Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΟΥΠΕΛ : ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΚΕΛΚΑΓΙΑ

Ήταν το τρίτο, από δυτικά, Οχυρό της ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ και ένα από τα πέντε Οχυρά επί του όρους Κερκίνη (Μπέλες) (δυτικά του Στρυμόνα ποταμού) (Βλέπε χάρτη).
Διοικητής του Οχυρού κατά την Μάχη των Οχυρών 6-9 Απριλίου 1941, ήταν ο Λοχαγός Πεζικού Ζακυνθινός Τηλέμαχος.
Το Οχυρό Κελκαγιά ήταν περίκλειστο στεγανό έργο και βρισκόταν στο ομώνυμο ύψωμα του όρους Κερκίνη (Μπέλες). Απείχε περί τα 800 μ. από τη μεθόριο με τη Βουλγαρία και δυο χιλιόμετρα περίπου βορειοανατολικά του Οχυρού Ιστίμπεη.
Αποτελείτο από δυο στεγανά συγκροτήματα.
Το Οχυρό κατασκευάσθηκε τα έτη 1938 – 1941.
Η εμπόλεμη δύναμή του ήταν 7 αξιωματικοί και 236 οπλίτες (σύνολο 243).


Είναι το οχυρό που δέχτηκε πρώτο την τρομερή επίθεση των αρμάτων και την μεγαλύτερη καταστροφή. Είναι πιο κοντά και χαμηλά στα σύνορα. Βρίσκεται μέσα σε ένα πυκνό δάσος. Δεν υπάρχει στρωμένος δρόμος για να περάσει το πούλμαν. Προχωρεί κανείς αρκετά με τα πόδια.
Εκεί δεν υπήρχε κανένα μνημείο να δείχνει τη θυσία και να γράφει τα ονόματα των Πεσόντων.

ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΕΡΚΙΝΗ (ΜΠΕΛΕΣ)!
Ο Σύνδεσμος Μαχητών αποφάσισε να στήσει ένα μνημείο. Πράγματι με μια μεγάλη δωρεά της κυρίας Αμαλίας Διαμντοπούλου, αντιπροέδρου του Συνδέσμου της παλιάς αδελφής εθελόντριας του Ε.Ε.Σ. που το στήθος της κοσμούν πολλά παράσημα για τις υπηρεσίες της στην Πατρίδα και με προσφορές των μελών του Συνδέσμου, κατασκεύασαν ένα μαρμάρινο μνημείο και επάνω γράψανε τα ονόματα αυτών που άφησαν εκεί την στερνή πνοή τους.



ΦΙΛΟΙ ΟΧΥΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου