"τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ' αχρείων νομίζομεν" - ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΑΘΛΙΟΣ ΑΧΡΗΣΤΟΣ .........(ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ Β'40 .ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ)...................... «παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες» (Θουκυδίδου, Ιστορίαι, Α’ 70)
Ετικέτες
- ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
- ΑΙΓΑΙΟ
- ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
- ΑΟΖ
- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
- ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
- ΒΙΒΛΙΑ
- ΒΙΝΤΕΟ
- ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
- ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ
- ΒΥΖΑΝΤΙΟ
- ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
- ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
- ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
- ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
- ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821
- ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40
- ΘΡΑΚΗ
- ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
- ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
- ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ
- ΚΥΠΡΟΣ
- ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
- ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
- ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
- ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
- ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
- ΠΑΙΔΕΙΑ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
[ Θνῆσκε ὑπὲρ Πατρίδος ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Ο ΣΟΦΟΣ ]
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ
Του Κωνσταντίνου Γρίβα
Καθηγητού Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Η στρατηγική στόχευση της Τουρκίας να μετατραπεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην Ευρασία και να ισορροπήσει μεταξύ των δύο μεγάλων διαμορφούμενων παγκόσμιων πόλων ισχύος μας Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε εξετάσει τις πιθανότητες να θέλει να διαμορφώσει στην ευρασιατική σκακιέρα ένα είδος μακρινού συγγενή του παλαιού Κινήματος των Αδεσμεύτων, σε συνεργασία με το Πακιστάν και κάποιες από τις τουρκόφωνες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
Όμως, η κατάσταση ενδέχεται να είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Αν πράγματι αυτό το σχήμα αποκτήσει υπόσταση, τότε είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει σημαντικά τη γεωπολιτική συμπεριφορά και άλλων χωρών. Οι πρώτες εξ’ αυτών είναι άλλες μουσουλμανικές χώρες της Ασίας, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ενδεχομένως να προκύψουν σοβαρές επιδράσεις, ακόμη και στο “βαθύ εσωτερικό” της Ευρώπης, συγκεκριμένα στη Γερμανία.
Η τελευταία έχει παραδοσιακά στραμμένο το βλέμμα της προς Ανατολάς. Με την ένωση των γερμανικών κρατών, μετά τη νίκη των Πρώσων επί της Γαλλίας το 1870, έγινε υπερβολικά ισχυρή για να “χωράει” στη Δυτική Ευρώπη. Από την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού το 1989-90 και την ενοποίησή της, η Γερμανία κατάφερε να ηγεμονεύσει στην ΕΕ και να αρχίσει δειλά-δειλά να αναζητεί ένα νέο ρόλο στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, θεωρώντας πως έχουμε εισέλθει στη μετά-αμερικανική εποχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΥΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Slpress.gr
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022
ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ!
Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη
Ιδρυτή και Διευθυντή του περιοδικού ''ΕΝΔΟΧΩΡΑ''
Πολλά και εύλογα τα ερωτήματα που προκάλεσε η αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Τόσο για τον τρόπο όσο και για τον χρόνο αλλά και για τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής.
Η προκλητική παρουσία και παραμονή ενός προσώπου που μετέφερε μία βόμβα για μεγάλο χρονικό διάστημα (οι τουρκικές Aρχές αναφέρουν για περίπου μία ώρα!) στο καλύτερα φυλασσόμενο μέρος της Πόλης, με δεκάδες κάμερες, οι οποίες φυσικά κατέγραψαν τα πάντα, όπως είδαμε στη συνέχεια, αλλά και η μη προσπάθεια της φερόμενης ως τρομοκράτισσας να εξαφανιστεί στη συνέχεια, πηγαίνοντας απλώς στο σπίτι της (!), χαρακτηρίζονται -τουλάχιστον- «περίεργα» γεγονότα.
Από την άλλη, και αυτό ίσως να είναι το σημαντικότερο, θα πρέπει να εξεταστεί ποιος ωφελείται από όλη αυτή την ιστορία. Σίγουρα, πάντως, όχι οι Κούρδοι, που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να αποσείσουν όλους τους χαρακτηρισμούς που ετεροπροσδιορίζουν τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία ως «τρομοκρατικό», έχοντας επιδοθεί διεθνώς σε έναν τιτάνιο αγώνα γι᾽ αυτό. Πώς ακριβώς, λοιπόν, θα βοηθήσει, άραγε, αυτόν τον αγώνα η συγκεκριμένη βομβιστική ενέργεια;
Από την άλλη πλευρά, η διεθνής συμπάθεια προς την Τουρκία, που αναπτύχθηκε εξαιτίας των φρικιαστικών εικόνων από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και η επακόλουθη συσπείρωση της τουρκικής κοινής γνώμης γύρω από την ηγεσία της (σύνηθες αποτέλεσμα σε στιγμές κρίσης σε όλο τον κόσμο), προφανώς, κατατάσσουν το καθεστώς Ερντογάν στους ωφελημένους λόγω του γεγονότος αυτού.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας άρπαξε αμέσως την ευκαιρία, προκειμένου όχι μόνο να προσπαθήσει να εμπλέξει τη χώρα μας ως «εν δυνάμει υποδοχέα των τρομοκρατών», που απλώς «δεν πρόλαβαν να διαφύγουν στην Ελλάδα», αλλά και να φτάσει στο σημείο να απορρίψει τη δήλωση συμπάθειας και καταδίκης της τρομοκρατίας που στάλθηκε από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι ενισχύουν τον αγώνα των «τρομοκρατών»!
Σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή η βομβιστική επίθεση αποτελεί προβοκατόρικη ενέργεια των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας είτε μεμονωμένη τρομοκρατική επίθεση μιας ομάδας «χρήσιμων ηλίθιων» ή ακόμη και έναν συνδυασμό και των δύο περιπτώσεων, είναι βέβαιο ότι η Τουρκία όχι μόνο θα τη χρησιμοποιήσει για να προωθήσει το δικό της αφήγημα περί τρομοκρατίας, στοχοποιώντας τον εθνικό αγώνα των Κούρδων, αλλά θα τη χρησιμοποιήσει και ως αιτιολογία για την επανάληψη πολεμικών επιχειρήσεων, με την εκ νέου εισβολή στρατευμάτων της σε γειτονικές της χώρες. Στον συνολικό σχεδιασμό της προς την κατεύθυνση αυτή σίγουρα ανήκει και η προσπάθειά της να φέρει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ελλάδα σε θέση αμυνόμενου και απολογούμενου, ως δήθεν υποστηρικτές «τρομοκρατών».
Είναι προφανές πως μία ηγεσία η οποία, αν δεν οργάνωσε στο πρόσφατο παρελθόν, τουλάχιστον χρησιμοποίησε προς τελικό όφελός της τις πληροφορίες που είχε για την αντιμετώπιση ενός πραξικοπήματος σε βάρος της, είναι σίγουρα αδίστακτη. Οι έξι νεκροί και μερικές δεκάδες τραυματίες μιας βομβιστικής επίθεσης δεν είναι τίποτε μπροστά στα αμέτρητα θύματα εκείνων των ημερών αλλά και στις πολλές χιλιάδες των διώξεων που ακολούθησαν προκειμένου να εδραιωθεί το καθεστώς Ερντογάν.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι παράφρονες ηγέτες κάθε εποχής είναι ότι για την υλοποίηση της παρανοϊκών σχεδίων τους απαιτούνται πάντοτε ποταμοί αίματος και βαρύ τίμημα για τον ίδιο τους τον λαό. Οταν το καταλαβαίνουν, είναι συνήθως πολύ αργά. Τόσο γι᾽ αυτούς όσο και για την ίδια τους τη χώρα. Ο νεοσουλτάνος της γείτονος δεν θα ξεφύγει από αυτήν τη μοίρα…
https://www.newsbreak.gr/apopseis/394414/neoothomaniki-parafrosyni/
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΟΣ
Του Πέτρου Ι. Νικολού, Δικηγόρου Αθηνών, Νομική ΕΚΠΑ
Όπως είχει γράψει προνοητικά επιτυχώς και δη πρώτος εξ όλων εδώ και καιρό ο Καθηγητής μου στο Ποινικό Δίκαιο, Κωνσταντίνος Βαθιώτης, στον νέο θαυμαστό ανάποδο κόσμο στον οποίον πλέον ως σύγχρονοι σκλάβοι με ψευδαίσθηση ελευθερίας βουλήσεως και πράξεως πορεύονται σύσσωμα τα Έθνη και οι λαοί, μετά την κατ’ όνομα πανδημική κρίση και τους καθολικούς, οριζοντίους και τυραννικούς υγειονομικούς εγκλεισμούς, τα καυχώμενα ως δημοκρατικά και φιλελεύθερα δυτικά κράτη θα μεταλλαχθούν οσονούπω άρδην σε σκληρά πατερναλιστικά μορφώματα, τα οποία από τούδε και εις το διηνεκές θα προβάλλουν την απόλυτη εξάρτηση του μέσου ευνούχου πολίτου απ’ αυτά ως την μόνη λύση στα ζωτικά προβλήματά του. Η κατακόρυφη, ακατάπαυστη και απρόβλεπτα γεωμετρική αύξηση των τιμών όχι μόνο σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά σε κάθε προϊόν με μία μέτρια λογική ζήτηση της εγχωρίου και ενωσιακής αγοράς, ως δήθεν αποκλειστικό αποτέλεσμα της πολεμικής συρράξεως στην Ουκρανία, ήρθε να διαδεχτεί την πλανητική απειλή ενός ιού του οποίου η καταπολέμηση επέβαλε βάρβαρα μέτρα κρατικού καταναγκασμού σ’ ολόκληρη την κοινωνία υπό το πρόσχημα της διασφαλίσεως της δημοσίας υγείας. Κατά σατανική σύμπτωση και αντιστοιχίαν με την φρικτή προϊούσα περίοδο καθ’ ην το κράτος ενεφάνη ως προστάτης όλων ημών των ανημπόρων να προστατεύσουμε εαυτούς και αλλήλους από τον κίνδυνο της ιώσεως, η επιγενομένη παρουσίασε πάλι το κράτος ως τον σωτήριο Μεσσία στην πενία και την εξαθλίωση, τις οποίες δημιουργεί η εξωφρενική ακρίβεια.
Το περιώνυμο ‘‘καλάθι του νοικοκυριού’’ -κι ουχί βεβαίως της νοικοκυράς, καθ’ ότι ζούμε εν παραλλήλοις στον αστερισμό της φεμινιστικής πολιτικής ορθότητος, η οποία εξαναγκάζει σε απολυταρχική ουδετεροποίηση του καθημερινού μας λεξιλογίου- το οποίο ως πολιτικό πρόγραμμα υποτιθεμένης στηρίξεως των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων ως προς την προμήθεια βασικών αγαθών αναγομένων στην ανθρώπινη επιβίωση ήρχισε να εφαρμόζεται προ ολίγων εβδομάδων, δεν άργησε να σκάσει ωσάν μεγάλη ρόζ τσιχλόφουσκα στις λαμπυρίζουσες από την καλοζωΐα παρείες του υπουργού που το εισηγήθηκε μετ’ επάρσεως και μεγαλαυχίας. Τρόφιμα, χαρτικά, απορρυπαντικά και είδη υγιεινής, τα οποία επελέχθησαν να αναδειχθούν ως απολαύοντα καίριας μειώσεως στην αξία τους, δεν περιεβλήθησαν παρά το κόστος μόλις των προγενεστέρων ημερών, χωρίς καμμία εγγύηση μη ανόδου τους ή σταθεροποιήσεως του αντιτίμου τους. Με την κάθε υπεραγορά να διαμορφώνει καταλόγους εμπορευμάτων εκπτώσεως διαφορετικών των άλλων και τους καταναλωτές να σπεύδουν να δαπανήσουν διόλου φθηνές βενζίνες, για να μεταβαίνουν από την μία εταιρεία στην άλλη, γυρίζοντας όλην την πόλη, ώστε να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα της λίστας τους, το κυβερνητικό σχέδιο κατέπεσε ωσάν κάστρο στην άμμο με τον πρώτο άνεμο των καταναλωτών που μυρίστηκαν την πολιτική απατεωνιά και τον σκαιό, κυνικό και ωμό εμπαιγμό προς το πρόσωπό τους. Παρά τις γκρότεσκες δημαγωγικές φιέστες σε ράφια των υπεραγορών και την άγαρμπη προπαγάνδα των τιμών, ο μεταμνημονιακός πολίτης διατηρεί ακέραιο προς στιγμήν το αισθητήριο να αντιλαμβάνεται πόσα χάνει και πόσα μένουν στην τρύπια τσέπι του φθαρμένου παντέλονιού του.
Το αβυσσαλέο ταξικό χάσμα ανάμεσα σε μία εύρωστη, ευδαίμονα και πανόλβια ελιτοκρατία, η οποία φέρει το μονοπώλιο της πολιτικής εξουσίας, και σε μία ριζικώς προλεταριοποιημένη βάση της κοινωνικής πυραμίδος εξηγεί εις έναν δραματικά ικανοποιητικό βαθμό την αναποτελεσματικότητα μέτρων προσβλητικής ελεημοσύνης προς την κατακρεουργημένη πλειοψηφία της ανεργίας, της ανέχειας και του ταπεινωτικού μηνιαίου μισθού των οκτακοσίων ευρώ. Τα πούπουλα της μπουζουαζίας δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουν τα υπαρξιακά προβλήματα ενός λαού βεβυθισμένου στην μιζέρια και την καχεξία, αν δεν τα βιώσουν αληθινά, αν δεν τα ζήσουν σ’ όλην τους την επώδυνα βασανιστική έκταση, με λογαριασμούς της ΔΕΗ απλήρωτους, τραπεζικά δάνεια σε ατυχή διακανονισμό, ψυγεία και ντεπόζιτα οχημάτων μονίμως άδεια, φροντιστήρια και απαιτήσεις των παιδιών να τρέχουν γραμμή. Αυτή η στρατηγικά αποτυχημένη σχεδίαση αμβλύνσεως των καταναλωτικών προσκομμάτων των ιδιωτών, οι οποίοι βλέπουν το γάλα και τον άρτο τον επιούσιον να στρογγυλοποιούνται αποφασιστικά στα δύο ευρώ, πέραν των άλλων μαρτυρεί την οριστική κατάληξη που προμηνύεται για τον μετάνθρωπο της νέας εποχής των ασυμμέτρων απειλών, ο οποίος μετά την εκχώρηση κάθε δικαιώματος και ατόμικής του ελευθερίας στο κράτος Λεβιάθαν θα σύρεται μεθοδευμένα σε ευτελείς ικεσίες προς τούτο για μία ελάχιστη παροχή βοηθείας εν είδει φιλανθρωπίας.
Η γενεά του ‘‘Πολυτεχνείου’’ του οποίου την επέτειο της κιβδήλου και ψευδεπίγραφης εξεγέρσεως το 1973 εόρτασαν προχθές άπασες οι πολιτικές δυνάμεις που ανδρώθηκαν, πλούτισαν και έστησαν καριέρες πάνω σε εθνικούς μύθους, ψέματα και απάτες, είναι εκείνη η οποία ως ιδρύτρια της Τρίτης Ελληνέζικης Ολιγαρχίας των προδοτών της Κύπρου διοικεί άχρι σήμερον τον ρημαγμένο τούτο τόπο, παρέχοντας ψωμί σε λαθρομετανάστες, παιδεία ανθελληνική και ελευθερία σε εγκληματίες. Τα διάφορα καλάθια, πακέτα υποκριτικής ενίσχυσης και μέτρα θεατρικής ανακούφισης των οικονομικά γδαρμένων πληβείων δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να χρυσώνουν το χάπι σ’ έναν Έθνος, το οποίο υποφέρει από τις κεντρικές πολιτικές φτωχοποίησης, βουλιάζοντας στα χρέη. Αμετακίνητος, αταλάνευτος και επίμονος ο λαός στις επιλογές των ηγετών του έχει απολέσει σε υψηλό ποσοστό το ηθικό του πλεονέκτημα να διαμαρτύρεται για την κατάντια στην οποία συνέβαλε ασμένως κι ο ίδιος. Ας μην το λησμονούμε.
21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ : ''ΜΟΛΙΣ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ, ΔΕΙΚΝΥΕ ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΛΑΘΕΥΤΑ...''
«Γρηγόριος ο Παλαμάς», τόμος 11ος).
Μόλις τριών ετών που μόλις είχε αποκοπεί από το θήλασμα και τη δίαιτα της αγκαλιάς δείκνυε το πρέπον σε όσους γνωρίζουν να κρίνουν αλάθευτα…“
Μόλις τριών ετών που μόλις είχε αποκοπεί από
το θήλασμα και τη δίαιτα της αγκαλιάς δείκνυε το πρέπον σε όσους
γνωρίζουν να κρίνουν αλάθευτα. Όταν έφθασε κοντά στα πρόθυρα
του ιερού, ενώ νεάνιδες ευγενείς ντυμένες επάξια προς το γένος τους την
περιστοίχιζαν κρατώντας λαμπάδες και έτσι με επισημότατη πομπή την
προέπεμπαν με ευταξία προς το εσωτερικό, σε αυτό το σημείο φάνηκε ότι
αισθανόταν καλύτερα από όλους όσα συμβαίνουν και πρόκειται να της
συμβούν. Σεμνή τότε και χαρούμενη και θαυμαστή με το κατάλληλο παράστημα
και ήθος και φρόνημα προχωρούσε και έρχεται σε συνάντηση με τον
αρχιερέα.
Και αμέσως εγκατέλειψε όλους γονείς, τροφούς,
συνομήλικες και αποχωρίσθηκε από τους συναγμένους, μόνη εντελώς,
χαρούμενη προχωρεί στον αρχιερέα ο οποίος την εισήγαγε στα άγια των
αγίων και έπεισε όλους τους τότε ζώντας να δέχονται το γεγονός αυτό, με
τη σύμπραξη και τη συναπόφαση του Θεού. Διότι επρόκειτο να γίνει σκεύος
εκλογής, όχι όπως η κιβωτός γεμάτο σκιές και τύπους, αλλά γεμάτο
αλήθεια, για να βαστάσει κυοφορώντας εκείνον τον ίδιο, του οποίου το
όνομα είναι θαυμαστό. Τι σπουδαίο θαύμα;
|
ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ
https://antexoume.wordpress.com/2017/11/21/%ce%bc%cf%8c%ce%bb%ce%b9%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%ba%ce%bd%cf%85%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%bf%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%cf%8c/#more-26681
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022
«ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ - Ο Πρωθυπουργός στέλνει τα MARDER στον Εβρο, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τον Ερντογάν, μετά και τις πιέσεις των Γερμανών
Της Κύρας Αδάμ
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς, δήλωσε έτοιμος για διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία, ευθυγραμμιζόμενος απολύτως και καλυπτόμενος πίσω από τη μονότονη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη θέση του κ. Σολτς ότι «τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο» (σταθερή, κοινή θέση των Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας, με αποσάθρωση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο).
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να τείνει στην Αγκυρα «χείρα φιλίας, διότι δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης», υπενθυμίζοντας ότι η αποκλιμάκωση θα είναι και «προς όφελος των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας».
Προχωρώντας μάλιστα σε συγκεκριμένη «κίνηση φιλίας» απέναντι στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα νέα γερμανικά τεθωρακισμένα MARDER δεν θα εγκατασταθούν στα νησιά, αλλά «θα κατευθυνθούν στον Εβρο, γιατί εκεί κρίνουν οι Ε.Δ. ότι είναι πιο χρήσιμα».
Με την τοποθέτηση των αρμάτων MARDER στον Έβρο αντί για τα νησιά, ο κ. Μητσοτάκης ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας των νήσων, διότι με την απόσυρση από τα νησιά των αρμάτων και χωρίς αντικατάστασή τους τα νησιά παραμένουν εύκολη βορά στον Ερντογάν. Η αντικατάσταση των αρμάτων στα νησιά δεν παραβιάζει τους περιορισμούς εξοπλισμών των νήσων από τη Συνθήκη της Λωζάννης, διότι δεν είναι περισσότερα από αυτά που προβλέπει η συνθήκη. Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κλείνει το μάτι» στην Αγκυρα ότι δεν επιθυμεί αύξηση της έντασης με την Τουρκία, καθώς η Ελλάδα μπαίνει από εδώ και πέρα στην τελική προεκλογική ευθεία για τις εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
Χωρίς να απαιτεί από την Αγκυρα να πάρει πίσω όλες τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειές της στο Αιγαίο σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, δεδομένου ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης που δεν δίνει στη δημοσιότητα- η Τουρκία καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία. Ο Σολτς ζήτησε από Ελλάδα και Τουρκία, ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, να τα βρουν μεταξύ τους. Ουσιαστικά έστειλε Ελλάδα και Τουρκία στο ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις, αφήνοντας απέξω την Ε.Ε. Το γεγονός αυτό, ήτοι οι διαπραγματεύσεις μέσω ΝΑΤΟ, αποτελεί καταστροφή για τη χώρα, διότι το ΝΑΤΟ, από το 1990 μέχρι σήμερα, ευνοεί την αποσάθρωση την ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας.
Ομοίως ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ούτε μία λέξη να πει για τη νόμιμη, υποχρεωτική και αναγκαία πολιτική και διπλωματική εμπλοκή της Ε.Ε. απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, δηλαδή στην Ελλάδα, ενώ και οι δύο δεν είπαν λέξη για την Κύπρο, ούτε για τις επιθετικές ενέργειες σήμερα στα Βαρώσια.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην προσπάθεια επιβολής «μορατόριουμ» στην επιθετικότητα της Τουρκίας μέχρι τις εκλογές, έχει αποφασίσει να βάλει ταφόπλακα στα διπλωματικά όπλα που διαθέτει στην Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στην Τουρκία.
Η επιβεβαίωση της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να παροπλίσει τα νόμιμα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει μέσα στην Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας ήρθε αυτή την εβδομάδα με τις ραδιοφωνικές δηλώσεις του υφυπουργού Α. Συρίγου, ο οποίος υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή, η ρητορική της (Τουρκίας) είναι τόσο επιθετική, δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις». Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμιά διορθωτική ή «καλλωπιστική» επαναδιατύπωση της θέσης Συρίγου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αυτή είναι η πολιτική της απέναντι στην Τουρκία στο πλαίσιο της Ε.Ε.: δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει την Αγκυρα ότι, απέναντι στις κατ’ εξακολούθηση προσβλητικές φραστικές προκλήσεις της και τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειές της σε καθημερινή βάση εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και των εθνικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, η Αθήνα έχει ήδη θέσει τα όπλα παρά πόδα μέσα στην Ε.Ε.
Χωρίς καμιά πρόθεση ή προοπτική εφαρμογής νόμιμων πολιτικών και διπλωματικών ενεργειών από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στην Ε.Ε. σε βάρος της, η Τουρκία βρίσκεται με λυμένα τα χέρια να εξακολουθήσει την αποσάθρωση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με συνεχείς στρατιωτικές ενέργειες και με προσθήκη και νέων «όρων» που πρέπει να ικανοποιήσει προκαταβολικά η Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος (όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων, η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης κ.λπ.).
Η κυβέρνηση διά των δηλώσεων του υφυπουργού της παραδέχεται δημοσίως ότι η Τουρκία «δεν έχει κάνει κάποια παράνομη πράξη» η οποία να προκαλεί την ενεργοποίηση κανόνων εφαρμογής κυρώσεων, αποδεικνύοντας ότι και στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζει. Και τούτο διότι, για να ενεργοποιηθούν οι κανονισμοί εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, προηγούνται η πολιτική συζήτηση και η συμφωνία σε Συμβούλιο Κορυφής μεταξύ των εταίρων ότι η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, προκαλεί, απειλεί και με επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες παραβιάζει την εθνική κυριαρχία κράτους-μέλους, δηλαδή της Ελλάδας. Την πολιτική συζήτηση και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων εναντίον της Τουρκίας, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις, μπορεί και οφείλει να την ενεργοποιήσει μόνον η Ελλάδα, απειλούμενο κράτος-μέλος από τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία.
Αυτή τη δυνατότητα και υποχρέωση για τη διασφάλιση
της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων η κυβέρνηση Μητσοτάκη
δείχνει ότι δεν πρόκειται να την ενεργοποιήσει.
Δι’ αυτού του τρόπου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται μονομερώς απέναντι στην Αγκυρα του Ερντογάν ότι δεν θα της δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της με την Ε.Ε. και τους εταίρους. Δηλαδή, δεν θα εγείρει εμπόδια
και προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης, η οποία ήδη
αποφέρει ετησίως πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία χωρίς φραγμούς και προϋποθέσεις.
Ομοίως δεσμεύεται η κυβέρνηση απέναντι στην Αγκυρα ότι θα την αφήσει ελεύθερη να εξοπλίζεται από Ευρωπαίους εταίρους (π.χ., Γερμανία, Ισπανία κ.λπ.), γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η Αγκυρα έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει, αν το αποφασίσει, τα ευρωπαϊκά όπλα της εναντίον χώρας-μέλους, όπως η Ελλάδα. Το οξύμωρο της πολιτικής Μητσοτάκη είναι ότι στηρίζει με χέρια και με πόδια -και ενίοτε πανηγυρίζει προκαταβολικά- για την αμερικανική τροπολογία να μην αναβαθμιστούν τα τουρκικά F-16 αν αυτά εξακολουθήσουν τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, αλλά δεν τολμά -ούτε καν διανοείται- να εγείρει παρόμοιους περιορισμούς στην πώληση ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Να εγείρει και να επιβάλει δηλαδή στους Ευρωπαίους εταίρους ρήτρα μη χρησιμοποίησης ευρωπαϊκών όπλων από την Τουρκία σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, με επιβολή κυρώσεων και σε βάρος της Τουρκίας και σε βάρος ευρωπαϊκών χωρών που θα παραβιάσουν τη ρήτρα αυτή.
Οι δηλώσεις Συρίγου, που απηχούν θέσεις της κυβέρνησης, είναι επικίνδυνες στον χειρισμό της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, διότι κυβέρνηση και Συρίγος αποκρύπτουν από τους Ελληνες ότι η Τουρκία σήμερα καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία εντός των χωρικών υδάτων στη νήσο Λήμνο για έναν χρόνο με ασκήσεις και με πραγματικά πυρά. Τι περισσότερο πρέπει να κάνει η Τουρκία για να τις επιβληθούν κυρώσεις;
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει ως τεκμήριο την ελληνική διεθνή αγγελία Α3392/22, με την οποία η κυβέρνηση δηλώνει διεθνώς ότι η Τουρκία καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αποτελεσματική αξιοποίηση της καταγγελίας αυτής.
Το Αιγαίο συνεχίζει να φλέγεται
Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη τείνει χείρα φιλίας στην Τουρκία για διάλογο εφ’ όλης της ύλης και χωρίς προϋποθέσεις, και δεν βρίσκει καμιά παράνομη πράξη της Τουρκίας για να εφαρμοστούν κυρώσεις εναντίον της στην Ε.Ε., η Αγκυρα, «απελευθερωμένη» πλέον, εξακολουθεί να εφαρμόζει κατά κόρον την επιθετική πολιτική της με στρατιωτικά μέσα στο Αιγαίο εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και των εθνικών δικαιωμάτων.
Ετσι, από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2022, η Τουρκία θα εκτελεί άσκηση «για προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη αποστολών θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης (SAR) στη διεθνή θάλασσα του FIR Αθηνών» από το τουρκικό ναυτικό με τη συνδρομή αεροσκαφών (επανδρωμένα και UAVs). Παρόμοια άσκηση η Τουρκία εκτελεί ανελλιπώς κάθε μήνα από τον Ιούνιο του 2022, και όχι μόνο, χωρίς να έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική και αποτελεσματική αντίδραση από την Αθήνα.
Με την τουρκική διεθνή αγγελία Α7097/22, την οποία παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία» ως τεκμήριο, η Αγκυρα ενημερώνει για μια ακόμα φορά τη διεθνή κοινότητα ότι από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2022 και σχεδόν σε καθημερινή βάση θα εκτελεί την άσκησή της από τις ακτές Ρόδου, Ικαρίας, Χίου, Σκύρου και Λέσβου, διαμελίζοντας την ελληνική κυριαρχία των 10 ν.μ. ΕΕΧ (όπως φαίνεται στον χάρτη). Ενώ τόσο οι περιοχές της τουρκικής άσκησης όσο και οι διαδρομές των UAVs κατακερματίζουν και διασπούν την ενότητα της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες, για τις οποίες η Αγκυρα έχει θέσει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Με την ενέργειά της αυτή η Τουρκία διαγράφει τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ, με την κυβέρνηση να ασκεί ρόλο παρατηρητή και να μην προβαίνει σε καμιά νομική ενέργεια για να τα διασφαλίσει, με αποτέλεσμα να τα μετατρέπει η Αγκυρα σε διεθνή εναέριο χώρο, διαμελίζοντας την ελληνική κυριαρχία των νήσων.
Με την τουρκική άσκηση η Αγκυρα θα εκτελεί ταυτόχρονα και έρευνα – διάσωση, και κυρίως στην περιοχή Νο 5, όπως φαίνεται στον χάρτη, η οποία εκτείνεται 16 ν.μ. δυτικά του μέσου τού Αιγαίου (25ος μεσημβρινός). Η Αγκυρα, αξιοποιώντας τη διαχρονική αδιαφορία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1979, ψήφισε τον νόμο 24611/12 Δεκεμβρίου 2001, με τον οποίο παράνομα εντάσσει το μισό Αιγαίο σε περιοχή της Αγκυρας για θαλάσσια έρευνα και διάσωση, αρμοδιότητας ΙΜΟ. Η παρανομία έγκειται στο γεγονός ότι η σύμβαση του ΙΜΟ ορίζει ότι οι περιοχές έρευνας και διάσωσης των χωρών οριοθετούνται με συμφωνία. Ωστόσο, τον νόμο αυτόν με την τουρκική περιοχή τον υπέβαλε η Αγκυρα στον ΙΜΟ, ο οποίος δυστυχώς τον καταχώρισε στο διεθνές εγχειρίδιο θαλάσσιων περιοχών έρευνας διάσωσης του ΙΜΟ (Global Sar Pla), ενώ καμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προσπαθήσει να το ανατρέψει.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί μείζονα εθνικά προβλήματα σε βάρος της Ελλάδας για τα νησιά του Αιγαίου, και όχι μόνο, καθότι θα βρεθούν κάτω από ασφυκτικό κλοιό τουρκικής περιοχής SAR και θα απομονωθούν. Η Τουρκία προασπίζει και υπερασπίζει την υποτιθέμενη τουρκική περιοχή SAR ως κόρη οφθαλμού, και μάλιστα κάνει και αγρυπνίες για την προάσπισή της σε βάρος της Ελλάδας.
Για μια ακόμα φορά η Αγκυρα καταργεί στην πράξη την υπογραφή της και στέλνει το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ στο καλάθι των αχρήστων. Καίτοι το μνημόνιο αυτό απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες κατά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, η Αγκυρα εκτελεί κανονικά την άσκησή της από τις 18.00 της 28ης Οκτωβρίου μέχρι τις 4.00 της 29ης Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Με την ελληνική διεθνή αγγελία Α3420/22, η κυβέρνηση δηλώνει διεθνώς ότι η Τουρκία καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία, αλλά και πάλι αρνείται να αξιοποιήσει αποτελεσματικά αυτή την καταγγελία.
ΛΑΘΡΟΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ
Του Πέτρου Ι. Νικολού, Δικηγόρου Αθηνών, Νομική ΕΚΠΑ
Εμπειρικώς επαληθεύεται ξανά και ξανά πως εγγενές στοιχείο της ανθρωπίνης φύσεως και δη του συγχρόνου μετανθρωπολογικού μοντέλου δεν είναι ο πόθος για την ελευθερία, αλλά η λαχτάρα της υποταγής. Έχει παύσει εδώ και καιρό να θεωρείται δεδομένη η αντίδραση στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και την ποδοπάτηση των ζωών μας. Για την πλειοψηφία, ο αγώνας τον οποίον δίνουμε κάποιοι ελάχιστοι είτε δια της πένας είτε δια του ακτιβισμού αρνούμενοι οιονδήποτε κυνικά ταπεινωτικό συμβιβασμό με τη ριζική ταυτότική μας εξαφάνιση δεν θεάται παρά ως ερασιτεχνική κωμωδία προς παροχή αφθόνου γέλωτος στα ανερμάτιστα βλέμματα των οικειοθελών πληβείων της Νέας Εποχής. Καμμία αδυναμία ετέρων για αντίσταση δεν μπορεί να σκοτώσει, όμως, μέσα μας την αδάμαστη επιθυμία της αληθείας. Και η αλήθεια για τις διανυόμενες φρικώδεις ημέρες στο ελληνώνυμο προτεκτοράτο των προσκυνημένων είναι πως ήγγικεν η ώρα το επί πλείστα όσα έτη κοινό μυστικό των υπαρκτών ελληνικών υδρογονανθράκων να γίνει είδηση πανηγυρική από τους κυβερνώντες της κυανής κλεπτοκρατίας, οι οποίοι αισθανόμενοι τον ψυχρό ιδρώτα να λούζει το ωχρό τους πρόσωπο, μετά τις ασυγκράτητες αποκαλύψεις για τα οργανωμένα παιδοφιλικά κυκλώματα μέσα στο ίδιο το κόμμα της εξουσίας, ηναγκάσθησαν να εφεύρουν καίτοι καθυστερημένα ένα νέο εθνικό αφήγημα προς τέρψη των ώτων της χειραγωγηθείσης λαϊκής βάσεως.
Κι ενώ το νεοραγιαδιστάν χοροπηδά ενθουσιασμένο έμπροσθεν της τηλεοπτικής οθόνης για τα δισεκατομμύρια, τα οποία βαυκαλιζόμεθα ότι θα κερδίσουμε από εξορύξεις νοτιοδυτικώς της Πελοποννήσου, οι οποίες μπορεί να μην αφετηριαστούν και ποτέ, τα καραβάνια των εκατομμυρίων αναφομοιώτων μουσαφιραίων, τα οποία εποικίζουν επί πληρωμή την χειμαζομένη πατρώα μας γή, κατακλύζοντας δε κατά προτεραιότητα τα αστικά κέντρα με μισθωμένα από ΜΚΟ ακίνητα, επιδίδονται συστηματικώς, απροσκόπτως και απηνώς σε μαζικές ασελγείς πράξεις βαναύσου σεξουαλικής κακοποιήσεως και κατά συρροήν βιασμούς ανηλίκων παιδιών, χωρίς καμμία ορρωδία τιμωρίας. Μόνο πρόσφατα Μπαγκλαντεσιανός συνελήφθη, επειδή βίαζε επί πέντε χρόνια την δωδεκάχρονη κόρη του, δεκατετράχρονη εθίστηκε στο αλκοόλ, για να ξεχάσει τους βιασμούς που υφίστατο από τον Αιγύπτιο πατέρα της, συνομήλική της στο Ρέθυμνο ηυτοκτόνησε κόβοντας τις φλέβες της, γιατί δεν άντεχε άλλο τους βρεφιόθεν βιασμούς από τον Ινδό παππού της, τριανταενάχρονος Αφγανός βίαζε και τα πέντε του παιδιά σε δομή της Θήβας και ούκ έστιν αριθμός από ασυλλήπτως ειδεχθή αξιόποινα πραγματικά περιστατικά, τα οποία ουδέν στόμα Έλληνος πολίτου τολμά από υπέρμετρα καλλιεργημένο φόβο στιγματισμού και περιθωριοποιήσεως να απαριθμήσει, στηλιτεύσει και καταγγείλει. Η κουλτούρα των γυθοσύνων μπόλιαστών μας, ήτοι των επιδόξων ισλαμιστών κατάκτητών μας, δεν γνωρίζει φραγμούς, προσκόμματα και αναστολές έμπροσθεν ηλικιών και φύλων. Ο αδύναμος ανάγεται στο κατ’ εξοχήν εύκολο θύμα προς στυγνή εκμετάλλευση, σκαιά απομύζηση και ικανοποιητική εκτόνωση της πολιτίσμικής τους βαρβαρότητος. Η βίαιη ιμπερεαλιστική νοοτροπία με την οποία πορεύονται οι λαθρομεταναστευτικές ορδές δικαιώνει το ανεξέλεγκτο ορμέμφυτο και νομιμοποιεί ακόμα και την πιο διαστροφική σεξουαλική επιβολή.
Σ’ όλους εκείνους τους προσποιούντες τους προοδευτικούς, τους ρασιοναλιστές και τους ανοιχτόμυαλους, οι οποίοι με μανταμσουσουδίστικο ύφος σάς υπενθυμίζουν αδαώς πλήν όμως με δογματική απολυτότητα πως το έγκλημα δεν έχει χρώμα, φυλή, εθνικότητα και θρήσκευμα, δείξτε τους τον δρόμο για τον Άγιο Παντελεήμονα, τα καταγώγια της Βικτωρίας, τις αβάδιστες γκετοποιημένες πλατείες του κέντρου και συστήστε τους μία επίσκεψη στα μονομελή και πολυμελή εφετεία κακουργημάτων και τα μικτά ορκωτά, για να οσφρανθούν μία τζούρα από την υποσαχάρια και μεσανατολίτικη αληταρία, η οποία υπερεκπροσωπείται υπερηφάνως σε ποινικά αδικήματα ουχί μόνον κατά της ζωής, αλλά ιδίως κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Μόνη έγνοια, άγχος και μέλημα του αγαπουλίστικου μετώπου του δικαιωματισμού και του φεμινισμού είναι να καταδείξουν λυσσωδώς ότι για όλα τα δεινά του σύμπαντος κόσμος ευθύνεται ο λευκός άνδρας και δη Έλλην χριστιανός ορθόδοξος, ο φυσικός φορεύς της νοσηρής πατριαρχίας και της τοξικής αρρενωπότητος. Γι’ αυτό και η δημοσιογραφική προπαγάνδα περιορίζει τους κοινοποιηθέντες καταλόγους των παιδοφίλων σε ονόματα ελληνικά, παραγνωρίζοντας εμφανώς και σκοπίμως τα μυριάδες και αποδεδειγμένα απείρως περισσότερα αντίστοιχα εγκλήματα αλλοδαπών, οι οποίοι απολαύουν μιάς καθολικής και οριζόντιας ασυλίας περιαγόμενοι παραχρήμα σε ανεγγίχτους πολίτες πρώτης κατηγορίας, ακαταδιώκτους παίδας ενός ανωτέρου Θεού.
Η κλιμάκωση, η εξάρση και η διάχυση της παιδεραστίας και δη, ως φαίνεται, μάλιστα εκ χειρών αλλοεθνών δεν καταγράφουν απλώς το μέγεθος του κινδύνου για τη ζωή, την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας, αλλά πρωτίστως φανερώνουν το πόσο ανησυχητικά απροστάτευτη καταλήγει να είναι η ελληνική κοινωνία όσο αφήνει την ατζέντα των προοδευτικών να ρυθμίζει τις σύγχρονες βιοτικές σχέσεις στην πολιτεία μας. Οι εξ Ανατολών επιδοτούμενοι παράνομοι εισβολείς δεν πρόκειται να λυπηθούν κανένα απροάσπιστο τέκνο ελληνικής οικογενείας, το οποίο επιστρέφει μόνο του στο σπίτι μετά το σχολείο. Η αδυναμία διαγνώσεως από συμπολίτες μας της ζώσης απειλής, η οποία εγκυμονείται, μόνο σε ασύγγνωστη εθελοτυφλία μπορεί πλέον μετά ταύτα να αποδοθεί.
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1821
ΑΕΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ε.ΡΩ
ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ
Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ “ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ”: ΕΝΝΟΙΑ & ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ “ΡΩΜΑΙΟΣ”, “ΕΛΛΗΝ” & “ΓΡΑΙΚΟΣ”
Τοῦ Μάνου Ν. Χατζηδάκη, Προέδρου Δ.Σ. τοῦ Ε.ΠΟ.Κ.
Κατά τήν διάρκεια τῶν 1129 ἐτῶν βίου τοῦ Κράτους πού συμβατικά
ἀποκαλοῦμε «Βυζαντινή Αὐτοκρατορία», οἱ «Βυζαντινοί» οὐδέποτε
αὐτοπροσδιορίσθηκαν ἔτσι. Ὁ ὅρος ἴσχυε μόνο γιά τούς κατοίκους τῆς
Πρωτεύουσας (Βασιλεύουσας) πού ἱδρύθηκε στήν ἀρχαία ἑλληνική
πόλι τοῦ Βυζαντίου. Ὅπως γράφει ὁ Διονύσιος Ζακυθηνός «Κατ’ αὐτούς,
Βυζάντιον, Βυζαντίς, Βυζαντίων πόλις ἦτο ἡ Κωνσταντινούπολις,
Βυζάντιος δέ ὁ κάτοικος αὐτῆς».[1]
Ὅταν τό ἔτος 212, ὁ Ρωμαῖος Αὐτοκράτωρ Καρακάλας ἀπένειμε μέ νόμο τήν ἰδιότητα τοῦ “Ρωμαίου πολίτου” σέ ὅλους τούς ἐλευθέρους ὑπηκόους τῆς Αὐτοκρατορίας ἀνεξαρτήτως ἐθνικῆς καταγωγῆς, ὁ ὅρος “Ρωμαῖος” ἔπαυσε νά ἀποτελῆ ἐθνικό αὐτόπροσδιορισμό του λαοῦ ἀπό τό Λάτιον πού εἶχε ἕδρα τήν Ρώμη. “Ρωμαίοι” πλέον ὀνομάσθηκαν ὅλοι οἱ ἐλεύθεροι κάτοικοι τῆς Αὐτοκρατορίας, εἴτε ἦσαν Λατίνοι, εἴτε Ἕλληνες, Γαλάτες, Αἰγύπτιοι, Σύριοι κ.ο.κ. Ὁ ὅρος ἀπεθνικοποιήθηκε καί ἔλαβε πολιτική σημασία. Παράλληλα, ὁ ὅρος «Ἕλλην» ἀπό τόν 1ο μ.Χ. αἰώνα ἤδη ἀπώλεσε παντελῶς τό ἐθνικό νόημά του καί ἄρχισε νά προσλαμβάνη θρησκευτικό χαρακτήρα καί νά χαρακτηρίζη τούς εἰδωλολάτρες ἀνεξαρτήτως φυλῆς ἤ γλώσσας καί νά «διαγράφεται σιγά - σιγά ἀπό τά πάτρια καί τίς μνῆμες» .[2]
Μέ τήν ἵδρυσι τῆς Κωνσταντινουπόλεως - «Νέας Ρώμης» στό ἑλληνικό Βυζάντιο τό 324, τό ἀνατολικό τμῆμα τῆς Αὐτοκρατορίας διαχωρίσθηκε διοικητικά ἀπό τό δυτικό. Ἡ ἐπικράτειά του ταυτίσθηκε μέ τήν Αὐτοκρατορία τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καί τά βασίλεια τῶν ἐπιγόνων του. Δηλαδή μέ τόν Ἑλληνιστικό Κόσμο. Τόν 5ο αἰώνα ἐπῆλθε ἡ κατάλυσις τῆς Ρώμης καί τοῦ δυτικοῦ τμήματος τῆς Αὐτοκρατορίας ἀπό τά γερμανικά φύλα.
Ἔκτοτε τό ἀνατολικό τμῆμα ἔμεινε ἡ μόνη “Ρωμαϊκή Αὐτοκρατορία” καί οἱ Ἕλληνες ἤ ἐξελληνισμένοι ὑπήκοοί του, οἱ μόνοι «Ρωμαῖοι». Ὅπως τό διετύπωσε ὁ Ἰωάννης Καραγιαννόπουλος, ἐπρόκειτο γιά αὐτοκρατορία «ἑλληνική συγχρόνως καί ρωμαϊκή, ὕστατη κατάληξη τόσο τῆς ἑλληνικῆς ὅσο καί τῆς ρωμαϊκῆς ἱστορίας…».[3]
Παρά τόν ὁλοκληρωτικό ἐξελληνισμό τοῦ Κράτους οἱ Βυζαντινοί Αὐτοκράτορες παρέμειναν πεισματικά προσκολημένοι στήν διατήρησι τοῦ “ρωμαϊκοῦ κεκτημένου”. Ὁ Ἡράκλειος καί οἱ διάδοχοί του ὑπέγραφαν σέ ἄπταιστα ἑλληνικά «Πιστός ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ βασιλεύς καί αὐτοκράτωρ Ρωμαίων». Καί γιά τήν κρατική ἐπικράτεια ἐπικράτησε ὁ ἐξελληνισμένος ὅρος «Ρωμανία» ἀπό τό ἀρχικό λατινικό «Romania».
Καί ὅπως παρατηρεῖ ὁ Nikolae Iorga «ἐκείνη τήν ἐποχή γεννήθηκε τό ἑλληνικό κράτος, διότι οἱ ρωμαϊκές ἀναμνήσεις ὁλοένα καί χάνονταν καί ἀπέμενε μόνο τό ὄνομα ὡς εἰρωνεία».[4] Ἐπεξηγεῖ ὁ Διον. Ζακυθηνός: «Σύμφωνα πρός τήν θεμελιώδη περί κράτους καί οἰκουμένης θεωρίαν των, οἱ Βυζαντινοί ὑπελάμβανον ἐαυτούς διαδόχους ἀμέσους τοῦ Ρωμαϊκοῦ Κράτους καί συνεχιστᾶς τῆς Ρωμαϊκῆς παραδόσεως».[5]
Ἡ “ὡραία ἐκδίκηση τοῦ Ἑλληνισμοῦ πάνω στόν Ρωμαῖο κατακτητή”
Ὁ κάτοχος τοῦ τίτλου τοῦ Βασιλέως «τῶν Ρωμαίων», ἀπηχοῦσε τήν κεντρική κρατική ἰδεολογία τοῦ νομίμου κληρονόμου τῆς αὐτοκρατορικῆς οἰκουμενικῆς ἰδέας πού μεταβιβάσθηκε ἀπό τήν Ρώμη στήν Κωνσταντινούπολι ἀπό τόν Μέγα Κωνσταντῖνο.
Ἐπρόκειτο βέβαια γιά ξεκάθαρα πολιτικό καί ὄχι ἐθνικό προσδιορισμό, ἀφοῦ καί κατά τόν H. G. Wells: «Τό κράτος αὐτό ἦταν ἑλληνικό καί ὄχι λατινικό. Οἱ Ρωμαῖοι εἶχαν ἔλθει καί εἶχαν παρέλθει».[6] Κατά τήν ἐπιτυχή λοιπόν διατύπωσι τοῦ καθηγητοῦ Ἰωάννου Καραγιαννόπουλου τό Κράτος αὐτό «ἀποτελεῖ τήν ὡραία ἐκδίκηση τοῦ Ἑλληνισμοῦ πάνω στόν Ρωμαῖο κατακτητή: Graecia capta, ferum victorem cepit.[7] Τά λόγια τοῦ ποιητῆ εἶναι σωστά, κυριολεκτοῦν ὅμως κυρίως γιά τό Βυζάντιο».[8]
Κατά τόν Veyne οἱ Ἕλληνες οἰκειοποιήθηκαν τό ὄνομα «Ρωμαῖος» ὅταν ἡ Αὐτοκρατορία ἐξελληνίσθηκε πολιτιστικά καί πολιτικά.[9] Ὅπως προσπάθησαν νά τό οἰκειοποιηθοῦν οἱ Φράγκοι τοῦ Καρόλου Α’ (800) καί τοῦ Ὄθωνος Α’ (962) πού στέφθηκαν «Imperatores Romanorum» (Αὐτοκράτoρες Ρωμαίων) καί ὁ δεύτερος ἵδρυσε τήν «Ἁγία Ρωμαϊκή Αὐτοκρατορία». Ἀκόμη καί οἱ Βούλγαροι τοῦ Συμεών[10] ἤ οἱ Σελτζούκοι[11] τό σφετερίσθηκαν.
Ὅσο Ρωμαῖοι ἦσαν οἱ Γερμανοί Καρολίδες καί Ὀθωνίδες τῆς “Ἁγίας Ρωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας”, ἄλλο τόσο ἦσαν οἱ Ἕλληνες τῆς “Βυζαντινῆς” Αὐτοκρατορίας. Γι΄αὐτό ἀπό τό ἔτος 812 ὁ τίτλος «Βασιλεύς τῶν Ρωμαίων» ἀπό περιστασιακός, γίνεται μόνιμος καί συστηματικός, ὥστε νά διακρίνη τούς βυζαντινούς Αὐτοκράτορες ἀπό τούς “σφετεριστές” Φράγκους ἡγεμόνες τῆς Δύσεως. Μάλιστα, ὅπως ἐπισημαίνει ἡ Αἰκ. Χριστοφιλοπούλου: «Τήν ἀντιπαράθεσιν τῶν ὅρων Ἕλληνες - βάρβαροι, συμβολίζουσαν εἰς τόν ἀρχαῖον ἑλληνικόν κόσμον τήν ἀντίθεσιν πολιτισμοῦ καί ἀπαιδευσίας ἐν εὐρείᾳ ἐννοία, διεδέχθη εἰς τόν βυζαντινόν κόσμον ἡ ἀντίθεσις Ρωμαῖοι - βάρβαροι».[12]
Ρωμαϊκή κατ’ ὄνομα, Ἑλληνική κατ’ οὐσίαν
Ὁ αὐτοπροσδιορισμός λοιπόν τῶν βυζαντινῶν ὡς «Ρωμαίων» δέν ἦταν ἐθνικός ἀλλά ἰδεολογικοπολιτικός. Αὐτό ἀδυνατεῖ νά ἀντιληφθῆ ὁ A. Kaldellis, ὁ ὁποῖος ἀποκαλεῖ τό Βυζάντιο, «ἔθνος - κράτος τῶν Ρωμαίων»[13], γεγονός πού, κατά τήν καθηγήτρια Averil Cameron: «ὑποστηρίζει ἐριστικά ἀλλά ὄχι καί πειστικά» καί τοῦ ἁπαντά ἡ ἴδια ὅτι ἕνας τέτοιος ἰσχυρισμός «θά ἐξέπληττε τούς ἴδιους τούς Βυζαντινούς».[14]
Παρατηρεῖ ὁ Georg Ostrogorsky: «Ὅσο καί ἄν τό Βυζάντιο γαντζωνόταν στήν ρωμαϊκή κληρονομιά γιά λόγους ἰδεολογικούς ἀλλά καί ἰμπεριαλιστικούς, δέν παύει ν’ ἀπομακρύνεται ὁλοένα στό κύλισμα τῶν αἰώνων ἀπό τίς ἀρχικές ρωμαϊκές τοῦ βάσεις, ἐνῶ ὁ ἐξελληνισμός του στήν κουλτούρα καί στή γλῶσσα συνεχίζεται θριαμβευτικά».[15]
Ὅπως μάλιστα προσθέτει ἡ Averil Cameron, παρότι οἱ βυζαντινοί «συνέχισαν νά αὐτοαποκαλούνται Ρωμαίοι… ἡ πλειονότητά τους ἦταν Ἕλληνες καί ἡ ἄκρως ἐκλεπτυσμένη γλῶσσα τῆς λογοτεχνίας καί τῆς διοίκησής τους ἦταν τά ἑλληνικά… Τό ἐκπαιδευτικό τους σύστημα βασιζόταν σχεδόν ἀποκλειστικά σέ ἑλληνικά πρότυπα».[16]
Τό ἴδιο ἐπισημειώνει ὁ Sylvain Gouguenheim γράφοντας ὅτι: «ἡ ὀνομασία “Ρωμαίοι” παραπέμπει σέ ἕνα πολιτικό πρόγραμμα καί σέ μία πολιτική κληρονομιά, πού υἱοθέτησαν οἱ ἡγέτες μίας αὐτοκρατορίας πού εἶχε καταστεῖ ἑλληνική λόγω γλώσσας καί κουλτούρας».[17]
Ἔτσι, κατά τόν Edwin Pears ἐνῶ ἡ Αὐτοκρατορία παρέμενε «Ρωμαϊκή κατ’ ὄνομα», δέν μπορεῖ νά ἀγνοηθῆ «σέ πόσο μεγάλο βαθμό ἡ Νέα Ρώμη καί τά ἐδάφη τῆς εἶχαν ἐξελληνιστεῖ». Καί συνεχίζει: «Ὡς ἐκ τούτου, δέν εἶναι ἐκπληκτικό ὅτι γιά τή Δύση στή διάρκεια ὀλόκληρου τοῦ Μεσαίωνα ἡ Αὐτοκρατορία ἦταν ἡ Ἑλληνική Αὐτοκρατορία, ὅπως καί ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἦταν ἡ Ἑλληνική Ἐκκλησία».[18]
Τα θεμέλια της νέας “βυζαντινής” ταυτότητος: ἑλληνισμός & ὀρθοδοξία
Ὁ Charles Diehl πρῶτος θά ἐπισημάνη ὅτι «περί τά μέσα τοῦ 9ου αἰώνα ὑπῆρχε πραγματικά μία βυζαντινή ἐθνικότητα πού εἶχε διαμορφωθεῖ ἀργά μέσα ἀπό τά γεγονότα» ἡ ὁποία βασίσθηκε σέ δύο στοιχεῖα: «τήν κοινή σφραγίδα τοῦ ἑλληνισμοῦ καί τήν κοινή ὁμολογία τῆς ὀρθοδοξίας»[19]
Αὐτό -κατά τήν Gill Page- δημιούργησε μία νέα «ἐθνοτική ρωμαϊκή ταυτότητα» γιά τήν ὁποία ἡ Ὀρθοδοξία ἀποτελοῦσε «σημαντικότατο συστατικό» καί «ἡ ἑλληνομάθεια εἶχε θεμελιακό χαρακτήρα»[20]. Αὐτήν λοιπόν τήν νέα ταυτότητα ἐξέφρασε πλέον ὁ ὅρος «Ρωμαῖος» (ἤ «Ρωμιός» κατά δημώδη ἑλληνική παραφθορά) πού κατά τόν Διονύσιο Ζακυθηνό προσδιόριζε «τόν ἐπικρατέστερον ἐθνικῶς, γλωσσικῶς καί πολιτιστικῶς λαόν τῆς πρωϊμου Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας, τούς Ἕλληνας».[21]
Ἔτσι, κατά τήν περίοδο τῆς μακεδονικῆς δυναστείας ἀναπτύχθηκε κατά τόν Sylvain Gouguenheim «ἕνας “ἑλληνοβυζαντινός πατριωτισμός”, βασιζόμενος στίς δύο θεμελιώδεις ἀρχές τῆς ἑλληνικότητας καί τῆς ὀρθοδοξίας».[22]
Ὁ ὅρος «Ρωμαῖος» προσέλαβε σταδιακά ἐθνικό περιεχόμενο. Δέν ἐξέφραζε τόν ὁποιοδήποτε ὑπήκοο τῆς Αὐτοκρατορίας. Ὅπως ἐξηγεῖ ἡ Αἰκατερίνη Χριστοφιλοπούλου: «Δηλώνονται ἔτσι οἱ Ἕλληνες καί οἱ ἀπό τό παλαιό πληθυσμικό ὑπόστρωμα ἐξελληνισμένοι καί πολιτισμικά ἀφομοιωμενοι, ὄχι ὅμως καί οἱ ξένες ἐθνότητες, χριστιανικές καί μή, πού ἐγκαταστάθηκαν στά αὐτοκρατορικά ἐδάφη».[23]
Ἀρμενιοι, Σύριοι, Ἴσαυροι, Βούλγαροι ὑπήκοοι κ.λπ. ἀπεκαλοῦντο «μιξοβάρβαροι». Μόνο οἱ ὀρθόδοξοι πού εἶχαν μητρική γλῶσσα τά ἑλληνικά ἀπεκαλοῦντο Ρωμαίοι.
«Ἄν λοιπόν τό κράτος τοῦ Βοσπόρου ξεκίνησε τή ζωή του μ’ ἔνα ρωμαϊκό κρατικό σκελετό, ἡ ψυχή του ὅμως, τό πολιτιστικό του κλίμα ἦταν κατ’ ἐξοχήν ἑλληνικό»[24]
Ἐν τέλει, κατά τόν Karl Krumbacher ὁ ὅρος «ἐσήμαινε τόν Ἕλληνα καθόλου, τόν χριστιανόν φυσικά Ἕλληνα».[25] Εὐφυῶς λοιπόν ὁ August Heisenberg χαρακτήρισε τήν Βυζαντινή Αὐτοκρατορία ὡς «τό ἐκχριστιανισθέν Ρωμαϊκό Κράτος τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους».[26]
Τό ὄνομα “Ἕλλην” μετατρέπεται σέ θρησκευτικό καί ὄχι ἐθνολογικό ὄρο
Ἀπό τόν 1ο αἰώνα, τό ὄνομα «Ἕλλην» ἄρχισε νά προσλαμβάνη θρησκευτικό χαρακτήρα καί νά χαρακτηρίζη τούς εἰδωλολάτρες ἀνεξαρτήτως φυλῆς ἤ γλώσσας. Χαρακτηριστικό εἶναι ὅτι στό Κατά Μάρκον Εὐαγγέλιο περιγράφεται γυναίκα «Ἑλληνίς, Συροφοινίκισσα τῷ γενεῖ»[27]. “Ἐθνικοί” καί Χριστιανοί χρησιμοποιούν πλέον τήν ἔννοια μέ θρησκευτική καί ὄχι ἐθνική σημασία (Τατιανός, Κλήμης ὁ Ἀλεξανδρεύς, Ἰωάννης Χρυσόστομος, Θεοδώρητος Κύρου, Ζώσιμος, Πορφύριος κ.λπ.).
Τόν 6ο αἰώνα ὁ Ἰωάννης Μόσχος χαρακτηρίζει ἔτσι τούς Ἄραβες, τόν 9ο αἰώνα ὁ Φώτιος ἀναφέρει ἔτσι τούς παγανιστές Ρῶς (πρίν ἐκχριστιανισθοῦν). Καί τόν 11ο αἰώνα ὁ Μιχαήλ Ψελλός ἀποκαλεῖ ἔτσι τούς Κινέζους (!).
Εἶναι λοιπόν πασιφανές ὅτι τά ὀνόματα «Ἕλλην» καί «Ἑλληνισμός» εἶχαν ἀπωλέσει παντελῶς τό ἐθνικό νόημά τους καί ἦσαν συνώνυμα μέ τήν ὁποιαδήποτε μορφή εἰδωλολατρικῆς θρησκείας. Τό γεγονός ἐπισημαίνουν τόσο ἡ Averil Cameron[28] ὅσο καί ἡ Gill Page.[29] Ὅπως γράφει ὁ Διονύσιος Ζακυθηνός: «τό ὄνομα Ἕλλην, συνδεθέν ἀπό τῶν πρώτων χριστιανικῶν χρόνων μετά τῆς θρησκευτικῆς ἐννοίας τοῦ ἐμμένοντος εἰς τήν παλαιάν θρησκείαν τῶν Ἑλλήνων, τοῦ εἰδωλολάτρου γενικώτερον, περιέπεσεν εἰς ἀφάνειαν»[30] καί κατά τήν Ἑλένη Γλύκατζη - Ἀρβελέρ: «ὁ ὅρος “Ἕλλην” διαγράφεται σιγά - σιγά ἀπό τά πάτρια καί τίς μνῆμες».[31]
Ὅμως, ὅπως γράφει ὁ John C. Carr, μπορεῖ νά μήν αὐτοαποκαλοῦντο Ἕλληνες, ἀλλά «οἱ περισσότεροι Βυζαντινοί ὑπήκοοι, ἰδίως οἱ ἄρχουσες τάξεις, ἀναμφίβολα ἦταν».[32]
Ἡ ἐθνολογική ἐξέλιξις τοῦ ὅρου “Γραικός” (4ος - 9ος αιώνας)
Ἡ ὀνομασία «Γραικός» θεωρεῖται ἀρχαιότερη τοῦ «Ἕλληνος» καί ὁ Ἀριστοτέλης γράφει ὅτι τά πανάρχαια χρόνια τήν Ἑλλάδα κατοικοῦσαν «οἱ καλούμενοι τότε μέν Γραικοί νῦν δ’ Ἕλληνες».[33]
Οἱ ἀρχαῖοι Ρωμαῖοι ἀποκαλοῦσαν τούς Ἕλληνες ὡς «Graeci» -λατινική ἐκδοχή τοῦ «Γραικοί»- ὀνομασία πού ἐπικράτησε στήν Δύσι μέχρι σήμερα. (Ἀπό αὐτήν προέρχεται καί τό σημερινό ἀγγλικό «Greeks», τό γαλλικό «Greks» κ.λπ. πού κατά λέξι σημαίνουν «Γραικοί» καί κατ’ οὐσίαν «Ἕλληνες»).
Ὅπως ἀποδεικνύει ὁ Ἠσύχιος ὁ Ἀλεξανδρεύς, τόν 5ο μ.Χ. αἰώνα τό ὄνομα “Γραικός” παρέμενε ταυτόσημο μέ τό ὄνομα “Ἕλλην”.[34]
Καί ὅπως ἦταν φυσικό, ὅταν ὁ ὅρος «Ἕλλην» ἔγινε συνώνυμος τοῦ «εἰδωλολάτρη» ἀντικαταστάθηκε στήν ἐθνολογική σημασία του ἀπό τόν ὅρο «Γραικός». Ὅταν ὁ Πρίσκος ρωτᾶ κάποιον ἀπό τό περιβάλλον τοῦ Ἀττίλα πῶς μιλᾶ «τήν Ἑλλήνων φωνήν», τότε «γελάσας ἔφη Γραικός μέν εἶναι τό γένος».
Τόν 8ο αἰώνα, ἀπαραίτητη προϋπόθεσις τῆς θυγατρός τοῦ Καρλομάγνου νά παντρευθῆ τόν Κωνσταντῖνο ΣΤ’, ἦταν -κατά τόν Θεοφάνη- νά διδαχθῆ τά «τῶν Γραικῶν γράμματα καί τήν γλῶσσαν».[35]
Οἱ ἀναφορές τοῦ Θεοδώρου Στουδίτου, τοῦ Προκοπίου, τοῦ Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου, τοῦ Λέοντος Χοιροσφάκτου, τοῦ Γεωργίου Κεδρηνοῦ κ.ἄ. ἐπιβεβαιώνουν τόν Ν. Σβορῶνο πού γράφει ὅτι οἱ βυζαντινοί «χρησιμοποιοῦν ἤδη ἀπό τόν 6ο αἰώνα τόν ὅρο Γραικός, παλαιό ὄνομα τῶν Ἑλλήνων, ὅταν θέλουν νά δηλώσουν τήν ἑλληνική τους ἐθνότητα καί νά διακριθοῦν ἀπό τούς μή ἑλληνικούς πληθυσμούς τῆς Αὐτοκρατορίας».[36] Καί ὁ Κ. Ἄμαντος γράφει: «Ὅταν ἔπρεπε νά γίνη ἀκριβεστέρα διάκρισις μεταξύ Ἑλλήνων καί ἄλλων πολιτῶν Ρωμαίων, ἐχρησιμοποιεῖτο τό παλαιόν ὄνομα Γραικός».[37]
Ἀπό τόν 9ο αἰώνα ὡστόσο, ὁ ὅρος «Γραικός» ἀρχίζει νά περιπίπτει σέ ἀχρηστία, ὡς ἀντίδρασι ἀπέναντι στούς δυτικούς πού ἀπόκαλούσαν ἔτσι τούς βυζαντινούς.[38] Ἐνδεικτική ἡ ὀργή τοῦ Νικηφόρου Φωκᾶ ὅταν ὁ πάπας τόν ἀποκάλεσε «Graecorum Imperatorem» (968). Τοῦτο δέν ὀφειλόταν σέ ἄρνησι τῆς ἐθνικότητός του, ἀλλά στήν πολιτική καπήλευσι τοῦ ρωμαϊκοῦ τίτλου ἀπό τόν Όθωνα Α’.
Ἡ Αὐτοκρατορία κατά τόν θάνατο τοῦ Βασιλείου Β΄τό 1025
Πῶς χαρακτήριζε ἐθνολογικά ὁ τότε γνωστός κόσμος τούς “βυζαντινούς”
Σύσσωμος πάντως, ὁ τότε γνωστός κόσμος χαρακτήριζε τούς βυζαντινούς ἀποκλειστικά μέ ἑλληνικά ἐθνικά ὀνόματα:
- Λατινογερμανοί: Ἤδη ἀπό τόν 6ο αἰώνα ὁ Παύλος ὁ Διάκονος ἀποκαλεῖ τόν Μαυρίκιο «primus ex Grecorum genere in imperio confirmatus est»[39] Ὁ ἀνώνυμος συγγραφεύς τοῦ ποιήματος «De mutata Romae fortuna» (9ος αἰ.) τούς ἀναφέρει ὡς «Graecos» καί τήν βυζαντινή ἐπικράτεια «rura Pelasga colunt», («γῆ τῶν Πελασγῶν»).[40] Τόν 10ο αἰώνα ὁ Λιουτπράνδος τῆς Κρεμώνας γράφει γιά «Imperatores Graecorum» (Ι 6, ΙΙ 26) ἀλλά καί «Regnum Argirorum» (ΙΙΙ 26) (Βασίλειο Ἀργείων). Τόν 11ο αἰώνα ὁ χρονικογράφος Ἀδάμ τῆς Βρέμης ἀποκαλεῖ τό Βυζάντιο «Graecia»[41], τό «Annales Barences» μιλάει γιά «Grecis» καί «Graecorum», ὁ βενεδικτίνος Amatus Casinensis τούς ἀποκαλεῖ «Grex» καί «Greci». Οἱ δυτικοί ἱστοριογράφοι τοῦ 11ου καί 12ου αἰῶνος ἀναφέρονται στήν Θεοφανῶ ὡς «Imperatrix Greca»[42] ἡ ὁποία κατέφθασε ἀπό τήν «Grecia».[43]
- Ἄραβες: Οἱ ἄραβες ἱστορικοί καί γεωγράφοι τοῦ 10ου αἰῶνος Yahya ibn Said al-Antaki («Histoire de Yahya d’ Antioche»), Ibn al-Qalanisi («Χρονικό τῆς Δαμασκοῦ»), Al-Maqdisi «The Best of Classification for the Knowledge of Regions»), ἀλλά καί τῶν 11ου - 13ου αἰῶνος, ὅπως Ali ibn al-Athir («The Complete History») καί AbulFeda («History of Humanity»), θεωροῦν τούς βυζαντινούς καί τήν χώρα «Rum» (Ρωμιοί) ἀλλά κυρίαρχο εἶναι καί τό ὄνομα «Yunani - Yunanistan» (Ἴωνες - Ἰωνία).
- Ἀρμένιοι καί Σύριοι: Οἱ Ἀρμένιοι ἱστορικοί τοῦ 11ου αἰῶνος Στέφανος ὁ Ταρωνίτης («Histoire Universelle») καί Aristagues de Lasdiverd μιλοῦν γιά ἑλληνική αὐτοκρατορία καί βασιλεῖς τῶν Ἑλλήνων. Οἱ Σύριοι χρονικογράφοι Μιχαήλ Α’ Ἀντιοχείας καί Ματθαῖος Ἐδέσσης γράφουν γιά «ἑλληνική περιοχή» καί «χώρα τῶν Ἑλλήνων».
Σλαῦοι καί Ρῶσσοι: Τό σλαυϊκό «Νεστοριανό Χρονικό» ἀπόκαλεῖ τους βυζαντινούς «Greki» καί ὁ δαλματός ἱστορικός Johannes Lucius ἀναφέρεται στούς «Graecos Imperatores».[44] Ὁ Stever Runciman θά γράψη χαρακτηριστικά: «Οἱ Σλαῦοι συγγραφεῖς μιλοῦν περιφρονητικά γιά τήν Ἀνατολική Ρωμαϊκή Αὐτοκρατορία, ἐπειδή ἦταν κυρίως ἑλληνική»[45] Οἱ Ρῶσοι ἀποκαλοῦσαν τούς βυζαντινούς «Gretchniki».[46]
Νορμανδοί - Σκανδιναυοί: Τόν 11ο αἰώνα, ὁ Νορμανδός χρονογράφος Guillelmus Apuliensis ἀποκαλεῖ τούς βυζαντινούς «Graecis» καί «Danais» (Δαναούς!)[47] καί ὁ σκανδιναυός Snorri Sturluson ἀναφέρει τό Βυζάντιο ὡς «Grikkland» («Heimskringla»), ἐνῶ οἱ Σκανδιναυοί ἀποκαλοῦσαν τήν Μεσόγειο «Grikklandssalti» (ἑλληνική θάλασσα).[48] Ὁ σύγχρονος Ornolfur Thorsson ἀποκαλεῖ τήν βυζαντινή ἐπικράτεια «Greece» («Viking Voyages to the East in Written Accounts»).
Συνεπῶς ὅλος ὁ τότε γνωστός κόσμος ἀποκαλοῦσε τούς βυζαντινούς, τήν χώρα καί τούς βασιλεῖς τους ὄχι μονάχα «Γραικούς», ἀλλά καί «Ἴωνες», «Ἀργείους», «Δαναούς», «Πελασγούς». Τό γεγονός αὐτό ἀναιρεῖ τόν ἰσχυρισμό μερικῶν ὅτι ὁ ὅρος «Γραικός» σήμαινε ἁπλῶς τόν «ἑλληνόφωνο» και αποδεικνύει ότι τούς θεωροῦσαν ξεκάθαρα ἑλληνικῆς καταγωγῆς.
Ἡ σταδιακή ἐπαναφορά τοῦ ὄρου “Ἕλλην” μέ ἐθνολογική σημασία (9ος - 12ος αἰώνας)
Ἀπό τόν 9ο αἰώνα παρατηρείται αὐτό πού ὁ Paul Lemerle ἀποκαλεῖ «πρῶτο βυζαντινό οὐμανισμό» στό ὁμώνυμο ἔργο του, («Μυριόβιβλος» Φωτίου, Ἀρέθας Καισαρείας Θεόδωρος Στουδίτης Λέων ὁ Φιλόσοφος κ.α.)
Τον 10ο αἰώνα θά ἐξελιχθῆ κατά τόν H. W. Haussig σέ ἕναν «Ἑλληνικό Διαφωτισμό»[50], μέ τό κίνημα τοῦ “Ἐγκυκλοπαιδισμοῦ” ὡς ἐγχειρήματος ἀνακτήσεως καί διασώσεως τοῦ ἑλληνικοῦ παρελθόντος, («Ἐκλογαί» Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογεννήτου, Λεξικό ΣΟΥΔΑΣ, «Ἑλληνική (Παλατινή) Ἀνθολογία», «Φιλόπατρις ἤ Διδασκόμενος» κ.α.), μέ τό ὁποίο, ὅπως γράφει ὁ Charles Diehl, τό Βυζάντιο: «ἀπό πνευματική ἄποψη, βυθιζόταν μέ ὅλες τίς ρίζες του στό γόνιμο ἔδαφος τῆς ἀρχαίας Ἑλλάδας».[51]
Αὐτό θά ἀπόγειωθῆ κατά τόν 11ο αἰώνα ὁπότε ἔχουμε -κατά τόν Διον. Ζακυθηνό- τήν «ἐποχή ὠριμότητος τοῦ κλασσικοῦ Ἀνθρωπισμοῦ».[52] (Ἰωάννης Μαυρόπους, Ἀκριτικός Κύκλος, «Τό Ἆσμα τοῦ Ἀρμούρη» Ἰωάννης Ξιφιλίνος Μιχαήλ Ψελλός κ.α.)
Ἔτσι, κατά τήν περίοδο τῆς μακεδονικῆς δυναστείας ἀναπτύχθηκε κατά τόν Sylvain Gouguenheim «ἕνας “ἑλληνοβυζαντινός πατριωτισμός”, βασιζόμενος στίς δύο θεμελιώδεις ἀρχές τῆς ἑλληνικότητας καί τῆς ὀρθοδοξίας»,[53] ἐνῶ ἡ πνευματική ἀνασύνδεσις μέ τήν ἀρχαία Ἑλλάδα κατά τήν Αἰκ. Χριστοφιλοπούλου «ἐξοικειώνει τούς λογίους μέ τόν ἑλληνισμό, ἀπόκαθαρμένον ἀπό τήν προκατάληψη τῆς εἰδωλολατρείας» καί ὁδηγεῖ στήν «ἐπαναφορά τῶν ὅρων Ἕλλην, Ἑλληνίς μέ τήν ἐθνολογική τους σημασία».[54] Τό ἴδιο παρατηρεῖ καί ὁ Sylvain Gouguenheim[55]
Οι ρίζες του νεοελληνικού πρωτοεθνικισμού (13ος - 15ος αιώνας)
Σέ ἐπόμενο ἅρθρο μας, θά ἐξετάσουμε τό πῶς, ἀρχικά ἡ πνευματική ἐλίτ ἀπό τοῦ 12ου αἰῶνος καί κυρίως ἡ ἅλωσις τῆς Πόλεως ἀπό τούς Φράγκους τό 1204, θά σημάνουν πλήρως τήν ἐπαναφορά του ὅρου «Ἕλλην». (Νικήτας Χωνιάτης, Νικηφόρος Γρηγορᾶς, Ἰωάννης Γ’ Βατάντζης, Πλῆθων Γεμιστός, Λαόνικος Χαλκοκονδύνης, Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος κ.α.)
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι -μετά την Άλωσι της Πόλεως από τους Φράγκους το 1204 - στην Επιστολή του προς τον Πάπα Γρηγόριο Θ’ το 1237 ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατάτζης, παρότι υπογράφει ως «Ἰωάννης ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ πιστός βασιλεύς καί αὐτοκράτωρ Ῥωμαίων…», του γράφει ξεκάθαρα:
«στο δικό μας γένος των Ελλήνων βασιλεύει η σοφία, και με αυτήν ως πηγή παντού ανέβλυσαν σταγόνες (αυθ. κείμενο: “τε ἐν τῷ γένει τῶν Ἑλλήνων ἡμῶν ἡ σοφία βασιλεύει, καί, ὡς ἐκ πηγῆς ταύτης πανταχοῦ ρανίδες ἀνέβλυσαν”)…
….μαζί με την σοφία που βασιλεύει σε μας, κληροδοτήθηκε στο δικό μας γένος (σ.σ. των Ελλήνων) η κοσμική αυτή βασιλεία από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο… Διότι ποιος απ’ όλους αγνοεί ότι η κληρονομιά της διαδοχής του μεταβιβάστηκε στο δικό μας γένος και εμείς είμαστε οι κληρονόμοι και διάδοχοί του;
Σαφώς οι γενάρχες της βασιλείας μου… όλοι από γένη ελληνικά κατάγονται, (αυθ. κείμενο: “ἀπό γενῶν ἑλληνικῶν ἄρξαντας”) αυτοί λοιπόν του δικού μου γένους (σ.σ. του ελληνικού), επί εκατοντάδες ετών κατείχαν την αρχή της Κωνσταντινουπόλεως (αυθ. κείμενο: “οὗτοι γοῦν οἱ ἐκ τοῦ ἐμοῦ γένους, εἰς πολλάς ἐτῶν ἐκατοστύας τήν ἀρχή κατέσχον τῆς Κωνσταντινουπόλεως”)…»
Πρόκειται για ύμνο ελληνικής εθνικής αυτοσυνειδησίας που διακηρύττει ότι οι Έλληνες είναι οι νόμιμοι «κληρονόμοι και διάδοχοι» του τίτλου «των Ρωμαίων» που τους κληροδοτήθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και έκτοτε επί αιώνες η Κωνσταντινούπολις άρχεται «ἀπό γενῶν ἑλληνικῶν»!
Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατάτζης,: "ἐν τῷ γένει τῶν Ἑλλήνων ἡμῶν ἡ σοφία βασιλεύει..."
Τον 13ο αιώνα μάλιστα, έχουμε την δημιουργία των πρώτων ελληνικών εθνικών κρατών της Νικαίας, της Τραπεζούντος και της Ηπείρου και δημιουργούνται οι ρίζες τοῦ νεοελληνικοῦ πρωτοεθνικισμοῦ πού οδηγεί στην πρόσκαιρη απελευθέρωσι της Βασιλεύουσας (1253) και ως φυσική πνευματική ἐξέλιξί του στήν Παλαιολόγεια Ἀναγέννησι η οποία θά διαποκῆ τόσο τραγικά τό 1453.
Εθνοτικά λοιπόν, το όνομα «Έλλην» είχε επανέλθει πανηγυρικά και συνταυτίζεται πολιτικά με το όνομα «Ρωμαίος». Γεγονός που επισφραγίζει ο εμψυχωτικός λόγος του τελευταίου ηρωϊκού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου, προς τους υπερασπιστές της Πόλεως, λίγο πριν την Άλωσι του 1453: «…φανταστείτε πως παίρνετε μέρος σε κυνήγι αγριόχοιρων, για να καταλάβουν οι ασεβείς ότι δεν αντιμάχονται με ζώα χωρίς λογική, όπως είναι αυτοί, αλλά με άρχοντες, και αφέντες τους, και απογόνους των Ελλήνων και των Ρωμαίων». Αποκάλεσε δε την Κωνσταντινούπολι «καταφύγιον των χριστιανών, ελπίδα και χαρά όλων των Ελλήνων»
Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο του Μάνου Ν. Χατζηδάκη "ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ 324-1081: Από τον Μέγα Κωνσταντίνο έως την άνοδο των Κομνηνών (Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Χαρ.Τρικούπη 14 Αθ'ηνα. Τηλ. 2106440021
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] «Βυζαντινή Ἱστορία 324 - 1071» σελ. 10. Μέ εὐρεία ἔννοια ὁ ὅρος «Byzantinus» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά, γιά νά περιγράψη τούς διαφυγόντες Ἕλληνες λογίους στήν Ἰταλία, μετά τήν ἅλωσι τῆς Κωνσταντινουπόλεως τό 1453. Ἔτσι, ὁ νεολογισμός «Βυζάντιο» - «Βυζαντινός» χρησιμοποιήθηκε ὡς ἐπιστημονικός ὅρος γιά πρώτη φορά ἀπό τόν Hieronymus Wolf τό 1562 (Byzantinae Historiae). Σταδιακά ὁ ὅρος ἐπικράτησε στήν ἐπιστημονική κοινότητα. Θεωροῦμε ὅτι -ἄν καί εἰσαγόμενος- ὁ ὅρος «Βυζαντινός» δέν εἶναι ἀπόλυτα ἀδόκιμος Διότι παράγεται ἀπό τήν ὀνομασία τῆς ἑλληνικῆς πόλεως ἡ ὁποία ὑπῆρξε τό ἐπίκεντρο τοῦ πολιτισμοῦ του. Ὅπως π.χ., οἱ Μυκηναῖοι Ἕλληνες οὐδέποτε αὐτοαπεκλήθησαν ἔτσι. Ὀνόμαζαν τούς ἑαυτούς τούς Ἀργείους, Δαναούς ἤ Ἀχαιούς. Ὁ πολιτισμός τους ἀπεκλήθη “Μυκηναϊκός” διότι ἐπίκεντρο καί ἄτυπη πρωτεύουσά του ὑπῆρξαν οἱ Μυκῆνες, ὅπως ἀκριβῶς συνέβη καί μέ τό Βυζάντιο.
[2] Ἑλένη Γλύκατζη - Ἀρβελέρ «Ἑλληνισμός καί Βυζάντιο» Γενική Εἰσαγωγή στήν «Ἱστορία τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους», Τόμος Ζ’. Τόν 6ο αἰώνα ὁ Ἰωάννης Μόσχος χαρακτηρίζει ἔτσι τούς Ἄραβες, τόν 9ο αἰώνα ὁ Φώτιος ἀναφέρει ἔτσι τούς παγανιστές Ρῶς (πρίν ἐκχριστιανισθοῦν). Καί τόν 11ο αἰώνα ὁ Μιχαήλ Ψελλός ἀποκαλεῖ ἔτσι τούς Κινέζους (!).Ὅπως γράφει ὁ Διον. Ζακυθηνός: «τό ὄνομα Ἕλλην, συνδεθέν ἀπό τῶν πρώτων χριστιανικῶν χρόνων μετά τῆς θρησκευτικῆς ἐννοίας… περιέπεσεν εἰς ἀφάνειαν» («Βυζαντινή Ἱστορία 324 - 1071» σελ. 14 – 15) 12).
[3] «Τό Βυζαντινό Κράτος» σελ. 124.
[4] «Histoire de la vie byzantine - Empire et civilisation» Vol. 1, σελ 294.
[5] «Βυζαντινή Ἱστορία 324 - 1071» σελ. 13.
[6] «The Outline of History» (1920).
[7] Πρόκειται γιά τά λόγια τοῦ Ρωμαίου ποιητοῦ Ὀρατίου (65 π.Χ. - 8 π.Χ.) πού σημαίνουν: «Ἡ ὑποδουλωθεῖσα Ἑλλάς, τόν ἄγριο νικητή της ἐδάμασε».
[8] «Τό Βυζαντινό Κράτος» σελ. 57 - 58.
[9] P. Veyne «L'empire gréco-romain», Éditions du Seuil, Paris, 2005.
[10] Ὑπενθυμίζουμε ὅτι ὁ Συμεών αὐτοανακηρύχθηκε «βασιλεύς Ρωμαίων καί Βουλγάρων» ἀναγκάζοντας τόν Αὐτοκράτορα Ρωμανό Α’ νά τοῦ γράψη: «Ποίων δέ Ρωμαίων ἑαυτόν ἀποκαλεῖς βασιλέα; Τῶν παρά σοῦ κρατηθέντων ἤ ἀπίστοις ἔθνεσιν ἐκδοθέντων καί πρός δουλείαν κατακριθέντων;»
[11] Τό πρῶτο Σελτζουκικό Κράτος πού ἱδρύθηκε τό 1077 καί διήρκεσε μέχρι τό 1307 στήν Μικρά Ἀσία ὀνομάσθηκε χαρακτηριστικά «Σουλτανᾶτο τοῦ Ρούμ». Καί ὅρος "Ρούμ" προέρχεται ἀπό τήν ἀραβική λέξι γιά τούς Ρωμαίους. Ἀκόμη καί οἱ Σελτζοῦκοι Τοῦρκοι λοιπόν προσπάθησαν νά ἐκμεταλλευθοῦν πολιτικά τήν ρωμαϊκή κληρονομιά…
[12] «Βυζαντινή Ἱστορία», Β1 σελ. 242 - 243. Τοῦτο ἐπιβεβαιώνει καί ἡ Gill Page ἡ ὁποία γράφει ὅτι στήν «διχοτομία Ρωμαίων/βαρβάρων» κυρίαρχο ρόλο διεδραμάτιζαν «ἡ Ὀρθοδοξία, τά ἑλληνικά ὡς πρώτη γλῶσσα» («Οἱ Ἕλληνες πρίν τοῦ Ὀθωμανούς - Ὁ ἐθνισμός στό ὕστερο Βυζάντιο» σελ. 60).
[13] «Hellenism in Byzantium: The Transformations of Greek Identity and the Reception of the Classical Tradition». Εἶναι πράγματι νά ἀπορῆ κανείς πῶς ἕνας ἐπιστήμων υἱοθετεῖ τόσο ἀντιεπιστημονικές θέσεις, ἀποκαλώντας «ἔθνος - κράτος τῶν Ρωμαίων» μία οἰκουμενική αὐτοκρατορία, στήν ὁποία δέν ὑπῆρχε πλέον ἴχνος ἐθνοτικά Ρωμαίων καί σχεδόν πλήρης ἄγνοια τῆς λατινικῆς, ἀρκούμενος μόνος στό ὅτι γιά πολιτικούς λόγους οἱ βυζαντινοί ἀποκαλοῦσαν τούς ἑαυτούς τους ἔτσι…
[14] «Ἡ ἀξία τοῦ Βυζαντίου» σελ. 132.
[15] «Ἱστορία τοῦ Βυζαντινοῦ Κράτους» Τόμος πρῶτος, σελ. 90.
[16] «Ἡ ἀξία τοῦ Βυζαντίου» σελ. 150 - 151.
[17] «Ἡ Δόξα τῶν Ἑλλήνων» σελ. 57.
[18] «Ἡ Καταστροφή τῆς Ἑλληνικῆς Αὐτοκρατορίας» σελ. 23, 24, 25.
[19] «Ἱστορία τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας», Τόμος Α’ σελ. 45, 59.
[20] «Οἱ Ἕλληνες πρίν τοῦ Ὀθωμανούς - Ὁ ἐθνισμός στό ὕστερο Βυζάντιο» σελ. 75, 77.
[21] «Βυζαντινή Ἱστορία 324 - 1071» σελ. 13.
[22] «Ἡ Δόξα τῶν Ἑλλήνων» σελ. 71 - 72.
[23] Αἰκ. Χριστοφιλοπούλου «Βυζαντινή Ἱστορία», Β2 σελ. 267 - 268.
[24] Πανεπιστημίου τοῦ Καίμπριτζ «Ἡ Ἱστορία τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας» Μέρος Πρῶτο: «Τό Βυζάντιο καί οἱ γείτονές του», Πρόλογος, σελ. 14
[25] «Ἱστορία Βυζαντινῆς Λογοτεχνίας», Ι’ σελ. 24.
[26] «Staat und Gesellschaft des byzantinischen Reiches, Die Kultur der Gegenwart» σελ. 364.
[27] Κεφ. Ε΄, 26.
[28] «Ἡ ἀξία τοῦ Βυζαντίου» σελ. 126.
[29] «Οἱ Ἕλληνες πρίν τοῦ Ὀθωμανούς - Ὁ ἐθνισμός στό ὕστερο Βυζάντιο» σελ. 81.
[30] «Βυζαντινή Ἱστορία 324 - 1071» σελ. 14 - 15.
[31] «Ἑλληνισμός καί Βυζάντιο» Γενική Εἰσαγωγή στήν «Ἱστορία τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους», Τόμος Ζ’ σελ. 12.
[32] «Ἡ Δυναστεία τῶν Κομνηνῶν» σελ. 11.
[33] «Μετεωρολογικά» 356b.
[34] «Συναγωγή Πασῶν Λέξεων κατά Στοιχεῖον ἐκ τῶν Ἀριστάρχου καί Ἀπίωνος καί Ἡλιοδώρου», σελ. 359.
[35] Τελικά τό συνοικέσιο χάλασε καί ὁ γάμος δέν ἐτελέσθη.
[36] «Τό Ἑλληνικό Ἔθνος: Γένεση καί Διαμόρφωση τοῦ Νέου Ἑλληνισμοῦ», σελ. 61 - 62.
[37] «Ἱστορία τοῦ Βυζαντινοῦ Κράτους» Τόμος πρῶτος, σελ. 39.
[38] Gill Page «Οἱ Ἕλληνες πρίν τούς Ὀθωμανούς - Ὁ ἐθνισμός στό ὕστερο Βυζάντιο» σελ. 84.
[39] Paulus Diaconus, «Historia Longobardorum» III, 15, σελ. 18.
[40] N. E. Lemaire «Poetae Latini Minores» vol. 4 (Paris, 1825), σελ. 537 - 538.
[41] «Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum».
[42] H. Paulhart «Die Lebensbeschreibung der Keiserin Adelheid von Abt Odilo von Cluny», Graz 1962, σελ. 35 (PL 142.974).
[43] David A. Warner «Ottonian Germany» σελ. 158. Λατινικό κείμενο, ed. W. Trillmich, AQDG 9, pp. 130-1.
[44] «De Regno Dalmatiae et Croatiae» 6 vols. Venice, 1673 http://dk.nsk.hr/stara_knjiga/NSK_SK_ID15/
[45] «A history of the first Bulgarian Empire» (1930, G. Bell & Sons).
[46] M. Levtchenko «Ἱστορία τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας» σελ. 268.
[47] «Gesta Roberti Wiscardi».
[48] Paul Riant «Expeditions et pelerinages des Scandinaves en Terre».
[49] «Ἱστορία τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας», Τόμος Α’ σελ. 45, 59.
[50] «Kulturgeschichte von Byzanz» σελ. 422.
[51] «Ἱστορία τῆς Βυζαντινῆς Αὐτοκρατορίας», Τόμος Β’ σελ. 295.
[52] «Βυζαντινή Ἱστορία 324 - 1071» σελ. 511.
[53] «Ἡ Δόξα τῶν Ἑλλήνων» σελ. 71 - 72.
[54] «Βυζαντινή Ἱστορία», Β2 σελ. 268.
[55] «Ἡ Δόξα τῶν Ἑλλήνων» σελ. 55.
ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ
Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>συνειδηση>καταγωγη>φυλη>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.φυλετικη>
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ
Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.
ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)
ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ
''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''
''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''
ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ
ἐπισταμένους πρὸς εἰδότας ὅτι δίκαια μὲν ἐν τῷ
ἀνθρωπείῳ λόγῳ ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται, δυνατὰ δὲ
οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν. –
κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"
ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89
Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ
“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.
Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ
Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.
Μ. Κούντερα