Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΚΥΠΡΟΣ 1974, Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ Γ ΜΑΚ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ

Ο Καταδρομέας Καβακιώτης Δημήτριος συμμετείχε  στην Επιχείρηση Νίκη,  Και έλαβε μέρος κυρίως στήν ΜΑΧΗ <<σταθμός>>ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ που έκοψε τις ορέξεις τών Τούρκων στήν προσπάθειά τους να καταλάβουν τήν Λευκωσία.
Τό πρωί τι 16ης Αυγούστου ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ δίνει κατεπείγουσα εντολή στόν διοικητή της Α! Μοιρας Παπαμελετίου, νά παράσχη αντιαρματική κάλυψη μέ έξι στοιχεια ΠΑΟ στήν πράσινη γραμμή, προστατέυοντας τήν Κυπριακή πρωτέυουσα από τήν τούρκικη επίθεση.

Ο Διοικητής της Α!ΜΚ Παπαμελετίου ζήτησε από τόν Υπλγο Νίκο Ντούβα που είχε τα βαρία όπλα να παρει δυο αυτοκίνητα και μαζί με τόν Υπλγο Νίκο Κοϊμτζογλου και μερικους κομάντος που είχαν ερθει μαζί τους απο την Γ!ΜΚ, να ετοιμαστούν γρήγορα γιατί οι Τούρκοι μπαινουν στην Λευκωσία. Ολο το πρωίνο οι Τούρκοι βομβάρδιζαν συνεχώς τήν Λευκωσία και τα περίχωρα. Ο Ντούβας ώς επικεφελής ενημερώνει τον Κοϊμτζογλου οτι με τα τρία στοιχεία ΠΑΟ θα μεταβεί στη Λουριντζίνα στο Πυρόϊ και ο Κοϊμτζογλου στις παρυφές Λευκωσίας.
ΥΠΛΓΟΣ ΚΟΪΜΤΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ:

Η μάχη στό ύψωμα Κολοκασίδη ήταν καθοριστική για τήν τύχη της Λευκωσίας, γιατί σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή της σύγκρουσης Νίκο Κοϊμτζογλου <<αν οι Τούρκοι προχωρούσαν, μαζί με το πεζικό που ακολουθούσε, θα έπαιρναν και την υπόλοιπη Λευκωσία.>>



Πράγματι, ετσι έγινε, του διέθεσε μια μερσεντές και εναν Κύπριο οδηγο, και τους ακολούθησε ενα μπεντφορντ με στρατιώτες προς τήν αντιπροσωπεία του Κολοκασιδη, στο παουνταπάουτ στη Ford . Eκεί παίρνει εντολή απο τον διοικητη του 212 ΤΕΦ να προωθήσει ενα ΠΑΟ στο ύψωμα 180.  Tο 1ο ΠΑΟ με τόν καταδρομεα Μανώλη Μπικάκη σκοπευτή, τον ασυρματιστή Σερέτη και δύο ακομα καταδρομείς ξεκινησαν προς το υψωμα. Τα άλλα δύο στοιχεία με επικεφαλή τον Κοϊμτζογλου πήγαν στήν διαστάυρωση των οδών Λεωφόρου Δημοκρατιας και Γρηγορίου Αυξεντίου. Σκοπευτής στο ένα ήταν ο καταδρομέας Στέφανος Φωτιάδης και στο αλλο ο δεκανέας ΑθανάσιοςΒαλέρας

Εκεί στόν περίβολο του Κολοκασίδη βρήκαν και αλλους στρατιώτες του τάγματος, δεν πέρασαν λίγα λεπτά και πέφτουν δύο βλήματα 4.2" στον σταθμό Διοικήσεως. Σκοτώθηκαν τέσσερις Κύπροι στρατιώτες και τραυματίστηκε ο διοικητής του τάγματος καθώς και ο καταδρομέας Φωτιάδης ο οποίος σφάδαζε απο τούς πόνους και αιμοραγούσε ακατάσχετα.τοποθέτησαν νεκρούς και τραυματίες σε ένα φορτηγό και τούς πηγαν στο νοσοκομείο.Ο Κοϊμτζογλου προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τόν Μπικακη και δέν μπόρεσε γιατι το ύψωμα 180 οι τούρκοι τό χτυπούσαν με καταιγιστικά πυρά και δέν άφησαν κανένα περιθώριο στον Κρητικο καταδρομεα να προσεγγίσει. Αφού έγινε αυτό ήρθε ένα αυτοκινητο άσπρο σάν φορτηγάκι στο οποίο επιβιβάστηκαν ο Βαλέρας,ο Βατούγιας και ο Χόλης και κινήθηκαν για το ύψωμα 190, οταν ανεβήκαν επάνω υπήρχαν στρατιώτες επίστρατοι και προωθήθηκαν πιό μπροστά από την δική τους γραμμή. Στο στοιχείο μετά τον τραυματισμό του Φωτιάδη εμειναν ο Κοϊμτζογλου ο Μπομπολας και ο Καβακιώτης,προωθήθηκαν και περίμεναν να δούν τι θα γίνει πρίν την κατάπαυση του πυρός.  Καποια στιγμή άρχισε να έρχεται απο την σχόλη Γρηγορίου ένας ουλαμός, ο Κοϊμτζογλου έδωσε εντολή να ρίξουν. Πίσω απο τα άρματα ακολουθούσε πεζικό το οποίο βαλλόταν από ένα πενηντάρι που χειριζόταν ένας επίστρατος,έριξαν τέσσερα βλήματα χωρίς να πετύχουν στόχο, καποια στιγμή ο Μπόμπολας έφυγε να πάει κάτω στο ραουνταπάουτ να φέρει βλήματα, εκεί βρίσκει τον Μπικάκη τον Σερέτη και τους άλλους πού προσπαθούσαν να βάλουν μπρος το bedford για να φύγουν γιατί νόμιζαν, οτι η ομαδα του Κοϊμτζογλου είχαν σκότωθη. Ο Μπόμπολας τούς εξηγεί πώς ακρίβως εχουν τα πράγματα, παίρνει τον Μπικάκη και δύο βλήματα και ανεβαίνουν επάνω. Ερχόμενοι , τα αρματα είχανε φτάσει ήδη στα 100 μέτρα. Ρίχνει ενα βλήμα ο Μπικακης  και χτυπάει ένα άρμα το οποίο παίρνει φωτιά , κατόπιν αυτού πήρε θάρρος  κι ο άλλος σκοπευτής και έριξε χτυπώντας ακόμη ένα άρμα του οποίου έφυγε ο πύργος, όταν πήραν φωτιά και καιγόντουσαν, τα άλλα έκαναν ολοταχώς πίσω. Μετά ακολούθησε εκεχειρία. Παρέμειναν στο ύψωμα 190 έως τις 19 Αυγούστου 1974.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ Γ! Μ.Α.Κ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟ

Πήραμε εντολή να φυλάμε τα κεντρικά περάσματα πρός Λευκωσία.
Απο το πρωί  της 16ης Αυγούστου μας βομβάρδιζαν τα αεροπλάνα και το πυροβολικό της Τουρκίας.
Μετά το μεσημέρι πήραμε διαταγή να πάμε στήν Διοίκηση που στεγαζόταν στό υπόγειο της αντιπροσωπείας της  Ford.
Bομβαρδιζόμαστε συνέχεια, ένα βλήμα (όλμου) έπεσε στήν πίσω μεριά του κτιρίου που βρισκόμασταν και τραυματίστηκαν πολλά άτομα. Μεταξύ αυτών και ο κ/δ Φωτιάδης σκοπευτής του ΠΑΟ 90χιλ. Ο Διοικητής μας ρώτησε αν μπορούμε να επανδρώσουμε εμείς το στοιχείο , ήμουν με τόν Καβακιώτη και τόν ανθγο Νίκο Κοιμτζογλού, του απάντησα οτι μπορώ
και μας έδωσε διαταγή να πάμε στήν πρώτη γραμμή όπου έδιναν μάχη οι επίστρατοι Κύπριοι στήν περιοχή Κολοκασίδη απέναντι απο τήν σχολή Γρηγορίου.
Έτσι ξεκίνησε η μάχη, δέν πέρασαν λίγα λεπτά και τα Το'υρκικα άρματα βγήκαν σε σχηματισμό μάχης για να καταλάβουν τη Λευκωσία.
Αρχισα να ρίχνω με το ΠΑΟ σε όποιο άρμα ηταν κοντά μου, επτά βλήματα είχα όλα και όλα,
κάποια άρματα μας προσπέρασαν προχωρώντας πρός Λευκωσία, έριξα τέσσερα βλήματα χτυπήσαμε ένα άρμα και πήρε φωτιά.
Οι Τούρκοι άρχισαν να υποχωρούν, έδωσα το ΠΑΟ στόν Καβακιώτη και πήρα το Μ1 ρίχνοντας
στούς Τούρκους που υποχωρούσαν, ποιό πάνω είδα το άλλο στοιχείο ΠΑΟ που ήταν ο Μπικάκης  ο Σερέτης και ένας άλλος, φώναξα στόν Καβακιώτη και τόν Ανθγό Κοιμτζόγλου να έρθουν στό ύψωμα μαζί με τους άλλους γιατί μας είχαν τελειώσει τι βλήματα.
Τότε με χαρά είδαμε τα Τούρκικα άρματα να οπισθοχωρούν.
Μετά το τέλος της μάχης φυλάγαμε το ύψωμα μέχρι που μας δόθηκε εντολή να γυρίσουμε στήν μονάδα!

ΣΤΙΣ 29-3-2015 ΕΦΥΓΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ Γ ΜΑΚ ΕΦΕΔΡΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 25 ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ " ΝΙΚΗ" ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΗΡΩΑ Μ. ΜΠΙΚΑΚΗ ΕΝΑΣ ΣΕΜΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ ΗΤΑΝ ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟΝ 62 Λ.ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ Γ'ΜΟΙΡΑΣ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΑΝΗΚΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!!! 


Κ/Δ Γ! ΜΑΚ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ ΖΩΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ


Κ/Δ Γ! ΜΑΚ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ


Κ/Δ Γ! ΜΑΚ ΞΕΣΦΙΓΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ





ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters