Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ;

bubble-boyΕίναι γνωστό, πως στο έδαφος των Σκοπίων, διαβιεί μεγάλος αριθμός ομογενών μας, που δεν αναγνωρίζεται επίσημως, ως ελληνική μειονότητα, από τις επίσημες σκοπιανές αρχές. Αυτό το «ξεχασμένο» κομμάτι του ελληνισμού, που αποτελείται από γηγενείς (ελληνόφωνους, βλαχόφωνους και λιγότερο σλαβόφωνους), Σαρακατσάνους και πολιτικούς πρόσφυγες, που έφυγαν από την Ελλάδα, την εποχή του καταστροφικού εμφυλίου, αλλά κράτησαν ακέραιη την ελληνική εθνική τους ταυτότητα και δεν προσεχώρησαν στην «ψευδομακεδονική» σκοπιανή προπαγάνδα!

Ενδεικτικώς αναφέρεται η περίπτωση της δασκάλας Αικατερίνης Βίδα, με καταγωγή από το Βαρικό Φλωρίνης, που ζει στο Πρίλεπ και εδώ και μια 15ετία, διδάσκει την ελληνική γλώσσα, σε παιδιά πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα, γηγενών ελληνοβλάχων, καθώς και σε νέους Σκοπιανούς, που επιθυμούν να μάθουν τα ελληνικά.

Το 2006, εδίδασκε την ελληνική γλώσσα, σε ένα φροντιστήριο του δήμου Πρίλεπ, απ’ όπου απολύθηκε από την διεύθυνση, επειδή μίλησε στους μαθητές για την «Θεσσαλονίκη, την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και επειδή δημόσια κατακεραυνώνει την προπαγάνδα των γειτόνων, που ονειρεύονται «Μεγάλη Μακεδονία» μέχρι τον Ολυμπο και την Χαλκιδική!

Η κ. Βίδα έχει αιτηθεί τρεις φορές από το ελληνικό κράτος, να της δοθεί εκ νέου η ελληνική ιθαγένεια, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ιδια είναι και η περίπτωση, του ηλικιωμένου ομογενούς δασκάλου Αθανασίου Στεργίου στο Μοναστήρι, που εδώ και μια 20ετία, διδάσκει την ελληνική γλώσσα και ιστορία στα παιδιά Ελληνοβλάχων.

Ο κ. Στεργίου προσφάτως κατηγορήθηκε και «στοχοποιήθηκε» με προβοκατορικό τρόπο, από τα σκοπιανά ΜΜΕ, ότι «δρα με στόχο την δημιουργία ελληνικής μειονότητος», με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιέσεις και ο εκφοβισμός του από τις αρχές, αλλά και από σκοπιανούς εθνικιστές. Επανειλημμένως ο κ. Στεργίου, με καταγωγή από την Μηλεώνα Φλωρίνης, έχει αιτηθεί την επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, πριν φύγει από την ζωή.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που έχουν καταθέσει αιτήσεις για απόκτηση ελληνικής ιθαγενείας, με αρνητικό αποτέλεσμα. Οι διπλωματικές μας αρχές στα Σκόπια, η ελλ. Πρεσβείας και το προξενείο στο Μοναστήρι, είναι ενήμερα. Ξεχωριστή είναι και η περίπτωση του ελληνοβλάχου δικηγόρου Γεωργίου Πίλη, του πρώτου προέδρου του ελλ. Συλλόγου «ΠΕΛΑΓΟΝΙΑ» στο Μοναστήρι, ο παππούς του οποίου ήταν εκδότης πριν το 1913, της εφημερίδας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΣ», ο οποίος επίσης έχει καταθέσει σχετικό αίτημα για απόκτηση ελληνικής ιθαγενείας, στον ίδιο και την οικογένειά του.

Οσον αφορά του πολ. Πρόσφυγες, υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις, όπως οι ανωτέρω, όπου μικρά παιδιά ευρέθησαν εκτός Ελλάδος, στις άσχημες συνθήκες τότε του εμφυλίου, ενώ, όπως υπογραμμίζεται στα δημοσιεύματα, σήμερα αντιμετωπίζονται από την επίσημη Ελλάδα, ως Σκοπιανοί και όχι ως Ελληνες, που σημαίνει πως «χαρίζουμε» ουσιαστικώς αυτούς τους ανθρώπους στην σκοπιανή προπαγάνδα, όπως τους Ελληνοβλάχους της Πελαγονίας στην Ρουμανική.

Εχει αξία να υπενθυμιστεί ότι η Βουλγαρία την ίδια ώρα, έχει παραχωρήσει ιθαγένεια σε περισσότερους των 40.000 πολιτών των Σκοπίων, που δηλώνουν Βούλγαροι!

Το θέμα έφερε στη βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης για την κεντρική Μακεδονία και βουλευτής του ΛΑΟΣ ερωτά τα εξής απλά (αλλά και τόσο δύσκολα για τον Δρούτσα):

Προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με τον απαιτούμενο σεβασμό, το αίτημα δεκάδων ομογενών των Σκοπίων, να λάβουν και την ελληνική ιθαγένεια, προκειμένου να προστατέψουν την ελληνική εθνική τους ταυτότητα, μέσα στο ξεκαθάρισμα εχθρικό περιβάλλον των Σκοπίων;

Σκοπεύει το Υπουργείο, να ικανοποιήσει πλέον το αίτημα των δύο δασκάλων, Βίδα και Στεργίου, για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, ως ελαχίστη ηθική ανταμοιβή της ελληνικής πολιτείας, στους ανθρώπους αυτούς, που σε πολύ αντίξοες συνθήκες, κράτησαν ακέραιο τον Ελληνισμό τους και διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό, σε ομογενείς αλλά και Σκοπιανούς, της γειτονικής χώρας;

Οπως επίσης το αίτημα του κ. Γεωργίου Πίλη, στον οποίο οφείλουμε την ίδρυση του πρώτου ελληνικού συλλόγου «ΠΕΛΑΓΟΝΙΑ» στα Σκόπια;

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου