Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ 14-16/8/1974 - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΛΗΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28-2-2016 το μεσημέρι, στην φιλόξενη και κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου της Καλλιθέας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Χρονικό της Μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ 14-16/8/1974» του τελευταίου στρατοπεδάρχη της , Ταξχου ε.α Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου.

Ο άξιος και σεμνός αξιωματικός που έκανε το χρέος του προς την πατρίδα και την μαρτυρική μας Κύπρο, στις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 1974, μας συγκίνησε και έκανε τις καρδιές όλων μας να πάλλουν απο ρίγη εθνικής ανάτασης. Στο πρόσωπό του καθρεφτίζεται η ελληνική λεβεντιά, το χρέος και η προσφορά στο πιο μεγάλο ιδανικό που είναι η πατρίδα.
Εκεί παρόντες και τα παιδιά του, οι στρατιώτες του, τα παληκάρια του, που πολέμησαν μαζί του σαν λιοντάρια σε μια άνιση μάχη με τους τούρκους κατακτητές και εγκαταλειμμένοι απο την ηγεσία τους.
Νεκροί και αγνοούμενοι της ηρωική μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ πέρασαν απο τα μάτια μας στο ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και υπόσχεση οτι δεν θα τους ξεχάσουμε όταν ψάλλαμε όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο


O ηρωικός Διοικητής Ταξχος Σταυρουλόπουλος με δάκρυα στα μάτια και βαθιά συγκινημένος μίλησε για την μάχη, τους στρατιώτες του, την εγκατάλειψη απο την ηγεσία αλλά και την μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει τόσο το στρατόπεδο ώστε να μην πέσει στα χέρια των τούρκων αλλά και να σώσει τους στρατιώτες του, τα παιδιά του όπως ο ίδιος τα αποκαλεί. Παρόλη την μεγάλη του ηλικία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν στη συνέχεια, γύρω απο το πως έγινε η μάχη και πως ακριβώς χάθηκε το στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ.

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Δρ. Σπύρος Δημητρίου, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο κος Γιάννης Γιαννάκενας των εκδόσεων «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» που εξέδωσε το βιβλίο και μίλησε συγκινημένος για τον Ταξχο Σταυρουλόπουλο και την προσφορά του στην υπόθεση της Κύπρου. Οι εκδόσεις «ΠΕΛΑΣΓΟΣ» και ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας συνεχίζουν την παράδοση να εκδίδουν και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, ιστορικά ντοκουμέντα με αναφορά στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό
 
Ο κος Δημήτρης Σπανογιάννης Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου πολεμιστών ΕΛ.ΔΥ.Κ 1974 που έδωσε ένα σύντομο χρονικό της μάχης μιά και ήταν εκεί στρατιώτης και πολεμιστής στην τελευταία αυτή μάχη μαζί με τον ηρωικό του Διοικητή.

Τέλος ο ηρωικός Διοικητής Ταξχος Σταυρουλόπουλος με δάκρυα στα μάτια και βαθιά συγκινημένος μίλησε για την μάχη, τους στρατιώτες του, την εγκατάλειψη απο την ηγεσία αλλά και την μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει τόσο το στρατόπεδο ώστε να μην πέσει στα χέρια των τούρκων αλλά και να σώσει τους στρατιώτες του, τα παιδιά του όπως ο ίδιος τα αποκαλεί. Παρόλη την μεγάλη του ηλικία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν στη συνέχεια, γύρω απο το πως έγινε η μάχη και πως ακριβώς χάθηκε το στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ.

Χαιρέτησε, επίσης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κα. Μαρία Καλπουρτζή αναφερόμενη στο δράμα των αγνοουμένων και στην κρατική αναλγησία γι αυτό το ανθρωπιστικό θέμα. Η Ελλάδα στην Κύπρο έχει μόνο στρατιώτες και αξιωματικούς αγνοούμενους απο τον πόλεμο του 1974 και έχει ιερή υποχρέωση να διερευνήσει και εξακριβώσει την τύχη τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Μηχανικού Εθνικής Φρουράς(Κύπρος) κος Σωφρόνης Σωφρονίου που ήρθε απο την Κύπρου, και μίλησε συγκινημένος για την προσφορά των Ελλήνων Αδελφών της ΕΛ.ΔΥ.Κ και του Ταξχου Σταυρουλόπουλου στην μαρτυρική μεγαλόνησο Κύπρο. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κος Ιωάννης Κακολύρης συγγραφέας και τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο κ. Κακολύρης που προέρχεται απο τις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας και αργότερα της ολυμπιακής ήταν απο τους πρώτους που έγραψαν για τις πολεμικές περιπέτειες στη Κύπρο και ιδιαίτερα για τις αεροπορικές αποστολές «ΝΙΚΗ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» αποκαλύπτοντας στοιχεία και ενόχους που καταγράφηκαν σε δυο εξαιρετικούς τόμους

Ο επιμελητής της έκδοσης κος. Κώστας Δημητριάδης αναφέρθηκε στην στην καταγραφή της ζώσας μαρτυρίας του Ταξχου Σταυρουλόπουλου και επισήμανε στοιχεία της μάχης των δυο τελευταίων ημερών του στρατοπέδου της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Η εμπειρία και η γνώση απο το πρώτο βιβλίο του «Κύπρος 1974 Η μεγάλη προδοσία» βοήθησε πολύ στον προσδιορισμό των στοιχείων που αναδείχθηκαν απο τον ηρωικό Διοικητή κατά την διάρκεια της συνέντευξης για το βιβλίο.

Ο πολυγραφότατος και πατριώτης Στρατηγός Γεώργιος Τζουβαλάς. 

Ο Ταξχος Χρ. Νοταρίδης. 

Ο αγωνιστής, τ. Πρόεδρος των Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας κ. Kώστας Ανεμάς. Ο αδελφός του Δημήτρης ήταν Στρατιώτης (ΔΒ) και αγνοείται από τις 16 Αυγούστου 1974

Η αγων'ιστρια και ενεργό στέλεχως των Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας κυρία Ελένη Γρίβα. Ο αδελφός της Χρήστος ήταν Δνευς (ΜΧ) και αγνοείται από τις 16 Αυγούστου 1974.


Τελειώνοντας, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους και ψάλλαμε όλοι μας τον εθνικό ύμνο

Τελειώνοντας, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους και ψάλλαμε όλοι μας τον εθνικό ύμνο

  
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου