Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΞΑΓΟΡΟΥ, ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 1958 ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΑΛΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Γεννήθηκε στο χωριό Σπήλια, της επαρχίας Λευκωσίας, στις 20 Ιουνίου 1935.
Σκοτώθηκε στις 20 Ιουνίου 1958 στο χωριό Κούρδαλι, από έκρηξη βόμβας.
Γονείς : Αναξαγόρας και Μηνοδώρα Λουκά
Αδέλφια : Μάχη, Ανδρέας, Λουκάς, Ξενής, Νίκη, Ελένη, Γιώργος, Στέλλα, Μαρία, Μάριος, Κωστάκης
Αρραβωνιαστικιά : Μαρία Κλεάνθους

Ο Κώστας Αναξαγόρου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Σπηλιών και εργαζόταν ως οδηγός στο μεταλλείο Αμιάντου. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Συντεχνίας, της ΣΕΚ και του Αθλητικού Συλλόγου “Άρης” Σπηλιών, σωματεία τα οποία ανέδειξε σε εστία εθνικών εξορμήσεων. Διακρινόταν για τον άδολο πατριωτισμό του ο οποίος χαρακτήριζε και όλη του την οικογένεια. “Όλοι μας στην οικογένεια είχαμε βαθιά ριζωμένη μέσα μας την πίστη, ότι Κύπρος θα πει Ελλάδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας του.
Ήταν από τους πρώτους που πύκνωσαν τη στρατιά της θρυλικής ΕΟΚΑ, μετά την ιστορική μάχη των Σπηλιών, το Δεκέμβριο του 1955. Διατέλεσε σύνδεσμος των ομάδων της ΕΟΚΑ που δρούσαν στα χωριά Σπήλια-Πολύστυπος, τα οποία ήταν κέντρα κατασκευής ναρκών και χειροβομβίδων. Διατηρούσε κρύπτες για την απόκρυψη τόσο του υλικού αυτού όσο και άλλου οπλισμού της Οργάνωσης.
Έλαβε μέρος σε ενέδρες και άλλες αποστολές, όπως ήταν η απόσπαση τριών ασυρμάτων από το δασικό σταθμό Πλατανιών και η ανατίναξη κυβερνητικού εκσκαφέα στα Σπήλια.
Σκοτώθηκε μαζί με τους συναγωνιστές του Ανδρέα Πατσαλίδη, Αλέκο Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Γεωργιάδη, από έκρηξη νάρκης επιτόπιας κατασκευής. Η νάρκη εξερράγη καθώς οι τέσσερις αγωνιστές την επεξεργάζονταν υπό την καθοδήγηση του Παναγιώτη Γεωργιάδη και την προόριζαν για ενέδρα εναντίον των Άγγλων.
Χαρακτηριστική είναι η φράση του πατέρα του, όταν άκουσε τον θάνατο του γιου του: “Έχασα τον πρώτο. Έχω αμέσως άλλον, έτοιμο να πάρει τη θέση του στον αγώνα”.
Ενδεικτικό της ενότητας και του αγωνιστικού πνεύματος, που χαρακτήριζε τον κυπριακό λαό είναι και το γεγονός ότι οι κάτοικοι των Σπηλιών, τιμώντας τον ήρωα, ανέλαβαν εθελοντικά να καλλιεργούν τα κτήματα της οικογένειας, επειδή ο πατέρας του, λόγω των κακοποιήσεων που υπέστη από τους Άγγλους, δεν ήταν πια σε θέση να τα καλλιεργεί.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή
http://www.eoka.org.cy/

ΘΡΑΚΗ : ΔΙΩΓΜΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ, ΤΟ 1906

Στενήμαχος 1900

Βιβλιογραφία 1.Πολιτιστικὴ Πύλη Θράκης 2.Ἐγκυκλοπαίδεια Μείζοντος Ἑλληνισμοῦ
3.«Μακεδονικὸς Ἀγών» τοῦ Π. Τσάμη, Ε.Μ.Σ.
4.Οἱ Ἕλληνες στὴ Βουλγαρία
5.Ἀνατολικὴ Ρωμυλία: Ἡ γενοκτονία τοῦ Θρακικοῦ Ἑλληνισμοῦ.

Μετὰ τὴν προσάρτηση τῆς ὑπὸ ὀθωμανικὸ ἔλεγχο αὐτόνομης ἐπαρχίας τῆς Ἀνατολικῆς Ρωμυλίας στὴν βουλγαρικὴ ἠγεμονία (1885,) ἐπιδιώχθηκε ἀπὸ βουλγαρικῆς πλευρᾶς ἡ κατάργηση τῆς ἑλληνικῆς ἐκπαιδεύσεως. Ταυτόχρονα οἱ βουλγαρικὲς ἀρχὲς ἀρνοῦνταν νὰ ἀναγνωρίσουν τὶς ἑλληνικὲς ὀρθόδοξες κοινότητες ὡς νομικὰ πρόσωπα, μὲ συνέπεια τὴ δήμευση κοινοτικῶν περιουσιῶν καὶ τὴν ἀρπαγὴ πατριαρχικῶν ἐκκλησιῶν. Αὐτὸ θὰ εἶχε ὡς ἀποτέλεσμα τὴν ἀφομοίωση τοῦ ἑλληνικοῦ στοιχείου τῆς περιοχῆς.
Ὅλες αὐτὲς οἱ ἐνέργειες σὲ συνδυασμό μὲ τὴν αὔξηση τοῦ βουλγαρικοῦ ἐθνικισμοῦ, καὶ τὴν ἐπιτυχὴ δράση τῶν τῶν ἑλληνικῶν ἀνταρτικῶν σωμάτων στὴν Μακεδονία, ποὺ ἀνέτρεπε τὰ κατακτητικὰ σχέδια τῶν βουλγάρων, ὁδήγησαν στὴν ἐκδήλωση τῆς ἀνθελληνικῆς ἐκστρατείας ποὺ ἄρχισε νὰ ἐκδηλώνεται στὶς ἀρχὲς τοῦ καλοκαιριοῦ τοῦ 1906, στὴν Ἀνατολικὴ Ρωμυλία.

ΦιλιππούποληΑνατολικήΡωμυλία
      Στὴν περιοχὴ αὐτὴ ὑπῆρχε ἀκμαῖος Ἑλληνισμός. Οἱ πόλεις Φιλιππούπολη, Ἀγχίαλος, Πύργος, Βάρνα, Στενήμαχος, Τατὰρ – Παζαρτζίκ, Ζαγορὰ καὶ ἄλλες ἀποτελοῦσαν κέντρα τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Τὸν Ἰούλιο τοῦ 1906, ἄρχισαν ἄγριοι διωγμοὶ τῶν Ἑλλήνων μὲ πρῶτο στόχο τὴ Βάρνα, ὅπου ὁ βουλγαρικὸς ὄχλος, παρακινούμενος ἀπὸ τὶς ἀρχές, προέβη στὴν λεηλασία καὶ καταστροφὴ ἑλληνικῶν σχολείων, καταστημάτων καὶ σπιτιῶν, καθὼς καὶ στὸν φόνο Ἑλλήνων.
Οἱ διωγμοὶ γρήγορα ἐπεκτάθηκαν καὶ στὶς ἄλλες πόλεις· οἱ Ἕλληνες κάτοικοι της Αγχιάλου, ἀποφάσισαν νὰ ἀμυνθοῦν μὲ κάθε τρόπο. Ἐκλεισαν τὰ καταστήματα τῆς πόλης, ἔβαλαν ἔνοπλη φρουρὰ στὴν εἴσοδό της καὶ ὁχύρωσαν τὸ μοναστήρι τοῦ Ἁγίου Γεωργίου μὲ ἑκατὸ ὁπλισμένους πολίτες. Στὶς 20 Ἰουλίου, κατέλαβε τὸ μοναστήρι βουλγαρικὸς στρατὸς γιὰ νὰ τὸ περιφρουρήσῃ καὶ παρέμεινε ὡς τὶς 28 τοῦ μῆνα.
     Μετὰ τὴν ἀναχώρηση τοῦ στρατοῦ, ὁμάδες βουλγάρων ἀπὸ τὸν Πύργο ἐπιτέθηκαν κατὰ τῶν ὁπλισμένων Ἑλλήνων καὶ οἱ συγκρούσεις γενικεύτηκαν σὲ ὅλη τὴν πόλη. 1500 βούλγαροι κομιτατζῆδες κατέστρεψαν κάθε τι τὸ ἑλληνικὸ καὶ ἐξόντωσαν δεκάδες Ἑλλήνων ἀστῶν. Ἐκτὸς ἀπὸ τὴν πυρπόληση τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, σὲ 1000 ὑπολογίζονται τὰ πυρποληθέντα σπίτια, ἐνῶ ταυτόχρονα καταστράφηκαν 200 καταστήματα, δύο σχολεῖα καὶ ἡ βιβλιοθήκη
0004__
      Ἐξ ἄλλου, κατὰ τὴ γενομένη συμπλοκὴ μεταξὺ τοῦ ἑλληνικοῦ πληθυσμοῦ τῆς πόλεως καὶ τῶν κομιτατζήδων ἐσφάγησαν περὶ τὰ 80 γυναικόπαιδα Ἑλλήνων, ἐνῶ σκοτώθηκαν ἢ τραυματίστηκαν περὶ τοὺς 30 κομιτατζῆδες.
Οἱ διωγμοὶ ἐξαπλώθηκαν σὲ ὅλα τὰ ὑπόλοιπα ἀστικὰ κέντρα μὲ ἑλληνικὸ πληθυσμό.
Μεγάλες καταστροφὲς ἔγιναν καὶ στὴν Στενήμαχο, στὶς 23 Ἰουλίου 1906, ὅπου μέχρι τότε διατηροῦσε τὴν ἑλληνικότητά της. Λειτουργοῦσαν σ’ αὐτήν πολλὰ σχολεῖα, στὰ ὁποῖα φοιτοῦσαν 1.200 μαθητὲς καὶ μαθήτριες. Ὑπῆρχαν ἐπίσης 10 ἐκκλησίες καὶ 40 περίπου παρεκκλήσια.
     Μετὰ τὰ γεγονότα τοῦ 1906, πολλοὶ Ἕλληνες ἀπὸ τὴν Ἀγχίαλο, τὴ Βάρνα, τὴ Μεσημβρία, τὸν Πύργο, τὴ Στενήμαχο καὶ ἄλλες πόλεις ἔφυγαν πρόσφυγες κυρίως πρὸς τὴν Ἑλλάδα. Ἡ Βουλγαρία κατἀσχεσε ὅλη τους τὴν περιουσία.
ΒάρναΑνατολικήΡωμυλία
     Μὲ τὴν ἀναγγελία τῶν ὠμοτήτων, στὴν Ἑλλάδα καὶ στὴν τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, ξέσπασε μεγάλη ἀγανάκτηση. Διαμαρτυρίες ἀπευθύνθηκαν ἐκ μέρους τῆς Κυβερνήσεως καὶ ἄλλων ὀργανισμῶν πρὸς τὶς Εὐρωπαϊκὲς Δυνάμεις· ὅλες ὅμως ἔγιναν δεκτὲς μὲ πλήρη ἀδιαφορία…

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΘΡΑΚΗ

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΛΕΙΔΗΣ 1870-1912

Ο Καπετάν Στυλιανός Κλειδής, γεννήθηκε στο χωριό Αγκουσελιανά της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου το 1870. Το 1904-1905 ιδρύει δικό του εθελοντικό σώμα, πηγαίνει στη Μακεδονία και δρα εύστοχα κατά των Οθωμανών και των Βουλγάρων Κομιτατζήδων σε τέτοιο βαθμό, που οι αντίπαλοί του ακόμη και στην υποψία πως ήταν δυνατόν να αιφνιδιασθούν από τον Καπετάν Κλειδή να καταλαμβάνονται από θανατική αγωνία! Αργότερα, ύστερα από προδοσία, συνελήφθη από τους εχθρούς την ώρα που κρυβότανε σ’ ένα φιλικό σπίτι, και επρόκειτο να εκτελεσθεί.
Στο μεταξύ όμως έγινε το Τουρκικό σύνταγμα και ο Σουλτάνος πριν παραιτηθεί και φύγει έδωσε γενική αμνηστία και έτσι αφέθηκε ελεύθερος! Στη συνέχεια επέστρεψε στο Ρέθυμνο όμως η φωνή της πατρίδας και των αλύτρωτων αδελφών μας τον καλούσε. Έφυγε με το Σώμα του με προορισμό την Ήπειρο. Πέρασε από την Αθήνα και κατέλυσε με τα πρωτοπαλλήκαρά του στο ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην ΟΜΟΝΟΙΑ στο ισόγειο του οποίου υπήρχε μέχρι πρότινος το γνωστό σε όλους τους Κρήτες των Αθηνών ομώνυμο καφενείο. Συγκεντρώθηκαν και άλλοι Κρήτες των Αθηνών, μεταξύ των οποίων και ο Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Μακρής και συνεχίζουν για το Μέτσοβο.
Ο Καπετάν Κλειδής, πανύψηλος, θαρραλέος, αποφασιστικός, γενναίος αγωνίζεται με το Σώμα του και μαζί με τα άλλα εθελοντικά Σώματα των Κρητών αλλά και του τακτικού Ελληνικού Στρατού ελευθερώνουν το Μέτσοβο. Πανηγυρίζουν για την μεγάλη αυτή επιτυχία και σύμφωνα με το γενικότερο Σχέδιο ετοιμάζονται να συνεχίσουν για τα θρυλικά Γιάννινα.
Στις 10 Νοεμβρίου 1912 πληροφορούνται ότι εχθρικές δυνάμεις αντεπιτίθενται και βρίσκονται στα ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» βόρεια του Μετσόβου. Ανεβαίνει ο Καπετάν Κλειδής με το Σώμα του και ζώνει το ξωκκλήσι. Απόλυτη σιωπή βασιλεύει σαν να μην υπήρχε άνθρωπος. Σηκώνεται τότε όρθιος ο πανύψηλος Κλειδής και φωνάζει στα Τούρκικα να παραδοθούν, όσοι ήταν κλεισμένοι μέσα στην εκκλησία και δεν θα πάθουν τίποτα. -Πέσε κάτω, αρχηγέ! Πέσε κάτω, αρχηγέ! του φωνάζουν τα παλληκάρια του. Αλλά ο αρχηγός επαναλαμβάνει -Παραδοθείτε! Δεν θα πάθετε τίποτα. Μόλις κι είχε τελειώσει την τελευταία φράση και δύο πυροβολισμοί από τη θυρίδα του ιερού τον έρριξαν κάτω. Και ο γενναίος έπεσε «μέγας μεγαλωστί» ώρα δειλινού την 10η Νοεμβρίου 1912.
Οι άνδρες του Κλειδή, αγριεμένοι από τον άδικο θάνατο του αρχηγού τους, πλημμυρίζονται από άγρια εκδίκηση, ορμών αυτόματα και απροφύλακτα, σπών την πόρτα της εκκλησίας και αρχίζουν να σφάζουν με τα μαχαίρια τους τους εντός του ναού στρατιώτες μάλιστα από τον σβέρκο -από τον καφά όπως λένε στην Κρήτη- επειδή από ‘κει ο θάνατος είναι πολύ οδυνηρός. Τότε μπαίνει στη μέση ο Υφηγητής Χρίστος Μακρής και ως ακαδημαϊκός δάσκαλος δεν μπορούσε να βλέπει αυτή την εικόνα και τους φωνάζει: -Αφήστε, μωρέ, τα μαχαίρια!! Δεν θα γενούμεν εμείς σαν κι αυτούς!
Έτσι έσωσε τη ζωή των υπολοίπων πέντε αιχμαλώτων.
Την επαύριο 11 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν στο Μέτσοβο οι ηρωικοί νεκροί. Τους είχαν τοποθετήσει στο Σχολείο και τη σορό του Κλειδή είχαν ξαπλώσει σε 2 σχολικά θρανία. Η κεφαλή του ανεπαύετο σε προσκεφάλι που έφεραν οι αρχόντισσες του Μετσόβου, ενώ τα βαριά του υποδήματα προεξείχαν. Δύο μαθητικά θρανία ήταν πολύ μικρό φέρετρο για ένα τέτοιο λεβέντη. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη γύρω στις 10 το πρωί στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου συγκινητικούς επικήδειους λόγους, γεμάτους εθνικό παλμό και πατριωτική έξαρση, εκφώνησαν ο Χρ. Μακρής, ο αρχηγός Κριάρης και ο Θεολόγος Ιεροδιάκονος Μόδεστος Περτσαλής. Ένας πολεμιστής διέσωσε στη μνήμη του ένα ποίημα της Ηπειρώτικης Λαϊκής Μούσας που οι 2 πρώτες στροφές του λυρικά έλεγαν:
-Κρήτες αντάρτες κι Αρχηγοί και σεις οι στρατιώτες
που σπάσετε στο Μέτσοβο τις σιδερένιες πόρτες.
Κλαίτε τον Καπετάν Κλειδή απούταν η πρεπειά σας,
αλλά σκοτώθη κι άφηκε μαχαίρι στη καρδιά σας.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
HISTORY

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΙΟ

Ανελθών πλέον ο βλάκας, επιδιώκει παντί τρόπω να προωθεί ως υφιστάμενους τους πρόσωπα μόνον κατώτερα από αυτόν, με προφανή σκοπό να τους ελέγχει, να τους χειραγωγεί, εξασφαλίζοντας έτσι, ότι δεν θα απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2016/06/blog-post_30.html

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ 16η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ κ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ''ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ'' - BREXIT (ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ), ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΙΤΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ, ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.



Σύντομη επισκόπηση θεμάτων που άπτονται της επικαιρότητας εν σχέσει με την Γεωστρατηγική και την Ιστορία από τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky με τον Δημοσιγράφο & Αμυντικό Αναλυτή Γιάννη Θεοδωράτο στις 28/6/2016.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Evonymos
Blue Sky

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ : 10 ΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

Τους μεν κενούς ασκούς η πνοή διίστησι, τους δ’ ανοήτους, το οίημα.
Tα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση.
Σωκράτης


Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχω μάθει από τον Σωκράτη είναι ότι δεν μπορείς να διδάξεις σε κανέναν τίποτα. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθείς, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι τους ανθρώπους να σκεφτούν. Να τους βοηθήσεις να ανοίξουν τα μάτια τους και να συνειδητοποιήσουν για όλα αυτά που είναι ικανοί.
Εδώ είναι 10 από τις καλύτερες ρήσεις, μαθήματα ζωής, που μπορούμε να πάρουμε από τον Σωκράτη.
1. Θα πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Μην προσποιείσαι!
«Ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις με την τιμή στον κόσμο, είναι να είσαι στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεσαι και εάν παρατηρήσεις, θα δεις ότι όλες οι ανθρώπινες αρετές αυξάνουν και να ενισχύονται με την πρακτική».
2. Η αρετή δεν προέρχεται από τα χρήματα.
«Δεν κάνω τίποτα, αλλά θα προσπαθήσω να σας πείσω, νέους ή ηλικιωμένους, να μην σκέφτεστε αυτά που κατέχετε, αλλά και κυρίως να φροντίσετε για μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχής. Η αρετή δεν φτιάχνεται από τα χρήματα, αλλά ότι από την αρετή έρχονται τα χρήματα. Αυτή είναι η διδασκαλία μου, και αν αυτό είναι δόγμα που διαφθείρει την νεολαία, είμαι ένας κακός άνθρωπος».
3. Διάβασε τα γραπτά άλλων ανδρών και γυναικών να βελτιώσεις τον εαυτό σου.
«Βελτίωσε τον εαυτό σου διαβάζοντας τα γραπτά άλλων ανδρών, έτσι ώστε να κερδίσεις εύκολα αυτό που οι άλλοι έχουν κοπιάσει σκληρά».
4. Σοφία είναι να γνωρίζεις πόσα λίγα ξέρεις.
«Είμαι ο σοφότερος ζωντανός άνθρωπος, γιατί γνωρίζω ένα πράγμα, και αυτό είναι ότι δεν γνωρίζω τίποτα».
«Είμαι κάπως σοφότερος κατά τούτο μόνο: πως εγώ τουλάχιστον δε νομίζω ότι ξέρω εκείνα που δεν ξέρω».
«Η αληθινή σοφία έρχεται στον καθένα μας όταν συνειδητοποιήσουμε πόσο λίγα γνωρίζουμε για την ζωή, τους εαυτούς μας και τον κόσμο γύρω μας».
5. Εάν θες να αλλάξεις τον κόσμο, να αλλάξεις πρώτα τον εαυτό σου.
«Εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο, ας ταρακουνήσει πρώτα τον εαυτό του».
«Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τίποτα σταθερό στις ανθρώπινες καταστάσεις. Ως εκ τούτου, απόφυγε τον αδικαιολόγητο ενθουσιασμό στην ευημερία, ή την αδικαιολόγητη στεναχώρια στις αντιξοότητες».
6. Θα είσαι πλούσιος όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις αρκετά.
«Είναι πλουσιότερος αυτός που είναι ικανοποιημένος με το λιγότερο. Η ικανοποίηση είναι ο φυσικός πλούτος, η πολυτέλεια είναι τεχνητή φτώχεια».
7. Να τρως υγιεινά για να ζήσεις καλά.
«Άνθρωποι χωρίς αξία ζουν μόνο για να τρώνε και να πίνουν. Οι άνθρωποι με αξία, τρώνε και πίνουν μόνο για να ζήσουν».
8. Εξερεύνησε ολόκληρο τον κόσμο.
«Δεν είμαι Αθηναίος ή Έλληνας, αλλά ένας πολίτης του κόσμου».
9. Επίλεξε τα λόγια σου με σύνεση.
«Οι λάθος λέξεις δεν είναι μόνο βλαβερές, αλλά μολύνουν και με κακία και την ψυχή σου».
10. Μην καταπνίξεις ποτέ την περιέργεια σου!
«Η αναζήτηση είναι η αρχή της σοφίας».


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΑΞ/ΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ 14-16/8/1974» ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ



ΠΑΤΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΑΞ/ΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ 14-16/8/1974» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ Β΄ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΘΗΝΑ 2016 

πόσους αξιωματικούς ε.α. εχετε δει να πηγαίνουν μετα απο 42 χρονια στους τάφους (που πλεον είναι κενοτάφια) των πολεμιστών τους σε Στρατιωτικό Κοιμητήριο 1.000 χλμ μακριά από το σπίτι τους, για να τους τιμήσουν που επεσαν πολεμώντας υπό τις διαταγές τους, βάζοντας λίγα λουλούδια στις μαρμάρινες πλάκες και να βρίσκουν από την κοντινή εκκλησία και παπά για να τους κανουν τρισάγιο ;;;;;;;;
91 ετων.... Λεβέντης και στο παράστημα και στην ψυχή......



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ : http://www.hellasbooks.gr/
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
IERAHELLAS HELLAS : https://www.youtube.com/user/ierahellas1?spfreload=10
30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΛΑΣΓΟΣ : http://www.hellasbooks.gr/
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ : http://ethnikonthematon.blogspot.gr/

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ κ ΠΑΝ.ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΑΛΛΗΛΟΚΟΡΟΪΔΙΕΣ

Του Πολίτη Παν.Παπαγαρυφάλλου

Κατηγορεί ο γραμματέας του ΚΚΕ τον… σοσιαλιστή πρωθυπουργό για μεγάλη κοροϊδία του λαού!
Αυτό είναι πια τόσο φανερό ώστε είναι περιττό να επαναλαμβάνεται.
Όμως στο ίδιο αδίκημα και μάλιστα με Αριθμό Πρωτοκόλλου στον Άρειο Πάγο και την υπογραφή του συγχωρεμένου γραμματέα του κόμματος Χ. Φλωράκη διαπράττει στο διηνεκές και το ΚΚΕ. Θυμίζω, λοιπόν, στο σημερινό γραμματέα την «Δήλωση» Νομιμοφροσύνης του ΚΚΕ, την οποία κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο τότε γραμματέας του, μετά τη μεταπολίτευση, κατέθεσε την υπ’ αριθμ. 5855/4 – Οκτωβρίου 1974 «Δήλωση» προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία έλεγε ότι: «Αι αρχαί του κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος αντιτίθενται προς πάσαν ενέργειαν αποσκοπούσαν εις την δια της βίας κατάληψιν της εξουσίας ή την ανατροπήν του, Ελεύθερου Δημοκρατικού Πολιτεύματος» (Η «δήλωση» έγινε σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν.Δ. 59/23-9-1974).
Πρόκειται για μια κολοσσιαία ρεβιζιονιστική στροφή του ΚΚΕ, την οποία σχολίασα πριν χρόνια γράφοντας ότι: «Πρόκειται για μια τεράστια πολιτική και κοινωνική ανακολουθεία του ΚΚΕ η οποία προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της πολιτικής απάτης» (βλ. το έργο μου: «Η Κομμουνιστική Ουτοπία», εκδ. β’ «Πελασγός» - Γιαννάκενας – Αθήνα 2013, σελ. 543).
Αφού, λοιπόν, το ΚΚΕ από τότε, δηλαδή από το 1974 εγκατέλειψε τη θεμελιώδη κοσμοθεωρητική του επιδίωξη, την επανάσταση, και αναγνώρισε το «Ελεύθερο Δημοκρατικό πολίτευμα», γιατί εξακολουθά να κοροϊδεύει τους οπαδούς του καλώντας τον με το ΠΑΜΕ σε επαναστατική γυμναστική;
Γιατί δεν τους λέει ότι «η προλεταριακή επανάσταση πέθανε»; Συνεπώς, θέλει δε θέλει, ανήκει κι’ αυτό στο βοθροποιημένο πολιτικό αστικό σύστημα, εισπράττοντας μισθούς και επιχειρήσεις από το αίμα του πεινασμένου λαού!
Γράφοντας αυτά μου ήρθε στο νου η απάντηση του Φ. Ένγκελς προς τον Γάλλο σοσιαλιστή Α. Μπέμπελ που όταν των ρώτησε: «Τι κάνει το αγγλικό προλεταριάτο για την Επανάσταση» ο διαβιών στο Λονδίνο Ένγκελς του απάντησε: «Τρώει το βρώμικο παντεσπάνι των αποικιών».
Τώρα, μπορούν οι… επαναστάτες του ΚΚΕ να μας πουν τι τρώνε και από που; (Περισσότερα γι’ αυτό το ζήτημα στο πιο πάνω έργο μου).
Δυστυχώς, το σάπιο πολιτικό συμμοριακό σύστημα, απομυζά την τελευταία ικμάδα του πεινασμένου λαού, ο οποίος εξακολουθεί να το… απολαμβάνει. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κοροϊδία!


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΜΑΚΟΥ ΣΕΜΠΑΪΔΗΝ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ : ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Του Σεμπαϊδην Καραχότζα

Μετά από τόσα χρόνια δράσης πάνω στα μειονοτικά θέματα της Θράκης και κυρίως πάνω στο θέμα του συστηματικού εκτουρκισμού των Ελλήνων Πομάκων και αφού όλα αυτά τα χρόνια έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό όλα σχεδόν τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρα μας, θεωρώ πως δεν υπάρχει ή δε θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να μη γνωρίζει για τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και για τις μεθόδους που οι άνθρωποι του χρησιμοποιούν προκειμένου να δημιουργήσουν την εντύπωση πως στη Θράκη υπάρχει μια Τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα.
Ωστόσο φοβάμαι πως όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πέσει στην παγίδα να ασχολούμαστε με το δένδρο και όχι με το δάσος. Στεκόμαστε πάντα στα όσα κάνει το Τουρκικό Προξενείο και ξεχνάμε τα όσα δεν κάνει η Ελληνική πολιτεία. Δε λέω πως δεν πρέπει να αναφερόμαστε στις δράσεις εκείνων που είτε συνεργάζονται ανοιχτά είτε απλά συντάσσονται με τις θέσεις της Άγκυρας για τη Θράκη, λέω απλά πως ενδεχομένως να δίνουμε περισσότερο βαρύτητα απ’ όσο θα έπρεπε ενώ στην ουσία το μεγάλο πρόβλημα που σπάνια αναφέρουμε είναι η εγκληματική απουσία του Ελληνικού κράτους από τη Θράκη.
Αν όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν αυτό που πρέπει στη Θράκη τότε πιστέψτε με δε θα είχε καμία σημασία η δράση των ψευτρομουφτήδων για παράδειγμα αλλά και των υπόλοιπων που πασχίζουν να αναδείξουν μια τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Δυστυχώς όμως καμία εκ των ελληνικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για δράσεις σαν κι αυτές του Τουρκικού Προξενείου. 
Νομίζω πως έστω και με μια μεγάλη καθυστέρηση, ήρθε η ώρα να αναδείξουμε με κάθε τρόπο και μέσο τα όσα η ελληνική πολιτεία δεν έκανε για τη Θράκη και κυρίως για τους Έλληνες μουσουλμάνους της περιοχής και να πάψουμε ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα όσα κάνει ο ψευτομουφτής και ο κάθε ψευτομουφτής που στο κάτω κάτω έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μια αποστολή. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι απλό και ξεκάθαρο. Αν σ’ αυτή τη χώρα είχαμε ένα σωστό κράτος, ένα κράτος που να βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών της θα μπορούσε ένα Προξενείο να κάνει τέτοια παιχνίδια στη Θράκη; Ασφαλώς όχι αλλά εδώ είναι σα να μπαίνει ο διαρρήκτης σε ένα σπίτι για να κλέψει και ο νοικοκύρης του σπιτιού συνεχίζει να πίνει το καφεδάκι του αδιαφορώντας για την παρουσία του κλέφτη. Όσο όμως ο νοικοκύρης δεν αντιδρά είναι πολύ λογικό ο κλέφτης να αδειάσει όλο το σπίτι. Αυτό ακριβώς γίνεται εδώ και δεκαετίες στη Θράκη με τον νοικοκύρη του σπιτιού που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ελληνικό κράτος απλά να παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά. 
Ο μεγάλος «εχθρός» λοιπόν της Θράκης δεν είναι ούτε η Άγκυρα, ούτε το Τουρκικό Προξενείο, ούτε οι ψευτομουφτήδες. Ο μεγάλος εγκληματίας στη Θράκη είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος. Όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε αυτό τόσο το καλύτερο για τη Θράκη μας θα είναι.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
XANTHINET.GR

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 1897 ΣΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ 1912-1913

Του Ιωάννη Αλεξανδρόπουλου
ιστορικού – συνεργάτη

H εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους συνοδεύτηκε από μια σειρά ρήξεων που διαπέρασαν συνολικά την ελληνική κοινωνία. Η οικοδόμηση ενός σύγχρονου (δυτικού τύπου) θεσμικού πλαισίου έθετε εκ των πραγμάτων το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας. Επρόκειτο για μια κοινωνία κατακερματισμένη σε πολλά σχετικά αυτόνομα διοικητικά, οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά κέντρα εξουσίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ : http://aioniaellinikipisti.blogspot.gr/2016/06/1897-1912-1913.html

''ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...'' (ΛΟΓΟΙ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ)

Από το βιβλίο: Ο πατήρ Παΐσιος μου είπε… του Αθ. Ρακοβαλή, σ. 30-31
 
-Γέροντα, το παιδί ενός γνωστού μου κάνει συνέχεια σκανδαλιές, φωνάζει, χτυπάει. Τι φταίει; Τι να κάνει;
-Κοίταξε, δεν φταίνε τα παιδιά. Σήμερα τα έχουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα διαμερίσματα και δεν έχουν χώρο να τρέξουν, να παίξουν. Ζορίζονται τα παιδιά. Δεν μπορούν να κινηθούν και να εκτονώσουν την ζωηράδα τους. Τρελαίνονται, μετά χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο! Τα παιδιά για να μεγαλώσουν φυσιολογικά θέλουν αυλή!
– Δηλαδή, Γέροντα, τα παιδιά στα διαμερίσματα αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα;
– Εμ, εάν ζορίζεται, πιέζεται. Πολύ καλύτερο να υπάρχει μια αυλή! Αυτό είναι το φυσιολογικό.

Βλέπεις, αν πας σε κάποιο σπίτι που έχει παιδιά και τα βρεις όλα τακτοποιημένα, στην εντέλεια, αυτό δεν είναι καλό. Σημαίνει στρατιωτική πειθαρχία, υπάρχει φόβος μέσα στην ψυχή των παιδιών.

Καλύτερα είναι να ασχολείται η μάνα με την ανατροφή των παιδιών , να τους μιλάει, να τους διαβάζει για τους αγίους, για τον Χριστό, παρά να ασχολείται με την τακτοποίηση και τα άψυχα πράγματα.


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΤΑΚΟΣ (ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΕΡΜΑΣ)

Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.17ος, σελ.929.
 
Ο Ανθυπολοχαγός πεζικού Νικόλαος Τσοτάκος γεννήθηκε το 1874 στο χωριό Γέρμα Οιτύλου της Μάνης. Νέος κατατάχθηκε στη Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών και στις 1 Οκτωβρίου του 1885 εξέρχεται με το βαθμό του λοχία. Στις 1 Απριλίου του 1899 γίνεται επιλοχίας και στις 29 Αυγούστου του 1902 τελειώνει τη Σχολή Υπαξιωματικών ως ανθυπολοχαγός στο 1ο Σύνταγμα Ευζώνων. Τα έτη 1904-1906 διορίζεται στην αστυνομία και το 1907 οργανώνει σώμα εθελοντών, με σκοπό την εκδίκηση για το θάνατο του επίσης Μανιάτη Μακεδονομάχου Αντώνη Βλαχάκη (Καπετάν Λίτσα) και των υπολοίπων μαχητών που έπεσαν στη μάχη της Οσνίτσανης.
Στις 22 Ιουνίου του 1907 αναχωρεί σιδηροδρομικώς  από την Αθήνα με προορισμό τα Τρίκαλα μαζί με τους υπαξιωματικούς του 9ου πεζικού συντάγματος (Καλαμάτας), Αριστείδη Κωστόπουλο, Θεόδωρο Γεωργαλή, Παναγιώτη Οικονομάκο, Βασίλη Τσιμπιδάρο, Θεόδωρο Μαντούβαλο, Γρηγόρη Ρογκάκο και 19 άνδρες εκ των οποίων οι 12 ήταν Μανιάτες και οι άλλοι 7 οπλίτες που ακολούθησαν τον Θεόδωρο Μαντούβαλο.
Αυτοί οι 7 άνδρες ήταν οι: δεκανέας Αποστολόπουλος Ιωάννης (από την Ολυμπία) και οι στρατιώτες Μπίστουλας Διονύσης (από την Ολυμπία), Σεφερλής Αναστάσιος, Δρίλης, Χαριτόπουλος, Παπαδόπουλος και Τζανέας.
Το σώμα που οργανώθηκε αποτελείτο από 50 άνδρες, κυρίως Μανιάτες. Υπαρχηγός του σώματος ορίστηκε ο επιλοχίας Βασίλης Τσιμπιδάρος (καπετάν Τσιμπίδας) και οπλαρχηγοί οι: Θεόδωρος Μαντούβαλος (καπετάν Ταΰγετος), Παναγιώτης Οικονομάκος, Γρηγόρης Ρογκάκος, Αριστείδης Κωστόπουλος και Θεόδωρος Γεωργαλής.
Εισήλθε στη Μακεδονία στις 27 Ιουνίου 1907 για να αντικαταστήσει τον Γρηγόρη Φαληρέα (καπετάν Ζάκα) στην περιφέρεια Βογαζικού- Καστοριάς.
Συναντήθηκε με τον καπετάν Ζάκα στις 12 Ιουλίου έξω από το χωριό Βογαζικό και στρατοπέδευσε εντός μιας χαράδρας στη θέση Καλογερικό (κοντά στο χωριό Λοσνίτσα). Η θέση τους προδόθηκε όμως και οι Τούρκοι τους περικύκλωσαν μέχρι την αυγή. Ακολούθησε τρίωρη μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο Νικόλαος Τσοτάκος, ο Βασίλης Τσιμπιδάρος και 23 συμπολεμιστές τους ενώ αιχμαλωτίστηκαν 11 βαριά τραυματισμένοι μεταξύ των οποίων ήταν και ο Θεόδωρος Μαντούβαλος που μετέφερε το σώμα του καπετάν Γέρμα.
Προς τιμήν του Μανιάτη μαχητή Νικόλαου Τσοτάκου το χωριό Λόσνιτσα μετονομάσθηκε σε Γέρμα.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΠΑΤΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΑΞ/ΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ 14-16/8/1974» ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ Β΄ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΘΗΝΑ 2016 - ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Του Σπύρου Δημητρίου
 
Στην όμορφη αχαική πρωτεύουσα, την Πάτρα, την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρονικό της μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ 14-16/8/1974», από τις Εκδόσεις Πελασγός και την «Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαίας». Πρόκειται για την μαρτυρία του Ταξ/χου Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου,
τελευταίου στρατοπεδάρχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ, το τραγικό καλοκαίρι του 1974 στην μαρτυρική Κύπρο, που επιμελήθηκε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Δημητριάδης.
Ο Νομός Αχαίας είχε και έχει ιστορικές σχέσεις με την Κύπρο από την εποχή του βασιλιά Κηφέα και της αρχαίας Κερύνειας, μέχρι την συμμετοχή και θυσία αχαιών αξιωματικών και στρατιωτών στους αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου. Ο Λοχαγός Βασίλειος Καποτάς από τα Καλάβρυτα είναι το πρώτο αχαικό αίμα που έπεσε στην Κύπρο το Μαίο του 1964 υπερασπιζόμενος το νησί από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων και ακολούθησαν, το καλοκαίρι του 1974 και της τουρκικής εισβολής, η θυσία του λοχία Π/Ζ Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (στις 22-7-74), των δεκανέων Μ/Χ Γεώργιου Μαρτζάκλη (στις 16-8-74) και Χρήστου Γκαβού (στις 16-8-74), και των στρατιωτών Κ/Δ Δημήτριο Σιορώκο (στις 22-7-74), Σωτήριο Τζουρά (στις 22-7-74), και Αλέξιου Χριστόπουλου (στις 22-7-74). Συνολικά 150 αχαιοί πολέμησαν στην Κύπρο κατά την Τουρκική εισβολή του 1974. Επίσης στην θλιβερή λίστα των αγνοουμένων αυτού του πολέμου, υπάρχουν και δυο ένστολοι αχαιοί, ο υπολοχαγός Κ/Δ Νικ. Κατούντας (στις 31-8-74)και ο δεκανέας Ε/Μ Χρήστος Γρίβας (στις 16-8-74).
Η ιστορική αυτή συμβολή των αχαιών στους αγώνες και τις θυσίες του κυπριακού ελληνισμού έκανε επιβεβλημένη την παρουσίαση αυτού του βιβλίου-μαρτυρία και ως χρέος του διοικητή προς τα παλικάρια του.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο εκπρόσωπος του Σεβαστιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, πατήρ Δημήτριος, η εκπρόσωπος των Κυπρίων Ν. Αχαίας κ. Χατζηιωάννου
και ο εκδότης του βιβλίου, Γιάννης Γιαννάκενας των εκδόσεων Πελασγός.
Ακολούθησε η ομιλία της κας Ελένης Γρίβα, αδελφής του αγνοούμενου αχαιού Δεκανέα Χρήστου Γρίβα. Η κα Γρίβα αναφέρθηκε στην υπόθεση των αγνοουμένων του πολέμου του 1974 στην Κύπρο, τους αγώνες και τις προσπάθειες που έκαναν και κάνουν για την εξακρίβωση της τύχης αυτών των ανθρώπων, μια και είναι ανθρωπιστικό το θέμα και τέλος αναφέρθηκε στην ολιγωρία ή και αδιαφορία του ελληνικού, ιδιαίτερα Κράτους καθώς οι ελλαδίτες
αγνοούμενοι ήταν όλοι τους στρατιώτες και αξιωματικοί.
Ακολούθησε η ομιλία του επιμελητή της έκδοσης κου Κωνσταντίνου Δημητριάδη που είναι συγγραφέας του σημαντικού βιβλίου «Κύπρος 1974. Η μεγάλη προδοσία» Εκδόσεις Πελασγός. Αναφέρθηκε στο πως καταγράφηκε το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο αλλά και την σημασία αυτής της μαρτυρίας στην τεκμηρίωση και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την ηρωική μάχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ και ιδιαίτερα τις συνθήκες
αυτής της μάχης και το τέλος της.
Τελευταίος ομιλητής ο ηρωικός Ταξίαρχος Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε την ηρωική προσπάθεια του ίδιου και των «παιδιών του» να κρατήσουν το στρατόπεδο και την τιμή της Ελλάδος μέχρι
της τελευταίας στιγμής. Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για τις τελευταίες μάχες που δόθηκαν στο ηρωικό στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ που αν και ο ίδιος δεν είχε οργανική θέση εκεί, εντούτοις έμεινε εκεί να το υπερασπίσει και να καταφέρει να σώσει όσους περισσότερους στρατιώτες μπορούσε. Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την αντιμετώπιση που είχε ο ίδιος αλλά και η ιστορία αυτής της μάχης, μετά το τέλος του πολέμου, από το ελληνικό κράτος και πιο συγκεκριμένα από την στρατιωτική ηγεσία.
Με τα το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού προς τον ηρωικό Ταξίαρχο που επικεντρώθηκαν στα πολεμικά γεγονότα της μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ, για καίριες στιγμές της μάχης αλλά και για αποφάσεις και εντολές που δόθηκαν ή δεν δόθηκαν και καθόρισαν τις εξελίξεις αυτού του άνισου αγώνα.
Ο ηρωικός Ταξίαρχος παρά την μεγάλη του ηλικία και την έντονη συγκίνηση έδωσε όλες τις απαντήσεις αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια ώστε να μείνει καταγεγραμμένη στο ρου της ιστορίας.
Η εκδήλωση τελείωσε μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο σεμνός Έλληνας Αξιωματικός Ταξ/χος Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε το βιβλίο του.

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο γράφων, Σπύρος Δημητρίου Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων και του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα- Διγενή.



ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΕΦ ΛΟΧΙΑΣ ΠΖ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ. ΤΟ 3ΗΜΕΡΟ 14-16/8/1974 ΔΙΑΣΩΘΕΙΣ

42 χρόνια τωρα, έχω στο μυαλό μου την ηρωική μας εξoδο από το στρατόπεδο μας, το στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ., μετά από την διαταγή του επικεφαλής μας Παναγιώτη Σταυρουλοπουλου, το μεσημερi της 16ης Αυγούστου του 1974.
Μετά από την 3ημερη επική μαχη, κατα την οποία δώσαμε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων μας, χωρίς φαγητο και την τελευταία χωρίς νερό, κάτω από το φοβερό λιοπύρι του Αυγούστου, κληθήκαμε να εγκαταλείψουμε το στρατόπεδο ενώ γινόταν ένας χαμός τον οποίο δεν μπορώ να περιγράψω. Αλλά και αν μπορούσα να το κάνω με γλαφυρότητα δεν θα μπορούσατε ποτέ να καταλάβετε την ένταση των στιγμών εκείνων. Όταν κατά τις 3 ακούστηκε η φωνή του ηρωικού αγγελιοφόρου "Μπραουδακη φεύγουμε" το στρατόπεδο ανασκαφτοταν από άκρη σε άκρη από το πυροβολικό, τα βαρέα όπλα πεζικού την αεροπορία και τα άρματα μάχης του εχθρού τα οποία μας χτυπούσαν αλλά δεν μπορούσαμε να τα δούμε λόγο της μορφολογίας του εδάφους. Μετά από ολιγόλεπτη καθυστέρηση κατά την οποία συζήτησα με τον λοχία Θεοχαριδη αν η διαταγή εννοούσε "φεύγουμε τώρα ή ετοιμαστείτε να φύγουμε", και αφού δεν παίρναμε απάντηση από κανένα δεξιά και αριστερά μας, αποφασίσαμε να φύγουμε.
Ο πρώτος σηκώθηκε από το όρυγμα και άρχισε να τρεχει, το μέρος ήταν ανηφορικό και ακαλυπτο και την ίδια στιγμή το έδαφος γαζωθηκε από σφαίρες. Ήταν φανερό ότι η επόμενη ριπή θα έλθει κοντά μας. Μη έχοντας άλλη λύση αρχίσαμε να ρίχνουμε με ένα πολυβόλο προς ολες τις κατευθύνσεις για να αναγκάσουμε τους Τούρκους να καλυφθούν και έτσι ένας ένας φύγαμε χωρίς απωλειες. Στο κέντρο του στρατοπέδου χάσαμε τον ΗΡΩΑ στρατιώτη Νικολάου
Λάμπρος Νικολάου
ο οποίος χτυπήθηκε από θραύσμα οβίδας. Μετά άρχισε ο γολγοθάς προς το GRAMMAR SCHOOL. Οι σφαίρες περνούσαν γύρο μας. Όταν έφτασα επανω, δεξιά της σχολής είδα ένα Π.Α.Ο.των 106 με επικεφαλής ένα λοχαγό, το οποίο έβαλε την στιγμή που περνούσα δίπλα του. Γύρισα και είδα ότι έβαζε μέσα στο στρατόπεδο. Αμέσως πήγα και τον ρώτησα γιατί; Μου απάντησε ότι μέσα στο στρατόπεδο δεν υπάρχουν πλέον ζώντες Έλληνες στρατιώτες. Έφυγα αναστατωμενος και λίγο παρακάτω συνάντησα τον Χανιώτη αρχιλοχια Γιάννη Καντανολεων. Είχα φτάσει πλέον στα έσχατα όρια μου. Η γλώσσα που είχε κολλήσει στον ουρανίσκο μου και δεν μπορούσα να μιλήσω. Ο Καντανολεων μου είπε Βαγγέλη σκοτώθηκε ο Μάριος. Προσπάθησα να ξεκολλησω την γλώσσα μου για να του μιλήσω και να τον ρωτήσω πως. Συνέχισα την πορεία μου νότια ώσπου στο αγρόκτημα του Αρχάγγελου συνάντησα τον λοχαγό μου ΛΟΥΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ και τα απομεινάρια του λόχου μας. Ανασυνταχτηκαμε σε ομάδες και διμοιρίες και μετά φάγαμε πατάτες βραστές και αυγά βραστα αλλά και σταφύλια που είχε το αγρόκτημα. Όταν νύχτωσε
Μάριος Βολακάκης
αποτραβηχτηκα μόνος στον αμπελώνα και έκλαψα τον παιδικό μου φίλο τον ΗΡΩΑ ΜΑΡΙΟ ΒΟΛΑΚΑΚΗ.


  

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΒΙΒΛΙΟ "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ 14-16/8/74"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ κ ΠΑΝ.ΠΑΠΑΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ : ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Του Πολίτη Παν.Παπαγαρυφάλλου

Μας λένε για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: «Ψηφίσαμε τα μνημόνια για να σώσουμε την Ελλάδα»!
Αφού τα πρόβατα εξακολουθούν να βελάζουν στα μαντριά, το σπορ των εθνικών απατεώνων θα έχει πολλούς θιασώτες. Ποιος πολιτικός Αυστραλοπίθηκος μπορεί να ισχυριστεί ότι «η Ελλάδα σώθηκε;».
Γιατί δεν αρπάζουμε τα ματσούκια;


ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΝΕΚΡΗ» ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΕΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΖΩΝΤΩΝ

 
Ἀνακοίνωση
Τοῦ Δ.Σ. τῆς Ἐπιτροπῆς Ἐνημερώσεως ἐπί τῶν Ἐθνικῶν Θεμάτων
Ἐν ὄψει τοῦ γεγονότος ὅτι ἡ ὑπόθεση τῆς γλώσσας τῶν Ἑλλήνων ἀποτελεῖ ἕνα ἀπό τά κατ’ἐξοχήν ἐθνικά μας θέματα καί ἐν ὄψει τῶν διατυπωθεισῶν προθέσεων τοῦ λεγομένου Ὑπουργείου Παιδείας, νά προβεῖ στήν ἐθνοκτόνο μείωση τῶν ὡρῶν διδασκαλίας τῶν Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν στά σχολεῖα μας
Καταγγέλλει αὐτές τίς ἀδιανόητες σκέψεις καί προθέσεις, πού ἀποβλέπουν στή συρρίκνωση τοῦ ἐθνικοῦ μας πολιτισμοῦ, ὁ ὁποῖος γονιμοποίησε τόν Παγκόσμιο, καί ἰδιαίτερα, τό Δυτικό Πολιτισμό, μέ κύριο φορέα τήν ἀρχαιοελληνική γραμματεία.
Μία μονάκριβη γλῶσσα, πού ἐπηρέασε αἰσθητά τό λεγόμενο Ἑλληνο-Ρωμαϊκό Πολιτισμό καί τήν Εὐρωπαϊκή Ἀναγέννηση, διά μέσου τοῦ Βυζαντινοῦ Πολιτισμοῦ.
    Μία γλῶσσα, τήν ὁποία ὕμνησαν διανοητές παγκοσμίου βεληνεκούς ὅπως π.χ. ὁ Γκαῖτε καί τήν ὁποία χρησιμοποίησε ὁ Μάρξ, γιά τή συγγραφή τῆς διδακτορικῆς του διατριβῆς, ἡ ὁποία εἶχε ὡς θέμα: «Διαφορά τῆς δημοκρήτειας καί ἐπικούρειας φυσικῆς φιλοσοφίας» (ἐκδ. «Γνώση» Ἀθήνα 1983).
Ἐπειδή ὁ Μάρξ διάβαζε τά Ἀρχαῖα Ἑλληνικά ἀπό τό πρωτότυπο, ἦταν βαθύς γνώστης τῆς ἀρχαίας ἑλληνικῆς φιλοσοφίας, καί εἶχε ὡς μόττο μιά φράση τοῦ Ἐπίκουρου γιά τή γνώμη τῶν πολλῶν σχετικά μέ τούς θεούς.
Μία μονάκριβη γλῶσσα, ἡ ὁποία διδάσκεται στά περισσότερα μεγάλα Παν/μια τοῦ κόσμου, τά ὁποῖα μάλιστα ἔχουν Εἰδικά Τμήματα, χαρακτηριστικό γεγονός τό Παν/μιο «ΙRBAIN» τῆς Καλλιφόρνιας, τό ὁποῖο «ξοδεύει ἑκατομμύρια δολάρια γιά τήν ἀποθησαύριση ἕξι ἑκατομμυρίων ἑλληνικῶν λέξεων καί ἑβδομήντα ὀκτώ ἑκατομμυρίων λεκτικῶν τύπων τῆς γλώσσας μας» ἐνῶ: «Στό πρόγραμμα τῶν Η/Υ«Ἴβυκος», ἔχουν εὑρετηριαστεῖ συγγράμματα τεσσάρων χιλιάδων Ἀρχαίων Ἑλλήνων συγγραφέων καί τό ἔργο του συνεχίζεται».
Αὐτά κατέθεσε ὁ Πρόεδρος τοῦ «Συντονιστικοῦ Κέντρου Ἑλληνισμοῦ», Νῖκος Πολυχρονίδης, σέ εἰδική ἐκδήλωση, ἡ ὁποία ἔγινε στό Παν/μιο Ἀθηνῶν, στίς 16 Ἀπριλίου 1997, μέ θέμα: «Ἡ ἐπίδραση τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσας στήν Ἀγγλική καί στήν Διεθνή ἐπιστημονική Ὁρολογία».
Συνεχίζοντας ὁ ἴδιος κατέθεσε καί τοῦτο: «Οἱ ἐπικεφαλῆς τοῦ Προγράμματος (ἑλληνίστρια Μάκ Ντόναλντ καί καθηγητές τῆς ἡλεκτρονικῆς Μπρούνερ καί Πιακάρντ) πιστεύουν ὅτι οἱ λεκτικοί τύποι τῆς Ἑλληνικῆς θά φθάσουν τά 90 ἑκατομμύρια ἔναντι μόνον 9 ἑκατομμυρίων τῆς Λατινικῆς».
Προχωρώντας παραθέτει καί τήν ἄποψη τῆς πιό πάνω καθηγήτριας πού εἶπε: «Ἡ Ἑλληνική γλῶσσα, ὡς δομή πνευματική, εἶναι τό ὑπόδειγμα μέ τό ὁποῖον ἐδομήθησαν ἀκριβῶς καί πιστῶς ὅλες οἱ εὐρωπαϊκές γλῶσσες. (Τό ἀναφέρει ὁ ἀείμνηστος καθηγητής τῆς φιλολογίας Μενέλαος Παγουλᾶτος στό ἔργο του: «Ἀνθολόγιον Πατριδογνωσίας» ἐκδ. β’ «Γεωργιάδης» 1996, σελ. 115).
Στήν ἴδια ἐκδήλωση, ὁ Πρύτανης τοῦ Παν/μίου Ἀθηνῶν Πέτρος Γέμπτος, στή σχετική του προσφώνηση, εἶπε καί τούτα: «Ἡ Ἑλλάδα εῖναι ἡ χώρα πού ἔδωσε στήν Εὐρώπη τό ὄνομά της. Εἶναι ἡ χώρα, πού ἔδωσε τά θεμέλια τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Πολιτισμοῦ, μέ τήν ἐπίδραση πού ἄσκησε τό Ἀρχαῖο Ἑλληνικό Πνεῦμα στή διαμόρφωση καί στήν ἀνάπτυξη τοῦ Πολιτισμοῦ τῶν Εὐρωπαϊκῶν Κρατῶν»
Συνεχίζοντας ὁ Πρύτανης θά πεῖ:
«Ἡ Ἑλληνική γλῶσσα μέ τήν πολυαίωνη ἀδιάκοπη χρήση της ἀποτέλεσε τό μέσο περάτωσης τοῦ Ἑλληνικοῦ Πολιτισμοῦ, πού ἔθεσε τίς ἐννοιολογικές ἀλλά καί ἐρευνητικές βάσεις γιά τήν οἰκοδόμηση τῶν περισσοτέρων ἐπιστημῶν...»
Παρακάμπτοντας, λόγω χώρου, τήν εἰσήγηση τοῦ ἀντιπροέδρου τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν Α. Τσοπανάκη ἔρχομαι στόν συντάκτη τοῦ πιό πάνω λεξικοῦ Ἀρ. Κωνσταντινίδη, πού τό ἔργο του βραβεύτηκε ἀπό τήν Ἀκαδημία, μέ συγκεκριμένα νούμερα καί ποσοστά τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας στά ἄλλα λεξικά ἀπέδειξε τήν ὑπεροχή τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας σέ ἀσύγκριτο βαθμό.
Γιά παράδειγμα: Ἡ συμμετοχή τῶν ἑλληνικῶν λέξεων στήν Ἀγγλική γλῶσσα «ξεπερνᾶ τίς 150.000», προσθέτονας ὅτι «οἱ βασικές ἔννοιες σκέψης καί ἔκφρασης στήν Ἀγγλική ἀλλά καί στίς ἄλλες Εὐρωπαϊκές γλῶσσες εἶναι λέξεις πού ἔχουν ληφθεῖ αὐτούσιες ἀπό τήν ἑλληνική».
Καταλήγω μέ τούτο τό εἰδικό συμπέρασμα τῆς ἔρευνας, ὡς πρός τό γιατί ἐπεκτάθηκε καί χρησιμοποιήθηκε ἡ γλῶσσα τῶν ἀρχαίων Ἑλλήνων φιλοσόφων: «Αὐτά τά προικισμένα ἄτομα, ἄφησαν τά ἴχνη τους καί στή γλῶσσα δημιουργῶντας λέξεις, πού στήν πλειοψηφία τους ἀποτέλεσαν τή βάση καί ἔδωσαν τήν δυνατότητα νά ἐκφρασθεῖ καί ν’ ἀναπτυχθεῖ ὁ σημερινός Δυτικός Πολιτισμός»
(Τά παρατηθέμενα κείμενα καταγράφονται στήν ἔκδοση τοῦ ΣΚΕ, Ἀθήνα 2001. Δέν παραπέμπω σέ σελίδες γιατί εἶναι ἕνα μικρό εἰδικό τεῦχος 30 σελίδων.)
 

Κύριοι: Ἁρμόδιοι - ἀναρμόδιοι - ἄσχετοι καί πανάσχετοι τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας.
Η ΕΕΕΘ
Ἀντί γιά θεωρίες σάς καταθέτει συγκεκριμένα στοιχεῖα ἐρευνῶν καί μελετῶν πού ἀποδεικνύουν τή διαχρονική καί διαιώνια ἐπίδραση τῆς Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας στόν Παγκόσμιο Πολιτισμό, τόν ὁποῖο καλλιέργησε καί πότισε.
Μετά ἀπ’ αὐτά
Θεωρεῖ ὅτι ἡ κάθε ἀπόπειρα γιά τήν κολόβωση τῶν Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν στά σχολεῖα μας θά θεωρηθεῖ εὐθέως ὡς πράξη ἀνθελληνική καί ἐθνοκτόνος.


Ἀθήνα 15 Ἰουνίου 2016
Γιά τήν Ἐπιτροπή Ἐνημερώσεως Ἐθνικῶν Θεμάτων

Ὁ Πρόεδρος                               Ὁ Γενικός Γραμματεύς

Πολίτης 

Παν. Λ. Παπαγαρυφάλλου                Ἀλέξ. Σῦρμας

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΤΙ

«Βυζαντινὰ Πολύπτυχα» 1916
Πλ. Ροδοκονάκης

Το ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διήρκεσε πάνω από χίλια χρόνια με αλλαγές και με περιόδους συρρίκνωσης και επέκτασης είναι γνωστό σε όλους. Το ότι η μακροβιότητα αυτή στηριζόταν σε μια οικονομία με ενδιαφέρουσες και συχνά πολυσύνθετες δομές είναι γενικά λιγότερο γνωστό και αποδεκτό. Το βυζαντινό κράτος είχε στη διάθεσή του σημαντικούς πόρους, που κανένα άλλο κράτος τουλάχιστον της Δυτικής Ευρώπης δεν μπορούσε να πλησιάσει ως τα τέλη του Μεσαίωνα (η περίπτωση των ισλαμικών κρατών είναι διαφορετική από εκείνη της Δυτικής Ευρώπης).
              Σε εποχές ακμής της βυζαντινής αυτοκρατορίας (π.χ. τον 10 αιώνα) η εικόνα της προς τα έξω ήταν εικόνα πλούτου και χλιδής. Οι ταξιδιώτες που έφταναν στην πρωτεύουσα εντυπωσιάζονταν από τον πλούτο που έβλεπαν συγκεντρωμένο στην πόλη (πλούτος αληθινός αλλά ταυτόχρονα και μέσο διπλωματίας και εντυπωσιασμού, τόσο για τους ίδιους τους υπηκόους του όσο και για τους ξένους, για τους οποίους πλούτος σήμαινε ισχύς). 
 
            Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις προετοιμασίες για την υποδοχή ξένων ηγεμόνων ή απεσταλμένων στο παλάτι: ασημένια πολυκάνδηλα, χρυσοΰφαντα παραπετάσματα, περσικά χαλιά, αίθουσες αρωματισμένες με τριαντάφυλλα, αξιωματούχοι παραταγμένοι με τα επίσημα ενδύματά τους, μεταξωτά και χρυσοκέντητα υφάσματα. 
             Πολύ χαρακτηριστικές είναι οι εντυπώσεις του Λιουτπράνδου επίσκοπου της Κρεμόνας, που έμεινε έκθαμβος μπροστά στην πολυτέλεια του παλατιού και τη μεγαλοπρέπεια του αυτοκράτορα, καθισμένου σε επίχρυσο θρόνο με τα αυτόματα πουλιά που τραγουδούσαν, λιοντάρια που βρυχόντουσαν κι ένας μηχανισμός που ανέβαζε το θρόνο στα ύψη πριν ο επισκέπτης σηκωθεί από την προσκύνηση.
              Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος μας λέει με πόση ακρίβεια ήταν ενορχηστρωμένα όλα αυτά και πως οι βρυχηθμοί των λιονταριών σταματούσαν ακριβώς τη στιγμή που ο ξένος απεσταλμένος έδινε τα δώρα του στον αυτοκράτορα.
 
              Πρέπει νὰ σᾶς πῶ ὅτι ἐκεῖ ποὺ φανερωνόταν ὅλη ἡ μεγαλοπρέπεια τοῦ βασιλιᾶ, ἦταν τὸ Χρυσοτρίκλινο· μιὰ σάλα μέσα στὸ παλάτι καὶ αὐτή. Εἶχε ὀκτὼ γωνιὲς καὶ στὸ ταβάνι θόλο. Γύρω στοὺς τοίχους ἀνοιγότανε ὀκτὼ ἀψίδες. Ἔκλειε μὲ δυὸ πόρτες ἀσημένιες. Στὶς ἄλλες ἀψίδες, κάθε φορά, ποὺ γινόταν ἐπίσημη ὑποδοχή, ἐξέθεταν ὅλα τὰ πλούτη τοῦ Παλατιοῦ, στέμματα, σμαλτωμένα χρυσαφικά, φορέματα βασιλικὰ χρυσοκέντητα, μεγάλες λεκάνες ἀσημένιες καὶ χρυσές,μεγάλα σκαλιστὰ πιάτα ἀπὸ ἀσήμι, μὲ ἄλλα λόγια ὅ,τι εἶχαν καὶ δὲν εἶχαν.
            Γιὰ νὰ κάνουν πιὸ συναρπαστικὴ ἐντύπωση, δανείζονταν ἀπὸ τὶς ἐκκλησιὲς καὶ ἀπὸ τὰ μοναστήρια ὅ,τι σπάνιο πρᾶγμα εἶχαν οἱθησαυροί του. Ἀκόμη καὶ τὸ σωματεῖο τῶν σκαλιστῶν χρυσοῦ καὶ ἀργύρου δάνειζε ὅ,τι πολύτιμο ἀντικείμενο βρισκόταν στὰ μαγαζιά των. ῎Ετσι, μέσα σ’ ὅλο τὸ Χρυσοτρίκλινο, ἐπιστρωμένο μὲ θαυμάσια μεταξωτὰ χαλιὰ τῆς Περσίας, ραντισμένα μὲ ροδοστάγματα καὶ ἄλλα πολύτιμᾳ ἀρώματα τῶν Ἰνδιῶν, κρεμασμένα ἀπὸ ἀργυρὲς ἁλυσίδες, τὰ πολυκάντηλα φώτιζαν ἕνα μυθικὸ σύνολο πλούτου φανταστικοῦ. Ἐκεῖ μέσα ἔδιναν καὶ γεύματα. Οἱ πιατέλες ἀπὸ χρυσάφι σφυρήλατο ἦταν τόσο βαριές, ὥστε δέκα ἄνθρωποι δὲν μποροῦσαν νὰ σηκώσουνμιὰ ἀπὸ αὐτές. Γιὰ τοῦτο, καὶ γιὰ νὰ προξενήσουν ἔκπληξη στοὺς μουσαφιρέους*, τὶς πιατέλες, γεμάτες φαγητά, τὶς εἶχαν κρεμασμένες ἀπὸ τὸ ταβάνι καὶ μὲ τροχαλίες ἀσημένιες τὶς κατέβαζαν τὴν ὥρα τοῦγεύματος.Τὰ χρυσὰ βάζα, γεμάτα φροῦτα τῆς Ἀνατολῆς, ἦταν τόσο κολοσσιαῖα, ὥστε τὰ κουβαλοῦσαν ἐπάνω σὲ ἀραμπαδάκια*,ταπετσαρισμένα μὲ πορφύρα.
             Στὸ τέλος τοῦ γεύματος οἱ προσκαλεσμένοι ἔπαιρναν δῶρο χρυσὰ νομίσματα μέσα σὲ σμαλτωμένα πιάτα, καὶ πυξίδες ἀπὸ ἐλεφαντόδοντο,περίφημα σκαλισμένες.Μέσα στὸ Χρυσοτρίκλινο ἐρχόταν ὅλη ἡ αὐλὴ κατὰ τὶς ἐπίσημες τελετές. 
             ῎Εκεῖ βρισκόμουν κι ἐγὼ μὲ τοὺς ἄλλους Βαράγγους, ὅπως οἱ Γραικοὶ ὀνομάζουν τὴν πολεμική ·μας ἑταιρεία. Ἐκεῖ, ἂν ἤσαστεκι ἐσεῖς, θὰ βλέπατε ὄλων τῶν χρωμάτων τὰ φορέματα. Ἄλλα εῖχαν κεντημένους ἀιτοὺς πράσινους ἤ κόκκινους, ἄλλα λιοντάρια ἄσπρα καὶ γύπες χρώματος μενεξεδένιας πορφύρας. Ὅταν ὅλοι βρίσκονταν στὴ θέση τους καὶ οἱ σιλεντιάριοι μὲ τὰ μακριὰ ἐπίχρυσα ραβδιὰ δὲν εἶχαν πιᾲ νὰ βάλουν κανένα ἀπὸ τοὺς ἐπίσημους στὴ γραμμή, ἄνοιγαν οἱ ἀσημένιες πόρτες τοῦ βάθους. Τότε,μέσα σ’ ἕνα δάσος ἀπὸ πολῦχρωμα λάβαρα καὶ σημαῖες, παρουσιαζότανὅ Αὐτοκράτορας τῶν Γραικῶν, ὁλόφλογος σὰν μετέωρο μέσα στὰ χρυσοΰφαντα φορέματά του καὶ τὰ πολύτιμα λιθάρια, πού τὸν εἶχαν κατάσπαρτον ἀπὸ τὴν κορώνα ἴσαμε τὰ πορφυρά του πέδιλα. 
              Ὁ Βασιλιὰς ἦταν καθισμένος στὸ χρυσό του θρόνο.Τὰ ὄργανα ἔπαιζαν θριαμβευτικὰ ἐμβατήρια. ῾0 θρόνος τότε ἀπὸ ἕνα μηχανισμὸ μυστικό, ἀνέβαινε καὶ κατέβαινε καὶ ὁ Αὐτοκράτορας ἐφαινόταν σὰν κάτι θεϊκὸ πρᾶγμα, τοὺ τὸ σήκωναν φτεροῦγεςἀγγέλων.Τότε ἀπὸ κάτι δέντρα, ποὺ ἔμοιαζαν πλατάνια καὶ πεῦκα, ὅλα φτιαγμένα ἀπὸ καθαρὸ χρυσάφι, ἀκούγονταν γλυκιὲς φωνὲς πουλιῶν,ποὺ γέμιζαν τὸ Χρυσοτρίκλινο μὲ χαρά. Τὰ δέντρα αὐτὰ ὑψωναν τὴν ἀστραφτερὴ θωριά του ἀπὸ τὸ ἕνα καὶ τὸ ἄλλο μἑρος τοῦ θρόνου. Καὶ δυὸ λιοντάρια ἀπὸ χρυσάφι τεντωμένα στὰ κατώφλια τοῦ θρόνου, σὰννὰ ἤθελαν νὰ ὁρμήουν νὰ κατασπαράξουν κάποιον ἐχθρό, χτυποῦσαντὶς οὐρές τους μὲ θυμὸ κι ἔβγαζαν καὶ βρυχηθμοὺς γεμάτους ἀγριάδα.
 

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ