Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1942 : ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ''ΝΗΡΕΥΣ'' ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ''FIUME''

Παρηγγέλθη από την Ελληνική Κυβέρνηση το 1927.
Εναυπηγήθη: τον Δεκέμβριο του 1927 στα Ναυπηγεία At. & Ch. de la Loire στην Nante Γαλλίας.
Παρελήφθη από τον Πλωτάρχη Σ. Τσιριμώκο την 1η Μαρτίου 1930.
Κατά τον πόλεμο 1940-41 έλαβε μέρος σε 4 πολεμικές περιπολίες με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Βρ. Ρώτα και ακολούθως στην Μ. Ανατολή σε άλλες 12, με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Αλ. Ράλλη. Το Υ/Β «Νηρεύς», με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Βρασίδα Ρώτα, ενετόπισε οπτικώς (23/2/41), ενώ έπλεε εν επιφανεία και κατά την διάρκεια της νυκτός, δύο συνοδευόμενα φορτηγά και κατά την αναφορά του κυβερνήτου εβύθισε το ένα. 
Η καταβύθισις του φορτηγού δεν επιβεβαιώθηκε μετά το πέρας του πολέμου. Κατά την έκτη περιπολία του (15/7/42) ενετόπισε 4 ιστιοφόρα και εβύθισε τα 3. Τους 44 άνδρες που επέβαιναν σ' αυτά, επεβίβασε στο τέταρτο. Το υποβρύχιο παρέλαβε 3 άνδρες, από τους οποίους έλαβε πολύτιμες πληροφορίες για την οχύρωση των Δωδεκανήσων.
Κατά τη διάρκεια της εβδόμης περιπολίας (24/9/42) μεταξύ Ρόδου και Σύμης εβύθισε το ιταλικό οπλιταγωγό ατμόπλοιο «Fiume» 1.500 τόννων. Στις 25/9/42 εβύθισε ιταλικό έμφορτο ιστιοφόρο 80 τόννων.
Κατά τη διάρκεια της ογδόης περιπολίας (3/11/42), απεβίβασε πλησίον του όρμου Μετόχι της Ευβοίας πράκτορες και υλικό. Εχρησιμοποιήθη επίσης για μεταφορές καταδρομέων και παραλαβές προσωπικού από Ελλάδα προς Μ. Ανατολή.
Παρωπλίσθη στις 3 Μαΐου 1947 και εξεποιήθη το 1952.
Το Υποβρύχιο ΝΗΡΕΥΣ είναι το 1o κατα σειρά από τα 2 πλοία που έχουν αυτό το όνομα      

Το Υποβρύχιο ΝΗΡΕΥΣ τύπου 209/1100 το οποίον ενετάγη το 1972.  

Του ιδίου τύπου ΓΛΑΥΚΟΣ (Y6), ΠΡΩΤΕΥΣ (Y3), ΤΡΙΤΩΝ (Y5).

Το Υποβρύχιο ΝΗΡΕΥΣ είχε τα παρακάτω Τεχνικά Χαρακτηριστικά   • ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
  • Ολικό μήκος 68.6μ.
  • Μέγιστο πλάτος 5.7μ.
  • Ύψος 4.1μ.
  • Εκτόπισμα 700 / 960 τόννοι
  • Ταχύτης 14 kts στην επιφάνεια, 9,5 kts σε κατάδυση
  • Ακτίνα δράσεως στην επιφάνεια 1.500 miles, μεγίστη 4.000 miles με 10 kts. Σε κατάδυση 100 miles με 5 kts.
  • Αριθμός Ενδιαιτήσεων 41-45 άτομα
 • ΠΡΟΩΣΙΣ
  • Μηχανές Suzler-Diesels 1.420hp
  • Ηλεκτροκινητήρ 1.200 hp
  • Καύσιμα 105 t πετρελαίου
 • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ
  • 1 πυροβόλο των 40 χιλ.
  • 1 πυροβόλο των 100 χιλ.
  • 8 τορπιλλοβλητικοί σωλήνες των 21 ιντσών (6 στην πλώρη και 2 στην πρύμη)
 • ΚΟΣΤΟΣ
  • £ 119.000 το κάθε ένα
 http://www.hellasarmy.gr/hn_tech.php?id=SSK-PROTEYS&table=1
 

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.