Ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του έπους του '40 , πήγε στο Βουλιαράτι του Αργυροκάστρου, όπου 72 χρόνια πριν, πολέμησε, τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στο εκεί νοσοκομείο του ελληνικού στρατού. Μέσα στα παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρισταμένων κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των συναγωνιστών του, στο μνημείο του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου.
Στο Βουλιαράτι, όπως κάθε χρόνο, έγιναν οι επίσημες εκδηλώσεις. Μετά την θεία λειτουργία, μέσα σε ιδιαίτερη κακοκαιρία, έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες του '40. Για πρώτη φορά κατέθεσαν στεφάνια και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.
Ωστόσο, οι εκδηλώσεις για το «Όχι» συνοδεύτηκαν από μικροεπεισόδια. Στο δρόμο προς την Κλεισούρα όπου βρίσκεται το δεύτερο επίσημα αναγνωρισμένο από το αλβανικό κράτος ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο (μετά από εκείνο του Βουλιαρατιού) μερικές δεκάδες Αλβανοί εθνικιστές πετροβόλησαν τα ελληνικά διερχόμενα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα επισήμων, μεταξύ των οποίων και εκείνο του πρέσβη της Ελλάδας.
Οι Αλβανοί εθνικιστές φώναζαν ανθελληνικά συνθήματα, όπως «η Τσαμουριά είναι αλβανική». Η όλη τελετή που ακολούθησε, έγινε κάτω από τις φωνές και τα συνθήματα των Αλβανών εθνικιστών που ανήκουν στην οργάνωση «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» και στο Κόμμα των Τσάμηδων PDIU.
Εκδηλώσεις για το «Όχι» έγιναν στην Κορυτσά , τους Αγίους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο και τα Τίρανα.
Στη Χειμάρρα, μαζί με το «Όχι» γιορτάστηκαν και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους.
Πηγή: ΑΠΕ