηση οποιασδήποτε ουσιαστικής εξέλιξης στον τομέα της ενίσχυσης με νέες ναυτικές μονάδες. 
 

Καθημερινή
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters