Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1922,ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ!

Χωρίς ίχνος "υπερ-πατριωτισμού", απ΄ αυτόν που πουλάνε διάφοροι  σας μεταφέρουμε κάτι που μας έστειλε αξιωματικός που έχει τιμήσει τη στολή που φόρεσε:

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ προς τον πρέσβη της Αγγλίας Sir Francis Oswald Lindley* (1922), όταν , του ζητούσε επίμονα και με απειλές κατά της χώρας μας, να μην καταδικάσει τους Έξη (6) υπεύθυνους (πολιτικούς & αρχιστράτηγο) της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Πλαστήρας απήντησε:

«Η Ελλάς υπήρξε τίμια Σύμμαχος της Αγγλιας. Την εγκαταλείψατε αλλά εκείνη συνέχισε μόνη τον αγώνα. Είδε τους πληθυσμούς της να σφαγιάζονται, την ελληνική γη να ακρωτηριάζεται. Μπορεί να ζήσει και μόνη. Και αν καταρρεύσει θα στήσουμε στον Κάβο Μαλέα μιά πινακίδα που θα γράφει, πως εδώ ανθούσε κάποτε ένας πολιτισμός, που κατέστρεψαν οι Δυτικές Δυνάμεις, με πρωταγωνίστρια την Αγγλία. Αυτό να διαβιβάσεις στη Κυβέρνησή σου. Τελειώσαμε κύριε. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε. Πηγαίνετε!»


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί φίλοι

    Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω, ότι ορισμένα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο:
    «Νικόλαος Πλαστήρας από το 1922, πολύ επίκαιρος σήμερα!»,
    είναι απολύτως λάθος και θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τους λόγους.

    Αναφέρονται στο άρθρο τα ακόλουθα:

    «Ο άνδρας εκείνος που με την ανδρεία του και την παλικαριά των πολεμιστών του, που ο ίδιος ενέπνεε, ανάγκασε τον Διοικητή της 57ης Τουρκικής Μεραρχίας Πεζικού, Ρεσάτ Μπέη, να αυτοκτονήσει, διότι δεν κατάφερε μέσα στην γενική υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού να καταλάβει το ύψωμα 1310-Ερικνέν του Χασάν Μπέλ, το οποίο το υπερασπίζονταν οι Τσολιάδες του 5/42 και ο Διοικητής τους, ο Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας».

    Για την ιστορική αλήθεια και την ακρίβεια των γεγονότων, σημειώστε τα ακόλουθα:

    Πολύ πριν από την 13/8/1922, την ημερομηνία δηλαδή που εκτοξεύθηκε η μεγάλη Τουρκική επίθεση στη νότια πλευρά της εξέχουσας του Αφιόν Καραχισάρ (που οδήγησε στη διάσπαση του μετώπου και τη καταστροφή της Στρατιάς Μικράς Ασίας), το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων (ΣΕ) το οποίο ήταν οργανικό τις ΧΙΙΙ Μεραρχίας του Β’ Σώματος Στρατού, είχε διατεθεί υπό στο Α’ ΣΣ και βρισκόταν εντός της πόλεως του Αφιόν Καραχισάρ αποτελώντας την εφεδρεία του Α’ ΣΣ.

    Υπόψη, ότι το 5/42 ΣΕ, απαντάται και με την ονομασία Απόσπασμα Συνταγματάρχου Πλαστήρα, επειδή διέθετε και μία Μοίρα Ορειβατικού Πυροβολικού.

    Με την έναρξη της Τουρκικής επίθεσης τα χαράματα της 13/8/1922, το 5/42 ΣΕ διατέθηκε στην IV Μεραρχία, στην οποία είχε ανατεθεί η ευθύνη της αμυντικής τοποθεσίας αμέσως νότια του Αφιόν και σε απόσταση λίγων χλμ από αυτό.

    Η IV Μεραρχία, διέθεσε αμέσως το 5/42 ΣΕ στο Κέντρο Αντιστάσεως (Κ.Α.) Καμελάρ που κλονιζόταν και ήδη είχε χάσει τα προωθημένα Σημεία Στηρίγματος (ΣΣ) Κατσίμπαλι και Μπέλμπα.

    Το Κ.Α. Καμελάρ, αποτελούσε το άκρο δεξιό (δυτικό) της IV Μεραρχίας. Στη συνέχεια και προς τα δυτικά, βρισκόταν η Ι Μεραρχία. Μεταξύ της Ι Μεραρχίας και του Κ.Α. Καμελάρ, υπήρχε ευρύ κενό 6 χλμ (κενό του Καγιαντιμπί).

    Στο Πλαστήρα δόθηκε ως αποστολή, να αναλάβει Υπό Διοίκηση τις εκεί αμυνόμενες δυνάμεις του Ι/35 Συντάγματος Πεζικού (ΣΠ) και να αντεπιτεθεί για να αποκαταστήσει την αμυντική τοποθεσία στη περιοχή του Κ.Α. Καμελάρ.

    Δυστυχώς ο Πλαστήρας δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε, αφ’ ενός επειδή δεν είχε αμέσως στη διάθεση του όλη τη δύναμη του συντάγματός του (ένα τάγμα του, είχε την ευθύνη της φρουράς του Αφιόν) και αφ’ ετέρου λόγω της σφοδρότητας της Τουρκικής επίθεσης. Αργότερα, ο Πλαστήρας θα αντιμετώπιζε πολλές κατηγορίες για αυτή την αποτυχία, ως επίσης και για το ότι δεν κατέλαβε τη νύκτα της 14/8/1922, την ορισθείσα σε αυτόν τοποθεσία νότια της στενωπού του Κιοπρουλού (υψώματα Τακλή Τεπέ), κατά την σύμπτυξη από την οχυρωμένη τοποθεσία.

    Ως εκ τούτου το 5/42 ΣΕ και ο διοικητής του συνταγματάρχης Πλαστήρας, κατά την αμυντική μάχη στην εξέχουσα του Αφιόν, βρισκόταν στο Κ.Α. Καμελάρ στο Τομέα της IV Μεραρχίας. Μετά δε διάρρηξη της αμυντικής τοποθεσίας των Ι και IV Μεραρχιών και τη σύμπτυξη των Ελληνικών δυνάμεων προς βορρά, έφθασε τη νύκτα της 14/8/1922 στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μπαλ Μαχμούτ, νοτιοδυτικά της στενωπού Κιοπρουλού.

    Σχετικά τώρα με το Κ.Α. Χασάν Μπελ και το που βρισκόταν αυτό.

    Το Κ.Α. Χασάν Μπελ, ανήκε στον υποτομέα Σινάν Πασά της Ι Μεραρχίας (οι Τομείς ανατίθενται σε Μεραρχίες, οι Υποτομείς σε Συντάγματα, τα Κ.Α. σε Τάγματα και τα ΣΣ σε Λόχους). Η θέση του υπόψη Υποτομέα βρισκόταν πολύ δυτικότερα του Κ.Α. Καμελάρ στο οποίο αμυνόταν ο Πλαστήρας. Δηλαδή:

    Κ.Α. Καμελάρ: IV Μεραρχία (άκρο δεξιό μεραρχίας)

    Κενό Καγιαντιμπί 6 χλμ: Ι Μεραρχία
    ΣΣ Καγιαντιμπί: ΙΙΙ/4 ΣΠ της Ι Μεραρχίας

    Υποτομέας Σαβράν: 49ο ΣΠ / Ι Μεραρχία
    α) Κ.Α. Τιλκί Κιρί Μπέλ: Ι/49 ΣΠ της Ι Μεραρχίας
    β) Κ.Α. Κιλίτς Αρσλάν Μπελ: ΙΙ/49 ΣΠ της Ι Μεραρχίας

    Υποτομέας Σινάν Πασά: 5ο ΣΠ / Ι Μεραρχία
    α) Κ.Α. Χασάν Μπελ: Ι/5 ΣΠ της Ι Μεραρχίας
    β) Κ.Α. Κίρκα: ΙΙΙ/5 ΣΠ της Ι Μεραρχίας

    Για την ακρίβεια η απόσταση μεταξύ του Κ.Α. Καμελάρ και του Κ.Α. Χασάν Μπελ, είναι σε ευθεία γραμμή 18 χλμ.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters