Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Του Αθ. Κόρμαλη Δικηγόρου – Πολιτικού Επιστήμονος

αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων

Με αφορμή τα – μέχρι πρότινος – ελάχιστα δημοσιεύματα, τα οποία γνωστοποιούν τις τουρκικές προκλήσεις στις νησίδες Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, επιχειρούμε μία σύντομη έρευνα στην Ιστορία του Φαρμακονησίου, όπως και στην ιδιαίτερη εθνική του σημασία.

Η πρόσφατη προκλητική πολιτική της Άγκυρας αποδεικνύει ότι έχει συμπεριλάβει αυθαιρέτως και την νησίδα Φαρμακονήσι στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» αμφισβητώντας την Ελληνική κυριαρχία επ’ αυτής. Προσφάτως τουρκικά σκάφη ελιμενίσθηκαν  στο νησί και αρνήθηκαν επιμόνως να αποχωρήσουν, όταν εκλήθησαν,  αμφισβητώντας την Ελληνική κυριαρχία, ενώ στις 19.12.2008 δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν με επιθετικό σχηματισμό πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 120 μέτρων!! Ακολούθησε αναχαίτιση από Ελληνικά πολεμικά. Το συμβάν ερμηνεύτηκε ως τουρκική απάντηση στην άσκηση «Τολμηρός Τοξότης».
Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η Τουρκική Αεράμυνα απείλησε με αναχαίτιση Ελληνικά ελικόπτερα, που πετούσαν προς το Φαρμακονήσι!!
Το Φαρμακονήσι (γ. πλάτος 37ο 17’ 21’’ και γ. μήκος 27ο 5’ 10’’) έχει μήκος ακτών 12.749 χλμ. και εμβαδό 3.866 στρέμματα. Ανήκει στο πολύνησο της Λέρου και αναφέρεται στην υπ’ αριθ. 21399/19.07.1947 Απόφαση του Στρατιωτικού Διοικητού Δωδεκανήσου (αρ. Φύλλου 48 στην Εφημερίδα της Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου) με τον αριθμό 4, στην κατηγορία ΙΙ (νησίδες) καθώς και στην Προκήρυξη αρ. 38 της 18.06.1947 του Σ.Δ.Δ. ως ανήκουσα στην επαρχία Λέρου (πίναξ Β’ σημ. 7). Σήμερα ανήκει στον Δήμο Λέρου (αρ. 18 ν.3800/57) μαζί με τις νησίδες Λέβιθα, Πηγανούσα, Αρχάγγελο, Τρυπητή, Στρογγυλή, Γλαρονήσι, Αγία Κυριακή. Έχει χαρακτηρισθεί ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ τα Β’ 1176/2000).
Ευρίσκεται σε απόσταση 13,5 ν.μ. ανατολικά των Λειψών και 6,5 ν.μ. δυτικά των μικρασιατικών παραλίων (απέναντι από τη αρχαία Μίλητο). Σημαντικότερα ακρωτήρια (Β.Α.) Γέροντας, ευρισκόμενος απέναντι από το ομώνυμο, ιστορικό λόγω της ναυμαχίας, ακρωτήρι και (Β) τα Γρόσια.
Η ονομασία Φαρμακονήσι είναι σύγχρονη και προέρχεται από την αρχαία Φαρμακούσα, απαντωμένη στον Πλούταρχο στην αναφορά του για την σύλληψη και ομηρεία του Ιουλίου Καίσαρα. Η ονομασία προφανώς προέρχεται από κάποιο φαρμακευτικό βότανο, που εφύετο (ή φύεται) στο νησί.
Ο Μιχ. Σκανδαλίδης στο βιβλίο του «Ο νησιωτικός μικρόκοσμος  του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους»  σελ. 40-41, μας πληροφορεί ότι στον χάρτη του  Z. Gastaldi (1575) σημειώνεται ως Ferimacο, σε χειρόγραφο του 1664 ως Formico και στον χάρτη του Αιγαίου των Michelot – Bremond (1715) ως Pormaco.
Περί τα μέσα του 13ου αιώνα το νησί Φαρμακούσα αναφέρεται ως ιδιοκτησία της Μονής Πάτμου (1263). Τον 16ο αιώνα θα επισκεφθεί το νησί ο P. Reis και θα σημειώσει το ακατοίκητό του και τα ερείπια εκκλησίας (προφανώς οι τέσσερις θόλοι στην όρμο Θόλοι), («κατακτητική ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο»). Το νησί υπήρξε κέντρο διέλευσης πειρατών, εμπολέμων, λαθρεμπόρων και αρχαιοκαπήλων (ναυάγια).
Κατοικήθηκε από παλαιοτάτων χρόνων (αρχαία Φαρμακούσα), με ιδιαίτερα σπουδαία γεωγραφική θέση (ανάμεσα στην εκβολή του Μεάνδρου και την Μίλητο) διατηρηθείσα και επί Βυζαντίου αλλά και στους μεταγενέστερους αιώνες. Ο σεισμός του 156 μ.Χ., που συνεκλόνισε την περιοχή, προφανώς επηρέασε την ζωή στο νησί.

Το Φαρμακονήσι βάσει του αρ. 15 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης (24.07.1923) μεταξύ Τουρκίας και Συμμάχων Δυνάμεων περιήλθε στην Ιταλία (Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νησιών , τούτεστι της Ρόδου …. Καλύμνου, Λέρου … και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων …).

Στις 04.01.1932 υπογράφεται σύμβαση Ιταλίας – Τουρκίας, η οποία αναφέρεται σε λεπτομερή οριοθέτηση της διαχωριστικής γραμμής. Ακολουθεί σε εκτέλεσή της το Πρωτόκολλο της 28.12.1932.
Στην συνέχεια με το αρ. 14 § 1 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.02.1947) μεταξύ της Ιταλίας και νικητριών δυνάμεων «η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα εν πλήρη κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι Αστυπάλαια… Λέρο … ως και τας παρακειμένας νησίδας».
Το Φαρμακονήσι, ανήκον στο πολύνησο της Λέρου, προσαρτήθηκε με τον ν. 518.03.01.1948 (ΦΕΚ 7Α΄/1948), όπου στο άρθρο 2 ορίζεται η γραμμή συνόρων μεταξύ της Δωδεκανήσου και της Τουρκίας. Ειδικότερον στο σημείο 47, ορίζεται ότι η συγκεκριμένη γραμμή (συνόρων) είναι 3,4 ν.μ. προς 107ο από Ν.Α. άκρα νήσου  Pharmako˙ και στο σημείο 48,  η γραμμή συνόρων ορίζεται στο μέσο της γραμμής της ενούσης την Ν.Α. άκρα της νήσου Pharmako με την άκρα Monodendri (TeK Agac Buenu).

Το Φαρμοκονήσι έχει ιδιαιτέρα εθνική σημασία, καθόσον ευρίσκεται εκτός των χωρικών μας υδάτων (13,5 ν.μ. από Λειψούς και 6,5 ν.μ. από μικρασιατικές ακτές). Για να αντιληφθούμε την προσφορά του σε ελληνικά χωρικά ύδατα αρκεί να σκεφθούμε ένα κύκλο με κέντρο την νησίδα και ακτίνα 6.ν.μ (11.112 μ), καθώς και 10 α.μ. στον αέρα, για να συμπεράνουμε ότι το Φαρμακονήσι προσφέρει 250.000 τουλάχιστον στρέμματα εθνικό χώρο!! εξ’ού και το έκδηλο τουρκικό «ενδιαφέρον».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters