Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ 14-16/8/1974 - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΛΗΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28-2-2016 το μεσημέρι, στην φιλόξενη και κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου της Καλλιθέας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ 14-16/8/1974» του τελευταίου στρατοπεδάρχη της , Ταξχου ε.α Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου.

Ο άξιος και σεμνός αξιωματικός που έκανε το χρέος του προς την πατρίδα και την μαρτυρική μας Κύπρο, στις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 1974, μας συγκίνησε και έκανε τις καρδιές όλων μας να πάλλουν απο ρίγη εθνικής ανάτασης. Στο πρόσωπό του καθρεφτίζεται η ελληνική λεβεντιά, το χρέος και η προσφορά στο πιο μεγάλο ιδανικό που είναι η πατρίδα.
Εκεί παρόντες και τα παιδιά του, οι στρατιώτες του, τα παληκάρια του, που πολέμησαν μαζί του σαν λιοντάρια σε μια άνιση μάχη με τους τούρκους κατακτητές και εγκαταλειμμένοι απο την ηγεσία τους.
Νεκροί και αγνοούμενοι της ηρωική μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ πέρασαν απο τα μάτια μας στο ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και υπόσχεση οτι δεν θα τους ξεχάσουμε όταν ψάλλαμε όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο


O ηρωικός Διοικητής Ταξχος Σταυρουλόπουλος με δάκρυα στα μάτια και βαθιά συγκινημένος μίλησε για την μάχη, τους στρατιώτες του, την εγκατάλειψη απο την ηγεσία αλλά και την μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει τόσο το στρατόπεδο ώστε να μην πέσει στα χέρια των τούρκων αλλά και να σώσει τους στρατιώτες του, τα παιδιά του όπως ο ίδιος τα αποκαλεί. Παρόλη την μεγάλη του ηλικία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν στη συνέχεια, γύρω απο το πως έγινε η μάχη και πως ακριβώς χάθηκε το στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ.

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Δρ. Σπύρος Δημητρίου, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κος Γιάννης Γιαννάκενας των εκδόσεων «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» που εξέδωσε το βιβλίο και μίλησε συγκινημένος για τον Ταξχο Σταυρουλόπουλο και την προσφορά του στην υπόθεση της Κύπρου. Οι εκδόσεις «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» και ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας συνεχίζουν την παράδοση να εκδίδουν και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, ιστορικά ντοκουμέντα με αναφορά στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό
 
Ο κος Δημήτρης Σπανογιάννης Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛ.ΔΥ.Κ 1974 που έδωσε ένα σύντομο χρονικό της μάχης μιά και ήταν εκεί στρατιώτης και πολεμιστής στην τελευταία αυτή μάχη μαζί με τον ηρωικό του Διοικητή.

Τέλος ο ηρωικός Διοικητής Ταξχος Σταυρουλόπουλος με δάκρυα στα μάτια και βαθιά συγκινημένος μίλησε για την μάχη, τους στρατιώτες του, την εγκατάλειψη απο την ηγεσία αλλά και την μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει τόσο το στρατόπεδο ώστε να μην πέσει στα χέρια των τούρκων αλλά και να σώσει τους στρατιώτες του, τα παιδιά του όπως ο ίδιος τα αποκαλεί. Παρόλη την μεγάλη του ηλικία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν στη συνέχεια, γύρω απο το πως έγινε η μάχη και πως ακριβώς χάθηκε το στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ.

Χαιρέτησε, επίσης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κα. Μαρία Καλπουρτζή αναφερόμενη στο δράμα των αγνοουμένων και στην κρατική αναλγησία γι αυτό το ανθρωπιστικό θέμα. Η Ελλάδα στην Κύπρο έχει μόνο στρατιώτες και αξιωματικούς αγνοούμενους απο τον πόλεμο του 1974 και έχει ιερή υποχρέωση να διερευνήσει και εξακριβώσει την τύχη τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Μηχανικού Εθνικής Φρουράς(Κύπρος) κος Σωφρόνης Σωφρονίου που ήρθε απο την Κύπρου, και μίλησε συγκινημένος για την προσφορά των Ελλήνων Αδελφών της ΕΛ.ΔΥ.Κ και του Ταξχου Σταυρουλόπουλου στην μαρτυρική μεγαλόνησο Κύπρο. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κος Ιωάννης Κακολύρης συγγραφέας και τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο κ. Κακολύρης που προέρχεται απο τις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας και αργότερα της ολυμπιακής ήταν απο τους πρώτους που έγραψαν για τις πολεμικές περιπέτειες στη Κύπρο και ιδιαίτερα για τις αεροπορικές αποστολές «ΝΙΚΗ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» αποκαλύπτοντας στοιχεία και ενόχους που καταγράφηκαν σε δυο εξαιρετικούς τόμους

Ο επιμελητής της έκδοσης κος. Κώστας Δημητριάδης αναφέρθηκε στην στην καταγραφή της ζώσας μαρτυρίας του Ταξχου Σταυρουλόπουλου και επισήμανε στοιχεία της μάχης των δυο τελευταίων ημερών του στρατοπέδου της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Η εμπειρία και η γνώση απο το πρώτο βιβλίο του «Κύπρος 1974 Η μεγάλη προδοσία» βοήθησε πολύ στον προσδιορισμό των στοιχείων που αναδείχθηκαν απο τον ηρωικό Διοικητή κατά την διάρκεια της συνέντευξης για το βιβλίο.

Ο πολυγραφότατος και πατριώτης Στρατηγός Γεώργιος Τζουβαλάς. 

Ο Ταξχος Χρ. Νοταρίδης. 

Ο αγωνιστής, τ. Πρόεδρος των Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας κ. Kώστας Ανεμάς. Ο αδελφός του Δημήτρης ήταν Στρατιώτης (ΔΒ) και αγνοείται από τις 16 Αυγούστου 1974

Η αγων'ιστρια και ενεργό στέλεχως των Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας κυρία Ελένη Γρίβα. Ο αδελφός της Χρήστος ήταν Δνευς (ΜΧ) και αγνοείται από τις 16 Αυγούστου 1974.


Τελειώνοντας, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους και ψάλλαμε όλοι μας τον εθνικό ύμνο

Τελειώνοντας, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους και ψάλλαμε όλοι μας τον εθνικό ύμνο

  
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters