Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΗΡΩΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Του Σπύρου Δημητρίου
Αντιπρόεδρου Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή


Πηγή : Γεωργίου Γρίβα – Διγενή ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ 1955-1959 Λευκωσία 1997

Γεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 16 Δεκεμβρίου 1923.
Σύζυγος : Αποστολού Μόδεστου Παντελή
Παιδιά : Παντελής και Παναγιώτης
Γονείς : Παντελής Γεωργίου και Χιονού Παντελή
Αδέλφια : Χριστοφής, Παναγιώτης, Κυριάκος και Ελένη

  
Με την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα, είχαμε και τον πρώτο νεκρό, τον Μόδεστο Παντελή. Στο ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή, του Αρχηγού του ηρωικού έπους του 1955-1959, ο αδελφός του ήρωα, Παναγιώτης Παντελή αφηγείται για τον ήρωα Μόδεστο, τα εξής :
«Ο Μόδεστος Παντελή ηλικίας 32 ετών εκ Λιοπετριού, γεωργός, υπήρξεν ο πρώτος νεκρός του αγώνος. Εμυήθη προ της ενάρξεως τούτου μετά των τριών αδελφών του, Παναγιώτη, Χριστοφή, και Κυριάκου και της αδελφής των. Την νύκτα της 31/3/1955 οι τέσσερις αδελφοί, μετά των Χρίστου Σαμάρα και Μιχαήλ Κουρτή, μετέβησαν εις την οικίαν Ανδρέα Παρπούνα εις Αμμόχωστον, όπου ευρίσκεται ο Γρηγόρης Αυξεντίου όστις τους είπε : «Παιδιά, ετοιμαστήτε γιατί απόψε θα κάνουμε πρόβαν επί τόπου».
Ο Αυξεντίου ανεχώρησε μετ’ ολίγον δια να επανέλθη περί μεσονύκτιον. Παρέλαβε τους Παναγιώτην και Χριστοφήν Παντελή, Χρίστον Σαμάραν και Μιχαήλ Κουρτήν και μετέβησαν εις Ξυλοτύμπου οπόθεν παρέλαβεν ετέρους τρείς αγωνιστάς και ανεχώρησαν εις Δεκέλειαν. Εκεί ο Αυξεντίου και οι άνδρες του επετέθησαν εναντίον Αγγλικού στρατοπέδου Δεκελείας. Ατυχώς αι ρυφθίσαι βόμβαι δεν εξερράγησαν και ο Αυξεντίου πλήρης μελαγχολίας έλεγε διαρκώς «θα μας σπάση το κεφάλι ο Αρχηγός».
Ο Μόδεστος Παντελή έλαβεν εντολήν παρά του Αυξεντίου, όπως δια βραχυκυκλώματος αποκόψη το φως Αμμοχώστου. Ούτω ο Μόδεστος μετά του Ανδρέα Κάρυου μετέβησαν εις Αυγόρου οπόθεν διήρχετο η κεντρική ηλεκτρική γραμμή και ειε εν σημείον έξωθι του χωρίου Αυγόρου ήρχισαν το έργον των ρίπτοντες λίθον δεδομένον εις την άκρην σχοινίου ύπερθεν των ηλεκροφόρων συρμάτων. Φέροντες εις τας χείρας ελαστικά γάντια και τους πόδας «γαλότσες» επέτυχον να περάσουν , πάνω από τα σύρματα τον λίθον. Ο Κάρυος ήρχισε τότε να σύρη με ορμήν τομ σχοινίον προς τα κάτω και εκάλεσε να τον βοηθήση και ο Μόδεστος Παντελής, όστις είχε εν τω μεταξύ αποπερατώση το έργον του και συγχρόνως εφώναζε στον Κάρυον. «Παναγιά μου κουμπάρε, γρήγορα και τα αδέλφια μας κινδυνεύουν». Ο Μόδεστος εν τη βία του προσέκρουσε επί του σχοινίου το οποίον, λόγω της υγρασίας, είχε καταστή καλός αγωγός, υπέστη ηλεκτροπληξίαν και έμεινεν νεκρός.
Την επομένην περί την 11ην π.μ. ο πατήρ του Παντελής ανεύρε το πτώμα του Μόδεστου. Τον μετέφερεν εις Λιοπέτρι, όπου ο ήρως ετάφη. Ο Μόδεστος Παντελής υπήρξεν ο πρώτος νεκρός του αγώνος της ΕΟΚΑ. Εν τη εκτελέσει καθήκοντος ο πατριώτης Μόδεστος προσέφερε την ζωήν του υπέρ της ελευθερίας της πατρίδος του».



Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή 
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου