Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΣΤΙΣ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943

Το Δομένικο ήταν ένα χωριό κοντά στην Ελασσόνα. Κατοικούσαν κυρίως πρόσφυγες.
Στις 16/2/1943 οι πυροβολισμοί που ακούγοντο προερχόντουσαν από τη συμπλοκή ανταρτών και Ιταλών κατακτητών. Η μάχη ήταν σφοδρότατη. Συμμετείχαν και δύο βομβαρδιστικά αεροπλάνα που είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Λάρισας. Πετούσαν χαμηλά και βομβάρδιζαν θέσεις των ανταρτών.
Από τη μάχη οι Ιταλοί είχαν 9 νεκρούς και οι αντάρτες ένα βαριά τραυματισμένο. Ορισμένοι κάτοικοι του Δομένικο έφυγαν Οι περισσότεροι όμως έμειναν. Μετά τη μάχη το Χωριό κυκλώθηκε από πυκνές φάλαγγες που πυροβολούσαν όποιον προσπαθούσε να διαφύγει.

117 άρρενες (14 – 80 ετών) κάτοικοι συγκεντρώθηκαν βίαια σε ένα σημείο του Χωριού.
105 σπίτια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.
Οι συλληφθέντες φορτώθηκαν σε φορτηγά και κινήθηκαν προς τα νότια. Στο δρόμο οι Ιταλοί έσπρωχναν πολλούς από αυτούς έξω από τα φορτηγά τους οποίους πυροβολούσαν όσοι ακολουθούσαν. Στο Χωριό Μυλόγουστα εξετέλεσαν όσους βρήκαν στα κτήματα η κοντά στο δρόμο και πυρπόλησαν 80 σπίτια ( σχεδόν το σύνολο του Χωριού).
Στο 31 Κm βόρεια της Λάρισας οι κάτοικοι του Δομένικου κατέβηκαν από τα φορτηγά και οδηγήθηκαν στην άκρη του δρόμου. Πλησίαζε σούρωπου και οι Ιταλοί δεν είχαν πάρει ακόμη αποφάσεις. Ίσως περίμεναν την έγκριση του στρατηγού Μπενέλλι, διοικητού της μεραρχίας «Πινερόλο» της Λάρισας η συσκεπτόντουσαν για την εξεύρεση του απανθρωπότερου τρόπου εκτέλεσης. Ο μοτοσυκλετιστής, που έφθασε εκείνη την ώρα, μετέφερε στο Ιταλό επικεφαλή μήνυμα του Μπενέλι.
Στις 12 τα μεσάνυχτα άρχισαν οι εκτελέσεις με ριπές πολυβόλων. Όμως ο τρόπος των εκτελέσεων δεν ικανοποιούσε του μελανοχίτωνες Ιταλούς. Συνέχισαν τις εκτελέσεις καρφώνοντας τα κεφάλια των αιχμαλώτων με στιλέτο. Μετά την εκτέλεση οι Ιταλοί κατευθυνόμενοι προς τον Τύρναβο εκτελούσαν αδιακρίτως όποιον συναντούσαν και στους 117 προστέθηκα 


Τρίτη 16 Φλεβάρη 1943, τo χάραμα έδειξε τούτος ο τόπος θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας του χωριού, άνθρωποι που έβλεπαν λίγο πιο μπροστά, κατάλαβαν πως απόψε θα γίνει μακελειό, μα τι να κάνουν, ίσως να ‘ταν της μοίρας γραφτό, θυσία για την λευτεριά. 

Έντονη κινητικότητα στο λοφίσκο ήταν εμφανή, αντάρτες ετοιμάζονταν από τα μεσάνυχτα στήνοντας τα πρόχειρα οχυρά και σχεδιάζοντας τον τρόπο υποχώρησης σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
Τρία τμήματα ανταρτών συγκεντρώθηκαν και πήραν θέση στη Μαυρίτσα. Όλα κατά το σχέδιο τους ήταν έτοιμα και περίμεναν με το δάχτυλο στην σκανδάλη να κάνει την εμφάνισή της η ιταλική φάλαγγα.
Η πλειοψηφία των κατοίκων δεν γνώριζε και πολλά, καθώς ήταν απονήρευτοι, ειρηνικοί και πίστευαν πως αφού οι ίδιοι δεν πείραξαν κανένα, κανένας δεν θα τους ενοχλήσει, έτσι τους είχαν ενημερώσει και σε πρόσφατη συγκέντρωση από τους κατακτητές στην πλατεία του χωριού. Όπως κάθε μέρα και εκείνη την μαύρη Τρίτη σκόρπισαν όλοι για τις αγροτικές εργασίες.
Κατά την 10η πρωινή κάνει την εμφάνιση η πρώτη μοτοσικλέτα που προπορεύεται της πομπής. Η ιταλική φάλαγγα αποτελείται από δύναμη 6 αυτοκινήτων, δυο προπορευόμενων μοτοσικλετιστών με 130 περίπου Ιταλούς και μία μοτοσικλέτα στο τέλος. Οι αντάρτες δίχως πολλές γνώσεις πολεμικής τακτικής, όπως φαίνεται από την λάθος επιλογή σημείου, θα υποπέσουν σε ένα ακόμη μοιραίο λάθος, αντί να περιμένουν να κάνει την εμφάνιση ολόκληρη η πομπή θα ξεκινήσουν την επίθεση με αποτέλεσμα να διαφύγει ο τελευταίος μοτοσικλετιστής και να σπεύσει για βοήθεια, από το Μεσοχώρι που βρίσκονταν η βάση τους. Απολογισμός της συγκρούσεως: Οι Ιταλοί είχαν εννέα νεκρούς και τραυματίας ο Αξιωματικός της δύναμης, οι αντάρτες έναν βαριά τραυματισμένο τον οποίον, κατόρθωσαν να παραλάβουν μαζί τους. Οι αντάρτες θα υποχωρήσουν προς το βουνό του προφήτη Ηλία, κυνηγημένοι από τους Ιταλούς.
Οι διασκορπισμένοι κάτοικοι άκουσαν τους συνεχείς πυροβολισμούς αλλά δεν γνώριζαν τι ακριβώς έλαβε πράξη. Θα μπορούσαν να φύγουν και να κρυφτούν στα βουνά και προς τον Τιταρήσιο. Ρωτώντας ο ένας τον άλλο προσπαθούσαν να μάθουν, κανείς δεν μπορούσε να πει με ακρίβεια. Θα καταλάβουν την σημαντικότητα των όσων έγιναν, από τον υπεράριθμο κατοχικό στρατό που θα καταφτάσει από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Μερικοί από τους κατοίκους αντιλήφθηκαν και ανησύχησαν. Ένα αόριστο συναίσθημα φόβου τους κυρίευσε. Και χωρίς πολλή σκέψη, εγκατέλειψαν την εργασία τους κι’ άρχισαν να τρέπονται προς τις χαράδρες και τα βουνά.
Μέχρι το μεσημέρι στο χωριό και στη θέση Μαυρίτσα που έγινε το χτύπημα θα συγκεντρωθούν τεράστιες δυνάμεις των Ιταλών από την Ελασσόνα, τον Τύρναβο και τη Λάρισα. Θα καταφτάσει και βοήθεια από τον αέρα, δύο αεροπλάνα τα οποία θα πετούνε πάνω από το χωριό και θα πυροβολούν όποιον θεωρούν ύποπτο και όποιον προσπαθήσει να διαφύγει. Οι Ιταλικές Δυνάμεις θα ενημερώσουν όλους του κατοίκους, πως δεν θα πειράξουν κανέναν, να μην απομακρυνθεί κανείς όμως από το σπίτι του, σύμφωνα με τις οδηγίες, γιατί κάθε κίνηση θεωρείται απειλή και ο ύποπτος θα εκτελείται επιτόπου. Από τη φύση τους οι Δομενικιώτες, ευκολόπιστοι πιστεύοντας τα λόγια του τότε διορισμένου από τη ιταλική λεγεώνα, Προέδρου του χωριού, Νίκου Χώτου, που μετά τη σφαγή έφυγε με τους Ιταλούς και δεν τόλμησε να επιστρέψει ποτέ στο χωριό, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, μετά από εκκαθαριστικές κινήσεις των Ιταλών από σπίτι σε σπίτι.
Στο διάβα τους αυτοί οι άνανδροι πολεμιστές που είχαν υποχρέωση ως άνδρες να κυνηγήσουν τους αντάρτες μετά την επίθεση, επιδόθηκαν σε άνευ προηγουμένου καταστροφές και λεηλασίες, κατακαίγοντας τα πάντα (150 σπίτια) και σκορπώντας τον θάνατο, την θλίψη και τον οδυρμό. Μετατρέποντας το άλλοτε ήσυχο και ήρεμο Δομένικο σε κόλαση, κραυγές απελπισίας ακούγονται από παντού, ζώα να σκούζουν και άνθρωποι να κλαίνε για τον χαμό των περιουσιών τους δίχως να γνωρίζουν τα χειρότερα που τους επιφυλάσσει η μοίρα. Δυστυχώς κάποιοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν και εκτελέστηκαν δίχως δεύτερη σκέψη.
Με την απειλή των πολυβόλων, οδηγήθηκαν όλοι οι κάτοικοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αρχικά στην πλατεία και στη συνέχεια στην Αγία Μαρίνα, 300 μέτρα από τον τόπο της συμπλοκής. Με ταχύτατες κινήσεις, μετά από κατάδοση θα συγκεντρωθούν εκτός του συνόλου 25 άνδρες και με την κατηγορία για συνέργεια στην επίθεση θα οδηγηθούν στη Μαυρίτσα. Εκεί χωρίς να γνωρίζουν οι υπόλοιποι άρχισαν να εκτελούνται ένας ένας. Παλικάρια όλοι τους, ένας μετά τον άλλο έπεφταν νεκροί, άλλος με σφαίρα στο κεφάλι, άλλος με στιλέτο στην καρδιά βάφοντας το χώμα κατακόκκινο.
Θα είναι η πρώτη ομαδική εκτέλεση που θα πραγματοποιηθεί από τους Ιταλούς στην Ελλάδα. Οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν.

Πίσω στην θέση Αγίας Μαρίνας θα χωρίσουν τα γυναικόπαιδα και θα τους στείλουν προς το γειτονικό Αμούρι για διανυκτέρευση. Τους άντρες με το πρόσχημα πως τους πάνε για ενημέρωση στα κεντρικά της Λάρισας, τους φορτώνουν σαν ζώα, στα στρατιωτικά καμιόνια. Οι περισσότεροι μέσα σε κλάματα, φωνές, ικεσίες, βλέπουν τους δικούς τους ανθρώπους για στερνή φορά. Όλοι σχεδόν έχουν καταλάβει πως η καταστροφή των σπιτιών και των περιουσιών ήταν το λιγότερο που τους επιφυλάσσει η μοίρα, για την μαύρη Τρίτη στις 16 του Φλεβάρη.

ΠΗΓΕΣ : http://olonos.blogspot.gr/2009/01/1621943.html
http://www.domeniko.gr/?page_id=19
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕπισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.