του Νίκου Γκιρμπάτση)
Το Ελληνο-βουλγάρικο επεισόδιο έλαβε χώρα στα πλαίσια των βουλγαρικών προκλήσεων στο ύψωμα Δεμίρ Καπού στο Μπέλες, βόρεια του χωριού Άνω Πορροία.Βουλγάρικο τμήμα άνοιξε πύρ εναντίον της φρουράς του ελληνικού μεθοριακού φυλακίου 69, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Έλληνες στρατιώτες.
Οι ανταλλαγές πυροβολισμών συνεχίζονταν μέχρι που έφτασε στο σημείο της συμπλοκής ο Έλληνας διοικητής του μεθοριακού αποσπάσματος Υπολοχαγός Βασιλειάδης Χαρ.κρατώντας λευκή σημαία.Τότε το βουλγάρικο στρατιωτικό τμήμα συνέχισε τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να φονεύσει τον Έλληνα αξιωματικό, κατέλαβε το φυλάκιο 69 και περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο ελληνικού εδάφους.Υπο την πίεση όμως των πυρών της εθνοφυλακής των Άνω Πορροία αναγκάστηκαν να σταματήσουν.
Μόλις ενημερώθηκε ο Θ.Πάγκαλος για το επεισόδιο, έδωσε εντολή στο Γ΄Σώμα Στρατού να προελάσει εντός του βουλγαρικού εδάφους.Μέσα σε ελάχιστες ώρες ο Ελληνικός Στρατός προέλασε μέσω της στενωπού Ρούπελ εντός του βουλγαρικού εδάφους και κατέλαβε το Πέτριτς.Η Βουλγαρία προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών (Κ.Τ.Ε.) και ζήτησε την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων.Η επιτροπή της Κ.Τ.Ε. υπό τον σερ Χόρα στις 28 Νοεμβρίου καταλόγισε την ευθύνη για το συμβάν στην Ελλάδα και διαπίστωσε ότι τα ελληνικά στρατεύματα είχαν λεηλατήσει το Πέτρτς.
Μπορεί η προέλαση του Γ΄Σώματος Στρατού εντός του βουλγαρικού εδάφους να στοίχισε στην Ελλάδα 500.000 χρυσές λύρες και να θεωρήθηκε διπλωματική αυτοκτονία, έθεσε όμως μια για πάντα τέλος στις επιδρομές των Βούλγαρων κομιτατζήδων στα παραμεθόρια ελληνικά χωριά.
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου