Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΥΒΡΙΔΙΚΟ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Του Κωνσταντίνου Γρίβα
Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Δυστυχώς, αυτό που είχε επισημάνει ο γράφων σε προηγούμενο άρθρο του στο SLpress αλλά και άλλοι, φαίνεται πως όντως συμβαίνει. Δηλαδή, η Τουρκία προετοιμάζεται να εξαπολύσει ανθρώπινα κύματα “μεταναστών”, που σε μεγάλο ποσοστό θα είναι φορείς του κορονοϊού, εναντίον των ελληνικών νησιών και πιθανώς και του Έβρου. Βρισκόμαστε, λοιπόν, ενώπιον του ενδεχόμενου τουρκικής επίθεσης με ένα ιδιόρρυθμο, πλην όμως άκρως επικίνδυνο όπλο μαζικής καταστροφής.

Από τα γεγονότα του Έβρου και μετά έχουμε μπει σε μια νέα περίοδο στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Πλέον η απειλή για τη σταθερότητα του συστήματος δεν είναι κάποια πολεμική σύγκρουση που θα στοχεύει στην επίτευξη περιορισμένων σκοπών. Αντιθέτως, φαίνεται πως επιλογή της Τουρκίας είναι να καταστρέψει την Ελλάδα ως χώρα και να μετατρέψει το Αιγαίο και τη Θράκη σε μια περιοχή ασαφούς εθνικής κυριαρχίας στην οποία εν συνεχεία θα επιβάλει την κυριαρχία της.
Δηλαδή, υπό μία έννοια, η υβριδική ολοκληρωτική επίθεση που δεχόμαστε σήμερα είναι ο οδοστρωτήρας που αποσκοπεί να κάνει το εξής: να ισιώσει το έδαφος έτσι ώστε μετά να προχωρήσει η Τουρκία στη γεωπολιτική επιχωμάτωση της “Γαλάζιας Πατρίδας”, προεκτείνοντας τον εαυτό της προς το Αιγαίο αλλά και τη Θράκη.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία έχει εξαπολύσει εναντίον μας ολοκληρωτικό πόλεμο. Και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό το δεδομένο. Και η αντίδρασή μας στην επίθεση στα νησιά δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτήν που είχαμε στον Έβρο.
Πρώτον, γιατί δύσκολα μπορούμε να ανασχέσουμε τα κύματα των “μεταναστών” με τον ίδιο τρόπο που κάναμε στον Έβρο, τη στιγμή μάλιστα που θα έχουμε απέναντί μας όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και τους συμμάχους της στην Ευρώπη. Δηλαδή τους μηχανισμούς της ΕΕ αλλά και τη Γερμανία ως χώρα, που έσπευσαν να καταδικάσουν την Ελλάδα για το ότι υπεράσπισε την ύπαρξή της.
Να αλλάξουμε τους κανόνες
Επιπροσθέτως, η Ελλάδα δεν μπορεί απλώς να αντιδρά μηχανικά στις τουρκικές επιθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η Τουρκία, ακόμη και να αποτυγχάνει, όπως απέτυχε στον Έβρο, θα προχωρά κάθε φορά στην επόμενη κίνησή της. Μάλιστα θα το κάνει έχοντας αντλήσει πολύτιμα διδάγματα και κάποια στιγμή θα επιβάλει τη θέλησή της. Με άλλα λόγια, πρέπει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Άποψη του υπογράφοντος είναι ότι η υβριδική επίθεση που ασκεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με απειλή από ελληνικής πλευράς μιας πολεμικής αντιπαράθεσης συμβατικού τύπου. 

https://slpress.gr/ethnika/fovomaste-thermo-epeisodio-alla-dechomaste-yvridiko-oloklirotiko-polemo/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου